Αναπαραγωγή Αυγο με διπλο τσοφλι

Εγγραφή
30 Δεκ 2007
Μηνύματα
1.810
Πόλη
Κιλκίς
Τι αλλο θα δουμε; Παρολο που εχω κοψει το ασβεστιο (ειναι κατι που εφαρμοζω αναλογος την πορεια και τα αποτελεσματα που μου δινουν τα πουλια, συνηθως μετα την γεννηση των πρωτων νεοσσων λογω της συνεχους χορηγησης αυγοτροφης απο οπου και λαμβανουν επαρκης ποσοτητες) ειχα προσφατα αυτο το ασυνηθηστο συμβαν. Φυσικα ο νεοσσος δεν καταφερε να σπασει το διπλο τειχος που τον χωριζε απ' τη ζωη ☹ Τι να κανουμε συμβαινουν και αυτα, αυτη ειναι και η μαγεια του χομπυ μας, τα δυσκολα.

ΥΓ. Το γεγονος συνεβη στην τριτη γεννα της συγκεκριμενης θηλυκιας χωρις παρατραγουδα στις 2 πρωτες και απο την ιδια γεννα μου εδωσε αλλους 2 νεοσσους φυσιολογικοτατους (και 1 ασπορο)
 

Συνημμένα

  • IMG_2006.webp
    IMG_2006.webp
    23,1 KB · Προβολές: 132
Γιώργο, δεν πρόκειται για διπλό τσόφλι, αλλά για ατύχημα που, αν και σπάνιο, μπορεί να συμβεί κατά τη φάση εκκόλαψης. Το μισό, άνευ περιεχομένου, τσόφλι που προέκυψε από την εκκόλαψη κάποιου αυγού, εφάρμοσε σε κάποιο άλλο αυγό και μείωσε τις πιθανότητες εξόδου του νεοσσού από αυτό.
Επειδή συνηθίζω να επιθεωρώ τις φωλιές κατά τις πιθανές ώρες εκκόλαψης, φέτος, διαπίστωσα παρόμοιο περιστατικό και, ευτυχώς έγκαιρα, αφαίρεσα το ξένο μέρος από το προς εκκόλαψη αυγό.
 
Γρηγορη το 2ο τσοφλι που αναφερω υπηρχε ολοκληρο κανονικα σε ολο το αυγο και οχι μισο οπως της φωτο. Το αλλο μισο το βρηκα ραγισμενο, απο τη μανα η απο τα αδερφια του που βγηκαν μια μερα πριν, απλα βλεπωντας στην αρχη το ραγισμα στη μεση υπεθεσα οτι ηρθε και γι' αυτο το μωρο η ωρα να βγει... Και αποφευγω να επεμβαινω σε αυτο,τουλαχιστον τις πρωτες ωρες. Μετα απο ωρες ομως που το ξαναειδα ηταν στην ιδια κατασταση και τοτε θελησα να επεμβω αντικρυζωντας αυτο που φαινεται στη φωτο, μετα βεβαια που το ανοιξα ειδα το νεοσσο ολοκληρομενο πλην ομως ηδη νεκρο, γινεται οπως λες να εχει καλυφθει ολοκληρο το αυγο απο ενα ξενο προς αυτο σωμα;
 
γινεται οπως λες να εχει καλυφθει ολοκληρο το αυγο απο ενα ξενο προς αυτο σωμα;

Αν και σπάνιο, γίνεται να έχει συμβεί εκατέρωθεν εφαρμογή των δύο μισών από αυγό που έχει εκκολαφθεί σε αυγό που πρόκειται να εκκολαφθεί.
Το δεύτερο τσόφλι σε αυγό, είναι μάλλον απίθανο, καθώς η πορεία του ωαρίου στον ωαγωγό πρέπει να καθυστερήσει δραματικά ώστε να δημιουργηθεί εκ νέου τσόφλι. Μιλάμε δηλαδή για ανάδρομη διαδικασία...
 
φιλε γρηγορη πολυ ενδιαφερον αυτο που μας λες. Δεν μου εχει τυχει και δεν το εχω ξανακουσει. Οταν δηλαδη δουμε κατι τετοιο πρεπει να αφαιρεσουμε μονοι μας το 2ο τσοφλι;
 
Το ξένο τσόφλι πρέπει άμεσα να αφαιρεθεί γιατί διακυβεύεται η ζωή του εμβρύου στο προς εκκόλαψη αυγό. Μερικές φορές, για την αφαίρεσή του απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί, καθώς τυχαίνει να εφάπτεται τέλεια στο αυγό.
 
Moνο τελεια; στην ωοσκοπηση δε πηρα χαμπαρι! αν ηταν 2 μισα που γιναν ενα- πανω στο αλλο-δε θα φαινονταν εστω μια ενωση... Κατι...
 
Back
Top