Featured Βλαστίζουν οι σπόροι του μείγματος που ταΐζετε στα πουλιά;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Stavros
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Δυστυχώς η απάντηση είναι όχι με μεγάλη ορεξη, αν αναφέρεσαι στο δικό μου ποστ

Ναι στην δική σου μαρτυρία αναφέρομαι, και δεν είσαι ο μόνος που το παρατηρεί
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Τελικά το τεστ φυτρικοτητας αποδεικνύει κάτι για την ποιότητα των σπόρων;
Μπορεί να πιστέψει κανείς το αντίθετο;
Δεν είναι φυσικό επακόλουθο ενός σπόρου να φυτρώνει;
Όταν δεν το κάνει, δεν πρέπει να υπάρχει και μια αιτία που συμβαίνει αυτό;

Η συγκεκαλυμμένη ερώτηση λοιπόν αφορά τις αιτίες που ένας σπόρος δεν φυτρώνει.
Η δική μου λογική πηγαίνει ή σε μπαγιάτικο σπόρο ή σε κατεστραμμένο λόγω επεξεργασίας (για χρονικά ασφαλή αποθήκευση) σπόρο.

Ας αφήσουμε την αναγραφή του έτους σοδειάς (που για εμένα θα έλυνε σχεδόν όλα τα προβλήματα) και ας αρκεστούμε στην επεξεργασία. Υπάρχει αυτή η επεξεργασία που απο την μία διατηρεί ανέπαφη την ευστάθεια των πχ υδατοδιάλυτων βιταμινών συμπλέγματος Β και απο την άλλη σκοτώνει έντομα και αυγά αυτών ή αδρανοποιεί DNA βακτηρίων, μυκήτων κλπ;
Όχι δεν υπάρχει.
Άρα ή πληρώνεις ακριβά την εναλλακτική ή κάνεις ένα τεστ φυτρικότητας για να δεις αν ήρθε ο καιρός να αλλάξεις μείγμα, διότι έτσι ρευστά είναι τα πράγματα.

Για αυτό και σαν υπεύθυνοι καταναλωτές πιέζουμε για να κερδίζουμε και να αγοράζουμε πιστοποιήσεις απο το χώμα της σποράς μέχρι την πλαστική σακούκα μεταφοράς στην πόρτα του σπιτιού μας.

Κλείνοντας ας ενημερώσω οτι υπάρχει μια πολύ cool επιστημονική έρευνα που ρίχνουν γάμμα στην κανόλα και αυξάνουν την απορρόφηση κάποιων διατροφικών της στοιχείων.

Δεν θα αναλύσω παραπάνω την σκέψη μου διότι κάθε σχεδόν ενδιαφέρον θέμα που ανοίγει, μου θυμίζει εκείνο το χυδαίο ανέκδοτο για το τι περιμένει μια ξανθιά στον πάτο του ωκεανού.

ΥΓ1:το ότι η Χ εταιρεία βγάζει επεξεργασμένα μείγματα αναπαραγωγής/πτερόρροιας/ανάπαυσης που δεν φυτρώνουν και παράλληλα βγάζει και καθεαυτό μείγματα για φύτρα, δεν είναι αντίφαση εν τοις όροις;
ΥΓ2:βέβαια μου έχει τύχει παρτίδα της Υ εταιρείας μείγματος για φύτρα στο οποίο έμενες παγωτό απο το χώμα που κουβαλούσε.
 
Η δική μου λογική πηγαίνει ή σε μπαγιάτικο σπόρο ή σε κατεστραμμένο λόγω επεξεργασίας (για χρονικά ασφαλή αποθήκευση) σπόρο.
Αυτόν ακριβώς το σκοπό είχε το θέμα Δημήτρη. Αν συμβαίνει το πρώτο φυσικά και είναι πρόβλημα. Αν συμβαίνει το δεύτερο, καταστρέφεται πραγματικά ο σπόρος διατροφικά;

Υπάρχει αυτή η επεξεργασία που απο την μία διατηρεί ανέπαφη την ευστάθεια των πχ υδατοδιάλυτων βιταμινών συμπλέγματος Β και απο την άλλη σκοτώνει έντομα και αυγά αυτών ή αδρανοποιεί DNA βακτηρίων, μυκήτων κλπ;
Όχι δεν υπάρχει.
Δεν υπάρχει όντως; Δεν ξέρω. Προσωπικά πάντως δεν έχω βγάλει ξεκάθαρο συμπέρασμα από τη συζήτηση και για να είμαι ειλικρινής υποπτευόμουν από την αρχή ότι δεν θα βγει γιατί θα φύγει η κουβέντα από την ουσία της και θα χαθεί σε ιδεοληπτικές αναλύσεις.

Η ουσία για μένα, εκτός από τις επιστημονικές αποδείξεις και συμπεράσματα είναι η πράξη. Γράφει δηλαδή καθένας μας στο θέμα αν έχει δοκιμάσει και αν φυτρώνουν οι σπόροι του. Αν δεν φυτρώνει ΚΑΜΙΑ μάρκα σπόρων, τότε είναι ΟΛΟΙ μπαγιάτικοι ή κατεστραμμένοι ή ΙΣΩΣ τελικά και να υπάρχει κάποιος τρόπος αδρανοποίησης των σπόρων χωρίς να καταστρέφονται τα διατροφικά τους στοιχεία. Αν υπάρχουν ΚΑΠΟΙΟΙ που φυτρώνουν, τότε εναπόκειται στην κρίση καθενός μας να κάνει τους συσχετισμούς, να αναζητήσει περισσότερο τους λόγους για τους οποίους κάποιοι φυτρώνουν και κάποιοι όχι και τότε φυσικά, όταν πλέον θα έχουμε και αρκετά στοιχεία για το ποιες μάρκες φυτρώνουν και ποιες όχι, να τους συζητήσουμε κι εδώ.
 
Ναι χθες ημουν τραγικος, φυσικα και υπαρχει μεθοδος.
Σκεψου απλα οτι το θεμα απο σκοπια βιομηχανιας ειναι ασφαλη αποθηκευση χωρις καταστροφη του σπορου.Αν τα πραγματα ηταν διαφορετικα, θα την ειχαμε βαψει.
Αυτο που σημειωνω με το προηγουμενο μου μηνυμα ειναι το οτι αν δεν φυτρωνει ο σπορος σημαινει ή μπαγιατικος ή μεγαλη επεξεργασια. Και στα δυο εχουμε εναν "νεκρο" σπορο.
Χημικα διαλυματα αλλα και ακτινοβολια ειναι δυο κλασικες μεθοδοι προστασιας των σπορων, οι οποιες δεν τους καταστρεφουν απαραιτητα. Διαφορετικα, οπως προειπα, τι θα εκαναν οι αγροτικες βιομηχανιες ή οι βιομηχανιες γυρω απο την διατροφη του ανθρωπου.
 
Οι σπόροι έχουν βλαστικότητα, όποια επεξεργασία κι' έχουν περάσει. Τουλάχιστον όλοι οι σπόροι που έχουν περάσει απο τα χέρια μου. Θα περιοριστώ όμως να πώ οτι τουλάχιστον οι σύγχρoνες 10-12 γνωστές ονομασίες που καλύπτουν σχεδόν το όλον της αγοράς μας (Vadigran-Quiko-Βeyers-King-Royal-Deli Nature-Verselle-Cede-Hunkemberg-Raggio-Witte-Manitoba-Greg) έχουν αξιόλογα βλαστικά επίπεδα. Δεν έχουν όλες οι μάρκες, την ίδια βλαστικότητα, όχι. Μετά απο μερικές επαναλήψεις, είναι κανείς σε θέση να κρίνει το αποτέλεσμα του κάθε ελέγχου και να ξέρει τί πρέπει να "περιμένει" απο κάθε φίρμα, κάθε φορά. Oταν κανείς ταΐζει ένα μείγμα με 76% ασπούρι, είναι φανερό για ποιανού σπόρου την βλαστικότητα ενδιαφέρεται. Προσωπικά εκείνο που με κάνει ν' αγοράζω τον α ή β σπόρο είναι η κατανάλωση και η αποδοχή απο τα πουλιά που έχει το ασπούρι, ακολουθούν τα επίπεδα σκόνης και τέλος η σοβαρότητα του εισαγωγέα και η συνέπειά του.
 
Επομένως Μάκη, ας υποθέσουμε ότι έχεις δύο διαφορετικά μείγματα σπόρων με την ίδια ακριβώς αναλογία, χωρίς να υπάρχουν άλλα χαρακτηριστικά που που προσδιορίζουν τη μάρκα ή οτιδήποτε άλλο. Δηλαδή το μίγμα σπόρων Α και το μίγμα σπόρων Β.

Ας πούμε τώρα οτι βλάστηζαν μόνο οι σπόροι του ενός και όχι του άλλου μίγματος, ποια συμπεράσματα θα έβγαζες για το κάθε μίγμα από αυτά, χωρίς να έχεις κανένα άλλο κριτήριο παρά μόνο την βλαστικότητα; Θα ήταν αυτό το κριτήριο αρκετό από μόνο του για να επιλέξεις ή να απορρίψεις οριστικά κάποιο από τα δύο;

Και για να ξαναθυμίσω λιγάκι την αφορμή για τον προβληματισμό μου που (ευτυχώς) μου έδωσε με αξιολόγηση του σε μείγμα σπόρων ο @MrNek36, αρκεί η βλαστικότητα ως στοιχείο για να επιλέξουμε ανάλογα 1 ή 5 αστέρια σε μία αξιολόγηση;
 
To millet, το κεχρί, το ασπούρι δεν είναι σπόροι που αποφλοιώνονται για δοθούν στα πουλιά;
Αν ναι... Πως περιμένουμε να βλαστήσουν;
Κάθε σπόρος έχει αρκετά περιβλήματα τα οποία μπορούν να ονομαστούν φλοιοί και άρα να γίνει μια διαδικασία αποφλοίωσης. Πχ το σιτάρι παρακάτω:
%CE%A3%CF%84%CE%AC%CF%87%CF%85-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%80%CF%8C%CF%81%CF%89%CE%BD-%CE%BC%CE%B5-%CF%86%CE%BB%CE%BF%CE%B9%CF%8C-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%86%CE%BB%CE%BF%CE%B9%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF..jpg


Αυτό το σιτάρι γίνεται φύτρο όπως έγινε και το κριθάρι που παρουσίασες εδώ Γιάννη:
https://community.petbirds.gr/threads/Μπορούμε-να-δίνουμε-στα-καναρίνια-σπόρους-που-τους-έχουμε-μουλιάσει-πρώτα.20976/#post-218630

Αυτό δεν συμβαίνει με όλους τους σπόρους, με τον καναρινόσπορο όμως γίνεται (δηλαδή με το ασπούρι ή το κεχρί).
Συν των άλλων τα "ειδικά" μείγματα για βλαστωμένους σπόρους,έχουν τους ίδιους σπόρους που έχουν και τα κλασικά μείγματα, δηλαδή σπόρους όχι υπερ-αναποφλοίωτους.

Τα πουλιά ξεφλουδίζουν την επόμενη στιβάδα προστασίας του καρπού και έτσι η πχ ήδη αποφλοιωμένη βρώμη, δείχνει όπως παρακάτω στο ράμφος των πτηνών.

ΥΓ:Το millet είναι το "τσαμπί" και δεν αποφλοιώνεται.Φυτρώνει κανονικά όπως πολλά μέλη έχουν στις γλάστρες τους.
 

Συνημμένα

  • Pearled+Barley+vs.+Hulled+Barley.webp
    Pearled+Barley+vs.+Hulled+Barley.webp
    89,6 KB · Προβολές: 10
Ας πούμε τώρα οτι βλάστηζαν μόνο οι σπόροι του ενός και όχι του άλλου μίγματος, ποια συμπεράσματα θα έβγαζες για το κάθε μίγμα από αυτά, χωρίς να έχεις κανένα άλλο κριτήριο παρά μόνο την βλαστικότητα; Θα ήταν αυτό το κριτήριο αρκετό από μόνο του για να επιλέξεις ή να απορρίψεις οριστικά κάποιο από τα δύο;
Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ έτσι Σταύρο, διότι δεν προέκυψε ποτέ κάτι τέτοιο. Στην πραγματικότητα εκείνο που κάνω κάθε φορά που νομίζω οτι κάτι δεν πάει καλά με το μείγμα που ταΐζω, κάνω έναν έλεγχο βλαστήματος απο το τσουβάλι που είναι σε χρήση και συνήθως διαπιστώνω μια υποχώρηση στην βλάστηση σε σχέση με την εμπειρία των προηγούμενων ελέγχων. Αυτό μπορώ πλέον με τα χρόνια εμπειρίας να το αξιολογώ σαν τεκμήριο για την συνέχιση ή όχι της διατροφής των πουλιών με το συγκεκρημένο μείγμα. Πάντα έχω μια εναλλακτική, με ένα ισάξιο κατα την γνώμη μου μείγμα. Το θέμα δεν είναι εκεί που το εντοπίζεις. Δεν είναι στο απόλυτο ναι ή όχι. Προσωπικά το ναι στην βλαστικότητα το θεωρώ σίγουρο (τουλάχιστον αυτό μπορω να βεβαιώσω με την δική μου εμπειρία) Εκείνο που έχει πραγματική αξία είναι η γνώση ανα πάσα στιγμή του τί πρέπει και του τί ταΐζω . Ωστε να έχω μια γρήγορη αντίδραση στην "στραβή".
. Αρκεί η βλαστικότητα ως στοιχείο για να επιλέξουμε ανάλογα 1 ή 5 αστέρια σε μία αξιολόγηση;
Την αξιολόγηση την κάνουν τα πουλιά. Αυτά είναι η βάση. Ο εκτροφέας που έχει τα μάτια του ανοικτά βλέπει. Οταν έχω ένα μείγμα με κατανάλωση στο ασπούρι 90% δεν ασχολούμαι. Πέραν όμως αυτού η βλαστικότητα είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο.Φυσικά δεν πρόκειται όμως για τον ασφαλέστερο τρόπο βαθμολόγησης ενός μείγματος.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Την αξιολόγηση την κάνουν τα πουλιά. Αυτά είναι η βάση. Ο εκτροφέας που έχει τα μάτια του ανοικτά βλέπει. Οταν έχω ένα μείγμα με κατανάλωση στο ασπούρι 90% δεν ασχολούμαι. Πέραν όμως αυτού η βλαστικότητα είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο.Φυσικά δεν πρόκειται όμως για τον ασφαλέστερο τρόπο βαθμολόγησης ενός μείγματος.

Πιο όρια δεν θα μπορούσατε να το πείτε κύριε Μάκη! Εάν το συγκεκριμένο ασπουρι "έφευγε" απ τα πουλιά, τότε η βλαστικοτητα δε θα με απασχολούσε πολύ. Όμως δεν κινεί την υποψία οι σπόροι που δεν φαίνονται να έχουν μεγάλη βλαστικοτητα να μην είναι και τόσο προτιμητοι απ τα πουλιά; Η συγκεκριμένη μου αξιολογική λοιπόν είχε ως κριτήριο την συμπεριφορά τους όσον αφορά την κατανάλωση και η βλαστικοτητα ήταν μια παρατειρηση που επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα.
 
Σε ποιο κανναβούρι αναφέρετε
Το Κινέζικο (φτηνό ) που είναι σχεδόν σε όλα τα "σοβαρά " μειγματα που ταΐζετε, δεν έχει φυτρικη ικανότητα διότι δεν είναι ώριμο
Η ποικιλία αυτή ωριμάζει σε μέγεθος 4,5-6.0 mm αυτό το μέγεθος δεν είναι αποδεκτό από τα πουλιά διότι είναι οριακά στην ισχύ του ραμφους τους για να το σπάσουν, και εκτός αυτού είναι και χονδροφλουδο.
Η η συγκομιδή γίνεται νωρίτερα (ανώριμο )
Η επιλέγεται η κοκκομετρια 3 - 3,5 mm ανώριμο και αυτό αλλά αποδεκτό από καταναλωτές που δεν γνωρίζουν.
(Δεν είναι κακό να μην γνωρίζουν, κακό είναι κάποιοι να επενδύουν σε αυτό)

Το Γαλλικό αν θυμάμαι καλά θέλει 18 - 22 ημέρες και υψηλές θερμοκρασίες
Δεν φυτρώνουν όλοι οι σπόροι στον ίδιο χρόνο ούτε στις ίδιες συνθήκες.

Τώρα ως αν αφορά τους άλλους λόγους που σωστά υπονοείς η νομοθεσία ποτέ δεν εφαρμόστηκε 100%


Το καναβουρι δεν εχει και δεν πρεπει να εχει φυτρικοτητα για αλλους λογους και όχι επειδη ειναι Κινεζικο ή απο την Γουαδελούπη

Αν το δικο σου φυτρωνει δεν σημαινει οτι ειναι διατροφικα ανώτερο σε σχέση με καποιο αλλο... Και αν φυτρωνει, κακως φυτρωνει
 
Μάθετέ να ξεχωρίζετε το Κινέζικο φτηνό κανναβούρι
Μπορεί να είναι ψιλό αλλά είναι πράσινο ανώριμο
Το δε Γαλλικό είναι Λιβανέζικη ποικιλία και είναι σκούρο λάδι χρώμα.
Είναι η ποικιλία που καλλιεργούσαν στο Μπαλμπεκ το Λιβάνου
 
Η ακτινοβοληση ολων των ποικιλιων στην Ευρωπη δεν ειναι υποχρεωτικη,
αλλα μονον οσων εχουν υψηλα ποσοστα καναβιολης
Αποδειξη αυτο το προιον που φυτρωνει και υπαρχουν ενα σωρο αντιστοιχα στην αγορα.

http://www.vforvegan.gr/product/σπόροι-κάνναβης-ολόκληροι-1kg/

Επι τη ευκαιρια δείτε και σοβαρη συσκευασια οι αντιρρητικοικαι αυτοι που διακρινεται ιδεοληψιες
 
δεν προκυπτει απο καπου οτι αυτοι οι σποροι εχουν βλαστικοτητα


Προκύπτει αν δεν υπερίσχυε άγνοια επί του θέματος και πρόθεση μόνον για ακυρωτικό λόγο αξημέρωτα.

Το καναβουρι δεν εχει και δεν πρεπει να εχει φυτρικοτητα για αλλους λογους και όχι επειδη ειναι Κινεζικο ή απο την Γουαδελούπη

Αν το δικο σου φυτρωνει δεν σημαινει οτι ειναι διατροφικα ανώτερο σε σχέση με καποιο αλλο... Και αν φυτρωνει, κακως φυτρωνει


http://www.vforvegan.gr/product/σπόροι-κάνναβης-ολόκληροι-bio-500gr/
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Στο θέμα συζητάμε στο αν οι σπόροι που έχουν μέσα τα μείγματα που δίνουμε στα πουλιά έχουν δυνατότητα βλάστησης. Επίσης αν οι σπόροι των μειγμάτων χάνουν θρεπτική αξία από τη στιγμή που δεν μπορούν να βλαστήσουν.
Αν οι σπόροι είναι "αγίνωτοι" και αν έρχονται από τον Άρη είναι συζητήσιμο μεν αλλά άλλο θέμα και καλό είναι να μην τα μπερδεύουμε στην κουβέντα.
Όπως καλό είναι να μην μπερδεύονται στη συζήτηση οι ειδικοί σπόροι που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία φύτρων γιατί αποκτούμε λάθος εντυπώσεις κι αυτό δεν το θέλουμε.
 
Παιδιά... ας διατηρήσουμε ένα όμορφο θέμα μακρυά από προσωπικά και ανεμόμυλους...

@Δημητριαδης Νικος . Για να μην βγαίνουν λάθος συμπεράσματα έχεις να πεις κάτι σχετικό με τον τίτλο του θέματος;
Τα υπόλοιπα είναι μη απαραίτητα στη συζήτηση. Για να μην τα χαρακτηρίσω πολωτικά...
 
Παιδιά... ας διατηρήσουμε ένα όμορφο θέμα μακρυά από προσωπικά και ανεμόμυλους...

@Δημητριαδης Νικος . Για να μην βγαίνουν λάθος συμπεράσματα έχεις να πεις κάτι σχετικό με τον τίτλο του θέματος;
Τα υπόλοιπα είναι μη απαραίτητα στη συζήτηση. Για να μην τα χαρακτηρίσω πολωτικά...


Για άλλη μια φορά μαύρο πρόβατο
πολωτικά και εκτός θέματος κατάλαβα ευχαριστώ.
 
Για άλλη μια φορά μαύρο πρόβατο
Ασφαλώς και όχι... κι εσύ το γνωρίζεις καλύτερα απ' όλους...
Θυμίζω πως ο τίτλος του θέματος είναι "Βλαστίζουν οι σπόροι του μείγματος που ταΐζετε στα πουλιά;"
Βοηθήστε να απαντηθεί όσο καλύτερα γίνεται και όσο πιο όμορφα ταιριάζει στους συμμετέχοντες στη συζήτηση και δικαιούνται οι μελλοντικοί αναγνώστες.
 
Back
Top