Αναπαραγωγή Αρσενικος τσιμπαει ενα απο τα μικρα

Παιδιά αφήστε τις θεωρίες και δώστε μία λύση.
Πρακτικά τι κάνουμε;
Η κοπέλα έχει 5 πουλιά στο κλουβί και πρέπει να πάρει μια απόφαση. Να κρατήσει αυγά (εάν είναι γόνιμα) ή τα μικρά στη ζωή ;
Ποια θα είναι αυτή ; Μια ενέργεια όπου θα την βάλει σε μπελάδες; Να προσπαθεί να ανοίξει το στόμα των μικρών με οδοντογλυφίδα; Αυτό δεν είναι βίαιο (θεωρητικά). Άντε και δεν είναι. Πώς θα καταφέρει να του ανοίξει το στόμα; Και κάποιος που το έκανε 2 - 3 φορές έχει την εμπειρία. Που ξέρει όμως ότι σε αυτόν που το προτείνει δεν θα κάνει ζημιά στο πουλί.

@ianos Γιάννη μπορεί να σου δούλεψε στις 16 ημέρες με δυσκολία όπως ομολογείς αλλά εδώ μιλάμε για πουλιά
Στη φωλιά μας με 5 μωρά 22 ημερών
τα οποία είναι έτοιμα να βγούν στο κλαρί εάν δεν είναι είδη επάνω. Μιλάμε για μικρά τα οποία γυρνάνε κεφάλι και σε χαιρετάνε μέσα σε ένα 24 ώρο. Είναι είδη στρεσαρισμένα που βγαίνουν- βγήκαν από την φωλιά.

Εγώ δεν κατάλαβα γιατί πρέπει ν' απολογηθείς γι' αυτό.

Μαρία κανείς δεν ένοιωσε ότι ο Γιάννης απολογείται.
 
Εγώ ένοιωσα σαν να στεναχώρησα τον φίλο μου τον Γιάννη που τόσο συμπαθώ και θέλω να γράψω δυο λόγια εδώ. Η γνώση για μερικά πράγματα μεταξύ εκτροφέων είναι κάτι τόσο κοινά αποδεκτό, που δεν συζητείται κάν. Τάισμα νεοσσών αν δεν έχει ξεκινήσει απο την νηπιακή ηλικία στην φωλιά, δεν νοείται. Αυτός είναι ο κανόνας και δεν μπορεί να αφήσουμε να περνάει ασχολίαστο αυτό που πιστεύεις, Γιάννη. "Επομένως εφόσον ο ίδιος το έκανα, μπορεί και ο οποιοσδήποτε." Πρόκειται για εξαίρεση και πολύ καλώς το προσπάθησες και ακόμα καλύτερα που το κατάφερες. Το να το προσπαθήσει ο οποιοσδήποτε είναι απόλυτα φυσιολογικό. Αν όμως δεν έχει τα αποτελέσματα τα δικά σου να γνωρίζει οτι δεν πρόκειται για δικιά του αστοχία ή αδεξιότητα αλλά για μια πάρα πολύ μεγάλη πιθανότητα.
 
Καλησπέρα και Καλή Σαρακοστή!

Λοιπόν τα νέα μας έχουν ως εξής: τοποθέτησα τον πατερα σε χωριστό κλουβί, το οποιο σημερα το πρωί έβαλα κολλητά στο κλουβί με τα μικρά. Τα μωρά μόλις τον είδαν πήγαν κατ ευθείαν κοντά του και ζήταγαν φαγητό, εκτός από το χτυπημένο, που καθόταν στην άλλη μεριά του κλουβιού. Τα τάισε με μεγάλο ζήλο.
Η μαμά γεννησε δευτερο αυγό και μόλις βγήκε από τη φωλιά, το χτυπημένο της ζήταγε φαγητό και το τάισε. Επίσης τσιμπάει και μόνο του απ' το αυγό. Τα μωρά έχουν γεννηθεί 2 Φεβρουαρίου, άρα σήμερα ειναι 25 ημερών (έγραψα λάθος στο πρωτο μηνυμα, το λέω επειδή σε αυτή την ηλικία, κάθε ημέρα μετράει), ήδη το πιο ανεπτυγμένο τρώει αυγό, τσιμπαει σποράκια και δε ζητάει επίμονα τάισμα απ' τους γονείς. Εννοείται ότι όλα έχουν βγει απ' τη φωλιά και ψιλοπετάνε στα κλαδάκια.
Εφόσον έβλεπα καλή συμπεριφορά απ τον πατέρα, ειπα να του δώσω δευτερη ευκαιρία και τον ξαναέβαλα στο κλουβί. Τάισε και καθισε ήσυχος για 'κανα δίωρο, οπότε και άρχισε παλι να τσιμπαει το ίδιο πουλάκι και άρχισε να κυνηγάει και άλλα δύο. Οπότε ξαναγύρισε στην απομόνωση και ακόμα και τώρα ταϊζει από τα κάγκελα.
Και μια σύντομη παρουσίαση της οικογένειας: από τα 5 μωρά, τα 3 μοιάζουν με τον μπαμπά (τους έχουμε δώσει προσωρινά ονόματα Μπατμαν, Ζορό και Μπούμπη) και τα άλλα δύο ειναι τα μωσαϊκά ενδιάμεσα (τον έμαθα τον όρο :) ) και τα προσωρινά τους ονόματα ειναι Μόνα Λίζα και Βασιλική Σταλίτσα. Ο μπαμπας κυνηγάει σταθερά τον Μπάτμαν και σήμερα τον ειδαμε να κυνηγάει και τον Ζορό και τον Μπούμπη. Τα άλλα δυο δεν τα πειράζει (όχι ακόμα τουλάχιστον). Η Μόνα Λίζα ειναι αυτή που τρώει μόνη της και η Σταλίτσα ειναι το πιο μικροκαμωμένο, το ταίζουν και οι δύο γονείς. Ο Μπατμαν είναι σε καλύτερη κατάσταση σήμερα, τσιμπάει μόνος του αυγουλάκι και ζητάει τάισμα μόνο απ τη μαμά.
Τα αυγά που κάνει η μαμά (τη λέμε Λουλουδένια) τα αντικαθιστώ με ψεύτικα και φυσικά δεν πρόκειται να τα πετάξω (έχω ήδη αναπτύξει τις απόψεις μου επί του θέματος), εδώ και καιρό έχω σκεφτεί να τα δώσω σε παραμάνα. Όταν έρθει η ώρα, θα βάλω αγγελία. Πείτε μου και κάτι, το ζευγάρι εδώ και δυο εβδομάδες ζευγαρώνει συνεχώς, όλη μέρα-κάθε μέρα (αυτό ήταν και το θέμα του πρώτου μου tread), υπάρχει περίπτωση τα καινούρια αυγά να μην ειναι γονιμοποιημένα;

Με όσα περάσαμε στην πρώτη μας προσπάθεια αναπαραγωγής (που στην ουσία δεν ήταν προσπάθεια, αλλά τεσπα) δε νομίζω ότι έχω το κουράγιο να υποστηρίξω και δεύτερη γέννα. ☹

Και θα ήθελα να ευχαριστήσω παρα πολύ τον Γιάννη @ianos για την προσφορά του να μου παραχωρήσει εξοπλισμό και φαγητό, ευχαριστώ πολύ!
 
(τους έχουμε δώσει προσωρινά ονόματα Μπατμαν, Ζορό και Μπούμπη) και τα άλλα δύο ειναι τα μωσαϊκά ενδιάμεσα (τον έμαθα τον όρο :) ) και τα προσωρινά τους ονόματα ειναι Μόνα Λίζα και Βασιλική Σταλίτσα.

Πως είσαι σίγουρη για το φύλο; Φαντάζομαι πως το "προσωρινά" έχει να κάνει με πιθανότητα λάθους ως προς την διάκριση σωστά;
 
Πως είσαι σίγουρη για το φύλο; Φαντάζομαι πως το "προσωρινά" έχει να κάνει με πιθανότητα λάθους ως προς την διάκριση σωστά;

Εννοείται ότι δεν έχω ιδέα για το φύλο :)
Τα παιδιά μου δωσανε τα ονόματα, αυτά που μοιαζουν με τον μπαμπα τα θεωρούμε προσωρινά αγορια και αυτά που μοιαζουν με τη μαμά, κορίτσια. Απλά για να τα ξεχωρίζουμε.
 
Άννα, για να δωρίσεις τα αυγά, θα πρεπει να ανοίξεις το θέμα σύντομα. Σε 3-4 ημέρες η ωοτοκία θα εχει ολοκληρωθεί. Και ο αρσενικός ίσως θα πρεπει να κάνει την πρωινή του επίσκεψη στο ζευγάρι του.
Ευτυχώς το πληγωμένο πηγαίνει καλά. Εύχομαι καλή συνέχεια.
 
Ευχαριστώ!
Βασικά σκέφτομαι η θηλυκιά να επισκέπτεται τον αρσενικό, υπάρχει πρόβλημα σε αυτό?
 
Ευχαριστώ!
Βασικά σκέφτομαι η θηλυκιά να επισκέπτεται τον αρσενικό, υπάρχει πρόβλημα σε αυτό?
Όχι, μεχρι να βιδωθεί στη φωλιά, κανένα πρόβλημα. Μετά όμως;
Το παρακάτω δηλώνει οτι αν δεν υπάρχουν προβλήματα γονιμότητας ακόμα και ενα ζευγάρωμα αρκεί για να γονιμοποιήσει όλα τα αυγά, γιατι το σπερμα αποθηκεύεται στο σώμα της θηλυκιας. http://www.justanswer.com/pet-bird/4odkk-does-canary-male-mate-female-egg.html
Κι εδώ έχει καποια case reports που λένε οτι το σπερμα του καναρινιού μπορεί να οδηγήσει σε γόνιμα αυγά ακόμα και στη δεύτερη γέννα, μετά την απομάκρυνση του αρσενικού, πριν μάλιστα την εκκόλαψη των νεοσσών της πρώτης γεννας. https://sora.unm.edu/sites/default/files/journals/auk/v104n04/p0770-p0771.pdf
Ίσως ειναι ακριβείς οι πληροφορίες, ίσως και οχι. Πάντως φαίνεται να υπαρχει η πιθανότητα ενα ζευγάρωμα να αρκεί για τη γονιμοποίηση περισσότερων του ενός αυγων.
Το ερώτημά μου Άννα ειναι γιατι εφόσον δεν επιθυμείτε νεα μωρά, να επιτρέπετε στον αρσενικό να εξακολουθήσει να συνευρίσκεται με τη θηλυκια; Μιλώ, δλδ για ζευγαρώματα των επόμενων ημερών. Μπορεί ούτως ή άλλως να έχει ήδη εξασφαλιστεί η γονιμοποίηση όλων των επερχόμενων αυγων, με τα προηγούμενα ζευγαρώματα. Αλλά όπως και να έχει η κατάσταση, η κατάληξη των αυγων εφόσον δεν ειναι βέβαιη, υπό την έννοια οτι μπορεί και να μην βρεθεί παρένθετη μητέρα, ίσως και να μην χρειαστεί να ξανά φέρετε το ζευγάρι σε επαφή.
 
Ελπιζω ολα να πανε καλα με τα παιδια σου!

Επειδη Γιαννη μου εσυ με επικαλεστηκες αλλα εγω ετρωγα γαριδες, να πω για την ιστορια οτι ο δικος μου νεοσσος οταν τον τραυματισε ο πατερας του, το εκανε σε ελαχιστο χρονο (απο οταν ξυπνησαν μεχρι να ξυπνησω κ να τα δω) και με μεγαλη μανια που του συνεθλιψε το κρανιο. Εζησε μεχρι το επομενο ξημερωμα, αν και οταν τα χωρισα, ο τρελος πατερας προσπαθουσε να το ταισει. Το σχετικο θεμα ειναι εδω https://community.petbirds.gr/threads/Τραυματισμενος-νεοσσος.27429/ Αλλα δεν νομιζω να μιλαμε για κατι παρομοιο, στο παρον θεμα απλως το τσιμπαει.

Για τα αυγα, εδω ειναι το θεμα της υιοθεσιας https://community.petbirds.gr/threads/Μπορουμε-να-δωρισουμε-σε-καποιον-αυγα.23607/ Τα πηγαμε πολυ καλα θαρρω Γιαννη!
 
Τα μωρά έχουν γεννηθεί 2 Φεβρουαρίου, άρα σήμερα ειναι 25 ημερών
Δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την ζωή τους...
Σε αυτή την ηλικία αν έχεις αυγό μέσα θα φάνε και θα συμπληρώσουν τις μέρες τους χωρίς πρόβλημα.
Πρόβλημα θα έχεις με την καθαριότητα της φωλιάς που πολύ δύσκολα θα παραμείνει καθαρή σε περίπτωση που θέλεις να αφήσεις τ' αυγά να επωαστούν κανονικά.
Τάισε και καθισε ήσυχος για 'κανα δίωρο, οπότε και άρχισε παλι να τσιμπαει το ίδιο πουλάκι και άρχισε να κυνηγάει και άλλα δύο.
Δεν με εκπλήξει αυτή η συμπεριφορά ούτε είναι πρωτόγνωρη..
Είναι όμως μια κατάσταση που το σωστό κλουβί - ζευγαρώστρα δε θα την επέτρεπε.
Θα είχες το χώρισμα... Τα μωρά από τη μία και το ζευγάρι με τη φωλιά από την άλλη.
Μάλιστα θα σε συμβούλευα με κάθε τρόπο να βρεις κάποιο περισσότερο κατάλληλο κλουβί για τη συνέχεια ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως θα χαθούν τα αυγά της παρούσας φωλιάς.
Αν μάλιστα δεν υπάρχει αρσενικό είναι περισσότερο κοντά στο άσπερμα... και με τα μικρά στον ίδιο χώρο στο κατεστραμμένα, εκτός κι αν το θηλυκό σταθεί κέρβερος" στη φύλαξή της.
Ο χρόνος "αποθήκευσης" του σπέρματος στον οργανισμό των θηλυκών δεν είναι μεγάλος.
Διαφορετικά δεν θα υπήρχαν άσπερμες δεύτερες γέννες με επιτυχημένες τις πρώτες.
Επιπρόσθετα δεν θα χρειαζόταν ο αρσενικός να βρίσκεται με το θηλυκό μέχρι το τρίτο αυγό στις πολυγαμικές αναπαραγωγικές προσπάθειες.
εδώ και καιρό έχω σκεφτεί να τα δώσω σε παραμάνα.
Η λύση αυτή είναι πολύ καλύτερη από όλες τις προτεινόμενες.
 
Λοιπόν, αν δεν το έβλεπα, δε θα το πίστευα.
Το πρωί έβαλα τον μπαμπά στο κλουβί με τα μωρά, αφού τάισε δυο-τρία, άρχισε πάλι να κυνηγάει τον Μπατμαν. Παίρνω λοιπόν τον Μπάτμαν και τον βάζω στο μικρό κλουβί (αυτό του μπαμπα) προσωρινά, τουλάχιστον για να ταίσει ο μπαμπας και να του δώσω χρόνο να ανταποκριθεί στα συζυγικά του καθήκοντα. Και μετά από λίγα λεπτά, βλέπω το εξής:


[URL=http://s58.photobucket.com/user/zouzounel_original/media/canaries/IMG_20170228_085826_zpszyua2hfn.jpg.html][/URL]

Φωνές, κακό και πεταρίσματα και τα δυο τους να μασάνε τα κάγκελα στην κυριολεξία!
Επίθεση και απ' τους δυο! Μωρό 26 ημερών να αντιδρά έτσι, μου κάνει φοβερή εντύπωση (καλά κάνει βεβαια, απ' το να κάθεται να τις τρώει), υποθέτω από τη συγκεκριμένη συμπεριφορά μπορώ με ασφάλεια πια να το θεωρήσω αρσενικό?

Πριν φυγω, επέστρεψα τον καθένα στη θέση του.
 
Μωρό 26 ημερών να αντιδρά έτσι, μου κάνει φοβερή εντύπωση (καλά κάνει βεβαια, απ' το να κάθεται να τις τρώει), υποθέτω από τη συγκεκριμένη συμπεριφορά μπορώ με ασφάλεια πια να το θεωρήσω αρσενικό?
Είναι μια συμπεριφορά που δε θα πρέπει να μας παραξενεύει.
Κάτι διάβασε ο πατέρας και επιτέθηκε στο μικρό... Τίποτε στη φύση δε γίνεται αναίτια...
Άσχετα αν εμείς μπορούμε ή όχι να αξιολογήσουμε και να βρούμε το αίτιο...
 
Είναι μια συμπεριφορά που δε θα πρέπει να μας παραξενεύει.
Κάτι διάβασε ο πατέρας και επιτέθηκε στο μικρό... Τίποτε στη φύση δε γίνεται αναίτια...
Άσχετα αν εμείς μπορούμε ή όχι να αξιολογήσουμε και να βρούμε το αίτιο...

Όντως Γιάννη! Διότι επιτίθεται στοχευμένα μονο σ αυτό και οχι στα αλλα!
 
"Διάβασε" ε;
Προβληματίστηκα τώρα...

Και εντάξει ο μπαμπάς.
Το μικρό να αντιδρά ετσι επιθετικά, είναι σύνηθες σ' αυτή την ηλικία;
 
Το μικρό να αντιδρά ετσι επιθετικά, είναι σύνηθες σ' αυτή την ηλικία;
Δεν είναι απαραίτητα επίθεση κυριαρχίας... ,
Μπορεί να η αιτία της επίθεσης να είναι με τις ίδιες πιθανότητες η διεκδίκησης φαγητού ή ένα σωρό άλλων καταστάσεων που αδυνατώ τόσο να φανταστώ όσο και να εξηγήσω.
Η λύση ξαναγράφω δίνεται μόνο από τον εξοπλισμό...
 
Έχει νόημα σε αυτή τη φάση να πάρω ζευγαρώστρα;

Τα μωρά τρώνε μόνα τους αυγουλάκι και κάποια προσπαθούν να σπάσουν σποράκια.
Ο μπαμπας από το διπλανό κλουβί ταϊζει μέσα από τα κάγκελα όποιο μικρό ζητάει.
Ουσιαστικά μόνο δυο ζητάνε επίμονα (ο Ζορό και ο Μπούμπης, τα άλλα δύο που του μοιάζουν).
Ο πληγωμένος Μπατμαν κρατάει αποστάσεις. Αν τον ταϊσει η μαμά δε θα αρνηθεί. Το ίδιο και τα άλλα δύο.
Νομίζω οδεύουμε προς την ανεξαρτητοποίηση με γοργούς ρυθμούς και όταν έρθει η ώρα το καθένα θα πάει στο κλουβάκι του.
Τα αυγά θα τα δώσω, βρήκα ήδη παραμάνα :) Αντικαθιστώ με ψεύτικα για την ώρα και την Παρασκευή θα πάνε στη θετή τους μαμά.
Πόσο καιρό να αφήσω τη Λουλουδένια με τα ψεύτικα αυγά; Και μια μέρα απλώς βγάζω τη φωλιά; Δε θα σοκαριστεί το πουλάκι;
 
Back
Top