Γενικά Αρσενικός ή θηλυκός καρποντάκος;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Nontas
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Nontas

PB New Member
Εγγραφή
14 Δεκ 2015
Μηνύματα
324
Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα σε όλους,
Γνωρίζεται αν το παρακάτω πουλάκι είναι αρσενικό ή θηλυκό; Είναι μικρής ηλικίας και επειδή είναι ο πρώτος καρποντάκος που βλέπω από κοντά δεν ξέρω να τα ξεχωρίζω.

Ο γνωστός μου που το έχει μου είπε ότι άρχισε να γουργουρίζει/κελαηδά, αν και αρχικά από φωτογραφίες που έχουμε δει στο διαδίκτυο θεωρήσαμε ότι είναι θηλυκό. Το πουλάκι είναι πολύ ήρεμο και φέρει δακτυλίδι χωρίς πληροφορίες.


20171108_110615.webp 20171108_110615.webp 20171108_110625.webp 20171108_110718.webp 20171108_110732.webp 20171108_110742.webp
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Σύμφωνα με το άρθρο https://community.petbirds.gr/threads/Μεξικανικός-Καρποντάκος-carpodacus-mexicanus.5350/ ο αρσενικός καρποντάκος διακρίνεται από το κοκκινωπό χρώμα στο κεφάλι του, στην κοιλιά, στους ώμους και στο λαιμό. Επίσης, στα φτερά πτήσης διακρίνονται δύο λευκές γραμμές. Αντίθετα, τα θηλυκά έχουν καφετιές αποχρώσεις με ρίγες στο στήθος και την κοιλιά.
Αν ο καρποντάκος της φωτογραφίας είναι μικρής ηλικίας είναι δύσκολο να εκτιμήσεις το φύλο του. Αν στη συνέχεια πάρει κοκκινωπό χρώμα θα μιλάμε για αρσενικό. Αυτή τη στιγμή δείχνει θηλυκό.
Ας περιμένουμε και τις απόψεις αυτών που ασχολούνται με την εκτροφή αυτού του είδους.
 
Συμπληρωματικά προς το πάνω ποστ της Παναγιώτας, θα έλεγα ότι η βρώση φρούτων με χρωστικές όπως μούρα, δίνει πιο έντονο χρώμα στους αρσενικούς καρποντάκους. Συνεκδοχικά λοιπόν στην τροφή του θα πρέπει να περιλαμβάνονται έγχρωμα beries ώστε να δείξει πιο σύντομα ενδεχομένως αν το χρώμα το θα μετακινηθεί προς το πορτοκαλί - κόκκινο.
Το εντυπωσιακό όμως που διάβασα είναι αυτό: In response to mite infestation, which has a more deleterious effect on male chicks than on females, the mother finch may lay eggs containing females first, in order to reduce the length of time male chicks are exposed to mites. This strategy increases the liklihood that representative numbers of both sexes will survive. [15],
το οποίο μέσες - άκρες αποτελεί το συμπέρασμα μιας μελέτης http://www.pnas.org/content/103/39/14406.full
στην οποία φαίνεται ότι η μητέρα καρποντάκος στην περίπτωση που υπάρχουν εξωπαράσιτα στη φωλιά, γεννά και εκκολάπτει πρώτα τα αυγά που περιέχουν θηλυκή απόγονο, και τέλος αυτά με τα αρσενικά πουλιά, μια και τα τελευταία είναι πιο ευάλωτα στα εξωπαράσιτα, αλλά επιπρόσθετα μεγαλώνουν με πιο γοργό ρυθμό (από τα θηλυκά αδέρφια τους), ώστε τελικά να βραχύνεται ο χρόνος παραμονής των αρσενικών στη φωλιά, η έκθεσή τους στα εξωπαράσιτα και η θνησιμότητά τους λόγω αυτών. (Η αντοχή των θηλυκών μικρών σε παράσιτα είναι μεγαλύτερη).
 
Back
Top