Δημητριαδης Νικος
PB New Member
Δυστυχώς η απάντηση είναι όχι με μεγάλη ορεξη, αν αναφέρεσαι στο δικό μου ποστ
Ναι στην δική σου μαρτυρία αναφέρομαι, και δεν είσαι ο μόνος που το παρατηρεί
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Δυστυχώς η απάντηση είναι όχι με μεγάλη ορεξη, αν αναφέρεσαι στο δικό μου ποστ
Μπορεί να πιστέψει κανείς το αντίθετο;Τελικά το τεστ φυτρικοτητας αποδεικνύει κάτι για την ποιότητα των σπόρων;
Αυτόν ακριβώς το σκοπό είχε το θέμα Δημήτρη. Αν συμβαίνει το πρώτο φυσικά και είναι πρόβλημα. Αν συμβαίνει το δεύτερο, καταστρέφεται πραγματικά ο σπόρος διατροφικά;Η δική μου λογική πηγαίνει ή σε μπαγιάτικο σπόρο ή σε κατεστραμμένο λόγω επεξεργασίας (για χρονικά ασφαλή αποθήκευση) σπόρο.
Δεν υπάρχει όντως; Δεν ξέρω. Προσωπικά πάντως δεν έχω βγάλει ξεκάθαρο συμπέρασμα από τη συζήτηση και για να είμαι ειλικρινής υποπτευόμουν από την αρχή ότι δεν θα βγει γιατί θα φύγει η κουβέντα από την ουσία της και θα χαθεί σε ιδεοληπτικές αναλύσεις.Υπάρχει αυτή η επεξεργασία που απο την μία διατηρεί ανέπαφη την ευστάθεια των πχ υδατοδιάλυτων βιταμινών συμπλέγματος Β και απο την άλλη σκοτώνει έντομα και αυγά αυτών ή αδρανοποιεί DNA βακτηρίων, μυκήτων κλπ;
Όχι δεν υπάρχει.
Κάθε σπόρος έχει αρκετά περιβλήματα τα οποία μπορούν να ονομαστούν φλοιοί και άρα να γίνει μια διαδικασία αποφλοίωσης. Πχ το σιτάρι παρακάτω:To millet, το κεχρί, το ασπούρι δεν είναι σπόροι που αποφλοιώνονται για δοθούν στα πουλιά;
Αν ναι... Πως περιμένουμε να βλαστήσουν;
Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ έτσι Σταύρο, διότι δεν προέκυψε ποτέ κάτι τέτοιο. Στην πραγματικότητα εκείνο που κάνω κάθε φορά που νομίζω οτι κάτι δεν πάει καλά με το μείγμα που ταΐζω, κάνω έναν έλεγχο βλαστήματος απο το τσουβάλι που είναι σε χρήση και συνήθως διαπιστώνω μια υποχώρηση στην βλάστηση σε σχέση με την εμπειρία των προηγούμενων ελέγχων. Αυτό μπορώ πλέον με τα χρόνια εμπειρίας να το αξιολογώ σαν τεκμήριο για την συνέχιση ή όχι της διατροφής των πουλιών με το συγκεκρημένο μείγμα. Πάντα έχω μια εναλλακτική, με ένα ισάξιο κατα την γνώμη μου μείγμα. Το θέμα δεν είναι εκεί που το εντοπίζεις. Δεν είναι στο απόλυτο ναι ή όχι. Προσωπικά το ναι στην βλαστικότητα το θεωρώ σίγουρο (τουλάχιστον αυτό μπορω να βεβαιώσω με την δική μου εμπειρία) Εκείνο που έχει πραγματική αξία είναι η γνώση ανα πάσα στιγμή του τί πρέπει και του τί ταΐζω . Ωστε να έχω μια γρήγορη αντίδραση στην "στραβή".Ας πούμε τώρα οτι βλάστηζαν μόνο οι σπόροι του ενός και όχι του άλλου μίγματος, ποια συμπεράσματα θα έβγαζες για το κάθε μίγμα από αυτά, χωρίς να έχεις κανένα άλλο κριτήριο παρά μόνο την βλαστικότητα; Θα ήταν αυτό το κριτήριο αρκετό από μόνο του για να επιλέξεις ή να απορρίψεις οριστικά κάποιο από τα δύο;
Την αξιολόγηση την κάνουν τα πουλιά. Αυτά είναι η βάση. Ο εκτροφέας που έχει τα μάτια του ανοικτά βλέπει. Οταν έχω ένα μείγμα με κατανάλωση στο ασπούρι 90% δεν ασχολούμαι. Πέραν όμως αυτού η βλαστικότητα είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο.Φυσικά δεν πρόκειται όμως για τον ασφαλέστερο τρόπο βαθμολόγησης ενός μείγματος.. Αρκεί η βλαστικότητα ως στοιχείο για να επιλέξουμε ανάλογα 1 ή 5 αστέρια σε μία αξιολόγηση;
Την αξιολόγηση την κάνουν τα πουλιά. Αυτά είναι η βάση. Ο εκτροφέας που έχει τα μάτια του ανοικτά βλέπει. Οταν έχω ένα μείγμα με κατανάλωση στο ασπούρι 90% δεν ασχολούμαι. Πέραν όμως αυτού η βλαστικότητα είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο.Φυσικά δεν πρόκειται όμως για τον ασφαλέστερο τρόπο βαθμολόγησης ενός μείγματος.
Σε ποιο κανναβούρι αναφέρετε
Το Κινέζικο (φτηνό ) που είναι σχεδόν σε όλα τα "σοβαρά " μειγματα που ταΐζετε, δεν έχει φυτρικη ικανότητα διότι δεν είναι ώριμο
Η ποικιλία αυτή ωριμάζει σε μέγεθος 4,5-6.0 mm αυτό το μέγεθος δεν είναι αποδεκτό από τα πουλιά διότι είναι οριακά στην ισχύ του ραμφους τους για να το σπάσουν, και εκτός αυτού είναι και χονδροφλουδο.
Η η συγκομιδή γίνεται νωρίτερα (ανώριμο )
Η επιλέγεται η κοκκομετρια 3 - 3,5 mm ανώριμο και αυτό αλλά αποδεκτό από καταναλωτές που δεν γνωρίζουν.
(Δεν είναι κακό να μην γνωρίζουν, κακό είναι κάποιοι να επενδύουν σε αυτό)
Το Γαλλικό αν θυμάμαι καλά θέλει 18 - 22 ημέρες και υψηλές θερμοκρασίες
Δεν φυτρώνουν όλοι οι σπόροι στον ίδιο χρόνο ούτε στις ίδιες συνθήκες.
Τώρα ως αν αφορά τους άλλους λόγους που σωστά υπονοείς η νομοθεσία ποτέ δεν εφαρμόστηκε 100%
δεν προκυπτει απο καπου οτι αυτοι οι σποροι εχουν βλαστικοτητα
Το καναβουρι δεν εχει και δεν πρεπει να εχει φυτρικοτητα για αλλους λογους και όχι επειδη ειναι Κινεζικο ή απο την Γουαδελούπη
Αν το δικο σου φυτρωνει δεν σημαινει οτι ειναι διατροφικα ανώτερο σε σχέση με καποιο αλλο... Και αν φυτρωνει, κακως φυτρωνει
Παιδιά... ας διατηρήσουμε ένα όμορφο θέμα μακρυά από προσωπικά και ανεμόμυλους...
@Δημητριαδης Νικος . Για να μην βγαίνουν λάθος συμπεράσματα έχεις να πεις κάτι σχετικό με τον τίτλο του θέματος;
Τα υπόλοιπα είναι μη απαραίτητα στη συζήτηση. Για να μην τα χαρακτηρίσω πολωτικά...
Ασφαλώς και όχι... κι εσύ το γνωρίζεις καλύτερα απ' όλους...Για άλλη μια φορά μαύρο πρόβατο
Χρησιμοποιούμε τα απαραίτητα cookies για τη λειτουργία του ιστότοπου και προαιρετικά cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία της περιήγησή σας σε αυτόν.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες και διαμορφώστε τις προτιμήσεις σας