Αναπαραγωγή Αυγά κοκατίλ πρώτη εμπειρία

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης mrg13
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Αν δε γνωριζεις να τα αφησεις στους γονεις! Ειναι ζωες που χρειαζονται προσοχη! Μετα τις 20 μερες μπορεις να τα παιρνεις λιγο στο χερι σου να σε συνηθιζουν αλλα εξαρταται και απο τη συμπεριφορα των γονιων! Να παρατηρησεις αν ενοχλουνται!
 
Τα μωρά που έχουν μεγαλώσει αρκετά 14 ημέρες έναν ήχο σαν να κλαίνε, παράσιτα ασυρμάτου 😛 και ταυτόχρονα τεντώνουν τις κεφάλες τους το κάνουν από φόβο; Βγάζουν και μια ανάσα που παρόμοια μου θυμίζει αγριεμένο κοκατίλ. Επειδή αν είναι τρομαγμένα αναρωτιέμαι πως θα τα πιάσω για να κάνουμε κοινωνικές σχέσεις για λίγα λεπτά την ημέρα στις 20+ μέρες.

Σαν μέγεθος μοιάζουν έτσι τουλάχιστον τα 3-4 (δεν είναι δική μου φώτο)

7941343.jpg
 
Μπορείς να τα πιάνεις για κανένα δεκάλεπτο 2-3 φορές την ημέρα. Με καθαρά, στεγνά και ζεστά χέρια. Τα κοκατιλ-κοκατου και λοιπά της συνομοταξίας κάνουν έναν συριγμό (hissing) σαν γάτες όταν φοβούνται, αυτό σου δείχνουν μάλλον και τα μικρά.
 
Το οτι κάνουν αυτο το ήχο που δείχνει οτι τρομάζουν σημαίνει οτι πρέπει να κανω κάτι διαφορετικό στο να τα πιασω για αυτα τα λίγα λεπτά ; Η θα μου μείνουν από την τρομάρα ;
 
Αυτο τον ηχο κανουν τα μωρα κοκατιλ! Αυτο ειναι το κλαμα τους! Η ανασα που λες οντως δειχνουν ετσι οτι φοβουνται! Μη περιμενεις απο τη πρωτη μερα αποτελεματα! Σιγα σιγα θα γινουν ολα!
 
Η φωλιά είναι έτσι τοποθετημένη που ανοίγει και η οροφή του κλουβιού και έχω εύκολη πρόσβαση. Έτσι ψιλό καθάριζα λίγο κάποια σημεία της φωλιάς (χωρίς να αγγίζω τα μωρά). Είναι κι εύκολο γιατί την καθάριζαν οι γονείς τους μεταφέροντας τις ακαθαρσίες στις άκρες. Οπότε δοκίμασα λιγάκι όπως είναι τα μωρά στη φωλιά με καθαρά ζεστά χέρια να τα αγγίξω - χαϊδέψω ελαφρά για μισό λεπτό και σταμάτησαν το κλάμα, χαλάρωσαν, ακούμπησαν το ένα πάνω στο άλλο και την πέσανε για ύπνο.
Οι γονείς δεν φαίνονται να έχουν θέμα με την ανθρώπινη παρουσία-παρέμβαση για καθαριότητα κλπ, παρά μόνο αν είναι ήδη μέσα στην φωλιά δεν θέλουν να βλέπουν χέρια να την πλησιάζουν. Από την άλλη είναι γουτσου γουτσου, ακουμπάνε τις κεφάλες τους το ένα πάνω στο άλλο και τα χαϊδεύω. Αν είναι έξω από την φωλιά με αφήνουν να την καθαρίσω και διακριτικά παρακολουθούν αλλά δεν ενοχλούνται.
Επειδή αναφέρθηκε ότι δεν ταΐζουν την νύχτα, βλέπω το αντίθετο. Η μαμά τους τα ταΐζει αν χρειαστεί. Όχι δεν τα ενοχλώ, έχω μόνιμα μια κάμερα και παρακολουθώ τι γίνεται. Όταν σβήσει το φως, η μαμά τους πάει στην φωλιά και τα ταχτοποιεί-φροντίζει, είναι εκπληκτικό το πόσο πολύ ενδιαφέρεται για τα μωρά. Και ο πατερούλης βοηθάει πάντως ειδικά όταν ήταν μικρότερα, ταΐζει κι αυτός.
 
Έτσι ψιλό καθάριζα λίγο κάποια σημεία της φωλιάς (χωρίς να αγγίζω τα μωρά). Είναι κι εύκολο γιατί την καθάριζαν οι γονείς τους μεταφέροντας τις ακαθαρσίες στις άκρες. Οπότε δοκίμασα λιγάκι όπως είναι τα μωρά στη φωλιά με καθαρά ζεστά χέρια να τα αγγίξω - χαϊδέψω ελαφρά για μισό λεπτό και σταμάτησαν το κλάμα, χαλάρωσαν, ακούμπησαν το ένα πάνω στο άλλο και την πέσανε για ύπνο.

Δε πάνε τις ακαθαρσίες οι γονεις στην άκρη... Τα μωρά τεντώνου τα πωπουδάκια τους και πάνε άκρη άκρη και αμολάνε εκεί τα κουτσουλάκια τους... Είναι θέμα ενστίκτου για να παραμένουν καθαρά στο σημείο που κουρνιάζουν και συνήθως είναι πιο κεντρικά στη φωλιά.
Σχεδόν πάντα θα στο κάνουν όταν βλέπουν το χέρι σου να πλησιάζει τη πρώτη στιγμή, αφου καταλάβουν οτι δεν απειλούνται και συνηθίσουν τη παρουσία του και νιώσουν το χάδι θα βγάζουν και γλυκές φωνούλες...
 
Ωραία αν κι έχω δει το θηλυκό στην κάμερα να παραμερίζει τις βρομιές και τις μετακινεί στις άκρες. Απορία μιας και πλησιάζει η μέρα να μπορώ να τα βγάζω έξω. Κάνουν σαν δαιμονισμένα μόνο που με βλέπουν από την κορυφή της φωλιάς και πηδάνε λες και θα με "κατασπαράξουν" αν δουν χέρι από απόσταση. Πως θα κάνω την κίνηση να τα βγάζω ένα-ένα έξω για για λίγο χωρίς να τα πεθάνω από τον φόβο αν δεν μου φάνε κάνα δάχτυλο πρώτα που λέει ο λόγος. Είμαστε στις 17 μέρες για τα 3 πρώτα μωρά, 16 για το 4ο και πιο μικρά το 5ο & 6ο.
 
Γλιστράς ένα χαρτόνι ή ένα κομμάτι λαμαρίνα ανάμεσα στην είσοδο της φωλιάς και στα κάγκελα ώστε να κλείσεις τους γονείς έξω απο τη φωλιά. Έπειτα ανοίγεις το πίσω πορτάκι και βάζεις χέρι. Θα κοιτάξω αν έχω φωτο απο παλιά απο τα δικά μου να σου δείξω τι εννοώ, ελπίζω όμως να το κατάλαβες απο την περιγραφή.
 
.. Είμαστε στις 17 μέρες για τα 3 πρώτα μωρά, 16 για το 4ο και πιο μικρά το 5ο & 6ο.

Ξεκίνα να τα πιάνεις έχεις λίγο αργήσει και ίσως να φοβούνται αρκετά στην αρχή.
 
Ευχαριστώ, δεν δοκίμασα τίποτα γιατί μου είπατε γενικά στις 20-25 μέρες να τα βγάλω. Προσπαθώ να τα χαϊδεύω λίγο όπως είναι στη φωλιά, κάνουν μια κίνηση σαν να θέλουν να με τσιμπήσουν αλλά με το χάδι ηρεμούν και το ένα έκανε ένα περίεργο ήχο σαν να του άρεσε (;) Φοβούνται πάντως σαν πιράνχας χοροπηδάνε τα κεφάλια τους. Αύριο θα γίνει καλή έξοδος κάποια στιγμή γιατί θέλω να καθαρίσω την φωλιά ταυτόχρονα. Οι γονείς δεν έχον κάποιο θέμα είναι και ήμερα πουλιά, μόνο αν είναι ήδη μέσα στη φωλιά (σπάνια πλέον την ημέρα εκτός από την ώρα που ταΐζουν) δεν θα έβαζα χέρι. Βασικά σκέφτομαι να τα βγάζω με κάποια σειρά όχι όλα μαζί να αδειάζει η φωλιά.
 
Στις 25 ημέρες θα είναι πολύ φοβισμένα για πρώτη επαφή. Στη θέση σου θα ξεκινούσα απο αύριο κι όχι μια φορά την ημέρα μόνο, ίσως 2-3 για κανένα δεκάλεπτο-τέταρτο. Βγάζε τα σε ομάδες 2-3 μαζί. Καθαρά, στεγνά και ζεστά χέρια.

Αν η φωλιά είναι χάλι μαύρο πάρε μια ίδια κι αντικατέστησέ την. Έχεις σκεφτεί τι θα τα κάνεις τα πουλάκια μόλις ξεπεταχτούν; Επίσης τόσο γράψιμο κι ούτε μια φώτο δεν έχουμε δει... Τι θα γίνει; :D
 
Κάτι θα κάνω για φώτο από αύριο 😀. Μαύρο χάλι δεν είναι γιατί έχει μείνει και το πριονίδι, την ψιλο καθάριζα όταν ήταν πιο μικρά έβγαζα πριονίδι μαζί με τις ακαθαρσίες που κόλλαγαν και έβαζα λίγο φρέσκο πριονίδι. Ήταν εύκολο γιατί τα μωρά ήταν στο κέντρο και οι ακαθαρσίες μεταφέρονταν στις άκρες, οπότε καθάριζα μπαμ μπαμ τα πολλά πολλά. Τώρα θα δω πως θα το κάνω αν δυσκολευτώ ίσως πάρω μια ίδια φωλιά να την αντικαταστήσω αμέσως και να καθαρίσω αυτή. Πιστεύεις είναι κάπως αργά ή θα ηρεμήσουν στο τέλος; Για τα πουλάκια υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από αρκετούς ευτυχώς. Μέχρι να απογαλακτιστούν 100% θα κάνουμε την παραμάνα.
 
Back
Top