Φροντίδα Βρήκα ένα κοράκι που το πέταξαν οι γονείς από τη φωλιά

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης mata86
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

mata86

PB New Member
Εγγραφή
16 Ιουν 2023
Μηνύματα
17
Καλησπέρα δεν ήξερα που αλλού να απευθυνθώ. Ζω στο εξωτερικό και βρήκα ένα κοράκι πριν μερικές μέρες το οποίο το πέταξαν οι γονείς απο την φωλιά. Τα ποδαράκια του σε χάλια κατάσταση. Το πήγαμε στον κτηνίατρο αλλά γενικά στην Νορβηγία οι κτηνίατροι είναι της ευθανασίας άμα είναι ανίκανοι να φτιάξουν κάτι. Κάναμε μόνοι μας μια πατέντα να του ανοίξουμε τα ποδαράκια διότι έκλειναν προς τα μέσα. Ακριβώς το αντίθετο με κατι κοτόπουλα που έχω δει τα πόδια ορθανοιχτα κλπ. Προσπαθούμε τώρα να το σωσουμε. Είναι ακόμα μικρό και ίσως τα καταφέρουμε. Μπορεί κάποιος να βοηθήσει και να μας πει αν χρειάζεται βιταμίνες, ασκήσεις κλπ? Δείτε λίγο και τα δάχτυλα είναι σε κακή κατάσταση. Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι? Κάποιος που να γνωρίζει?
 

Συνημμένα

  • IMG_20230616_223317.webp
    IMG_20230616_223317.webp
    92,9 KB · Προβολές: 52
@mata86
Σου στέλνω όχι γιατί μπορώ να βοηθήσω, δεν είμαι έμπειρο μέλος, αλλά για να σου πω μπράβο που θες να το βοηθήσεις κ να σου στείλω την αισιοδοξία μου ότι πράγματι μπορεί να γίνει καλά εφόσον ασχοληθείς κ το ότι είναι μικρό στην ηλικία είναι θετικό για το αποτέλεσμα που θέλεις.
Στεναχωρήθηκα με την φωτογραφία, ελπίζω να μην πονάει τοσο πολύ όσο δείχνει. Ίσως οι γιατροί να του έκαναν μια παυσίπονη τουλάχιστον.. δεν ξέρω. Τέτοια άρνηση να βοηθήσουν?
Για ασκήσεις δεν ξέρω αν μπορεί να ανταποκριθεί αν δεν προηγηθεί κάποιο φάρμακο ίσως..
Σου εύχομαι καλή επιτυχία κ ελπίζω να το δει σύντομα κ να σου απαντήσει καποιο έμπειρο μέλος. Εγώ δεν θέλω να πω κάτι που ενδεχομένως να του κάνει κακό..
 
@chrisa2102 καλησπέρα και ευχαριστώ για την απάντηση. Την φωτογραφία την βγάλαμε ανάποδα για να δείξω το πρόβλημα καθαρά. Το πουλί στέκεται κανονικά με αυτό απλά πηδάει για να πάει στο φαγητό που του έχουμε και νεράκι. Γενικά είναι πολύ ήσυχο και δεν ενοχλεί. Αναγνωρίζει πρόσωπα και τρώει και απο τα χέρια μας. Ελπίζω να ζήσει είναι κρίμα. Εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε δεν έχουμε ιδέα απο πτηνά και εδώ και μέρες προσπαθούμε να βρούμε άρθρα , βίντεο κλπ και να πάρουμε πληροφορίες. Ελπίζω αν καταφέρουμε και ανοίξουμε τα ποδαράκια του σε 2 βδομάδες ίσως προλάβουμε και τα δάχτυλα του να τα κάνουμε ίσια επίσης διότι και αυτά είναι στραβά. Δεν φαίνεται να πονάει ούτε να το ενοχλεί κάτι.
 
@mata86 εντάξει τότε! Μια χαρά! Είμαι ακόμα πιο αισιόδοξη ότι θα καταφέρετε να ανοιξετε τα ποδαράκια του! Έχει θέληση για ζωή κ εσείς θέληση να βοηθήσετε!
Βλέπω ότι υπάρχει ένα νοσοκομείο για την άγρια ζωή στην Νορβηγία που μόλις επισυναψε πιο πάνω ένα έμπειρο μέλος! Μπορείτε να κάνετε ένα τηλεφώνημα ή να το πάτε να το δουν κ εκεί αν είναι κοντά σας!
Καλή επιτυχία κ πάλι!
 
@chrisa2102 είδα το νοσοκομείο θα προσπαθήσουμε να έρθουμε σε επαφή την Δευτέρα μήπως μπορούν τουλάχιστον να βοηθήσουν κάπως. Ελπίζω τουλάχιστον να ζήσει. Είναι πανέξυπνο και μας αναγνωρίζει.
 
@mata86
Εσωτερικό link από την σελίδα που έδωσα νωρίτερα από την ορνιθολογική της Νορβηγίας.

Κάνε και εκεί μια ερώτηση.πιο σχετικοί θα είναι από εμένα με κοράκια.

Δεν είναι ανάγκη να το πέταξαν οι γονείς του..θα μπορούσε κάλιστα λόγω της δυσπλασίας να έκανε κίνηση στην φωλιά που το έβγαλε εκτός αυτής. Το splayed legs είναι εύκολο να γίνει σε πολλά πουλιά και πέρα από το προφανές αίτιο μπορεί να συνυπάρχουν και άλλες ελλείψεις και ασθένειες.
[automerge]1686953534[/automerge]
 
Τελευταία επεξεργασία:
βρήκα ένα κοράκι πριν μερικές μέρες το οποίο το πέταξαν οι γονείς απο την φωλιά.
Σύμφωνα με το παρακάτω άρθρο που αναφέρεται στα γκρίζα κοράκια της Ρωσίας η περίοδος ωοτοκiας τους είναι από αρχές Απριλίου έως αρχές Μαΐου.
Η ανεξαρτητοποίηση τους γίνεται στις 25-30 ημέρες περίπου.
Τις πρώτες δύο εβδομάδες μετά την έξοδο τους από την φωλιά τα νεαρά κοράκια δεν απομακρύνονται από το χώρο της φωλιάς, και τις πρώτες πέντε μέρες περπατάνε κάτω από το χώρο της φωλιάς και κατόπιν αρχίζουν να πετάνε.
Αυτό σημαίνει ότι το πουλάκι που βρήκες είναι από 40-70 ημερών, έχει αυτονομηθεί από τους γονείς του, έχει όμως το πρόβλημα με τα πόδια του.
Είναι πανέξυπνα πουλιά, ελπίζω με φροντίδα σου να γίνει καλύτερα.
 
Καλημέρα.
Σου παραθέτω λίγα θέματα και site με νάρθηκες δακτύλων και ποδιών. Στο φόρουμ υπάρχουν αρκετά. Ίσως κάποιο από αυτά σου δώσει ιδέα για το πως θα "ισιώσουν" τα δάχτυλα, αν και προσωπικά (δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι αυτό που βλέπω είναι και το σωστό, και για αυτό ας μιλήσουν άλλα μέλη που μπορεί να αντιλαμβάνονται καλύτερα την κατάσταση) βλέπω ότι αν τα πόδια του μικρού έρθουν στη σωστή θέση, δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τα δάχτυλα. Εννοείται ότι ένας ειδικός θα ήξερε να σας πει με ακρίβεια τι χρειάζεται (πέρα από την ευθανασία που όλοι οι πολιτισμένοι δυτικοί την έχουν πάει στο επίπεδο της πανάκειας, όσο ένοχο κι αν είναι αυτό κατά τη γνώμη μου).
Πάλι καλά που το αναλάβατε. Αν δεν γίνει πλήρως καλά και δεν επανενταχτεί στη φύση, ίσως θα μπορούσατε να το κρατήσετε.
Σε κάθε περίπτωση θα ήθελα (πιστεύω και οι υπόλοιποι) αν σου είναι εύκολο να μοιράζεσαι μαζί μας τις εξελίξεις, όποιες κι αν είναι αυτές.
Υποθέτω ότι γνωρίζεις τι τροφές χρειάζονται...παρόλα αυτά σου παραθέτω το αντίστοιχο τμήμα της ΑΝΙΜΑ για νεοσσούς, ώστε αν δεν έχει ξεπεράσει την ηλικία να δεις και τι άλλο ίσως χρειάζεται να τρώει και φυσικά για την περίπτωση που θα βρεις εσύ ή άλλο μέλος μας κάποιο μικρό κορακιού που θα πρέπει να περιθάλψει.

ΚΑΡΑΚΑΞΑΚΙΑ-ΚΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ-ΚΙΣΣΑΚΙΑ​

Ξηρά τροφή αναπτύξεως αλλά και κονσέρβας για γατάκια-σκυλάκια, ωμό κοτόπουλο, αυγά κλπ.

ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΑΪΣΜΑΤΩΝ​

  • Όταν οι νεοσσοί έχουν κλειστά μάτια: κάθε 10 λεπτά της ώρας.
  • Όταν ανοίγουν τα μάτια και στηρίζονται στους ταρσούς: κάθε 20 λεπτά.
  • Όταν σηκώνονται όρθια: κάθε 30-45 λεπτά.
  • Όταν αρχίζουν και πηδούν γύρω από τη «φωλιά»: κάθε 1.30-2 ώρες.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!​

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάμε σταθερή τη θερμοκρασία στη “φωλιά” των μικρών. Η ιδανική θερμοκρασία είναι 25-30 βαθμοί Κελσίου. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με ένα πορτατίφ και ένα θερμόμετρο εξωτερικού χώρου, για να αποφύγουμε την υπερθέρμανση.

ΦΩΛΙΑ​

Αποφεύγουμε κλουβιά, γιατί εύκολα καταστρέφονται τα φτερά, προτιμούμε χαρτόκουτα και καλάθια, με απορροφητικό υπόστρωμα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνα ή συνδυαστικά άμμο για γάτες, εφημερίδες, χαρτί κουζίνας και ξερά χορταράκια (βολεύουν αυτά που πωλούνται για τα κουνελάκια-pet).
 
@ianos σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες θα δοκιμάσω να το δέσω ή να πάω σε έναν κτηνίατρο μήπως και πουλάει αυτά τα πλαστικά για τα δάχτυλα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είμαι σίγουρη αν πρέπει να κάνω και τα δυο μαζί ταυτόχρονα. Δηλαδή να ισιωσουμε τα πόδια όπως κάναμε στην φωτογραφία και τα δάχτυλα ταυτόχρονα? Ή ένα ένα επειδή ίσως είναι πολύ επώδυνο? Επίσης δεν ξέρω να πρέπει να το φοράει συνέχεια η να το βγάζουμε το βράδυ που κοιμάται? Εχθές το βγάλαμε για το βράδυ να ξεκουραστεί λίγο αλλά δεν ξέρω αν θα έπρεπε. Επίσης διάβασα κάπου ότι το πουλί χρειάζεται βιταμίνες (εδώ ο κτηνίατρος δεν μας είπε τίποτα) δεν εμπιστεύομαι τους κτηνιάτρους στην Νορβηγία το πουλί δεν ήθελε καν να το βάλει στο εξεταστικό τραπέζι λόγω ιού απο πτηνά είπε. Το είδε έξω απο το γραφείο και μας χρέωσε 80 ευρώ. Για αυτό βρήκα αυτό το φόρουμ που παίρνω περισσότερη βοήθεια απο αυτόν που θα έπρεπε να δώσει. Θα καλέσω τα τηλέφωνα που στείλανε εδώ κάποια άτομα την Δευτέρα. Απλά αν κάποιος γνωρίζει αυτά που ανέφερα παραπάνω θα βοηθούσε πολύ.
[automerge]1686988901[/automerge]
Τι το ταΐζετε;;;
Και που το έχετε βάλει;;
Καλησπέρα ναι το ταιζουμε καθε 4 ώρες καμία φορά κάθε 3 ανάλογα κάποιες φορές δεν θέλει. Τρώει και μόνο του απι ένα μπολακι που του έχουμε. Πίνει και νερό κανονικά αλλά του δίνουμε και με καλαμάκι κιόλας. Το ταιζουμε γατοτροφη και σκυλοτροφη μαλάκια με μίξη απο σκουλίκια ξερά. Αυτά διάβασα στο ίντερνετ. Δουλεύω σε πετ σοπ όποτε έχω πρόσβαση σε τροφές κλπ. Τώρα απο βιταμίνες δεν ξέρω. Διάβασα κάπου ότι χρειάζονται βιταμίνη Α και D
[automerge]1686989775[/automerge]
@PantelisTs
 

Συνημμένα

  • IMG_20230617_101555.webp
    IMG_20230617_101555.webp
    184,8 KB · Προβολές: 27
Τελευταία επεξεργασία:
Διάβασα κάπου ότι χρειάζονται βιταμίνη Α και D
1686989810202.webp
απο το αρθρο που παρεθεσα πιο πανω


και ενα αρθρο απο εδω για τις βιταμινες

και ως προς τον ιο μαλλον εχει δικιο επειδη εχουν συχνα outbreak και ειναι αγριο ειδος και πτηνο

Highly pathogenic avian influenza was detected for the first time among wild birds in Norway in 2020


Οι ναρθηκες θα κανουν δουλεια υποθετω αλλα να ειναι σε καταλληλες διαστασεις και υλικο και για τα συγκεκριμενα ειδη.
Η κλινικη που το πηγες ειδικευεται σε πτηνα ή εξωτικα ειδη ? Επειδη αναφερεις κτηνιατρο και οχι πτηνιατρο. Σε ποια πολη εισαι νορβηγια?
Σε καθε περιπτωση μιλα με την ορνιθολογικη και την κλινικη για καθοδηγηση για να μαθεις και αν εισαι εντος νομου και ακριβως το ειδος για ξερεις τις ενηλικες διαστασεις του τις αναγκες του και την ποσοτητα των υποπροιοντων του.
 
@φιλομαθης δυστυχώς απλός κτηνίατρος. Το πήγαμε επειδή είναι δίπλα απο το σπίτι μας. Κάποια παιδιά εδώ μου έστειλαν πως να βρω ορνιθολογο και βρήκαμε κοντά μας. Θα πάρουμε τηλέφωνο την Δευτέρα. Μένουμε στο Tønsberg.
[automerge]1686991105[/automerge]
@ianos μόλις κάναμε τους κόμπους για να ανοίξουμε τα δάχτυλα κλπ. Δεν ξέρω ίσως είναι too much και πονάει πχ. Επίσης δεν γνωρίζω αν πρέπει να το έχουμε έτσι για 2 βδομάδες ή όχι.
 

Συνημμένα

  • IMG_20230617_103620.webp
    IMG_20230617_103620.webp
    59,6 KB · Προβολές: 25
@mata86 Έχετε κανει πολυ καλη δουλειά και φενεται κυρίως από τα φτερά του που δείχνουν υγιέστατα.
Προτιμηστε κυρίως τροφή για γατάκια που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη.
Σιγά σιγά μπορείτε να του ξεκινήσετε και τροφή για εντομοφαγα.
Θα προτεινω ένα mix τροφής που θεωρώ ότι είναι μια βόμβα πρωτεινων και αν θέλετε το ακολουθείτε.
Θριματίζουμε ένα αυγό στο multi με μια κουταλιά της σουπας ρίγανη ξηρή + 2 φρυγανιές.
Απαλές κινήσεις στο μουλτι(κλικ κλικ).
Προσθέτουμε ξηρά σκουλίκια εντομοτροφή και ανακατέυουμε. Αποθηκευουμε σε ένα τάπερ στο ψυγείο και καλύπτουμε το μίγμα πριν το κλείσουμε στο τάπερ. (Για την υγρασία).
Αυτό το μίγμα κρατάει στο ψυγείο για 5-6 μέρες σίγουρα.
Μαζί με το μίγμα μπορουμε να προσθέσουμε και λίγο μουλιασμένη κροκέτα.
Ανανεώνουμε 3-4 φορές τη μέρα.
Δεν νομίζω ότι λείπει κατι από αυτό το μίγμα.
Όσο για τα ποδια του...
Θεωρώ ότι με το που ξεκινήσει να κάνει πτήσεις και να στέκεται σε κλαδί θα ισιώσουν. Είναι ξεκάθαρο αποτέλεσμα πολλών ημερών σε φωλιά.
Καλυτερα να το αφήνετε στο σπίτι να κάνει μικρές πτησεις και να στέκεται σε κάποια σημεία.
Θα χαρω πολυ(σίγουρα και οι άλλοι στο forum να δουμε ευχάριστες εξελίξεις).
Μπράβο για την προσπαθεια.
 
@PantelisTs καλησπέρα και ευχαριστώ για την απάντηση. Το πρόβλημα είναι ότι με όλο αυτό τον μηχανισμό που κάναμε είναι βάρη και δεν μπορεί καν να πετάξει. Προς το παρόν το κρατάμε στο κουτί που έστειλα σε φωτογραφίες μέχρι να ισιωσουμε τα πόδια. Αν δείτε στις φωτογραφίες οι αγκώνες του δεν έχουν φτερά γιατί ουσιαστικά στέκεται σε αυτούς. Δεν έχει πολλά περιθώρια να κουνηθεί βασικά με όλη αυτή την κατασκευή. Τώρα ειδικά που του δέσαμε και τα δάχτυλα τα έκανε μαντάρα στην κούτα. Περιμένω να δω αν κάποιος εδώ με συμβουλέψει για το αν είναι καλο να τα αφήσουμε και τα δυο (μηχανισμό στήριξης και δάχτυλα ταυτόχρονα)
 
@mata86 όλο αυτό θα βοηθούσε αν μιλουσαμε για λιγότερα κιλά. Και πολυ πριν αναπτυχθεί τόσο.
Θεωρώ κατά την ταπεινή μου άποψη οι ναρθηκες είναι μια καλή σκεψη αλλά όχι σε αυτή τη φάση.
Αν δεν κινηθεί το σώμα δεν θα γυμναστει. Το ιδιο συμβαίνει και στους ανθρώπους.
 
Back
Top