Αναπαραγωγή Βγήκαν οι νεοσσοί ζεμπρα, τι να τους δώσω εκτός αυγοτροφή;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης giann
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

giann

PB Member
Εγγραφή
16 Μαρ 2009
Μηνύματα
233
Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα σε όλους!
Το ένα ζευγάρι ζεμπράκια έβγαλε από χθες τους πρώτους του νεοσσούς!Χθες βγήκε ο πρώτος και σήμερα βγήκαν άλλοι 2.
Απομένουν άλλα 3 αυγα..
Θέλω να ρωτήσω τα εξης:
Tι γίνεται με την καθαριότητα του κλουβιου; Κάθε πότε να τα αλλάζω;Φοβάμαι μήπως τα ενοχλώ...
Εκτός από την κανονική τροφή και την αυγοτροφή τι άλλο να τους δώσω; Πολυβιταμίνη στο νερό να βάζω;Κάποιο άλλο συμπλήρωμα όπως ασβέστιο χρειάζεται;
Ευχαριστω
 
Μην ξεχνας οτι ειχες υποσχεθει φωτογραφιες.:D

την καθαριοτητα ξεχνα την προς το παρων. Οταν θα αρχησουν να βγαινουν α μικρα και ισως λιγο πιο πριν τοτε ξεκινα το καθαρισμα.

Καθαρο νερακι να βαζεις αλλαζε το 2 φορες την ημερα επειδη εχει πολυ ζεστη και θα βραζει. Εκτος απο αυγοτροφη του εμποριου μπορεις να δινεις και σφιχτοβρασμενο αυγο το οποιο ομως να χει κρυωσει.Αν τα κανεις αυτα εισαι μια χαρα.
 
Επισης ελπιζω οτι τα χεις μεσα ε;Αν τα χεις εξω φερτα σε 5 μερες περιπου μεσα γιατι η ζεστη ειναι πολυ και μπορει να χασεις τους νεοσσους!
 
Επισης ελπιζω οτι τα χεις μεσα ε;Αν τα χεις εξω φερτα σε 5 μερες περιπου μεσα γιατι η ζεστη ειναι πολυ και μπορει να χασεις τους νεοσσους!
Επειδή ακριβώς η ζέστη είναι πολύ μπορεί να τους χάσεις και αν δεν τα καθαρίζεις. Μετά την 7η-8η μέρα των νεοσσών καθάρισε το κλουβί και από εκεί και μετά καθάριζε το τακτικά. Από αυτή την ηλικία και μετά πολύ δύσκολο να πετάξουν τους νεοσσούς οι γονείς ή να σταματήσουν να τους ταΐζουν. Πολύ σημαντικό είναι να αλλάχτει το υλικό στη φωλιά (μόλις βρωμίσει) γιατί τα ζεμπράκια κουτσουλάνε μέσα σε αυτή και με τη ζέστη και την υγρασία από τις κουτσουλιές γίνεται εστία μόλυνσης. Θέλει πολύ προσοχή αυτή την εποχή και με αυτές τις θερμοκρασίες. Με το καλό να τα δεις στο κλαδί :)
 
Οπότε λοιπόν περιμένω καμιά βδομάδα και μετά καθαρίζω!
Τώρα για τα συμληρώματα στο νερό.. Να βάλω πολυβιταμίνη; Κάτι άλλο;
 
Μπορείς να βάλεις αν θες. Προσωπικά πολύ λίγες φορές έχω βάλει γιατί έτσι κι αλλιώς προτιμώ τα φρούτα για να παίρνουν τα πουλιά βιταμίνες. Περισσότερο τις χρησιμοποιώ όταν θέλω να ενισχύσω μια θηλυκιά που μου φαίνεται εξαντλημένη παρά για τους νεοσσούς. Ιταλικό κεχρί επίσης μπορείς να δώσεις και μήλο στην αρχή, μετά από καμιά εβδομάδα όλα τα φρούτα κανονικά. Προσοχή αν βάλεις πολυβιταμίνες, από τη ζέστη αλοιώνονται πιο γρήγορα αυτή την εποχή.
 
κάτι άλλο..
η φωλιά τους είναι η κλασσική κλειστή ψάθινη για ζεμπράκια που δεν είναι και η πιο ευρύχωρη..
Οταν βγούν όλοι οι νεοσσοί,5-6 ας πούμε και αρχίσουν να μεγαλώνουν μήπως θα είναι πολύ στριμωγμένοι;τα βράδια μπαίνουν και οι γονείς εκεί μέσα για ύπνο.. Πως θα χωρέσουν όλοι:)Υπάρχει κίνδυνος να τα ποδοπατήσουν;
Παλιότερα δεν είχα βγάλει παραπάνω από 3 νεοσσούς σε μια γέννα και προβληματίζομαι τώρα που μου προέκυψαν τόσοι πολλοί..
 
Οι γονείς θα σταματήσουν να μπαίνουν μόλις βγάλουν τα πρώτα φτερά οι νεοσσοί. Το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη φωλιά λίγο πιο νωρίς τα μικρά. Δύσκολα θα την καθαρίσεις αυτή τη φωλιά πάντως ☹ είχα το ίδιο πρόβλημα πέρσυ.
 
Πότε περίπου πρέπει να την καθαρίσω;σε ποσες μέρες;
Μου φένεται δύσκολο και με φοβίζει... Θα πρέπει να βγάλω τους νεοσσούς έξω για να βάλω καινούριο νήμα ή απλά να καθαρίσω με το χέρι όσες κουτσουλιές μπορώ;
 
Σε νορμάλ φωλιές βγάζουμε τους νεοσσούς βάζουμε τσόχα στον πάτο (στις δικές μου τουλάχιστον που έχουν κοίλο πάτο) και ξαναβάζουμε τους νεοσσούς. Σε αυτές τις ψάθινες δεν ξέρω αν μπορεί να μπει η τσόχα. Στην ανάγκη βάλε λίγο νήμα από κάτω και στρώστο με το χέρι. Οι νεοσσοί να έχουν βγάλει φτεράκια για να μην μπορεί να τους πετάξει έξω ο πατέρας (αν καταλάβει ότι μπήκε νέο υλικό θα προσπαθεί να το πάρει). Μη σε φοβίζει δεν είναι τόσο μεγάλη υπόθεση αλλά στη συγκεκριμένη φωλιά είναι όντως κάπως δύσκολο γιατί έχει πολύ μικρό άνοιγμα.
 
Σευχαριστώ Βασίλη.
Φώτη τα έχω στη βεράντα αλλά δεν τα μετακινώ πλέον! Σε λίγες μέρες θα δροσίσει ο καιρός:D
Οσο για φώτο φυσικά θα σας δείξω όταν βγουν όλα και μεγαλώσουν λιγάκι...
 
Πωπω Γιαννη κ εγω αυτο το προβλημα ειχα μετα την 2η και επιτυχημενη μου γεννα... Ειχα κλειστη καλαθωτη και ηταν γεματη ακαθαρσιες μεσα... Οταν βγηκαν για την πρωτη τους βολτα εξω πηρα αλλη φωλια ξυλινη που ανοιγει η μιση απο πανω σαν αυτη των γκουλντιανς, τους εστρωσα νεο νημα με το χερι μου και δειλα δειλα μπηκε ο πατερας να δει τι παιζει και μετα μπηκαν και τα μωρα με χαρα ενα ενα... Την εμαθαν και εμεναν εκει μετα... Οταν με το καλο απογαλακτιστηκαν εντελως και την εβγαλα την καθαρισα ευκολα και τωρα την εχω φυλαξει καθαρη για την επομενη γεννα... Την καλαθωτη εννοειται οτι την πεταξα παραυτα και δεν ξαναπαιρνω!
 
Καλησπέρα!
Σήμερα βγήκε και ο πέμπτος νεοσσός! Το πρώτο βγήκε την Δευτέρα, άλλα 2 την Τρίτη,το τέταρτο την Τετάρτη, χθες τίποτα και σήμερα το πέμπτο.
Ενα ακόμα αυγό που απομένει δεν το βλέπω να βγαίνει.. Καλύτερα γιατί μου φαίνονται πολλά και αγχώθηκα!
Τους έχω βασικό μείγμα, αυγοτροφή orlux gold patteeκαι τσαμπί κεχρί.
Χρειάζεται κάτι άλλο. Αυγό φοβάμαι μήπως αλλοιωθει γρήγορα λόγω ζέστης..φρούτα λέω για αργότερα. Τι λέτε; Καλά είναι;

Και κάτι ακόμα. Μήπως υπάρξει πρόβλημα επειδή ο τελευταίος νεοσσός έχει 4 μέρες διαφορά απο τον πρώτο και δεν ταιστεί σωστά;Θα τα καταφέρουν οι γονείς και με τα 5?
 
Ολα θα πανε καλά αν το ζευγάρι σου είναι έμπειρο και ώριμο!
Σχετικά με το αυγο να βραζεις μερικά αυγα και να τα φυλάς στο ψυγείο. Να βαζεις μισο το πρωί ν ατο αφηνεις 3 ωρες και να αφαιρεις οσο έμεινε και να βαζεις φρέσκο!
 
Oι 5 νεοσσοί μεγαλώνουν σιγά σιγά και οι λαιμοί τους έιναι φουσκωμένοι απο το τάισμα
Προς το παρών δεν τους έχω δώσει βραστό αυγό.. Πειράζει;
Την αυγοτροφή βέβαια(orlux gold patee)την τσακίζουν κανονικά!
Επίσης τιμούν και το τσαμπί κεχρί.
Βάζω και πολυβιταμίνη στο νερό που και που,όχι κάθε μέρα.
Είναι καλυμμένα απο διατροφή τα μικρά;
 
Η αυγοτροφή κάνει την ίδια δουλειά με το αυγό οπότε είναι καλυμμένα. Ο πιο νεαρός από τους νεοσσούς είναι ταϊσμένος το ίδιο καλά με τους υπόλοιπους;
 
Δεν το έχω προσέξει αυτό Βασίλη.
Ετσι όπως έιναι όλοι μαζί σαν ένα κουβαράκι δεν μπορώ να διακρίνω εύκολα ποιος είναι ο πιο μικρός και ποιος ο πιο μεγάλος..
Πάντως σε όλους είναι φουσκωμένος ο λαιμός..
Θα προσπαθήσω να βρω τον μικρότερο και να σου πω.
 
Τώρα που πρόσεξα λίγο πιο καλά είδα το πιο μικρό και μου φάνηκε ότι δεν έχει πολύ φουσκωμένο λαιμό.Λιγότερο απο τα άλλα.
Είναι όμως και αρκετό πιο μικρό (μόνο 2 ημερών)
 
Mε το καλο Γιαννη να σου βγουν και στο κλαρι.
Μην ξεχασεις ομως τις φωτογραφιες που μας υποσχεθηκες.:Big Grin:
 
Αφού προλαβαίνει και τρώει μια χαρά θα τα πάει. Αφού είναι μόνο δύο ημερών είναι λογικό να μην φουσκώνει τόσο ο λαιμός.
 
Back
Top