Γενικά Αναγνώριση και απόδειξη ότι ο παπαγάλος μας ανήκει

@Φοίβος

Δεν χρειάζεται να το γραφει καπου, προκυπτει απο το γεγονος οτι δεν μπορει το πτηνο να βγαλει πιστοποιητικό Cites που συνοδευει το εγγραφο της σελιδας 9 που παρέθεσες.Ειναι θεμα κοινης λογικης.
 
@Tony Forpus Δεν προκύπτει ούτε αφήνεται στην κοινή λογική η νομοθεσία όταν εννοεί κάτι ξεκάθαρα. Η σήμανση στον πίνακα της σελίδας 9 παραπέμπει και σε ηλεκτρονική σήμανση (μικροτσιπ). Πολλοί εκτροφείς σε ευρωπαικές χώρες χρησιμοποιούν μόνο το τσιπ τα τελευταία χρόνια. Το ίδιο και κάποιοι Έλληνες.
 
@Φοίβος

Η φορμα της σελιδας 9 ειναι γενικη φορμα Ανεστη, που σημαινει οτι περιλαμβανει και τα θηλαστικά που η σημανση με microchip ειναι αυτη που επιβάλλεται στη συνθήκη Cites.
Δεν αφορα αποκλειστικά τα πτηνα.

Η συνθηκη Cites ειναι ξεκαθαρη και απολύτως σαφης ως προς τη μεθοδο σημανσης των πτηνων ανεξαρτήτως της συνήθειας καποιων εκτροφεων.
Αν ηταν ετσι οι παρανομοι θηρευτές των Carduelis Balcanica πχ θα εβαζαν microchip στα πιασμενα πουλια και αυτοματα θα γινονταν πουλια εκτροφής.
Οπως καταλαβαινεις αυτο στερείται καθε λογικης.

Δεν μπορει ο ιδιωτης γιατρος να κανει "βαφτισια" στα πτηνα με το chip και να εκδιδεται πιστοποιητικό Cites, ειναι αντιληπτο νομιζω αυτο.

Επισης στη σελιδα 9 δεν υπαρχει πουθενα ο ορος microchip αλλα ο γενικος ορος σημανση.
Ακριβως γιατι υπαρχει διαφορετικο ειδος σημανσης για τα πτηνα και τα θηλαστικά.
Οποτε και απο την σελιδα 9 δεν προκυπτει αυτο που αναφερεις.
 
Τελευταία επεξεργασία:
  • Like
Αντιδράσεις: jk1980
Aντωνη το θέμα αφορά τους παπαγάλους. Σαφώς και στις καρδερίνες δεν μπαίνει τσιπ λόγω μεγέθους αν κι ο κανονισμός δεν το απαγορεύει ή το εξαιρεί.

Απο την Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε:
τα πτηνά έχουν ταυτοποιηθεί με ατομικό αριθμό ταυτοποίησης μέσω ατομικά σημασμένου και χωρίς ραφή ποδοδακτυλίου ή μέσω ηλεκτρονικού αναμεταδότη σύμφωνα με το άρθρο 66 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 865/2006 της Επιτροπής (1)·
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32013R0139&from=EN

Το έχω ψάξει το θέμα κι έχω μιλήσει και με τις αρμόδιες υπηρεσίες όταν υπολόγιζα να βγάλω τα αμαζονάκια μου απο την Ελλάδα.
 
@Φοίβος
Ολες οι παραπομπες που παραθετεις δεν εχουν να κανουν με το πιστοποιητικο Cites που αφορα μια διεθνη συνθηκη Ανεστη αλλα στο πιστοποιητικο υγειας των εισαγόμενων πτηνων στην ΕΕ.
Ειναι 2 ξεχωριστα πραγματα, αλλο το πιστοποιητικο Cites και αλλο το πιστοποιητικο υγειας.

Επισης το κανονιστικο πλαισιο που παραθετεις αφορα τα εισαγομενα ειδη και τις προυποθεσεις κατα την περιοδο της γριπης των πτηνων και αναφερεται στο εμποριο των πτηνων
Οι προυποθεσεις του αρθρου 5 που επικαλεισαι εχουν σωρευτικη ισχυ και οχι μεμονωμενη οπως την παρουσιαζεις.
Δηλαδη πρεπει να πληρουνται ολες οι παρακατω προυποθεσεις και οχι μια απο αυτες.

Άρθρο 5
Όροι που αφορούν τις εισαγωγές
Οι εισαγωγές πτηνών επιτρέπονται μόνον εφόσον πληρούνται οι ακόλουθοι όροι:
α) τα πτηνά εκτρέφονται σε αιχμαλωσία·
β) τα πτηνά προέρχονται από τρίτες χώρες ή τμήματα τρίτων χωρών που αναφέρονται στο παράρτημα Ι·
γ) τα πτηνά προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις αναπαραγωγής που πληρούν τους όρους που αναφέρονται στο άρθρο 4·
δ) τα πτηνά έχουν υποβληθεί σε εργαστηριακή δοκιμή ανίχνευσης ιών 7 έως 14 ημέρες πριν από την αποστολή με αρνητικά αποτελέσματα για οποιαδήποτε μορφή γρίπης των πτηνών και ιού της ψευδοπανώλης των πτηνών·
ε) τα πτηνά δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της γρίπης των πτηνών·
στ) τα πτηνά συνοδεύονται από υγειονομικό πιστοποιητικό σύμφωνα με το υπόδειγμα του παραρτήματος III («υγειονομικό πιστοποιητικό των ζώων»)·
ζ) τα πτηνά έχουν ταυτοποιηθεί με ατομικό αριθμό ταυτοποίησης μέσω ατομικά σημασμένου και χωρίς ραφή ποδοδακτυλίου ή μέσω ηλεκτρονικού αναμεταδότη σύμφωνα με το άρθρο 66 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 865/2006 της Επιτροπής (1)· η) ο ατομικός αριθμός ταυτοποίησης του ποδοδακτυλίου ή του ηλεκτρονικού αναμεταδότη που προβλέπεται στο στοιχείο ζ) περιλαμβάνει τουλάχιστον τα ακόλουθα: — τον κωδικό ISO της εξάγουσας τρίτης χώρας που πραγματοποιεί την ταυτοποίηση, — μοναδικό αριθμό σειράς·
θ) ο ατομικός αριθμός ταυτοποίησης που προβλέπεται στο στοιχείο ζ) είναι καταχωρισμένος στο πιστοποιητικό υγείας του ζώου· ι) τα πτηνά μεταφέρονται σε νέους περιέκτες που στο εξωτερικό μέρος φέρουν ατομικό αριθμό ταυτοποίησης ο οποίος πρέπει να αντιστοιχεί στον αριθμό ταυτοποίησης που αναφέρεται στο πιστοποιητικό υγείας του ζώου

Δεν μπορεις λοιπον επιλεκτικα να ακολουθησεις μια και μονη προυποθεση.


Συν οτι ολο το κανονιστικο πλαισιο ανωτερο αναφερεται σε συγκεκριμενη συνθηκη που ειναι η εξης.
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 139/2013 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 7ης Ιανουαρίου 2013 για τον καθορισμό των υγειονομικών όρων για εισαγωγές ορισμένων πτηνών στην Ένωση και των συνθηκών της περιόδου απομόνωσης (καραντίνας)

Ειναι ξεκαθαρο οτι αναφερεται σε εισαγωγες πτηνων που προερχονται εκτος ΕΕ, απο τριτες χωρες δηλαδη.
 
Είναι τόσο πολυσύνθετα τα θέματα, γιαυτο και κανένας έως τώρα δεν έχει βγάλει πουλι έξω, γιατί υπάρχει το ρίσκο ότι κάτι θα του ζητήσουν οι εδώ η οι απέξω και η ταλαιπωρία θα είναι μεγάλοι! Ευελπιστώ η θεματοθετης να τα καταφέρει για να μάθουμε ακριβώς τι παίζει!
 
  • Like
Αντιδράσεις: jk1980
Η υπεύθυνη υπάλληλος για έκδοση των πιστοποιητικών CITES της Νομαρχίας Λάρισας (στην οποία μου είπαν απο το υπουργείο να απευθυνθώ ως την κοντινότερη στην περιοχή μου που εκδίδει πιστοποιητικά) μου είπε στο τηλέφωνο ότι ζητούν απόδειξη αγοράς και στοιχεία απο δαχτυλίδι ή μικροτσίπ. Το ίδιο και ο Τσιροζίδης απο το Tropical Bird Farm τον οποίο συμβουλεύτηκα και βγάζει πιστοποιητικά CITES στα πουλιά του. Το εκτροφείο του είναι δηλωμένο στο υπουργείο και τα μικροτσιπ του μπορούν να ανιχνευθούν ότι ανήκουν σε αυτόν. Μου είπε ξεκάθαρα ότι απαιτούν ή το ένα ή το άλλο. Aυτά απο εμένα. 🙂
 
Αν κατσεις και το ψαξεις θα δεις οτι η μη εμπορικου τυπου μετακινησεις εχουν διαφορετικο κανονιστικο πλασιο απο τις εμπορικου τυπου μετακινησεις οπως του Τσιροζιδη και του καθε εμπορου.

Αnyway, αν καποιο μελος εκτος απο την θεωρια περασει και στην πραξη τελικα θα ξεκαθαρισει το τοπιο.
 
Προσωπικά δεν πρόκειται να βγω στο εξωτερικό τουλάχιστον προς το παρόν. Αλλά όταν ένας παπαγάλος ζει 30 χρόνια σίγουρα δεν μπορείς να ξέρεις τι σου ξημερώνει και πρέπει να υπολογίζεις και αυτόν. Φυσικά και δεν πρόκειται να τον αφήσω πίσω για αυτό απευθύνθηκα και εδώ πέρα για να μάθω κάποιες πληροφορίες. Λογικά το μικροτσίπ θα μπει ότι και να γίνει είτε μπορεί να βγει με αυτό είτε όχι. Ευχαριστώ για την βοήθεια θα κάνω και μια ερώτηση στην κτηνίατρο.
 
@takis1964 είμαι στην Κομοτηνή ευτυχώς έχουμε και είναι και από τα καλύτερα εργαστήρια μπορώ να πω. Δίνουν εξαιρετικές συμβουλές και είναι πάντα δίπλα μου! Όποτε θα με ενημερώσουν αυτοί.
[automerge]1594562555[/automerge]
@takis1964 Έχω βάλει όλο το σόι και ψάχνει, κτηνίατροι, πτηνίατροι, τελωνειακοί, δικηγόροι 😂 χαμός
 
Λοιπόν παιδιά έχω νεότερα, με λίγα λόγια όσα βρήκα και έμαθα. Το πουλάκι το μόνο που χρειάζεται είναι ένα μικροτσίπ (αφού δεν έχει δαχτυλίδι) και ένα έντυπο από κτηνίατρο ότι είναι καλά στην υγεία του και δεν έχει κάτι μεταδοτικό. Όσο για το cites (που πρώτη φορά το ακούω) δεν είναι υποχρεωτικό για τα Ringneck αλλά μπορώ να το βγάλω και μόνη μου αν χρειαστεί.
 
Όσο για το cites (που πρώτη φορά το ακούω) δεν είναι υποχρεωτικό για τα Ringneck αλλά μπορώ να το βγάλω και μόνη μου αν χρειαστεί.

Δεν είναι υποχρεωτικό καθώς τα ringnecks δεν προστατεύονται απο τη συνθήκη CITES. Μιλούσαμε γενικότερα προηγουμένως. Και δεν είναι τόσο εύκολο να βγάλεις μόνη σου αν έχεις είδος που το χρειάζεται, ευτυχώς να λες που δεν το χρειάζεσαι.
 
@Φοίβος Η αλήθεια είναι πως δεν το κατάλαβα αυτό.Εγώ Ringneck έχω παντως και για αυτό επισήμανα. Να προσθέσω ότι το ίδιο ισχύει για budgie, cockatiel και lovebird. (για όποιον ενδιαφέρεται)
 
Να προσθέσω ότι το ίδιο ισχύει για budgie, cockatiel και lovebird. (για όποιον ενδιαφέρεται)
Σωστά. Τα ίδια είχα διαπιστώσει/πληροφορηθεί κι εγώ.
 
Μιλούσαμε γενικότερα προηγουμένως.
Γενικοτερες ηταν και οι δικες μου τοποθετησεις ανωτέρω.
Ακαδημαικη ηταν η κουβεντα ουτως ή αλλως αφου δεν τιθεται υπαρκτο θεμα μετακινησης στο εξωτερικο καποιου.
Οποτε εξακολουθουμε να αναμενουμε στην πραξη την οποια θεωρια.

Δεν είναι υποχρεωτικό καθώς τα ringnecks δεν προστατεύονται απο τη συνθήκη CITES.
Με εξαιρεση τα Australian Ringneck
 
@Φοίβος Η αλήθεια είναι πως δεν το κατάλαβα αυτό.Εγώ Ringneck έχω παντως και για αυτό επισήμανα. Να προσθέσω ότι το ίδιο ισχύει για budgie, cockatiel και lovebird. (για όποιον ενδιαφέρεται)
Επομένως το μικροτσίπ, μπορεί να εφαρμοστεί και σε τόσο μικρά πουλάκια όσο ένα budgie?
 
Back
Top