Αναπαραγωγή Αναπαραγωγη σε εσωτερικο χωρο

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Stfns
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Stfns

PB Member
Εγγραφή
22 Αυγ 2014
Μηνύματα
2.052
Πόλη
Καλλιθέα
Φέτος σκέφτομαι να βάλω ένα ζευγάρι καναρίνια για αναπαραγωγή σε εσωτερικό χώρο. Υπάρχει ένα δωμάτιο(υπνοδωμάτιο), που μπορεί να φιλοξενήσει το ζευγάρι από την προετοιμασία έως τον απογαλακτισμό των μικρών. Το κλουβί θα τοποθετηθεί σε ένα γραφείο δίπλα σε ένα φωτιστικό με λάμπα led για καλύτερο φωτισμό. Μετά τις γιορτές λέω να βάλω πρώτον μέσα τον αρσενικό και αυξάνοντας σταδιακά την διαρκεια που είναι αναμμένα τα φώτα στο δωμάτιο, να τον καταφέρω να πυρώσει. Μετά θα φέρω και το θηλυκό και εφόσον πυρώσει και αυτό να τα ενώσω. Να σημειώσω ότι δεν έχω dimmer, ούτε σύστημα προσομοίωσης ανατολής δύσης, που σημαίνει ότι θα ανάβω τα φώτα και θα τα σβήνω εγώ. Τι λέτε;👎
 
Φέτος σκέφτομαι να βάλω ένα ζευγάρι καναρίνια για αναπαραγωγή σε εσωτερικό χώρο.
Με τις παρούσες συνθήκες θα σου πρότεινα να μην το κάνεις!
Να σημειώσω ότι δεν έχω dimmer, ούτε σύστημα προσομοίωσης ανατολής δύσης, που σημαίνει ότι θα ανάβω τα φώτα και θα τα σβήνω εγώ.
Η σταδιακή μείωση της έντασης του φωτισμού το σούρουπο (δύση) είναι άκρως απαραίτητη να υπάρχει ώστε να προλαβαίνουν τα πουλιά να προσαρμόζουν τον οργανισμό τους στα στοιχειώδη... ειδικά στη φάση της αναπαραγωγής.
Δηλαδή να ολοκληρώσουν την περιποίηση των μικρών τους, να προετοιμάσουν τη φωλιά για το βράδυ και γιατί όχι να ρίξουν τις τελευταίες "μπουκιές" από τις πολλές πρωτεϊνούχες τροφές που τους έχουμε βάλει για να καλύψουν τις απαιτήσεις της νύχτας.
Εδώ χρειάζεται μηχανισμός dimmer γιατί το απότομο σβήσιμο στα φώτα κάθε άλλο παρά καλό θα τους κάνει.
Είτε θα βρει τα πουλιά εκτός "θέσης", είτε απροετοίμαστα, είτε ακόμη χειρότερα εκτός φωλιάς το θηλυκό.
Κι αν υποθέσουμε πως έχεις τη δυνατότητα σταδιακής μείωσης θα πρέπει χρονικά να ξεκινά την ίδια ώρα ώστε να μην μπερδεύονται τα πουλιά.
Συνεπώς η δύση πρέπει να ξεκινά την ίδια ώρα καθημερινά και να ολοκληρώνεται στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα. Συνεπώς χρειάζεται να υπάρχει και κάποιος τύπος χρονοδιακόπτη.
Το κλουβί θα τοποθετηθεί σε ένα γραφείο δίπλα σε ένα φωτιστικό με λάμπα led για καλύτερο φωτισμό.
Ο σωστός φωτισμός θα πρέπει να προσφέρει στα πουλιά όλα όσα τους στερεί η απώλεια της ηλιακής ακτινοβολίας.
Είναι απαραίτητη η ακτινοβολία uva - uvb για να υπάρχουν οι στοιχειώδης οργανικές λειτουργίες όπως περιγράφεται και στο άρθρο... https://community.petbirds.gr/threads/Φωτισμός-εκτροφείου-πτηνών.21129/
Ακόμη για το ξεκίνημα της μέρας χρειαζόμαστε σταθερή ώρα ανατολής και ο φωτισμός - φωτοπερίοδος να παραμένει στις 14 - 14:30 ώρες ως διάρκεια την ημέρα.
Συνήθως ο χώρος των δωματίων των σπιτιών μας είναι ακατάλληλος εξ αιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, της μη σταθερής σε εκκίνηση φωτοδοσίας, της όχλησης των οικείων και πολλά άλλα, όπως γλαφυρά περιγράφονται στο άρθρο https://community.petbirds.gr/threads/Πως-να-σκοτώσετε-τα-πουλιά-σας-χωρίς-προσπάθεια.17654/
Κατά την γνώμη μου μόνο ειδικοί για την αναπαραγωγή χώροι μπορούν να βοηθήσουν την εσωτερική εκτροφή των καναρινιών...
Αν αυτοί δεν υπάρχουν, τότε καλύτερα να μένουμε στις εξωτερικές προσπάθειες που τουλάχιστο δεν απαιτούν όλα τα παραπάνω.
 
Για πιο λόγο θες να το κάνεις αυτό; Για την εμπειρία ή απλά βιάζεσαι;

Για την εμπειρία αλλά και για πειραματισμό σε συνθήκες πιο ελεγχόμενες. Έχω αναφέρει πολλές φορές ότι τάσσομαι υπέρ της εξωτερικής εκτροφής, αλλά πολλές φορές ο καιρός για εμάς τους εξωτερικούς δεν είναι σύμμαχος. Αν σκεφτείς ότι ο Μάρτιος είναι ακόμη κρύος μήνας και ο Μάιος τα τελευταία δύο χρόνια κάνει mini καύσωνες, έχουμε στην ουσία μόνο τον Απρίλιο. Οπότε μια αποτυχημένη αναπαραγωγική προσπάθεια μας πάει έναν ολόκληρο χρόνο πίσω.

Θέλεις να φέρεις την αναπαραγωγή νωρίτερα από την άνοιξη; Προς τι ο προβληματισμός με τις ώρες; Τα εξωπαράθυρα θα είναι κλειστά;

Περίπου ένα μήνα νωρίτερα. Τα εξωπαράθυρα δεν χρειάζεται να είναι κλειστά, καθώς η διάρκεια της ημέρας είναι ακόμη μικρή. Ο προβληματισμός με τις ώρες έγκειται στην δημιουργία αναπαραγωγικής διάθεσης των πουλιών.

Βλέπω να μπαίνεις σε μια διαδικασία που το πλέον πιθανό είναι να απογοητεύσεις τον εαυτό σου.

Το σκέφτηκα και αυτό...

@misalouris Πολύ κατατοπιστικό το άρθρο σου: https://community.petbirds.gr/threads/Φωτισμός-εκτροφείου-πτηνών.21129/

Απογοητεύτηκα... Δεν θα το τολμήσω τελικά.
 
Και εγώ είμαι υπερμάχος της εξωτερικής αναπαραγωγής, παρόλο που ο καιρός είναι απρόβλεπτος.

Το να θες να μετακομίσεις την εκτροφή σου σε εσωτερική είναι λογικό, αλλά κάντο σωστά φίλε μου! Η ελεγχόμενη εκτροφή είναι σίγουρα πιο ασφαλής, ίσως πιο αποτελεσματική και ξεκινάς όποτε θες, αρκεί να είσαι έτοιμος με τα σωστά εργαλεία. Θέλει πολύ ψάξιμο. 😉
 
Η ψυχολογία των ζώων είναι κάτι που επηρεάζει τη συνολική τους εικόνα.
Από προσωπική και μόνο εμπειρία έχω να πω ότι αν δεν είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για κάτι, καλό είναι να μην θέλουμε να τέρψουμε τη περιέργεια της φύσης μας με τέτοιους τρόπους.
 
Στέφανε εγώ πάντα μέσα έχω τα πουλιά μέσα και τα ζευγαροματα αλλά πάντα τα αφήνω να πυροσουνε μόνα τους στην εποχή τους, δεν χρισημοποιο λάμπες αλλά το φυσικό φως της ημέρας. Αν το πρόβλημα σου είναι μόνο για το κρύο του Μαρτίου βάλε ένα ζευγάρι στο δωμάτιο κοντά στο παράθυρο να έχουν καλό φως και όλα θα πάνε καλά. Εγώ τα βάζω από Φεβρουάριο με χωρισμα.
 
Με αφορμή αυτό το θέμα θέλω να πω ότι και και εγώ φέτος αποφάσισα να κάνω κάτι τέτοιο... Πλέον έχω τα πουλιά στην Θεσσαλονίκη αλλά τα Σαββατοκυριακα γυρίσω στο χωριό οπότε μένουν 2 μέρες μόνα του (με διπλές ταιστρες-ποτηστρες φυσικά).
Οπότε θα ήταν μάλλον επιπόλαιο να μείνουν στο μπαλκόνι 2 μέρες μόνα... (ήδη μια φορά βρήκα μια καρδερίνα να πετάει ελεύθερη στο δωμάτιο όταν γύρισα) οπότε τα έβαλα σε ένα δωμάτιο μόνα τους και έχουν φυσικό φωτισμό χάρη στο τζάμι της μπαλκονοπορτας... Πιστεύω να είναι οκ... Τι λέτε;
 
έχουν φυσικό φωτισμό χάρη στο τζάμι της μπαλκονοπορτας... Πιστεύω να είναι οκ... Τι λέτε;
Το μόνο που ξέρω και θα πω είναι πως μέσω της τζαμαρίας οι ακτινες του Ήλιου και η βιταμίνη D δεν απορροφάται από τα πουλιά μέσα στο δωμάτιο. Και χωρίς βιταμίνη D δεν μπορούν να απορροφήσουν το ασβέστιο.
 
Το μόνο που ξέρω και θα πω είναι πως μέσω της τζαμαρίας οι ακτινες του Ήλιου και η βιταμίνη D δεν απορροφάται από τα πουλιά μέσα στο δωμάτιο. Και χωρίς βιταμίνη D δεν μπορούν να απορροφήσουν το ασβέστιο.
Αλίκη εφόσον οι ακτίνες διαπερνούν το τζάμι δεν βρίσκω το λόγο να συμβεί... αλώστε στις εσωτερικές εκτροφές πως γίνεται;
 
Το ρωτάω γιατί αν το καλοσκεφτείς ο ήλιος έτσι κι αλλιώς δεν τα βλέπει άμεσα και εξω ακόμα αλλά μονο απο την ανάκλαση πάνω στα διάφορα αντικείμενα, και νομίζω πως μέσα απο ένα διάφανο τζάμι περνάει όλο το φάσμα του ηλιακού φωτός...
 
Αλίκη εφόσον οι ακτίνες διαπερνούν το τζάμι δεν βρίσκω το λόγο να συμβεί... αλώστε στις εσωτερικές εκτροφές πως γίνεται;

αυτό για το τζάμι είναι εξακριβωμένο ή απλά μια θεώρηση;
http://www.sciencefocus.com/qa/can-you-absorb-vitamin-d-through-window
Είναι εξακριβωμένο για τις ακτίνες UVb, οι οποίες ειναι απαραίτητες για τη σύνθεση βιταμίνης D
 
Μια απορία μόνο αφού δεν περνάνε η ακτίνες uva και uvb πώς απορροφάται το ασβέστιο στα δικά μου πουλιά πώς και δεν μου παρουσιάζουν δυστοκιες η ραχιτισμο η υπογεννητικοτητα που είναι το βασικότερο πρόβλημα από έλλειψη d3; και μια απορία ακόμα η λάμπες uva uvb δεν είναι αυτές που έχουν τα σολαριουμ μέσα και λένε ότι προκαλούν καρκίνο του δέρματος με συχνή χρήση; Τα καναρίνια που θα τα χτυπάει όλη την ώρα δεν θα πάθουν κάτι; Τόσα χρόνια πώς τα κατάφεραν τόση εκτροφής που δεν υπήρχαν αυτές η λαμπες; και για 3-4 μήνες που θα βάλει ο Στέφανος ένα ζευγαράκι δεν πρόκειται να παθουν τίποτε τα πουλάκια, όπως τα περισσότερα καναρίνια που περνάνε την ζωή τους σε μια κουζίνα η σε ένα σαλόνι πίσω από μια κουρτίνα.
 
Και αν συνυπολογίσουμε ότι στα περισσότερα εκτροφεία οι λάμπες που παράγουν την ακτινοβολία UV είναι τοποθετημένες σε απόσταση που δεν φτάνει στα πτηνά... Δε θα έπρεπε να βλέπουμε ούτε ζωγραφιστό αυγό.

Κάπου στη μέση είναι η αλήθεια. Η D που ουσιαστικά λειτουργεί σαν ορμόνη παράγεται κυρίως μέσω της απορρόφησης της ηλιακής ακτινοβολίας. Όχι αποκλειστικά με τον τρόπο αυτό. Και με την τροφή την παίρνουμε.

Οπότε, σαφώς και είναι καλύτερα να βλέπει για κάποια ώρα τα πουλάκια ο ήλιος ή να έχουμε κατάλληλες λάμπες σε κατάλληλη απόσταση σε εσωτερική εκτροφή αλλά γίνεται και χωρίς αυτά.
 
Back
Top