Ασθένειες Αρρώστησε ξαφνικά το καναρινάκι μου

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης RENOU
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

RENOU

PB New Member
Εγγραφή
1 Ιουν 2021
Μηνύματα
185
Πόλη
Βάρη
Καλησπερα σε ολους! Παρατηρησα πριν λίγο ότι το θηλυκό καναρίνι μου ήταν καθισμένο κάτω στο κλουβι του.Έλλειπα στη δουλειά οπότε δεν ξέρω αν το έκανε όλη μέρα.Το πρωί που της άλλαξα το νερό,πάντως, δεν είχε τίποτα.Είναι φουσκωμένο,δείχνει να μην πατάει σταθερά αλλα φωνούλες βγάζει κανονικά.Έκανε,μόλις τώρα ακαθαρσίες πιο μεγάλες από το κανονικό,αν σημαίνει κάτι αυτό.Είχε και ακαθαρσίες κολλημένες πίσω και την καθάρισα με νεράκι.Της έδωσα ασβέστιο γιατί η αλήθει είναι ότι,που και που, κάνει αυγά, ακόμα και τώρα.Φέτος δεν την ζευγάρωσα για να μην την ταλαιπωρήσω γιατί 2 χρόνιες έκανε από 2 γέννες με αρκετά πουλάκια.Τι με συμβουλεύετε να κάνω?Είναι η μανούλα που κατάφερνε να μεγαλώνει, με επιτυχία, 6 καναρινάκια, σχεδόν σε κάθε γέννα....δε θέλω να την χάσω και ας έχω άλλα 15 από εκείνη!!
 
Της έδωσα ασβέστιο
Ελπίζω όλα να πάνε καλά. Όταν λες ότι της έδωσες ασβέστιο, τι ακριβώς εννοείς; π.χ. ότι της έβαλες στην ποτίστρα διάλυμα υγρού ασβεστίου ή ότι της έδωσες εσύ να πιει κάποια ποσότητα από το διάλυμα ασβεστίου (ή σταγόνα) απευθείας στο ράμφος.
Με άλλα λόγια το ερώτημά μου είναι αν όντως κατανάλωσε πρόσθετο ασβέστιο.
Οι πρώτες βοήθειες όταν ένα πουλάκι μας φαίνεται ασθενικό είναι: ζέστη 27-28 βαθμοί (ενίοτε αυτό επιτυγχάνεται και με θερμαντικό σώμα ή με λάμπα πυρακτώσεως, αρκεί να βάλεις ένα θερμόμετρο μεταξύ λάμπας και κλουβιού μην και ανέβει πολύ η θερμοκρασία και πάθει κάτι το πουλάκι), διάλυμα δεξτρόζης (ή ζαχαρόνερο) για να πάρει ενέργεια.
 
@ianos Και στην ποτίστρα εβαλα 5 σταγονες αλλα για να παρει γρηγορα τη δοση και στο ράμφος, μια σταγόνα. Θερμοκρασία,πιστεύω, λόγω ζέστης μόνο για το βράδυ ,ίσως,χρειαστεί να το μεταφερω μέσα στο σπίτι.Μενω Βαρη,Αττική δηλαδή.
[automerge]1695395874[/automerge]
Ξέχασα ότι σε 2η ποτίστρα έχω βαλει πολυβιταμινες αλλά δεν ξερω αν έχει πιει Όταν λέμε ζαχαρονερο μπορώ να φτιάξω εγώ και σε τι αναλογια?
 
Τελευταία επεξεργασία:
Παρατήρησα κάτι ακόμα.Το ένα ποδαράκι δεν το παταει κανονικα .Αλλά παλι γιατί έχει φουσκωμένα φτερά?
 
@RENOU
Ξέχασα ότι σε 2η ποτίστρα έχω βαλει πολυβιταμινες αλλά δεν ξερω αν έχει πιει Όταν λέμε ζαχαρονερο μπορώ να φτιάξω εγώ και σε τι αναλογια?
Δε συμφέρει να του έχεις δύο ποτίστρες διότι έτσι είτε βιταμίνη θα παίρνει είτε ασβέστιο.
Την αναλογία του ζαχαρόνερου δεν την ξέρω.
 
Όταν σας έγραψα,το απόγευμα,της έβαλα χαρτί στον πατο του κλουβιου,για να μην ακουμπάει σε βρωμιες Τώρα είδα ότι δεν εχει καθόλου κουτσουλιές.Ειναι φυσιολογικό?Δεν ειναι πολλες οι ωρες?Έδα οτι εφαγε,όμως, αυγοτροφη,λίγο αυγό και ελάχιστο μήλο.
 
Καλημερα. Μετα από σταγονιτσα ασβεστίου πάλι κια μαλαξεις στην κοιλιτσα,εκανε αυτο
 

Συνημμένα

  • Screenshot_4.webp
    Screenshot_4.webp
    6,3 KB · Προβολές: 13
Το γενικό συμπέρασμα, όσο περνάει η ώρα γιατί πάντα μια "διαγνωση"θελει χρόνο για να δείξει.....το ποδαράκι της,οντως,το έχει χτυπήσει και δεν το παταει ,ανεβαίνει σπάνια και με δυσκολία στα κλαδάκια,γι αυτό της έβαλα φαγητό χαμηλά.Κουτσουλιες έκανε μόνο με μαλαξεις,τελικα.Της εβαλα και λαδακι στη αμαρα.Το θεμα ειναι οτι με χαμηλα τις τροφες κινδυνεύουν να ανακατευτούν με κουτσουλιές. Της έβαλα και μια μπάρα χαμηλά και πήγε κατευθείαν.Η διαθεση σήμερα ειναι πολύ καλύτερη από χτεςτο απόγευμα.Απ ότι καταλάβατε, από τις ώρες που σας έγραφα, δεν έχω κοιμηθεί ιδιαίτερα για να την παρακολουθώ.Την έχω τρελάνει ,λέτε?
 
.το ποδαράκι της,οντως,το έχει χτυπήσει και δεν το παταει
δλδ βλέπεις κάποια μικρή βλάβη ή ερεθισμό στο πόδι της;
Χαίρομαι που είναι καλύτερα.
Για τις κουτσουλιές υπάρχει και η πιθανότητα να μην έκανε διότι έτρωγε λιγότερο ή εκτιμάς ότι συμβαίνει κάτι άλλο;
 
@ianos φοβάμαι ότι κατι άλλο είναι γιατί βγάζει πολύ μεγάλες κουτσουλιές μς τις μαλαξεις που μάλιστα,τελευταία φορά,μετα τη μαλαξη κρεμονταν πανω της ,την καθάρισα και από εκεί έβγαλα την φώτο.Τετοιες έβγαζε όταν καθόταν στη φωλια για ώρες με τα μικρά της.Τωρα γιατί?
[automerge]1695445926[/automerge]
δλδ βλέπεις κάποια μικρή βλάβη ή ερεθισμό στο πόδι της;
Χαίρομαι που είναι καλύτερα.
Για τις κουτσουλιές υπάρχει και η πιθανότητα να μην έκανε διότι έτρωγε λιγότερο ή εκτιμάς ότι συμβαίνει κάτι άλλο;
Το πόδι δεν το παταει καλά,είναι βέβαιο.Δεν φαίνεται να είναι πρησμένο.
[automerge]1695446334[/automerge]
Νομίζω φαίνεται οτι δεν το παταει εδω....εχει ανεβει στο κλαδακι επειδη φοβηθηκε εμενα,
 

Συνημμένα

  • Screenshot_5.webp
    Screenshot_5.webp
    37,5 KB · Προβολές: 11
Τελευταία επεξεργασία:
Ξέρεις τι με προβληματίζει;
Νομίζω ότι στα περισσότερα πτηνά η ωοθήκη βρίσκεται αριστερά, το ίδιο πιστεύω και για τα καναρίνια. Το πόδι του δε φαίνεται να έχει χτύπημα είπες. Τέλος, στο παρελθόν είχα διαβάσει εδώ στο φόρουμ ότι όταν τα θηλυκά σηκώνουν το αριστερό (νομίζω) πόδι μπορεί να έχουν θέμα με την κοιλιά τους, συσχετιζόμενο με δυσκολία γέννησης αυγού. Θεωρώ επίσης ότι οι μαλάξεις που κάνεις μπορεί να βοηθήσουν αλλά μπορεί και να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά. Δε σε κρίνω, αλλά σου θέτω τους προβληματισμούς μου. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα ήξερα τι να κάνω στη θέση σου, αλλά πιθανά θα της έδινα μία σταγόνα υγρό ασβέστιο στο στόμα και σήμερα. Θα μπορούσε βέβαια και να έχει χτυπήσει το πόδι της ή ό,τι άλλο. Η αβεβαιότητα είναι δεδομένη χωρίς εξέταση από ειδικό καλό πτηνίατρο. Μήπως λοιπόν όσο υπάρχει χρόνος (sorry αν σε αγχώνω) να το πάρεις το πουλάκι και να το πας στη Δουκάκη, μετά από συνεννόηση με την ίδια;
 
Τα θηλυκά στις περισσότερες οικογένειες διαθέτουν μόνο μία (1) λειτουργική ωοθήκη –την αριστερή–, η οποία συνδέεται με τον –αριστερό ωαγωγό– (oviduct), που με τη σιρά του εκβάλλει στην αμάρα. Ωστόσο, στα ημερόβια αρπακτικά, λειτουργική είναι η δεξιά ωοθήκη.[8] Είναι αξιοσημείωτο ότι, κατά το εμβρυακό στάδιο, κάθε θηλυκό πτηνό διαθέτει δύο (2) ωοθήκες, από τις οποίες όμως μόνον η μία αναπτύσσεται δομικά και λειτουργικά. Εξαίρεση αποτελούν μερικά είδη πτηνών, τα οποία έχουν και τις τις δύο ωοθήκες λειτουργικές, όπως επίσης και ολόκληρη η τάξη των Απτερυγόμορφων (κίουι).[183][184]
 
@RENOU Μέχρι να το πας στην Δουκακη ως έκτακτο θα βοηθούσε αυτό που είχε πει η Ειρήνη @Irene chatzimichail ;
Εννοώ ότι κακό δεν θα έκανε να το δοκιμάσεις.
Γενικότερα σε περιπτώσεις δυστοκίας δίνουμε υγρό ασβέστιο στο στόμα ,βράζουμε νερό σ ένα μπρίκι ,αποσύρουμε απ τη φωτιά και κρατάμε την αμαρα του πουλιού πάνω απ τους υδρατμούς . Έτσι βγάζει το αυγό απευθείας .
 
Καλησπέρα. Το καναρινάκι μου, μετά από ατέλειωτες ωρες που της αφιέρωσα, από την Παρασκευή μέχρι και χτες βράδυ, σε παρακολούθηση, βοήθεια να της δίνω πολυβιταμίνες, διαλυμένες σε νερό, στο στόμα (οσο με άφηνε),ασβέστιο ακόμα και αλεσμένο φαγητό προσπάθησα...... είναι αρκετά καλά!Τελικά,ήταν μόνο το ποδαράκι της, το οποίο την βασάνισε αρκετά ή είναι πολύ φοβιτσιάρα....έκανα ακόμα και αυτό με το μπρίκι αλλά αυγό δεν ειδα. Άρχισε να τρώει, να πατάει, από σήμερα, το ποδαράκι καλύτερα, να στέκεται πάνω στο κλαδί με ισορροπία γιατί το πλεον πατάει (οχι 100%) Τώρα, γιατί δεν έκανε κουτσουλιές και όταν έκανε ήταν τόσο μεγάλες, δε θα μάθουμε ποτέ! Μάλλον πονούσε το μικρό μου. Είμαι πολύ χαρούμενη! Σας ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές και που είστε δίπλα μας μόλις σας χρειαστούμε !Είμαι ευγνώμων!
 

Σχετικά θέματα

Back
Top