Διατροφή Ακαταλληλότητα σπόρων καναρινιών

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης fotis71
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Κατά τη γνώμη μου βάζουμε μόνοι μας ναρκοπέδια και μπερδεύουμε αντί να βοηθάμε όλους τους νέους εκτροφείς
.. Πέστα βρε Πατρίκιε!👍
αν δεν εκτρέφει κάποιος πάνω από 30 πουλιά, δεν τον συμφέρει να αγοράσει σακί.
εδώ και 4 μήνες αγοράζω χύμα 1,5 κιλό/μήνα επωνύμου μίγματος.. Και δεν έχω αντιμετωπίσει το παραμικρό!
πως συντηρώ σωστα την τροφή
..σε σημείο με θερμοκρασία όχι άνω των 18 βαθμών και με υγρασία όχι άνω των 30-35 βαθμών.
(και.. Θα μπορούσα να στο κάνω πιο απλό ακόμη, αν ήξερα ακριβώς το χώρο σου, αλλά θα βρεθούμε εκτός θέματος 😉)
 
.. Πέστα βρε Πατρίκιε!👍
αν δεν εκτρέφει κάποιος πάνω από 30 πουλιά, δεν τον συμφέρει να αγοράσει σακί.
εδώ και 4 μήνες αγοράζω χύμα 1,5 κιλό/μήνα επωνύμου μίγματος.. Και δεν έχω αντιμετωπίσει το παραμικρό!

Εγώ τα λέω αλλά δε μ'ακούνε. 😛

Βασικά επιμένω γιατί από τότε που ξεκίνησα το χόμπι λίγο πιο ''σοβαρά'' έχω πετάξει άπειρα κιλά τροφής γιατί πάντα διάβαζα ή άκουγα κάτι που με έκανε να πιστεύω πως είμαι τελείως λάθος. Όχι θα πεθάνουν από το ρούπσεν, θα εμφανίσουν τερεζίνα από τα μπισκοτάκια, θα βλέπουν εφιάλτες αν το νίζερ είναι 12% και όχι 7% κτλ κτλ. Από τότε που απαλλάχτηκα από όλα αυτά και κάνω σωστά 3-4 βασικά πράγματα έχω βρει την υγειά μου.

Μιλώ βέβαια πάντα για σχετικά μικρές εκτροφές και για ''νορμάλ'' πουλιά και όχι κάτι εξειδικευμένο. Και για να μην παρεξηγηθώ, ούτε ρούπσεν δίνω, ούτε μπισκοτάκια και παίρνω πλέον τροφή σε σακί. Απλά το κάνω γιατί πλέον βολεύει να το κάνω λόγω του αριθμού των πουλιών.
 
Πατρίκιε κανένα ναρκοπέδιο δεν βάζω, απλά προσπαθώ να εξασφαλίσω την καθαρότητα και τη σωστή συντήρηση ενός κατάλληλου μείγματος σπόρων για τα πουλιά μου και κατ´ επέκταση και για των άλλων, αν κι εφόσον συμφωνησουν με την οπτική μου. Δεν πρεπει δλδ να με ενδιαφέρει αν οι σποροι ειναι καλοσυντηρημενοι στο ψυγείο μου και θα προτιμήσω να πάρω απο σακί ανοιγμένο που ποιος ξέρει πόσο καιρό έχει ανοιχτεί και πως συντηρείται;
Ακόμα και λίγα πουλιά να έχω ή και περισσότερα επιλέγω συνειδητά να έχω ο ίδιος την ευθύνη της υγείας τους, όσο μπορώ και οσο γίνεται, και η εταιρεία παραγωγός του φαγητού τους, παρά να βάλω μέσα και τον μαγαζάτορα-μεσάζοντα
κι αν η πιθανότητα επιμόλυνσης ειναι 1/100, επιλέγω αυτην που πιθανολογώ για 1/1000.
Αν τωρα ο φίλος μας ο Φώτης δεν έχει την επιλογή συσκευασίας που χρειάζεται, ας αποφασίσει κι αναλογα, αλλά, το ξαναλέω, δεν ειναι δυνατό αυτο το οποίο θεωρούμε πιο ασφαλές να μην το λέμε, έτσι μην και μπερδευτεί ο άλλος.
Και πράγματι δεν ειναι προσδιορισμένη, αλλά δεν θα ηθελα να προσδιοριστεί με τα πτηνά μου, όπως και κανεις άλλος.
 
παίρνω πλέον τροφή σε σακί..λόγω του αριθμού των πουλιών..
πολύ σωστά!👍 το πόσο μεγάλο είναι το σμήνος αλλά και οι ανάγκες τους, θα οδηγήσουν τον καθένα μας στη σωστή ανά περίπτωση επιλογή/αγορά σπόρων. Και γω, αν τελικά προχωρήσω στην εισαγωγή 9 ζευγαριών που έχω βάλει σκοπό, μετά την αναπαραγωγική περίοδο και αν όλα πάνε κατ'ευχήν..σίγουρα το μέγεθος του σμήνους θα με πάει σε..σακί.
για τον Φώτη,τώρα, με 6 πουλιά..1,5 κιλό ανανεώσιμο ανά πάσα στιγμή ή έστω μια φορά το μήνα.. Είναι το καλύτερο από κάθε άποψη σενάριο. 😉
 
Πατρίκιε κανένα ναρκοπέδιο δεν βάζω

Ναρκοπέδιο είπα ότι βάζουμε κατά τη γνώμη μου όλοι όσοι συμμετέχουμε στη συζήτηση (άθελά μας φυσικά) διότι δίνουμε σε κάποια πράγματα μεγαλύτερη βαρύτητα απ'όσο πρέπει. Σαφώς και δεν εννοούσα προσωπικά εσένα που βοηθάς γενικά πάρα πολύ.

Με τα υπόλοιπα διαφωνώ ως προς την οπτική αν και καταλαβαίνω τι λες. Απλά θεωρώ αδιανόητο να μη λαμβάνουμε υπόψιν τις πιθανότητες και να είμαστε της λογικής ''προσέχω για να μη συμβεί σε μένα κάτι έστω κι αν είναι απίθανο''. Είναι σα να λέμε δε θα κάνω μπάνιο για να μην γλυστρίσω και σπάσω το κεφάλι μου στη μπανιέρα (πιθανότερο από το να πεθάνουν τα πουλιά από χύμα τροφή) 😛

Και ξαναλέω ότι φυσικά και είναι προτιμότερο να παίρνουμε συσκευασμένες τροφές αν μας εξυπηρετούν σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Απλά διαφωνώ στον τρόπο που πολλές φορές μιλάμε για τους υπαρκτούς κατά τα άλλα κινδύνους των χύμα. Και προφανώς μιλάμε για ''νορμάλ'' μαγαζιά κι όχι για τίποτε παρατημένα.
 
πέστα βρε Πατρίκιε!👍
αν δεν εκτρέφει κάποιος πάνω από 30 πουλιά, δεν τον συμφέρει να αγοράσει σακί.
εδώ και 4 μήνες αγοράζω χύμα 1,5 κιλό/μήνα επωνύμου μίγματος.. Και δεν έχω αντιμετωπίσει το παραμικρό!
Δημήτρη, θυμάμαι λάθος οτι είχες αγορασει ενα θηλυκό πουλακι - καφέ ανοιχτόχρωμο σχετικά (δεν ξερω αν το εχεις ακόμα, αλλά πρόσφατα το θυμήθηκα διότι μου τη θύμισε η τελευταία καναρα στο θεμα του fotis71 )το οποίο νόσησε από ασπεργιλλο ή ορνίθωση; Γνωρίζεις απο που προήλθε το μικρόβιο, το οποίο μεταφέρθηκε στο πουλί και μπορεις με βεβαιότητα να εξασφαλίσεις ότι σε καποια φάση του κύκλου μετάδοσης του παθογόνου στο δικό σου καναρινι δεν έπαιξε ρόλο και η τροφή που του έδινε ο άνθρωπος που σου το πούλησε;
Θέλω να πω ότι εφόσον ειναι δύσκολο να προσδιορίσουμε το αίτιο, καλό ειναι να προσπαθούμε να ελέγξουμε όσα ειναι δυνατό να ελεγχθούν. Και εννοειται οτι το karderines.gr ειναι εξαιρετικό κατάστημα και απο άποψη καθαριότητας.
 
Θέλω να πω ότι εφόσον ειναι δύσκολο να προσδιορίσουμε το αίτιο, καλό ειναι να προσπαθούμε να ελέγξουμε όσα ειναι δυνατό να ελεγχθούν.

Ας πούμε αυτή την πρόταση τη θεωρώ ολόσωστη και προσωπικά την έχω πάντα σαν οδηγό.

Ωστόσο τη διαβάζω ''ανάποδα''. Ότι δηλαδή αυτό που είναι σχετικά δυνατό να ελεγχθεί δεν είναι το που θα βρεθεί ο χ μικροοργανισμός και θα μεταδοθεί στα πτηνά μας αλλά η κατάσταση στην οποία είναι τα πτηνά μας για να αντιμετωπίσουν το καθετί. Γι'αυτό άλλωστε μιλάμε (και σωστά) συνεχώς για φυσικά συμπληρώματα, για βότανα και λαχανικά στη διατροφή κτλ. Ώστε να έχουν τα πτηνά μας γερό ανοσοποιητικό και να μην είναι ευάλωτα στα καθετί που μπορεί να υπάρχει στην τροφή ή στο περιβάλλον τους. Αλλιώς τι παιδευόμαστε με ριγανέλαια και livinum :D
 
Είναι σα να λέμε δε θα κάνω μπάνιο για να μην γλυστρίσω και σπάσω το κεφάλι μου στη μπανιέρα (πιθανότερο από το να πεθάνουν τα πουλιά από χύμα τροφή) 😛
Ενώ συμφωνώ μαζί σου στο να μην είμαστε υστερικοί και υπερβολικοί, εδώ δεν συμφωνώ.
Γιατί πρώτον δεν είναι όλα τα μαγαζιά ίδια και σε μεγάλο ποσοστό άνω του 80% η συντήρηση των ανοιχτών σακιών είναι ακατάλληλη.
Δεύτερον όσοι θέλοντας να διατηρήσουν καθαρό το μείγμα τα συσκευάζουν μόνοι τους σε πλαστικά σακουλάκια, διατρέχουν τον κίνδυνο υγρασίας εντός του σακουλακίου, αφού οι σπόροι είναι ζωντανοί και έχουν δική τους υγρασία, με όλα τα παρεπόμενα.
Δεν μπορούμε λοιπόν να διατυπώνουμε μια συνολική άποψη από περιπτώσεις καθαρών και αξιόπιστων καταστημάτων που αποτελούν την εξαίρεση.
Προσωπικά ετοιμάζομαι να πετάξω δική μου, προσεκτικά συντηρημένη 20κιλη τροφή, που έβγαλε μαμούνι.
Για το ψυγείο που αναφέρει ο Γιάννης, βρήκα πολύ πειστική τη λογική του Μισαλούρη ότι μαλακώνει ο σπόρος και παρακολουθώ με ενδιαφέρον τη συζήτησή σας για να καταλήξουμε κάπου, σε μια δικλείδα ασφαλείας που να μην είναι κοπιώδης και υπερβολική αλλά να είναι και εντάξει.
 
... Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τη συζήτησή σας για να καταλήξουμε κάπου, σε μια δικλείδα ασφαλείας που να μην είναι κοπιώδης και υπερβολική αλλά να είναι και εντάξει...

Me too... 👍
 
παρακολουθώ με ενδιαφέρον τη συζήτησή σας για να καταλήξουμε κάπου, σε μια δικλείδα ασφαλείας που να μην είναι κοπιώδης και υπερβολική αλλά να είναι και εντάξει.

Μα το λάθος κατά τη γνώμη μου είναι οτι προσπαθούμε να καταλήξουμε σε κάτι ''θαυματουργό'' που θα λύσει τα προβλήματά μας μια και καλή. Τα ''μαμούνια'', η ''υγρασία'' κτλ είναι μέσα στο παιχνίδι. Σαφώς και μπορούμε να τα περιορίσουμε σε ένα βαθμό αλλά αυτό πάνω - κάτω ξέρουμε πως γίνεται. Αλλά μάλλον δε μας φτάνει αυτό και θέλουμε να τα εξαφανίσουμε τελείως. Κάτι που είναι πάρα πολύ δύσκολο για να μην πω ακατόρθωτο. Γι'αυτό και μετά από τόσα χρόνια τα συζητάμε ακόμα.

Οπότε, για να μην κουράζω και άλλο, η δική πρόταση είναι πως αν μας εξυπηρετεί η αγορά χύμα τροφής να παίρνουμε από μαγαζιά που είτε ξέρουμε ότι είναι σωστά και έχουν κατανάλωση ή έστω να δείχνουν έτσι.
Αν παίρνουμε συσκευασμένη τροφή να την αδειάζουμε σε μερικούς κουβάδες με καπάκι και να την βάζουμε σε ένα ντουλάπι ή σε ένα σχετικά δροσερό μέρος.
 
..η θηλυκιά όντως νόσησε από ορνίθωση..όπως και όλο το σμήνος του εκτροφέα που μου το έδωσεκαι μπορώ να πω με βεβαιότητα (αυτό έδειξαν οι εξετάσεις) πως δεν οφειλόταν στην τροφή!

.. Και το ξαναλέω..η αγορά σακιού(.. Το οποίο έχει και ημερομηνία λήξης) για κάποιον που διαθέτει λιγότερα από 30 πουλιά είναι πεταμένα λεφτά, εκτός αν του περισσεύουν.
Τον Αύγουστο πέταξα 9 κιλά από 20κιλο σακί γνωστής εταιρίας και πίστεψέ με Γιάννη δεν έφταιγαν καθόλου μα καθόλου οι τρόποι φύλαξης/συντήρησης που ακολούθησα. Προσωπικά εμπιστεύομαι απόλυτα τόσο τους κυρίους του karderines.gr/shop(για αγορά χύμα τροφής επωνύμου μίγματος) όσο και της ornitalia(για αγορά μεμονωμένων σπόρων προς δημιουργία δικού μου μίγματος ανά περίοδο).
 
Απλά να θυμίσω ότι οι δικοί μου σποροι ( Manitoba best premium) ακόμα και μήνες που έχουν βρεθεί εντός της συσκευασίας τους - ανοιγμένη εννοειται - κι εντός σακούλας μέσα στο ψυγείο δεν μαλακώνουν, όσο μπορώ ο ίδιος να καταλαβω και καταναλώνονται πλήρως απο τα πουλιά μου, έως τον τελευταιο.
 
Νομίζω πως άνοιξα ένα θέμα που "καίει" κάπως...
Παραδόξως πολύ ενδιαφέρουσα η εξέλιξη, με πολλές διαφορετικές αλλά κ ορθές απαντήσεις.
Ευχαριστώ όλους σας για την συμμετοχή σας και την κατάθεση γνώσεων.
 
Καλησπερα σας!
Διαβασα αυτο το θεμα και τα σχολια, και βλεπω οτι οι αποψεις διιστανται για το αν η τροφη-σποροι, πρεπει να διατηρουνται στο ψυγειο η' οχι.
Τελικα, καταληξατε καπου οι πιο εμπειροι;
Ψυγειο η' απλα ντουλαπι;
Το ιδιο ισχιει και για την αυγοτροφη (ξηρη η' πατε);
 
Το καλοκαίρι για μένα το ψυγείο είναι μονόδρομος.
Το χειμώνα οκ, απλά σε σκιερό μέρος :)
Επίσης προσωπικά προτιμώ την πατε, αν και δεν τους βάζω συχνά !
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Οι τροφες θα πρεπει να διατηρούνται σε σκιερο, δροσερο και ξηρο μερος καθ'ολη την διαρκεια του χρονου.

Αν για να το πετυχουμε αυτο απαιτείται η τοποθετηση στο ψυγειο, προυποθεση ειναι η αεροστεγης συσκευασία.
 
Εγώ αποθηκεύω την βασικη τροφή και τα διάφορα συμπληρώματα στο υπόγειο του σπιτιού μου σε αεροστεγή βαζάκια σε θερμοκρασία από 18-23. Καταμετρημένο. Ποτέ δεν παρατήρησα το παραμικρό.. Προς το παρόν τουλάχιστον..🙄
 
Ψυγειο η' απλα ντουλαπι;
Στην εκτροφή μου που είναι μικρή (5-15 καναρίνια) χρησιμοποιώ τις μικρές επώνυμες συσκευασίες και τις διατηρώ εκτός ψυγείου σε σκιερό σημείο του σπιτιού χωρίς να έχω αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα.
 
Αυτο που ονομαζουμε αλλοιωση ειναι αυτό που μπορουμε οπτικα να δουμε και μονο. Ειτε μουχλα, ειτε σκουλήκι πεταλουδα.
Στην πρωτη περίπτωση πιο εμπειροι χρηστες πριν την εμφανιση της μουχλας ενδεχομενως να το καταλαβουν αν μυρισουν το μειγμα.

Στην δευτερη περιπτωση εμφανίζεται ιστός οπως της αραχνης, σκουλήκι ή/και πεταλούδα. Σε αυτη την περιπτωση τις περισσότερες φορες το "παιχνιδι" εχει χαθει πριν ερθει το μειγμα στα χερια μας,υπάρχουν ηδη αυγα πεταλουδας σε αυτο δηλαδη και οταν επικρατησουν οι καταλληλες θερμοκρασίες εκκολαπτονται.

Αυτο που δεν βλεπουμε και δεν ξερουμε, ειναι οταν δεν εχει προκυψει καμία απο τις ενδείξεις πιο πανω αν οι σποροι αλλοιώνονται και ποσο (ενδεχομενη μειωση διατροφικής αξιας)με την παροδο του χρονου οταν διατηρουνται σε αποδεκτές αλλα οχι στις ιδανικοτερες συνθηκες.
 
Όλα είναι θέμα χρόνου και ποσότητας.
Αν δηλαδή πάρουμε για οικονομία σπόρους σε μεγάλη ποσότητα που θα κρατήσουν 2-3 μήνες τότε σίγουρα θα παρουσιαστούν τα παραπάνω προβλήματα κι άλλα πολύ πιο σοβαρά και αφάνταστα επικίνδυνα που δυστυχώς οι περισσότεροι τα αγνοούν. με κίνδυνο της ζωής των πτηνών.
Αν αποθηκεύονται στο ψυγείο οι σπόροι αναστέλλονται κάποιες βλαβερές συνέπειες για τους σπόρους αλλά επιταχύνονται κάποιες άλλες που ίσως αποδειχτούν επιζήμιες αν όχι αρκετά επικίνδυνες για τη ζωή των πουλιών.

Αν πάλι η τροφή επαρκεί ή μας καλύπτει για 3-4 εβδομάδες τότε σπάνια θα υπάρξει πρόβλημα.

Κατά τη γνώμη μου λοιπόν χρειάζεται δοκιμή ώστε οι σπόροι που θα αγοράσουμε για να δώσουμε στα πουλιά να μας καλύπτουν περίπου για ένα μήνα. τουλάχιστο για τους 8-9 ζεστούς μήνες του χρόνου και ίσως λίγο παραπάνω για τους πιο κρύους.
το "παιχνιδι" εχει χαθει πριν ερθει το μειγμα στα χερια μας,υπάρχουν ηδη αυγα πεταλουδας σε αυτο δηλαδη και οταν επικρατησουν οι καταλληλες θερμοκρασίες εκκολαπτονται.
Έχεις δίκιο σε πολλά.
Όμως; αν βγουν πεταλούδες θα βγουν στο μείγμα που έχουμε ανοιχτό...
Σε σφραγισμένο τσουβάλι προσωπικά δεν έχω δει ποτέ... κι αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το συζητήσουμε...
 
Τελευταία επεξεργασία:
Back
Top