Φυτά Ασφαλή και τοξικά φυτά και καρποί για τα πουλιά

Δημιουργήσαμε έναν κατάλογο από ασφαλή και μη δένδρα, φυτά, φρούτα και λαχανικά, που μπορούμε να εντάξουμε στο διαιτολόγιο των πουλιών μας.


Κατάλογος ασφαλών και μη φυτών και καρπών​

Ασφαλή και τοξικά για τα πουλιά

Ο κατάλογος προέκυψε από διασταυρώσεις πολλών δημοσιεύσεων, ξένων κυρίως μελετών. Πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι η ασφάλειά τους προκύπτει από το γεγονός πως δεν υπάρχουν δηλωμένα περιστατικά περί του αντιθέτου.

Ο κατάλογος θα ενημερώνεται συνεχώς με νέες πληροφορίες και παρακαλούμε για την συμμετοχή σας που είναι πολύτιμη.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Χρησιμοποιήστε τις πληροφορίες που περιέχονται στον κατάλογο με δική σας ευθύνη.

Ένταξη νέων τροφίμων στο διαιτολόγιο​

Σε περίπτωση που θέλετε να εντάξετε κάποιο νέο είδος ως τρόφιμο στο διαιτολόγιο των πτηνών σας, μη θεωρείτε την ασφάλεια δεδομένη και μην το προσφέρετε αβίαστα.

Όπως και στα μωρά, εισαγάγετε πάντα ένα νέο τρόφιμο κάθε φορά. Η πρώτη δοκιμή γίνεται με πολύ μικρή ποσότητα και ακολουθούν τουλάχιστον δύο ακόμα δοκιμαστικά ταΐσματα, τις επόμενες μέρες. Αν μετά το τεστ αποδειχθεί ασφαλές, το εντάσσεται στο μενού των πουλιών.

Να δοκιμάζετε νέα τρόφιμα τις ημέρες που θα βρίσκεστε συνεχώς για την έγκαιρη αντιμετώπιση ανεπιθύμητων αντιδράσεων.

Συλλογή​

Όταν συλλέγετε φυτά ή μέρη αυτών από την φύση, αποφύγετε όσα βρίσκονται πλησίον ζωηρής κίνησης οχημάτων, στις άκρες πεζοδρομίων ή άλλα σημεία υψηλού κινδύνου, όπως παραπόταμοι όπου εκχύνονται λύματα εργοστασίων, υπονόμων, ακόμα και νερά από μπουγάδες της γειτονιάς.

Τα περισσότερα οπωροφόρα δένδρα - φρούτα και λαχανικά, ραντίζονται με φυτοφάρμακα. Αν δεν μπορείτε να βρίσκετε είδη από βιολογικές καλλιέργειες ή δικής σας παραγωγής, ακολουθήστε δύο βήματα όσο το δυνατόν μεγαλύτερης διασφάλισης.
  1. Αγοράζουμε κάπως άγουρα ώστε να έχουμε περιθώριο 7-10 μέρες μέχρι να τα προσφέρουμε στα πτηνά μας.
  2. Τα πλένουμε πολύ καλά με καθαρό τρεχούμενο νερό και στην συνέχεια τα εμβαπτίζουμε για λίγα λεπτά σε νερό με ξύδι. Ξεπλένουμε, στοιχειωδώς στεγνώνουμε και τα προσφέρουμε στα πτηνά μας.
Προσοχή στα οπωροφόρα δένδρα, συλλέγουμε μόνο εφόσον γνωρίζουμε ότι δεν ψεκάζονται. Ελέγχουμε την καλή κατάσταση των φύλλων ή κλαδιών, να μην έχουν μούχλες, μύκητες, έλκη και μαμούνια.

Προφυλάξεις​

Να έχετε υπ’ όψιν σας πως κανένα πτηνό δεν είναι ίδιο με άλλο και αυτό που είναι ασφαλές για ένα πτηνό, μπορεί να δημιουργεί πρόβλημα, δυσανεξία, αλλεργικές αντιδράσεις σε κάποιο άλλο, όπως ακριβώς συμβαίνει και μ’ εμάς.

Αν ο μη γένοιτο αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα, καλό θα είναι να ενημερώστε το φόρουμ, για την συμπλήρωση του καταλόγου με την επισήμανση.

Να έχουμε εφοδιαστεί φακελάκια ενεργού άνθρακα ή ζεόλιθο, ώστε να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα σε πρώτο βαθμό μέχρι να εξυπηρετηθούμε από πτηνίατρο.

Ασφαλή βότανα, καρποί, λαχανικά, φρούτα, φυτά​




Ασφαλή βότανα​


Λίστα ασφαλών βοτάνων για τα πτηνά.

Ασφαλή δέντρα και ψηλοί θάμνοι​


Λίστα ασφαλών δέντρων και ψηλών θάμνων για τα πτηνά.

Ασφαλείς καρποί - φρούτα​


Λίστα ασφαλών καρπών και φρούτων για τα πτηνά.

Ασφαλή λαχανικά​


Λίστα ασφαλών λαχανικών για τα πτηνά.

Ασφαλή μπαχαρικά​


Λίστα ασφαλών μπαχαρικών για τα πτηνά.

Ασφαλείς σπόροι​


Λίστα ασφαλών σπόρων για τα πτηνά.
Με ασφάλεια μπορείτε να σπείρετε σπόρους της τροφής των πουλιών σας, καθώς και σπόρους Άλφα-άλφα και να τους προσφέρετε το γρασίδι όταν αναπτυχθεί. Δείτε: Καλλιέργεια βοτάνων για τα πτηνά.


Ασφαλή φυτά εξωτερικού χώρου - χαμηλοί θάμνοι​


Λίστα ασφαλών φυτών εξωτερικού χώρου και χαμηλών θάμνων για τα πτηνά. Τα φυτά εξωτερικού χώρου δεν προορίζονται προς βρώση (τάισμα). Δημιουργήσαμε τη λίστα για την ενημέρωση κατόχων πτηνών που αυλίζονται περιορισμένα με επιτήρηση (bird harness), ώστε να γνωρίζουν ποια φυτά του κήπου είναι συμβατά με την παρουσία των πτηνών τους, χωρίς να κινδυνεύουν από αυτά αν τα τσιμπολογήσουν.

Ασφαλή φυτά εσωτερικού χώρου​


Λίστα ασφαλών φυτών εσωτερικού χώρου για τα πτηνά. Τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν προορίζονται προς βρώση (τάισμα). Δημιουργήσαμε τη λίστα για την ενημέρωση κατόχων πτηνών που πετούν ελεύθερα στο σπίτι, ώστε να γνωρίζουν ποια φυτά του σπιτιού είναι συμβατά με την παρουσία των πτηνών τους, χωρίς να κινδυνεύουν από αυτά αν τα τσιμπολογήσουν.

Media gallery ασφαλών φυτών και καρπών για πτηνά​

Δείτε τις φωτογραφίες των ασφαλών φυτών που αναφέρονται στο άρθρο καθώς και επιπλέον πληροφορίες για το κάθε είδος ξεχωριστά.


Τοξικά βότανα, καρποί, λαχανικά, φρούτα, φυτά​


Τα πουλιά όπως και όλα τα ζώα στην φύση, έχουν εκπαιδευτεί στην ασφαλή αναζήτηση της τροφής τους αλλά και στην εξασφάλιση του κατάλληλου αντίδοτου σε περίπτωση τοξικότητας.

Η υιοθέτηση ενός πτηνού και αποκλειστική από εμάς επιλογή της τροφής του, μας επιφορτίζει με τον καθήκον της διασφάλισης της ποικιλίας αλλά και της ασφάλειας για την καταλληλότητα των τροφίμων και των φυτών με τα οποία θα έρθει σε επαφή.

Η βασική αρχή είναι: Δεν γνωρίζουμε, δεν προσφέρουμε.

Επίσης μην ξεχνάμε, το μεγαλύτερο μικροβιακό φορτίο βρίσκεται μέσα στο στόμα μας. Όσοι έχουμε παπαγάλους, απαγορεύεται να τους δίνουμε τροφή που κρατάμε στα χείλη μας.


Τοξικά βότανα​


Λίστα τοξικών βοτάνων για τα πτηνά.

Τοξικά δέντρα και ψηλοί θάμνοι​


Λίστα τοξικών δέντρων και ψηλών θάμνων για τα πτηνά.

Τοξικά λαχανικά​


Λίστα τοξικών λαχανικών για τα πτηνά.

Τοξικά φρούτα​


Λίστα τοξικών φρούτων για τα πτηνά.
  • Αβοκάντο - Avocado - Persea Americana
  • Μανόλια (Magnolia virginiana), (βλ. μανόλια, ασφαλή κορμός και φύλλα)
  • Σπαράγγι καλλωπιστικό (βλ. Σπαράγγι καλλωπιστικό Asparagus densiflorus ασφαλές)

Τοξικά φυτά εξωτερικού χώρου - χαμηλοί θάμνοι​


Λίστα τοξικών φυτών εξωτερικού χώρου και χαμηλών θάμνων για τα πτηνά.

Μη ασφαλή φυτά εσωτερικού χώρου​


Λίστα τοξικών φυτών εσωτερικού χώρου.

Τοξικά κουκούτσια και σπόρια​


Λίστα τοξικών κουκουτσιών και σπόρων. Τοξικά επειδή περιέχουν διάφορα επίπεδα κυανίου είναι τα κουκούτσια από:

Media gallery ΤΟΞΙΚΩΝ φυτών και καρπών για πτηνά​


Παρακαλούμε αν διαπιστώσετε λάθη να το αναφέρετε, καθώς η λίστα αφορά την υγεία των πτηνών μας και η εργασία έχει διεκπεραιωθεί από μη ειδικούς.

Επίσης όπου βλέπετε έλλειψη σχολίων αλλά γνωρίζετε ή μετά από αναζήτηση βρείτε ενδιαφέροντα στοιχεία, κυρίως όσον αφορά διατροφικά συστατικά, μπορείτε να τα συμπληρώσετε εσείς, με δικό σας σχόλιο.

Αν διαπιστώσετε ελλείψεις φυτών ή τροφίμων παρακαλούμε για τα σχόλιά σας, ώστε να συμπληρωθούν όσο γίνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια οι λίστες μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Χρησιμοποιήστε τις πληροφορίες που περιέχονται στον κατάλογο με δική σας ευθύνη.

Σχετικό περιεχόμενο

Ασφαλή και τοξικά ξύλα για πατήθρες και παιχνίδια
Καλλιέργεια βοτάνων για τα πτηνά και την οικογένειά μας
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
@Tony Forpus Έτσι νομίζω, δεν το έχω ψάξει γιατί δεν με τρελαίνουν προσωπικά τα ψωμιά με σουσάμι, αλλά θα πάω αύριο πρωί-πρωί να δω.
[automerge]1626027158[/automerge]
@Vada Οκ, ευχαριστώ πολύ! Και αν επιτρέπετε, τι όσπρια δίνετε?
 
@ΜΑΡΙΑαα Βρήκα στο κατάστημα δίπλα, η κόρη της κυρίας που το έχει είναι αρκετά γκουρμέ, και φέρνει διάφορα περίεργα. Στο συγκεκριμένο καταστημα ήταν στα ασιατικά είδη τροφών.
 
Γεια σας πολύ περιεκτικός ο κατάλογος με τα τοξικά και μη τρόφιμα!

Δεν εντόπισα αναφορά στο πεύκο. Ισχύει ότι και με το Έλατο; Οι σπόροι κουκουναριού επιτρέπονται;

Επίσης το σουσάμι είναι ασφαλές;
 
Επίσης το σουσάμι είναι ασφαλές;
Απολύτως, και άριστο για πτηνά με προβλήματα στα φτερά, όπως και για ανθρώπους με προβληματα κερατίνης - μαλλια/νύχια κλπ. Απλώς όχι τεράστιες ποσότητες γιατί έχει υψηλη θερμιδική αξία.Δεν γνωρίζω αν είναι ευπεπτο, πάντως από τότε που το προσεθεσα στο μιξ των μπάτζι μου γιατί ένα είχε θαμπα και φθαρμένα φτερά, έκανε θαύματα - συνδυασμό με καλή αυγοτροφή και λαχανικά φυσικά, αλλά νομίζω υπήρξε διαφορά όταν προσετέθη το σουσάμι.
 
@Nausicaa Σ ευχαριστώ!
Ο δικός μου το τρώει με ευχαρίστηση το σουσάμι. Επίσης πολύ του αρέσει και το καρύδι.Αλλά ξηρούς καρπούς του βάζω 3 μέρες τη βδομάδα, μιξ: αμύγδαλο-καρύδι-φουντούκι- (και φιστίκι αιγίνης πιο σπάνια).
Τελευταία είπα να δοκιμάσω κουκουνάρι αλλά θα ήθελα να μάθω αν είναι ασφαλές.
 
@Nausicaa Σ ευχαριστώ!
Τελευταία είπα να δοκιμάσω κουκουνάρι αλλά θα ήθελα να μάθω αν είναι ασφαλές.
Για τα μπάτζι είναι, υπάρχουν και κάτι λιχουδιές με κουκουνάρι και μέλι, αλλά δεν τις εχω δοκιμάσει ποτέ. Μάλλον θα είναι οκ και για κοκατίλ, χωρίς να θέλω να σας πάρω στον λαιμό μου.
 
@Nausicaa μιας και ανέφερες το μέλι, κάπου διάβασα ότι δεν είναι εύπεπτο για τους παπαγάλους, όμως βλέπω ότι στα σνακ το χρησιμοποιούν ως συστατικό, Κάποια στιγμή είχα δώσει ένα τέτοιο σνακ στον μικρό και το έφαγε με μανία.
 
@AthinaJR Για θέματα που αφορούν γενικότερα στη διατροφή του δικού σου παπαγάλου, άνοιξε σε παρακαλώ ένα νέο θέμα στο forum διότι το συγκεκριμένο αφορά μόνο την τοξικότητα ή μη των τροφών.
 
Αν και καθιστερημένος ήθελα να ρωτήσω το ακτινίδιο κάθε πότε το δίνουμε;
 
@Vada Είδα σήμερα που έδωσα φύλλο Αμπελιού να τσιμπάει λίγο κ να το αφήνει, ενώ το μαρούλι το έτρωγε περισσότερο. Είχα 2 Μπατζι τα οποία έφυγαν από το κλουβί τους όταν τα έβγαλα στο μπαλκόνι, εκείνα τα είχα 4 μήνες κ τα έδινα μόνο αυγό, μαρούλι κ μήλο. Αυτό το έχω ένα μήνα κ προσπαθώ να το μάθω να τρώει λαχανικά. Θα δοκιμάσω και τα υπόλοιπα λαχανικά. Τί πρέπει να κάνω ώστε να μάθει;
 

Σχετικά θέματα

Back
Top