Γενικά Αναγνώριση και απόδειξη ότι ο παπαγάλος μας ανήκει

christina07

PB Member
Εγγραφή
14 Απρ 2020
Μηνύματα
1.213
Πόλη
Κομοτηνή
Σήμερα άρχισε να με προβληματίζει κάτι. Αν χάσω ή μου κλέψουν τον παπαγάλο πως μπορώ να αποδείξω ότι είναι δικός μου και να τον πάρω πίσω; Επίσης τι γίνεται με το εξωτερικό; Μπορώ να τον μεταφέρω έξω; Διάβασα όλα τα θέματα που βρήκα εδώ και είμαι ακόμη μπερδεμένη. Παρακάτω παραθέτω κάποιους τρόπους που βρήκα στο Ίντερνετ. Σημείωσηο Ρικι μου δεν έχει δακτυλίδι και δεν νομίζω να δεχτεί κάποιο ανοιχτού τύπου.

02. Αναγνώριση μέσω Micro-Chip
03. Αναγνώριση μέσω του Γενετικού Προφίλ (DNA-fingerprint )


Υπήρχαν και άλλοι τρόποι αλλά δεν τους θεωρώ χρήσιμους (τα δαχτυλίδια μπορούν να αφαιρεθούν, είχε ταττου στο πόδι -απίστευτο- και λεπτομερή βιντεοσκόπηση- δεν ξέρω αν μπορώ να αποδείξω κάτι μέσω βίντεο-)

Θα χαρώ να δω την άποψη σας σε αυτό το θέμα!
 
Αναγνώριση μέσω Micro-Chip
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσει ταυτότητα αφού δεν φοράει δαχτυλίδι.
Αν χάσω ή μου κλέψουν τον παπαγάλο πως μπορώ να αποδείξω ότι είναι δικός μου και να τον πάρω πίσω;
Αν συμβεί αυτό θα είναι απίθανο να τον εντοπίσεις για να τον πάρεις πίσω.
Επίσης τι γίνεται με το εξωτερικό; Μπορώ να τον μεταφέρω έξω;
Πρώτα επισκέπτεσαι ένα Πτηνίατρο που ελέγχει το πουλί για συγκεκριμένες αρρώστιες και μετά συμπληρώνει ένα βιβλιάριο υγείας που αναφέρεται το είδος του πτηνού, τα στοιχεία του Micro-Chip και η κατάσταση της υγείας του, οι έλεγχοι που πρέπει να γίνουν μπορεί να έχουν διαφορές ανάλογα με την χώρα που θα ταξιδέψεις (Ευρωπαϊκή Ένωση - εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης).
Κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζεις είναι για την μεταφορά τους αεροπορικώς απαιτούνται συγκεκριμένα κλουβιά, τα πουλιά συνήθως τοποθετούνται εκτός καμπίνας (στα εμπορεύματα) και τα εισιτήρια είναι από ακριβά έως πανάκριβα.
 
@ΙΩΑΝΝΗΣ@ Στο micro chip ομως δεν ξερεις πως θα αντιδρασει το παπαγαλακι π.χ αλλαγη συμπεριφορας - αν θα το δεχτει πανω του κτλ! Δεν αντιλεγω σε αυτα που λες εσυ ξερεις πολυ περισσοτερα εγω ειμαι ασχετη τελειως την αποψη μου εκφραζω και μια ανυσηχια για το παπαγαλακι πως θα ειναι η συμπεριφορα του με το micro chip 😊
 
@ΙΩΑΝΝΗΣ@ Με κάλυψες! Όμως πιστεύω ότι καλύτερα να υπάρχει ένα τσιπ ας πούμε παρα να μην υπάρχει τίποτα.
[automerge]1594318454[/automerge]
@ΙΩΑΝΝΗΣ@ αν και θέλω να ψάξω περισσότερο τον άλλον τρόπο που έβαλα.
[automerge]1594318476[/automerge]
@Elli Νομίζω πως είναι το ίδιο με τους σκύλους και τις γάτες.
 
Στο micro chip ομως δεν ξερεις πως θα αντιδρασει το παπαγαλακι π.χ αλλαγη συμπεριφορας - αν θα το δεχτει πανω του
Το micro chip τοποθετείται υποδόρια, και το πουλί δεν επηρεάζεται από αυτό.
Ένα όμορφο video με την διαδικασία:
Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.
 
Αντώνη, ακόμα κι αν υπάρχει μικροτσίπ, ο νόμος επιτάσσει κλειστό δαχτυλίδι;
Πουλι χωρις εκτροφικο δαχτυλιδι κλειστού τυπου δεν βγαινει απο τη χωρα.
 
Πουλι χωρις εκτροφικο δαχτυλιδι κλειστού τυπου δεν βγαινει απο τη χωρα.

Βγαίνει με πιστοποιητικό CITES και πιστοποιητικό ότι φέρει microchip. Μπορούν και να το σκανάρουν.
 
Εγω κάνω το απλο ερώτημα, υποβάλετε το πουλι μια ταλαιπωρία με νάρκωση και το χάνεις, το βρίσκει κάποιος και τι του λες; Πάρε το πουλι και πάμε στον γιατρό να του διαβάσει το τσιπ; Για ταξίδι εξωτερικό έχει μια βάση αφού δεν υπάρχει άλλη λύση πάντως, αν κ το στρες θαναι μεγάλο κ τα έξοδα αρκετά! Έως τώρα δεν τοχει κ κανένας βέβαια, όλοι μείνανε στην ερώτηση!
 
@takis1964 δεν υποβάλλεται σε νάρκωση άρα δεν υπάρχει κίνδυνος. Όχι έχω το δικό μου σκανερ και αν αρνηθεί να μου τον επιστρέψει ή δεν με πιστεύει σκανάρω το τσιπ και του δείχνω τα στοιχεία μου. Δεν ξέρω τι γίνεται εδω πέρα στο εξωτερικό πάντως είναι αρκετά διαδεδομένο και όλοι με συμβούλεψαν αρκετά καλά (κινδύνους τι να προσέχω)
 
@takis1964 δεν υποβάλλεται σε νάρκωση άρα δεν υπάρχει κίνδυνος. Όχι έχω το δικό μου σκανερ και αν αρνηθεί να μου τον επιστρέψει ή δεν με πιστεύει σκανάρω το τσιπ και του δείχνω τα στοιχεία μου. Δεν ξέρω τι γίνεται εδω πέρα στο εξωτερικό πάντως είναι αρκετά διαδεδομένο και όλοι με συμβούλεψαν αρκετά καλά (κινδύνους τι να προσέχω)
Και τι κίνδυνοι ή τι να προσέξεις σου είπαν;
 
@ianos δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος. Θα υπάρχει μόνο ένα σημάδι με αίμα στο στήθος του και αυτό θα το καθαρίσει ο κτηνίατρος στην αρχή και έπειτα θα το περιποιηθεί και μόνος του. Αυτά τίποτα άλλο.
 
@ianos
Παραθετω καποια αρθρα της συμβασης Cites υποσημειωνοντας τα πιο ενδιαφεροντα σημεια.
Τα παρακατω αρθρα ειναι οπως εφαρμοζονται στην Ελλαδα.

10. Όταν αγοράζουμε δείγματα προστατευόμενα από το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο στα πλαίσια της Διεθνούς Σύμβασης CITES όπως ζώα συντροφιάς (π.χ. παπαγάλους, μαϊμούδες, ιγκουάνα, φίδια, χελώνες, χαμαιλέοντες, γεράκια κλπ.) ή φυτά (κάκτους, τσίκας, άγριες ορχιδέες κλπ.) τι πρέπει να ζητάμε;

Aν η αγορά γίνεται από εμπορικό κατάστημα, πρέπει να αναγράφεται στο τιμολόγιο ή στην απόδειξη λιανικής πώλησης το επιστημονικό όνομα του είδους και ο αριθμός άδειας εισαγωγής στην Eλλάδα, να σφραγίζεται και να υπογράφεται από τον πωλητή.
Tο ίδιο ισχύει και στην περίπτωση αγοραπωλησίας ή ανταλλαγής μεταξύ ιδιωτών, όπου το δείγμα που μεταβιβάζεται ή ανταλλάσσεται πρέπει να συνοδεύεται και με τα παραστατικά του (απόδειξη ή τιμολόγιο αγοράς ή άδεια εισαγωγής στο όνομα του αρχικού κατόχου).

11. Eάν έχουμε στο σπίτι μας ένα ζευγάρι προστατευομένων ειδών CITES (π.χ. παπαγάλων, μαϊμούδων, ερπετών κλπ.) και γεννήσουν τι πρέπει να κάνουμε;
H γέννηση των νεογνών ή η ωοτοκία πρέπει να δηλώνεται άμεσα (εντός 48 ωρών) στην πλησιέστερη δασική υπηρεσία, υπάλληλος της οποίας, μετά από αυτοψία, την πιστοποιεί.


Για τα πουλιά, μετά την εκκόλαψη και εντός της πρώτης εβδομάδας, σε όσα ζήσουν, γίνεται ταυτοποίηση με ατομικά αριθμημένο κλειστό δακτύλιο σήμανσης, από αρμόδιο κτηνίατρο, παρουσία δασικού υπαλλήλου.

Για τα θηλαστικά (π.χ. μαϊμούδες κλπ.) όπως και για ορισμένα ερπετά (π.χ. χελώνες κλπ.), σε συνεννόηση με την δασική υπηρεσία και ανάλογα με την βιολογία του είδους, η ταυτοποίηση γίνεται με ατομικά αριθμημένους ηλεκτρονικούς μικροαναμεταδότες (microchip) από αρμόδιο κτηνίατρο, σε εύλογο χρονικό διάστημα, παρουσία δασικού υπαλλήλου.

12. Eάν υπάρξει απώλεια ακούσια ή δια κλοπής ή λόγω θανάτου ενός δείγματος είδους προστατευόμενου CITES τι πρέπει να κάνουμε;

Πρέπει να δηλώσουμε άμεσα την απώλεια στην πληρέστερη δασική υπηρεσία, προσκομίζοντας και τα παραστατικά νομίμου κατοχής, όπως αντίγραφο άδειας εισαγωγής, απόδειξη, τιμολόγιο κλπ. H δασική υπηρεσία με τα όργανά της και σε συνεργασία και με λοιπές υπηρεσίες θα προστρέξει άμεσα για την ανεύρεση και παράδοση του απολεσθέντος δείγματος στην ιδιοκτήτη. Σε περίπτωση παπαγάλων ή άλλων πουλιών που πέθαναν και έφεραν ατομικό αριθμημένο δακτύλιο σήμανσης, τότε με την δήλωση στην δασική υπηρεσία παραδίδεται και ο εν λόγω δακτύλιος σήμανσης, έτσι ώστε να διαγραφεί το δείγμα από τον φάκελο του ιδιοκτήτη που τηρείται στην αρμόδια υπηρεσία.

13. Eάν βρούμε ζωντανό είδος που εγκαταλείφθηκε ή δραπέτευσε (π.χ. παπαγάλο, ιγκουάνα, ερπετό κλπ.) προστατευόμενο από την Διεθνή Σύμβαση CITES τι πρέπει να κάνουμε;

Eιδοποιούμε άμεσα την πλησιέστερη δασική υπηρεσία ή στο τηλ. 191 (κλήση ατελώς) αναφέροντας τη θέση ανεύρεσης του είδους και η εν λόγω υπηρεσία προστρέχει άμεσα για την παραλαβή και φύλαξη αυτού σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.
 
Back
Top