Γενικά Αναγνώριση και απόδειξη ότι ο παπαγάλος μας ανήκει

@ianos όχι νομίζω πως είναι αρκετά μικρά για να μπει μικροτσίπ (εξαρτάται φυσικά και τον γιατρό). Αυτά τα είδη μπορούν να βγουν στο εξωτερικό χωρίς το cites
[automerge]1594803399[/automerge]
@takis1964 χαοτική συζήτηση θα έλεγα😂 την διάβασα με προσοχή
 
Τελευταία επεξεργασία:
Όπως καταλαβαίνετε τίποτα απ όλα αυτά δεν τηρείται και αν μπλέξεις με δημόσιο εκεί και αν είναι 🤪
Θα διαφωνήσω. Η διαδικασία είναι αρκετά απλά και οικονομική και οι αρμόδιες υπηρεσίες αρκετά ενημερωμένες και εξυπηρετικές με γρήγορη διεκπαιρέωση, πηγαίνετε μόνο για να πάρετε το πιστοποιητικό (σας το λέω από προσωπική εμπειρία).

Σε ότι έχει να κάνει με τα ειδη CITES Ι χρειάζεται συμφωνώ με @Tony Forpus χρειάζεται κλειστό δαχτυλίδη εκτοφής που τοποθετήθηκε κατά τις πρώτες μέρες της γέννησης και έχει εκδοθεί πιστοποιητικό CITES που αναγράφει τα στοιχεία. Αυτό αποτελεί και το μοναδικό ίσως στοιχείο ταυτοποίησης και νομιμοποίησης του πτηνού και το συνοδεύει σε όλη του την ζωή και σε όλες του τις μεταφορές σε άλλη χώρα. Το microchip δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε αυτή την ηλικία και αν θέλουμε το βάζουμε για δικούς μας λόγους (επίσης μπαίνει κάτω από πρϋποθέσεις για την ταυτοποίηση πουλιών που δεν μπόρεσαν να έχουν δαχτυλίδι). Ωστόσο πάντα χρειαζόμαστε και μια απόδειξη ότι έχουμε αποκτήσει εμείς το πτηνό με νόμιμο τρόπο.

Για τα είδη του προσαρτήματος ΙΙ για την μεταφορά του αρκεί κλειστό δαχτυλίδι και proof of origin από εκεί που το παίρνουμε.
 
Η παραπάνω διαδικασία λύνει και το πρόβλημα της απόδειξης ότι ένα πουλί ειναι δικό σας.
Για τα μη προστατευόμενα και τα ειδη του προσαρτήματος ΙΙ ένα proof of origin με το όνομά σας για την μεταβίβαση και τα στοιχεία του δαχτυλιδιού είναι αρκετά.
Για τα είδη του προσαρτήματος I, χρειάζεστε το αρχικό CITES του πτηνού και πάντα απόδειξη αφοράς/δωρεάς/μεταβίβασης. Με αυτά τα δύο από την αρμόδια υπηρεσία μπορείτε να εκδόσετε και πιστοποιητικό CITES προσωπικής ιδιοκτησίας στο όνομά σας που θα συνοδεύεται και από έντυπο/διαβατήριο για το πτηνό με ισχύ 3 έτη. Έτσι κι αλλιώς για τα είδη του Ι υποχρεωτικά πρέπει να έχετε απόδειξη όχι μόνο ότι το πτηνό είναι νόμιμο από την εκτροφή του, αλλά και ότι το εχετε αποκτήσει νόμιμα.
 
Καλησπέρα και πάλι, ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα αυτό το άρθρο, νομίζω πως είναι αρκετά χρήσιμο και βοηθητικό, το μόνο που δεν γνωριζω είναι αν με αυτά μπορεί να ταξιδέψει ο παπαγάλος στο εξωτερικό (κυρίως με το dna).
 
@christina07 Πρακτικά το θέμα είναι αρκετά απλό. Για τα είδη που είναι στο προσάρτημα I της CITES είστε έτσι κι αλλιώς τυπικά υποχρεωμένη να έχετε Πιστοποιητικό Προσωπικής Ιδιοκτησίας (που για να εκδοθεί χρειάζεται το αρχικό πιστοποιητικό CITES του πτηνού και την απόδειξη αγοράς). Όταν εκδίδετε το έντυπο σας δίνουν και διαβατήριο για το πτηνό που ισχύει για 3 έτη. Λογικά θα χρειάζεστε και βεβαίωση κτηνιάτρου αλλά γι αυτό καλό είναι να ρωτήσετε την αρμόδια αρχή για έκδοση CITES στην περιοχή σας ή στο σημείο εξόδου από την χώρα (λογικά επίσης θα μπορεί να σας ενημερώσει και ο κτηνίατρός σας)

Στο CITES II προσάρτημα χρειάζεστε ένα πιστοποιητικό προέλευσης (proof of origin) από τον εκτροφέρα ή απο εκεί που πήρατε το πτηνό, πάλι με τον αριθμό του δαχτυλιδιού. Τα είδη II διακινούνται ελεύθερα στην Ένωση θα χρειαστείστε μόνο και μια βεβαίωση κτηνιάτρου απ όσο γνωρίζω. Αλλά για περισσότερες λεπτομέριες πάλια θα πρέπει να απευθύνεστε για πληροφορίες στο σημείο εξόδου σας από την χώρα.

(να επισημάνω ότι η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται πια εκτός ένωσης οπότε δεν ξέρω τι ισχύει σε αυτή την περίπτωση)
 
@VangelisSykiotis για όλα αυτά όμως χρειάζονται αποδείξεις και δαχτυλίδια τα οποία δεν τα έχουμε.
συγγνώμη απαντούσα γενικά στο τι πρεπει να εχει καποιος. Επειδη το ειδος σας ετσι κι αλλιως είναι στο προσάρτημα II νομίζω ότι θα μπορούσατε πάλι ως πιο απλή λύση να επικοινωνήσετε με την αρχή έκδοσης CITES της περιοχής σας και τους ενημερώσετε για το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε και να σας συμβουλεύσουν. Θεωρώ ότι θα υπάρχει μια λύση και η λύση που θα σας δώσουν εκεί σίγουρα θα είναι και η καλύτερη και η πιο νόμιμη και αναμφισβήτητη και για την επιβεβαίωση της ιδιοκτησίας και για το ταξίδι στο εξωτερικό.
 
Back
Top