Αναπαραγωγή Βρήκα ένα αυγό με πουλάκι έξω στο δρόμο

ένα ευχαριστώ για τις τόσες πληροφορίες δεν σας έχω πει. Χίλια ευχαριστώ λοιπόν σε όλους για τις απαντήσεις σας και τον χρόνο σας! Ξέρω δεν θα έχει καλή κατάληξη και τα παιδιά μου ήδη κλαίνε αλλα εντάξει τουλάχιστον προσπάθησα! Φυσικά δεν μπόρεσα να βγάλω όλο το τσόφλι γιατί το ένα φτερό-πόδι είναι κολλημένο πάνω στο αυγό και φοβάμαι μην του κάνω περισσότερη ζημιά. Άφησα το κάτω μέρος προς το παρόν, έφαγε και τώρα κοιμάται.
Είστε όλοι υπέροχοι αλήθεια και συγγνώμη για τόσες ερωτήσεις μου αλλα δεν τα ξέρω
 

Συνημμένα

  • IMG_3446.webp
    IMG_3446.webp
    4,2 KB · Προβολές: 16
Καλησπέρα.
το ένα φτερό-πόδι είναι κολλημένο πάνω στο αυγό και φοβάμαι μην του κάνω περισσότερη ζημιά.
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια αμπούλα φυσιολογικού ορού (από φαρμακείο) και μια μπατονέτα για να υγράνεις σιγά σιγά το σημείο, έτσι θα μπορέσεις να το ξεκολλήσεις.
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Το προβλημα ειναι ότι όσο είμαι στην δουλειά ποιος θα το ταΐζει…@ΙΩΑΝΝΗΣ@ σ ευχαριστώ το είχα σκοπό να το δοκιμάσω αλλα αύριο, σήμερα το ταλαιπώρησα αρκετά πιστεύω
 
Καλημέρα ταϊζετε από εχθές το απόγευμα… ζει το μικρούλη και έβγαλα όλο το κέλυφος! Από το να τον αφήσω εδώ θα το πάρω μαζί μου στην δουλειά και ότι καταφέρω! Είναι πολύ μικρο και εμείς ακόμα πιο μικροί για να επέμβουμε στην φύση…
 

Συνημμένα

  • IMG_3447.webp
    IMG_3447.webp
    15,7 KB · Προβολές: 13

Καλημέρα. Παρήγορο που ζει ακόμα. Ελπίζω στα καλύτερα. Σου παραθέτω τις οδηγίες σχετικά με το τι να το ταΐζεις. Η αλήθεια είναι ότι τη μία μιλάει για σκουλήκια την άλλη λέει ότι δεν είναι επαρκή από μόνα τους. Στη θέση σου θα τους τηλεφωνούσα για διευκρινίσεις.

Καλό θα ήταν επίσης να το καλύψεις τον πρώτο καιρό, όπως σου είπε ο Ιωάννης. Τώρα πως θα εξασφαλίσεις τη ζέστη...ίσως με λάμπα και θερμόμετρο ανάμεσα.

Αυτό στο οποίο θα ήθελα να σημειώσω είναι η θερμοκρασία της τροφής...διάβασε καλά το άρθρο που σου έχουν επισυνάψει.

Καλή Επιτυχία και ό,τι γίνει....αλλά πραγματικά εύχομαι το καλύτερο και για εσένα και για το πουλάκι.

ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ – ΣΤΑΧΤΑΡΕΣ​

Η σωστή τροφή είναι κατεψυγμένα έντομα ή σκουλήκια mealworms, που πωλούνται από εξειδικευμένα pet shop και δεν είναι εύκολο πάντα να βρεθούν σε επαρχιακές πόλεις. Tα mealworms από μόνα τους πάντως δεν είναι επαρκή.

Τα πουλιά αυτά σχεδόν ποτέ δεν τρώνε μόνα τους. Πρέπει να βάζουμε την τροφή στο στόμα τους.

Μια τροφή συμβατή με το είδος, μέχρι να βρεθεί η ειδική ή μέχρι να σταλεί σε Κέντρο Περίθαλψης το πουλάκι, είναι η ξηρά τροφή αναπτύξεως για μωρά γατάκια με βάση το κοτόπουλο, η οποία πρέπει να βραχεί λίγη ώρα για να μαλακώσει. Εναλλακτικά μπορούμε να τα ταΐζουμε μερικές φορές με ασπράδι βρασμένου αυγού ή κομματάκια ωμό κοτόπουλο. Οι σταχτάρες (πετροχελίδονα) είναι σχετικά εύκολες στην ανατροφή και μπορεί ένας ιδιώτης, που κατοικεί μακριά από τα Κέντρα Περίθαλψης, να αντεπεξέλθει με σχετική πάντα επιτυχία στη διαδικασία και με συνεχή επικοινωνία με ειδικούς, εφόσον φυσικά το θέλει, και προμηθευτεί τη σωστή τροφή. Είναι απαραίτητο να μη χαλάσουν τα φτερά τους και να μη λερώνονται, οπότε πρέπει να κρατούνται σε χαρτόκουτο με συνεχώς καθαρό υπόστρωμα (χαρτί κουζίνας, πετσέτα κλπ.). Όταν οι φτερούγες σε κλειστή στάση ξεπερνούν τουλάχιστον κατά ένα εκατοστό την ουρά, το πουλί μπορεί να απελευθερωθεί. Για την απελευθέρωση διαλέγουμε έναν ανοιχτό χώρο χωρίς καλώδια ΔΕΗ και μακριά από αυτοκινητόδρομο και δίνουμε μια μικρή ώθηση για να πετάξει το πουλάκι στον αέρα. Προσοχή: Σε περίπτωση που κατά την ανατροφή αντιληφθούμε ότι το πουλάκι σταματάει να τρώει με όρεξη και έχει κάποια σάλια στο στόμα πρέπει να επικοινωνήσουμε επειγόντως με την ΑΝΙΜΑ.

Τα χελιδονάκια παρουσιάζουν πρόβλημα στην επανένταξη γιατί είναι πιο εξαρτημένα από τους γονείς απ’ ότι οι σταχτάρες. Όταν φτάσουν σε ένα ικανοποιητικό μέγεθος και διαπιστωθεί ότι πετούν, πρέπει να βρεθεί μια περιοχή με χελιδόνια του ίδιου είδους και να ελευθερωθεί το πουλάκι στη φάση που τα μωρά των φωλιών έχουν αρχίσει τα πρώτα πετάγματα και διδάσκονται από τους γονείς να κυνηγούν. Έτσι έχουν κάποιες πιθανότητες να μιμηθούν κι αυτά τα άλλα άτομα του είδους τους. Σε κάθε περίπτωση κάνουμε κάθε προσπάθεια να τα στείλουμε σε Κέντρο Περίθαλψης.
 
@ianos ναι διάβασα για την θερμοκρασία.. τα διάβασα όλα εχθές με ησυχία και σήμερα νιώθω πιο έτοιμη να το βοηθήσω αλλα ξέρω πως είναι πολύ δύσκολο…
Ο γιος μου του έφτιαξε μια φωλιά από ένα σκουφί που είχε με φλις μέσα.. εγώ πρόσθεσα το βαμβάκι για να γίνει το κρεβατάκι του. Ξέρω πως όλα μπορεί να είναι λάθος αλλα δεν έχουμε άλλο τρόπο! Εχθές του έβαλα μια θερμοφορα κάτω από όλα αυτά και πιστεύω βοήθησε την κατάσταση να παραμείνει ζεστό. Ξέρω ότι μπορεί να κάνω και βλακείες αλλα αυτούς τους τρόπους έχω! Πήρα αυτή την κρέμα για νεοσσούς εχθές άρα πιστεύω ότι και αυτό θα κάνει την δουλειά του για τις πρώτες ημερες, αν τα καταφέρει θα ψάξω και για τα υπόλοιπα και θα πάρω τηλ για να με βοηθήσουν! Απλά να δυναμώσει λίγο και να δούμε ότι πάνε όλα καλά γιατί σε αυτή την φάση όπου και να το δώσω δεν νομίζω ότι θα κάνουν κάτι περισσότερο ίσως να κάνουν και λιγότερα!
 
έρω πως όλα μπορεί να είναι λάθος αλλα δεν έχουμε άλλο τρόπο!
Ξέρω ότι μπορεί να κάνω και βλακείες αλλα αυτούς τους τρόπους έχω!
Συμφωνώ σε όλα όσα γράφεις, αλλά όχι στις δύο παραπάνω δηλώσεις....στην πράξη κάνεις ό,τι μπορείς και είναι δυνατό και μάλιστα με μικρές πιθανότητες επιβίωσης του μικρού και αυτό μετράει. Στα μάτια μου η προσπάθειά σου, ΕΞΑΡΧΗΣ είναι αξιοθαύμαστη.
 
Μου συμβαίνουν διαφορα τέτοια στην πορεία της ζωής μου πάντως αυτό βλέπω, είχε έρθει άρρωστο ένα καναρίνι εδώ στο σπιτι και το φρόντισα και πήγαν όλα καλά, στην Καλαμάτα σ ένα ταξίδι μου βρήκα ένα άλλο πουλάκι και το φρόντισα κ αυτό ευτυχώς για λίγο γιατί ήταν πιο μεγάλο σας παραθέτω τις φωτογραφίες από αυτά που είχα βρει, από το καναρίνι σας είχα βρει και με βοηθήσατε και τότε πολύ!
Και ο σκύλος μου αδέσποτος ήταν όπως και η γάτα που έχω…άρα καταλαβαίνετε!
[automerge]1713500938[/automerge]
@ianos σ ευχαριστώ…πολύ
 

Συνημμένα

  • IMG_3449.webp
    IMG_3449.webp
    12 KB · Προβολές: 13
  • IMG_3448.webp
    IMG_3448.webp
    10,9 KB · Προβολές: 13
@MARY58 ήταν μεγάλο και όταν ήρθε εδώ από αυτά που μας είπε ο κτηνίατρος. Πέρυσι το καλοκαίρι μας άφησε ο γεράκος!
 
@elenaklms με το που τρώνε κάνουν απευθείας κακά όπου κανονικά οι γονείς τα τρώνε για να κρατάνε καθαρή τη φωλιά .. είναι πολύ σημαντικό να έχει ζέστη ,συγχαρητήρια για ότι κάνατε έως τώρα .. επικοινωνήσατε με κέντρο διάσωσης Άγριων Ζώων;
 
@Irene chatzimichail σαν τα δικά μας μωρά φυσικά απλά χάρηκα γιατί αυτό σημαίνει ότι έφαγε γι αυτό χάρηκα γιατί και εμείς από εκεί το καταλαβαίναμε βάρος και κακα!
Όχι δεν έχω κάνει ακόμα επικοινωνία ειπα να περιμένω λίγο…
 
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
Αυτό που είδα και με στεναχώρησε είναι ότι επειδή είναι μόνο το δέρμα του κολλάει πάνω του το βαμβάκι… το άλλαξα με Γάζα τώρα αλλα το φοβάμαι μην ξανά κολλήσει!
 
Το βαμβάκι μπλέκεται και στα νυχάκια ,κανονικά πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με κέντρο διάσωσης ,έρχεται Σαββατοκύριακο και με νεοσσούς δεν ρισκάρουμε ποτε .
 
@Irene chatzimichail δεν θέλω να σας απαγοητευσω αλλα δεν πιστεύω ότι θα κάνουν κάτι… πχ να το πάρουν. Μόνο οδηγίες θα μου δώσουν
[automerge]1713528619[/automerge]
Και θα μου πουν κακώς το πήρα
 
@elenaklms από που το συμπεραίνετε αυτό; Έχω πάει πολλά πουλάκια Θεσσαλονίκη στο κέντρο διάσωσης οπου κάνουν τρομερή δουλειά οπως επίσης έχω αναλάβει πολλά και εγώ η ίδια. Αντίστοιχα στην ΑΝΙΜΑ στέλνει ποσος κοσμος με ταξί η ΚΤΕΛ.Μην το βλέπετε εγωιστικά . Το παιδί σας όταν αρρωσταίνει τον παιδίατρο δεν παιρνετε τηλέφωνο;
 
@Irene chatzimichail καμία σχέση με εγωισμό ούτε λέω για την δουλειά που κάνουν, ξέρω και έχω δει ποσα πράγματα κάνουν και δεν έχω κακή κουβέντα να πω!απλα Αντίστοιχα όταν είχα βρει ένα πιο μεγάλο στην Καλαμάτα το οποίο δεν πετούσε μου είπαν ότι κακώς το πήρα , μα λέω το κυνηγούσε γάτα εδώ έκατσε να το πιάσω τους ειπα και δεν βγάλαμε άκρη.
Θα πάρω τηλ και θα δούμε τι θα μου απαντήσουν. Δεν το ειπα κακο προαιρετα σε καμία περίπτωση!
Μόνο εγωίστρια δεν είμαι αλήθεια…
 
Μιλήσαμε πριν από λίγο με ΑΝΙΜΑ τους έστειλα και φωτογραφίες και βίντεο, μου είπαν ότι θα με πάρει το πρωί και ότι δεν είναι σίγουροι τι είναι. Το μικρό πάντως ζωηρεψε, άρχισε να κουνιέται και να φεύγει από εκεί που το έχω αφήσει , κρίμα που δεν μπορώ να ανεβάσω βίντεο!
 
Τελικά επέστρεψα σπιτι και δεν το βρήκα ζωντανό… δεν ξέρω τι έφταιξε αν έκανα κάτι λάθος! Ο χώρος που τον είχα ήταν αρκετά ζεστός γι αυτό είχε παραμείνει και το πουλάκι ζεστό! 😞
Το ξέρω πως ήταν όλες οι πιθανότητες εναντίον μας αλλα είχα μια κρυφή ελπίδα… κρίμα!
Σας ευχαριστώ όλους για την πολύτιμη βοήθεια σας και λυπάμαι που δεν στάθηκα αρκετή για να το βοηθήσω
 
Back
Top