Αναπαραγωγή Βοηθήστε με σας παρακαλώ. Θα ψωφίσει το μικρό;

vaggeliss

Banned
Εγγραφή
4 Φεβ 2009
Μηνύματα
151
Πόλη
Αθήνα
ΑΓΙΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ: Βκήκε το πρώτο σήμερα. Καλά... καμία απολύτως σχέση με το μέγεθος των καναρινιών. Το μισό είναι από ένα νεογέννητο καναρινάκι.
Το θέμα είναι, τα παρακολουθούσα μέχρι τώρα χωρίς βέβαια να με δούνε και παρατήρησα ότι δεν ταΐζουν το μικρό, αλλά εναλλάξ πότε το αρσενικό, πότε το θηλυκό κλωσσούν μόνο τα άλλα 3 αυγά που απομένουν.

Τι λέτε να γίνει; Θα το ταΐσουν;
Τι να κάνω ;☹
 
το μικρο ζηταει με το κεφαλι ψηλα να φαει; Μπορει να ειναι χορτατω ακομα.. Να μην εχει χονεψει ολο το κροκο του αυγου..
 
Περίμενα μέχρι να βγούνε και τα δύο από τη φωλιά, ώστε να δώ τι παίζει, και με το που σηκώθηκαν οι γονείς απ' τη φωλιά, με το τράνταγμα που έγινε αφού σηκώθηκαν, το μικρό άνοιξε το στόμα του για περίπου 10 δευτερόλεπτα και μετά το ξαναέκλεισε. Θ α δώ την εξέληξη και θα σε ενημερώσω σύντομα σε αυτό το θέμα που άνοιξα. ☹
 
Βαγγέλη μου συμμερίζομαι τον ενθουσιασμό σου άλλα και την αγωνία σου για το νεογέννητο. Ομως καλο θα ήταν να μην ενοχλείς και πολύ το ζευγαρι γιατι πιθανων να στρεσσαριστεί και να μην ολοκληρώσει την διαδικασία. Το νεογέννητο φαίνεται μικρό και έυθραυστο την πρώτη μερα, αλλά έχει αρκετες δυνάμεις. Οι γονεις, έχουν το ένστικτο να το ταίσουν όταν πρέπει. Εσυ πρόσφερε τροφή, ( σπόρους), αυγό ή αυγοτροφή στο ζευγος για να μπορουν να ταίσουν το μκρό και ολα θα πανε καλά!
 
  • Like
Αντιδράσεις: Sissy
Συμφωνω με την Τζωρτζινα Βαγγελη! Κανε υπομονη κ θα δεις. Ισως τωρα ειανι ακομα νωρις κ δεν το ταιζουν η το ταισαν κ δεν το προσεξες.. Παντως αφου κλωσσανε τα αλλα αυγα σημαινει οτι θα ζεσταινουν κ το μικρο που βγηκε αρα δεν εχουν παρατησει την φωλια! Αονη κ ενημερωσε μας για τυχον εξελιξεις.υτο ειναι καλο. Κανε υπομ
 
Φίλοι μου καλοί καλησπέρα σας!
Λοιπόν, Georgina και Άννα, ομολογώ πώς είχατε απόλυτο δίκαιο.
Καταρχάς,όλα κυλούν ρολόι. Παρατήρησα ότι τα μικρά άνοιγαν το στόμα τους και η θηλυκιά που κλώσαγε, σηκωνότανε λίγο και τα τάιζε. Μια χαρά όλα σας λέω! 🙂
Θα πρέπει επίσης να προσθέσω, ότι κατά τις 3 περίπου βγήκε και το 2ο πουλάκι. Μένει άλλο ένα τώρα. Μάλλον αύριο θα βγεί..
Λοιπόν, ακούστε και κάτι άλλο: Επειδή τα έχω σε μικρό κλουβί και μου έχουν φέρει ένα άλλο αρκετά μεγάλο, θέλω να τα μεταφέρω, αλλά δεν ξέρω πότε είναι η κατάλληλη στιγμή. Μόλις βγούν όλα από τα αυγά; Μόλις μεγαλώσουν και βγούν από τη φωλιά, ή πρέπει να τελειώσει η αναπαραγωγική περίοδος (δηλαδή να περιμένω μέχρι να κάνουν 3-4 γέννες και μετά). Έ; Επίσης, αν τα βάλω το ζευγάρι στο μεγάλο κλουβί, θα πρέπει να μεταφέρω την ίδια φωλιά που έχουν και τώρα, ή θα πρέπει να τους βάλω άλλη με καινούργιο νήμα; 🙄
Πολλές ερωτήσεις κάνω, αλλά πιστεύω ότι αξίζω τη βοήθειά σας.. Τέλος, κλείνω, αν βάλω το κλουβί που θα τα μεταφέρω σε άλλο μέρος από εκεί που τα έχω τώρα, θα αποπροσανατολισθούν και θα τα δυσκολέψει στο δεύτερο ζευγάρωμα, ή δεν τρέχει τίποτα..😕
 
Λοιπον Βαγγελη μου ως προς αυτα που ρωτας:
το μεγαλυτερο κλουβι θα το χρησιμοποιησεις μονο οταν τα μικρα ανεξαρτητοποιηθουν. Δηλ βγαλουν φτερακια κ αρχιζουν κ βγαινουν απο το κλουβακι κ τελοσπαντων γινουν καπως αυτονομα.η τυχον μεταφορα τους τωρα μονο προβληματα θα δημιουργησει οποτε αστο για αργοτερα.
κατι αλλο να σημειωσω σε αυτα που λες.λες για 3-4 γεννες. Καλο θα ειναι μεταξυ των γεννων να μεσολαβει καποιο χρονικο διαστημα ωστε να ξεκουραζεται η θηλυκια κ μεχρι 4 γεννες τον χρονο, εχε το υποψιν σου αυτο. Και για απανωτες γεννες 2 ειναι αρκετες πιστευω. 😉
 
να ρωτήσω: αν δε θέλω γένες τι κάνω; Βγάζω φωλιά και νήμα μόνο, ή χωρίζω και το ζευγάρι;
δηλαδή μου προτίνεις να φύγουν πρώτα τα μικρά από τη φωλιά και μετά σε μεγαλύτερο κλουβί. Ναί, αλλά και στο μεγάλο κλουβί που θα βάλω το ζευγάρι, θα βάλω την ίδια που έχουν τώρα φωλιά, ή καινούργια με άλλο νημα;
αυτά...
ευχαριστώ πολύ!
 
Τα μικρά για να τα βγάλεις απο το κλουβί πρέπει να τα δείς να μπορούν να τρώνε μόνα τους.
Από την 15 -18 ημέρα η θυληκιά θα θέλει να φτιάξει καινούργια φωλιά και έαν δε βρίσκει υλικά θα ξεπουπουλιάσει τα μικρά. Γι αυτό να βάλεις φωλιά και νήματα καινούργια.
Εάν δε θέλεις άλλη γέννα άσε το πατέρα με τα μικρά και βάλε τη μάνα σε άλλο κλουβί.
Επίσης δε κάνουμε όσες γέννες θέλουμε εμείς. Δέν είναι τα πουλιά μηχανές.
Θα κρίνεις απο μόνος σου εάν τα πουλιά είναι σε καλή κατάσταση και μετα θα προχωρήσεις σε επόμενη.
Ο μέσος όρος είναι 3 γέννες το χρόνο.
Μη ξεχνάς ότι είναι μια περίοδο δύσκολη για τα πουλιά.
Ακόμη τα μικρά όταν βγαίνουν απο το αυγό για 24 ώρες δεν έχουν ανάγκη. (εμπειρίκά το λέω).
Δεν ξέρω εάν υπάρχει καμια έρευνα για το πόσο ζούν.
 
θα ήθελα όμως να μου πείς Μπάμπη, εντάξει, από τη 18 -19η μέρα αρχίζει να ψάχνει για νέα νήματα και φωλιά.Αλλά μου προτίνεις να κάνουν και τη 2η γέννα εκεί και μετά σε μεγαλύτερο κλουβί; είναι καλό να κάνω το εξής; δαλαδή μόλις τα μικρά βγούν απ' τη φωλιά(18η-20η μέρα)να μεταφέρω το ζευγάρι σε ένα μεγάλο κλουβί πού' χω και να προσφέρω στη θηλυκιά νέο νήμα και φωλιά και να κάνει τη δουλειά της; Βέβαια, θα μεταφέρω και τα μικρά στο νέο κλουβί μέχρι να φτάσουν στο σημείο που να τρώνε μόνα τους και μετά να τα βάλω σε ξεχωριστώ κλουβί;
πιστεύετε ότι αυτό είναι καλό που λέω, ή όχι;
 
Ναι εαν έχεις σκοπό να αλλάξεις στο ζευγάρι κλουβί κάντο.
Βάλε και τα μικρά μαζί μέχρι να τα χωρίσεις εντελώς.
Εάν έχει και χώρισμα το άλλο κλουβί θα βάλεις την φωλιά με τα μικρά πάνω στο χώρισμα για να μπορούν οι γονείς να τα ταιζουν, εάν χρειάζετε, μέσα απο τα κάγκελα. Θα έχεις τροφή και νερό στα μικρά ξεχωριστά.
Απλά με την αλλαγή μπορεί να καθυστερησει λίγο η επόμενη γέννα.

ΕΓΩ ΔΕ ΘΑ ΠΕΙΡΑΖΑ ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ.

Αν το κλουβί δεν είχε χώρισμα και είναι μικρό θα έβαζα με παντέντα ένα άλλο κλουβάκι δίπλα με τα μικρά ώστε να φτάνουν οι γονείς να ταίσουν.
Αυτό θα το έκανα όταν η θυληκιά θα ήθελε να φτιάξει 2 φωλιά και τα μικρά θα έχουν αρχίσει να πεταρίζουν.
Επίσης ένας άλλος τρόπος είναι να αφήσεις τη κανάρα ΄στο κλουβάκι όταν θα αρχίσει να φτιάχνει 2 φωλιά και να βάλεις το αρσενικό με τα μικρά στο μεγάλο. Κάθε πρωί θα πέρνεις τον αρσενικό και θα τον βάζεις στη κανάρα για να την βατέψει και μετά θα τον γυρνάς πίσω.
"Οταν τα μικρά είναι έτοιμα αφήνεις τον αρσενικό μαζί με την κανάρα. (απαιτεί εμπειρία)

Διαλέγεις και παίρνεις...

ΥΓ Μην υπογραμμίζεις το κείμενο. Σε καταλαβαίνουμε...
Επίσης σκέψου ότι εάν δε κάνεις λάθος δε μαθαίνεις.
Και του χρόνου θα είσαι πιο καλά οργανομένως...
"Εχω κάνει και κάνω ακόμα λάθη...
 
α, να σου πώ: δεν μιλώ για κανάρια τόσην ώρα, αλλα΄για παραδείσια, αλλά κάτι παρόμοιο ισχέι και γι' αυτά, έ;
 
Εγώ πάλι στα ζεμπράκια δεν έχω δει θηλυκιά να φτιάχνει φωλιά😱. Δεν είναι καναρίνια 😉. Στο καινούριο κλουβί θα μεταφερερθούν οι γονείς μόλις ανεξαρτητοποιηθούν τα μικρά σου, όχι πριν γιατί μπορεί να σταματήσουν το τάισμα. Αν στο μεταξύ σου γεννήσει αυγά η θηλυκιά πρέπει να τα αφαιρέσεις (τα αυγά). Επειδή τα ζέμπρα είναι πολύ αναπαραγωγικά σε αυγά το πιο πιθανό είναι να γεννήσει μόλις βγουν τα μικρά από τη φωλιά, αλλά έτσι δεν παίρνει ανάσα και δεν μπορείς να κάνεις πάνω από 2 γέννες γιατί εξαντλείται. Καλό είναι να μεσολαβεί ένα διάστημα ξεκούρασης ανάμεσα στις γέννες για τη θηλυκιά. Από τη στιγμή που θα τα βάλεις στο νέο κλουβί και τους προσφέρεις ΚΑΘΑΡΗ φωλιά και νέο νήμα συνεχίζεις με τον ίδιο τρόπο τις γέννες. Μέχρι τρεις γέννες συνολικά είναι το καλύτερο τόσο για τους γονείς αλλά και για την ποιότητα των μικρών. Εξαντλημένοι γονείς δεν μεγαλώνουν σωστά τα μικρά τους. Μετά χρειάζονται ένα μεγάλο διάστημα ξεκούρασης 6 μήνες ή ένα χρόνο. Τις περισσότερες φορές αρκεί να αφαιρέσουμε τη φωλιά για να σταματήσει η αναπαραγωγή. Κάποιες φορές που αυτό δεν είναι αρκετό πρέπει να χωριστεί το ζευγάρι.
 
Από παραδείσια δεν κατέχω γρί...
Συγνώμη έκανα λάθος, νόμιζα ότι μηλάγαμε για κανάρια.
Δεν το πρόσεξα.
΄
Πρός admin.
Παρακαλώ εάν δεν ισχύουν αυτά για παραδείσια να σβηστούν τα μηνυματά μου. Mη πάρω κάποιον στο λαιμό μου.
 
μα ναί, ο Μπάμπης μπερδεύτηκε και νόμιζε ότι μιλάγαμε για κανάρια. Εγώ λέω βασίλη αν η θηλυκιά δεν έχει κα΄νει και άλλα αυγά πρίν βγούν απ' τη φωλιά τα μικρά, μόλις βγούν να μεταφέρω όλα όπως είναι στο νέο κλουβί, να τα ταΐζουν και μετά μόλις μπορούν και τρ΄ςφονται μόνα τους να τα χωρίσω και το ζευγάρι θα κάνει κανανοκά τη δουλειά του, έ;
Άν, όμως, έχει κάνει και άλλα αυγά πρίν τα πρώτα μικρά βγούν απ' τη φωλιά, τότε δεν βάζω τίποτα σε μεγαλύτερο κλουβί, αλλά τα αφήνω ως έχουν και μετά χωρίζω κανονικά τα μικρά κλπ.

και κάτι γενικό: δεν γίνεται μόλις βγούν τα μικρά απ'τη φωλιά να κάνουν αυγά πάλι στην ίδια φωλιά;
 
Από παραδείσια δεν κατέχω γρί...
Συγνώμη έκανα λάθος, νόμιζα ότι μηλάγαμε για κανάρια.
Δεν το πρόσεξα.
΄
Πρός admin.
Παρακαλώ εάν δεν ισχύουν αυτά για παραδείσια να σβηστούν τα μηνυματά μου. Mη πάρω κάποιον στο λαιμό μου.
Μπάμπη αφού δηλώνεις ότι το μήνυμά σου αφορούσε σε καναρίνια δεν υπάρχει λόγος να σβηστεί. Εξάλλου, όλο και κάποιον καναρινά θα βοηθήσει αν το διαβάσει. :)
 
μα ναί, ο Μπάμπης μπερδεύτηκε και νόμιζε ότι μιλάγαμε για κανάρια. Εγώ λέω βασίλη
1. αν η θηλυκιά δεν έχει κα΄νει και άλλα αυγά πρίν βγούν απ' τη φωλιά τα μικρά, μόλις βγούν να μεταφέρω όλα όπως είναι στο νέο κλουβί, να τα ταΐζουν και μετά μόλις μπορούν και τρ΄ςφονται μόνα τους να τα χωρίσω και το ζευγάρι θα κάνει κανανοκά τη δουλειά του, έ;
2. Άν, όμως, έχει κάνει και άλλα αυγά πρίν τα πρώτα μικρά βγούν απ' τη φωλιά, τότε δεν βάζω τίποτα σε μεγαλύτερο κλουβί, αλλά τα αφήνω ως έχουν και μετά χωρίζω κανονικά τα μικρά κλπ.

3. και κάτι γενικό: δεν γίνεται μόλις βγούν τα μικρά απ'τη φωλιά να κάνουν αυγά πάλι στην ίδια φωλιά;

1. Διακινδινεύεις να δημιουργηθούν προβλήματα με τα μικρά λόγο στρες (από την αλλαγή κλουβιού), μπορεί και να σταματήσουν να τα ταΐζουν, σπάνιο βέβαια αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

2. Αν κάνει θα κάνει στην ίδια φωλιά, αυτό είναι σίγουρο. Αυτό που είπα πιο πριν είναι ότι το καλύτερο είναι να μην τα αφήνουμε να κάνουν τόσο γρήγορα δευτερη γέννα για να μην εξαντλούνται. Αν παρόλα αυτά την αφήσεις να κάνει τότε δεν μεταφέρεις τίποτε εκτός από τα μικρά στο μεγάλο κλουβί μόλις ανεξαρτητοποιηθούν.

3. Τα ζεμπράκια σπάνια ψάχνουν για νέα φωλιά μετά την πρώτη γέννα, συνήθως χρησιμοποιούν την ίδια. Ανάλογα τον τύπο της φωλιάς που έχεις ή την καθαρίζεις μόλις βγουν τα μικρά και την ξαναβάζεις ή την αντικαθιστάς με καινούρια. Εγώ στην δεύτερη γέννα καθαρίζω τη φωλιά και τους βάζω μόνος μου το νήμα μέσα. Την δέχονται κατευθείαν σαν να μην την άλλαξα.
 
αυτό θα κάνω, θα τους την καθαρίζω μόλις βγούν τα μικρά απ' τη φωλιά. αυτό θα κάνω. το θέμα είναι ότι αν θέλουν να κάνουν αυγά π.χ. όταν τα μικρά ακόμα δεν έχουν βγεί απ' τη φωλιά, τί γίνεται στην περίπτωση αυτή; Υπάρχει πιθανότητα να τα ρίξοEI(τα μικρά) απ' τη φωλιά για να γεννήσεΙ;
 
Back
Top