Ασθένειες Ακάρεα της τραχείας

Τα ακάρεα εισέρχονται στην αναπνευστική οδό και συγκεκριμένα στην τραχεία του πτηνού. Με τα νύχια τους γαντζώνονται στους ιστούς δημιουργώντας πληγές και τρέφονται με το αίμα του πτηνού. Αν δεν γίνουν σύντομα αντιληπτά, δημιουργούν αποικίες γεννώντας αυγά τα οποία εκκολάπτονται κάθε 8 ημέρες. Αποτέλεσμα αυτού είναι η κατάκλιση της αναπνευστικής οδού και στη συνέχεια οι πνεύμονες.

Πως μεταδίδονται τα ακάρεα της τραχείας​

Η μετάδοση των ακάρεων γίνεται κυρίως:
  • Από μολυσμένη τροφή (κυρίως η χύμα τροφή του πετ, καθώς τα περισσότερα δεν προβαίνουν σε απολυμάνσεις των χώρων τους). Περιστατικά μολυσμένης με ακάρεα τροφής έχουν καταγραφεί και σε συσκευασμένες τροφές, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες, σύμφωνα με ομολογία της κτηνιάτρου μου.
  • Από τα ελεύθερα πτηνά που πλησιάζουν τις κλούβες/κλουβιά, τα οποία μπορούν να νοσούν χρόνια χωρίς να είναι αντιληπτό ή να τους δημιουργούν προβλήματα.
  • Από νέο πτηνό που εισέρχεται στο σπίτι/εκτροφή και μπορεί να νοσεί χωρίς να το ξέρουμε.

Αναγνώριση και συμπτώματα των ακάρεων της τραχείας​

Η αναγνώριση των ακάρεων τραχείας στα αρχικά στάδια είναι δυσχερής. Θα πρέπει να παραμερίσουμε τα φτερά του λαιμού, να τεντώσουμε το δέρμα του λαιμού και σε λάμπα με έντονο φως να κοιτάξουμε το λαιμό. Εκεί θα αντιληφθούμε μαύρα στίγματα (σαν κόκκοι πιπεριού) τα οποία συνήθως είναι ακίνητα.

Συμπτώματα​

  • Παύση κελαϊδίσματος πουλιού.
  • Πτερόρροια, η οποία πολλές φορές είναι έντονη και την κάνει το ίδιο το πουλί το οποίο από τη φαγούρα τα αφαιρεί από μόνο του.
  • Προσπάθεια να διώξει τα ακάρεα από την αναπνευστική οδό (όπως ο άνθρωπος αποβάλει τα φλέματα από τον λαιμό του).
  • Ήχους σπασίματος καρπών, χωρίς να έχει τροφή στο ράμφος.
  • Μείωση λήψης τροφής σπόρων και σίτιση περισσότερο με μαλακές τροφές (με υψηλό ποσοστό υγρασίας, άνω του 20%, μήλο, αυγό κτλ).
  • Φαγούρα (όχι πάντα)

Συμπτώματα σε προχωρημένο στάδιο​

  • Δυσχέρεια αναπνοής.
  • Εμφανές αίμα στις φτερούγες (από τη φαγούρα το πουλί τρελαίνεται και αφαιρεί μόνο του τα φτερά).
  • Μαύρα στίγματα στο πτέρωμα κάτω από τις φτερούγες και μετέπειτα στα φτερά της πλάτης ανάμεσα στα φτερά αρχικά και σε πολύ προχωρημένο στάδιο στο πτέρωμα του στήθους.
  • Έντονη καταπόνηση του πτηνού, μείωση βάρους και εμφάνιση καρίνας του στήθους (καρίνισμα).
Πιστεύω ότι επειδή η προσβολή γίνεται κυρίως από την τροφή, τα πρώτα συμπτώματα γίνονται εμφανή το τέλος καλοκαιριού ή αρχές Φθινοπώρου, εποχή που εμφανίζεται και η πτερόρροια. Προσοχή λοιπόν.

Θεραπεία​

Με το που γίνει αντιληπτή η προσβολή από ακάρεα της τραχείας, προβαίνουμε στις παρακάτω ενέργειες:
  • Απομόνωση των πτηνών που βρίσκονται στο κλουβί (πολύ πιθανό να έχουν προσβληθεί).
  • Συνεχή έλεγχο των πτηνών της λοιπής εκτροφής.
  • Πέταμα όλων των ξύλινων υλικών που είναι στο κλουβί (τα ακάρεα δημιουργούν φωλιές μέσα σε αυτά και είναι δύσκολο να καταστραφούν).
  • Απολύμανση του κλουβιού με ΧΛΩΡΙΝΗ και βούρτσα και πολύ καλό ξέπλυμα με καυτό νερό.
  • Αντικατάσταση των ταϊστρών/ποτιστρών και λοιπών υλικών ή απολύμανση με τον παραπάνω τρόπο.
  • Ψέκασμα του κλουβιού με αντιπαρασιτικό (προτείνεται με επιφύλαξη για την συγκεκριμένη ασθένεια το Cevitren της Cevita ΟΧΙ όμως το πουλί για τους λόγους που αναφέρω παρακάτω).
  • Καθημερινή αλλαγή των τροφών στις ταΐστρες και νερού, αφού ξεπλύνουμε με καυτό νερό τα υλικά.
  • Εβδομαδιαία απολύμανση του κλουβιού και αντιπαρασίτωση εάν είναι δυνατό.
Η μόνη ουσία που είναι μέχρι σήμερα δυνατή να αντιμετωπίσει τη ακάρεα είναι η ιβερμεκτίνη. Η ουσία αυτή είναι δηλητήριο και κυκλοφορεί σε διάφορα σκευάσματα. Το πιο αναγνωρισμένο είναι το Pulmosan της Beaphar/Bogena (νομίζω είναι η ίδια εταιρεία η οποία βγάζει σκευάσματα με 2 ονομασίες). Εναλλακτικά δίνει και η TAFARM (ACARICINE).

Η πρώτη έχει ιβερμεκτίνη 0,12% ενώ η δεύτερη 0,10% και διαφέρουν στις οδηγίες χρήσεως. Η πρώτη μετά την πρώτη εφαρμογή στο δέρμα του λαιμού θέλει επανάληψη σε 4 εβδομάδες, ενώ η δεύτερη μετά από εφαρμογή στο δέρμα της πλάτης ανάμεσα στα φτερά επαναλαμβάνουμε μετά από 5 ημέρες και επανάληψη 2 φορές ακόμη μετά από παύση 1 εβδομάδος.

Ως φάρμακο θεωρείται το πρώτο πιο άμεσο και σίγουρο αλλά ο χρονικός τρόπος εφαρμογής της TAFARM μου φαίνεται και πιστεύω ότι είναι πληρέστερος, καθώς η επώαση των αυγών των ακάρεων της τραχείας γίνεται κάθε 8 ημέρες. Σε μεγάλους παπαγάλους χορηγούμε 2 σταγόνες του φαρμάκου.

Εναλλακτικά υπάρχει το VETERMEC και δίνεται στην ποτίστρα των πτηνών μετά από αραίωση 1ml σε 940 ml νερού ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ 36 ΩΡΕΣ και έχει τα ίδια αποτελέσματα, ενώ δεν κινδυνεύετε να κάνετε λάθος στη χορήγηση και το πουλί στρεσάρετε λιγότερο. Χορήγηση άνω των 36 ωρών, από μαρτυρίες, έχει οδηγήσει σε απώλεια πτηνών. Κάνουμε επανάληψη έπειτα από 9-10 μέρες.

Σε ένα βιβλίο που πρόσφατα απέκτησα αναφέρει:

α) Ανάμειξη 3γρ. (μια κοφτή κουταλιά γλυκού) Ι – ναφθύλ-μεθυλ-καρβαμάτης 5% (carbaryl) με 150γρ σπόρους, στους οποίους έχει προστεθεί λίγο λάδι και η χορήγηση των σπόρων μία φορά την εβδομάδα για 3-4 εβδομάδες.
β) Ο ψεκασμός του ράμφους με Ι – ναφθύλ-μεθυλ-καρβαμάτης 5% (carbaryl) μία φορά την εβδομάδα για 3-4 εβδομάδες.

Το σίγουρο είναι ότι με 1 μόνο εφαρμογή δε θα ξεμπερδέψετε από τα ακάρεα και μπορεί να χρειαστεί και δεύτερη, τρίτη ή και τέταρτη εφαρμογή.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Η άμεση θανάτωση του συνόλου των ακάρεων, τόσο της τραχείας όσο και των λοιπών, θα οδηγήσει σε κατάρρευση του αμυντικού συστήματος του πτηνού με αποτέλεσμα τον θάνατο. Στο δικό μου καναρίνι έδωσα cevitren της Cevita για τα εξωτερικά παράσιτα και ακάρεα, με πιθανό αποτέλεσμα ότι τα εξωτερικά παράσιτα θανατωθήκαν άμεσα, ενώ τα εσωτερικά από την οσμή του φαρμάκου "τρελαθήκαν" με αποτέλεσμα σε 1,5 ώρα να χάσω το καναρίνι μου. Άλλωστε την αντίδραση αυτή την περιγράφει και το ίδιο το φάρμακο (Θάνατο των εξωτερικών παρασίτων που θα έρθουν σε επαφή, και κρύψιμο των υπολοίπων στις φωλιές τους και θάνατο από πείνα).

Κατά την περίοδο που ανακαλυφθούν τα ακάρεα της τραχείας, μαζί με την ιβερμεκτίνη χορηγούμε στο πτηνό αντιβίωση για το αναπνευστικό προληπτικά (πχ Aviomycine TAFARM), γιατί η άμυνα του οργανισμού είναι μειωμένη και κινδυνεύει από αναπνευστικά προβλήματα. Μαζί με την αντιβίωση χορηγούμε και πολυβιταμίνη για την ενίσχυση του αμυντικού συστήματος. Η χορήγηση σύμφωνα με τις οδηγίες των εταιρειών και επανάληψη μετά από παύση 1 εβδομάδος. Στο κενό της 1 εβδομάδος χορηγούμε αντιστρες.

Άλλα είδη ακάρεων​

Άλλα είδη ακάρεων που προσβάλουν τα πτηνά είναι:

Άκαρι knemidοkoptes​

Το άκαρι Knemidοkoptes, μπορεί να προκαλέσει τραύματα στην κατώτατη επιφάνεια των ποδιών των προσβεβλημένων καναρινιών και μερικές φορές τα τραύματα αυτά εμφανίζονται σε υψηλότερα σημεία των ποδιών. Επιπλέον μπορούν να εμφανιστούν στο ράμφος με τη μορφή της παραμόρφωσης αυτού. Για τα πόδια μια απλή κρέμα σαν την Epithol της Bogena λύνει το πρόβλημα, ενώ ένα λιμάρισμα του ράμφους του πτηνού από κτηνίατρο λύνει το πρόβλημα.

Κόκκινο άκαρι​

Το κόκκινο ακάρι επιπλέον προσβάλει εξωτερικά το πτηνό. Το συγκεκριμένο ακάρι δεν είναι επιλεκτικό στην τροφή του με αποτέλεσμα την προσβολή σπανίως και του ανθρώπου. Η αναγνώρισή του είναι δύσκολη καθόσον το πρωί κρύβεται. Ένας απλός τρόπος είναι το σκέπασμα του κλουβιού το βράδυ με ένα λευκό πανί. Το πρωί το ακάρι θα εμφανιστεί στο πανί με τη μορφή μικρών κόκκινων ή καφέ κουκκίδων (αναλόγως του αίματος που κατανάλωσε).

Κατά την αντιμετώπιση των παραπάνω θα πρότεινα τακτικά ήπια αντιπαρασιτικά, καθώς είναι πιθανό το πτηνό να έχει προσβληθεί και από ακάρεα τραχείας. Άρα συμπληρωματικά και ιβερμεκτίνη. Ως εξωτερικά αντιπαρασιτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σκορδόνερο, (στα 370 ml 1-2 σκελίδες σκόρδο σε φιάλη για 1 βράδυ. Το πρωί ψεκάζουμε το πουλί και το δίνουμε στο μπάνιο και εάν θέλουμε στην ποτίστρα) Η χρησιμότητα του σκορδόνερου και του μηλόξυδου έχει αναλυθεί σε άλλη ενότητα από μέλος.
Σημείωση είπε:
Η παρούσα συγγραφή αποτελεί συγκέντρωση προσωπικών επηρειών, άρθρων στο διαδίκτυο και δημοσιευμάτων μελών στην παρούσα ιστοσελίδα. ΔΕΝ θα πρέπει να αποτελέσει πανάκεια ή πλήρη οδηγό, αλλά σκοπός είναι να δώσει το έναυσμα της ανησυχίας και της ενημέρωσης, ενώ σε μεγάλο ποσοστό γίνεται αναφορά στα ακάρεα αερόσακων/τραχείας.

petbirds-article.webp

Σχετικό περιεχόμενο​

Dr. Peter Coutteel σχετικά με τα ακάρεα της τραχείας στα πτηνά
Ακάρεα και ψείρες στα πουλιά
 
Πολύ καλή δουλειά, μια περίληψη των θεμάτων που έχουν συζητηθεί μέχρι τώρα.

Να σημειώσω ότι το Chevi-tren της Chevita καλύπτει μόνο τα εκτοπαράσιτα και όχι το άκαρι της τραχείας.
 
Της Tafarm είναι το Acaricine και στη συσκευασία είναι 2 φιαλίδια που τα αναμειγνύεις. Αντίστοιχα, το Pulmosan είναι της Bogena. Το Vetermec δεν το έχω χρησιμοποιήσει καθόλου αλλά μου φαίνεται αρκετά καλή λύση.
 
ΠΡΟΤΑΣΗ: Όσοι από τους φίλους είχαν πρόβλημα με ακάρεα, ας αναφέρουν το είδος του πουλιού, την θεραπεία που έκαναν, την επιτυχία της θεραπείας, αν έκαναν θεραπεία σε όλα τα άλλα υγιή πουλιά, τι απώλειες είχαν σε πουλιά (αν είχαν) και που το αποδώσανε αυτό, αν έκαναν απολύμανση στα κλουβιά τους και με τι ή αν όχι, αν υπήρξε υποτροπή στα ακάρεα ή αν τα πουλιά γιατρεύτηκαν οριστικά και αν δώσανε και αντιβίωσή μετά ή άλλα φάρμακα.

Όλα αυτά τα γράφω μιας και είναι -απ’ ότι κατάλαβα- από τα πιο τοξικά φάρμακα και όταν πρέπει να κάνεις θεραπεία σε όλα τα πουλιά σου, το πράμα σοβαρεύει γιατί είναι πιθανόν να πληρώσουν και κάποια από τα υγιή τη... Νύφη.

Και κάτι άλλο σχετικά με το vetermec. Εγώ πήρα εάν μπουκαλάκι αλλά δεν είναι αυτό που έδειξε ο Αλέξανδρος. Είναι πρασινοάσπρο και από κει που το πήρα μου είπαν ότι είναι ενέσιμο αλλά μπορείς να το διαλύσεις στο νερό κατά τα γνωστά (1κκ σε 940κκ νερό). Όμως, δεν ξέρω την περιεκτικότητα σε Ιβερμεκτίνη του καθενός από αυτά γιατί μπορεί να διαφέρουν και τότε... αντίο.

Προσοχή λοιπόν.
 
Ο "Πύραυλος" το Νοέμβριο του 2011 προσβλήθηκε από ακάρεα τραχείας. Σας παραθέτω βίντεο για να δείτε τα συμπτώματα. Με τη χρήση pulmosan το πουλάκι σώθηκε και σήμερα χαίρει άκρας υγείας.

Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.
 
Νομίζω ότι το καναρινακι μου έχει ακαρεα της τραχιάς. Του είχα βάλει pulmosan αλλά γενικά διάβασα ότι τα φάρμακα για τα ακαρεα είναι βαριά.. Τώρα του βάζω σκόρδο νερό. Βοηθάει;
 
Back
Top