Αναπαραγωγή Βρήκα το παπαγαλάκι μου βίαια σκοτωμένο και ξεπουπουλιασμένο

Εγώ προσωπικά δεν θα την έβαζα στη διαδικασια κλωσσιματος δεύτερη φορά στα καπάκια, μονο και μονο για την υγεια της! Ήδη έβγαλε τρία πουλάκια, για πιο λόγο να ταλαιπωρηθεί το ζωντανό; Θα πετούσα τα αυγά, θα έβγαζα την φωλιά, και θα την άφηνα να ξεκουραστεί! Και το Σεπτέμβριο θα την έβαζα παλι!
 
Τι εννούμε,όταν γράφουμε: κατά την περίοδο της αναπαραγωγής τα ζώα αναπτύσσουν επιθετικότητα;
Αυτά και άλλα πολλά. Η επιθετικότητα δεν είναι πάντα αναίμακτη.
Οι περισσότεροι αδέσποτοι αρσενικοί γάτοι πεθαίνουν συνήθως κατά τον πρώτο οίστρο τους, ιδιαίτερα στις πόλεις.
Όσοι κάνουν εκτεταμένες εκτροφές εξοικειώνονται με τα διάφορα περιστατικά συν τω χρόνω.
Είχα δύο θηλυκά budgies, πολύ αγαπημένες φίλες από μικρές. Επειδή κι εγώ τότε μέσα στην ασχετοσύνη μου τις είχα σε κλουβί με ένα αρσενικό, έγινε τέτοια μάχη μεταξύ τους, που η μία έβγαλε το μάτι της άλλης, με αποτέλεσμα η δεύτερη να πεθάνει σε λίγες μέρες από μόλυνση, παρά την αντιβίωση που πήρε.
Οι λόγοι αυτοί της ηθικής ευθύνης αφ' ενός αλλά και των ψυχικών αντοχών που καθένας μας διαθέτει, με οδήγησαν τότε να αναφερθώ στην "μανία της αναπαραγωγής".
Θεωρώ ευθύνη μας, αν κάποιος δεν έχει στόχο να γίνει εκτροφέας, να αποτρέπουμε τους αρχάριους από την αναπαραγωγική διαδικασία, γιατί είναι μία διαδικασία τεράστιας ευθύνης.
Μας ελκύουν οι τρυφερές φωτογραφίες με τα επιτεύγματα των εκτροφέων αλλά ποιος αναφέρεται στα θλιβερά περιστατικά;
 
Συμφωνώ πως η αναπαραγωγή θέλει ευθύνη. Ωστόσο η εκτροφή καναρινιων δίνει μεγάλη συγκίνηση και πολλές γνώσεις στον κάτοχο τους. Δεν θα απέτρεπα κάποιον να προχωρήσει σε αναπαραγωγή αλλά θα του έλεγα να το κάνει σωστά και νσ έχει φροντίσει για τα μικρά..
Η επιθετικότητα είναι στην φύση των οργανισμών ακόμα και στην αιχμαλωσία. Πρέπει να την αποτρέπουμε βέβαια αλλά συχνά δεν προλαβαίνουμε.
 
Δεν θα ρίσκαρα επανάληψη του ίδιου φαινομένου.
Πιστεύεις δηλαδή πως το σκότωσε;
Αν ναι, που το στηρίζεις αυτό?

δεν θα απέτρεπα κάποιον να προχωρήσει σε αναπαραγωγή αλλά θα του έλεγα να το κάνει σωστά και νσ έχει φροντίσει για τα μικρά.
Συμφωνώ κι εγώ σ' αυτό.
Γι αυτό άλλωστε είμαστε εδώ και γράφουμε σωρηδόν.
 
Η δολοφονία του μικρού ήταν δουλειά ενήλικου πουλιού..η μάνα έχει πιο πολλές πιθανότητες μιας και ενδιαφερόταν να ξαναφτιάξει φωλιά. Ασφαλώς είναι μόνο πιθανότητες.
 
@Gerasimos1 όπως καταλαβαίνεις, η φρίκη μας παρέσυρε.
Γράψε μας τα νέα σας και πως την "παλεύουν" οι νεοσσοί με τον πατέρα τους.
Επίσης τι διαφορά είχε αυτό το μικρότερο σε ηλικία από τα μεγαλύτερα; Είχες παρατηρήσει κάποια σωματική ανωμαλία σ' αυτό;
 
Ασφαλώς δεν είμαι δικαστής, ουτε υπήρξε μάρτυρας.. Πιθανολόγω με βάση το κριτήρίό μόύ.
 
Οι ενδείξεις από τη φωτογραφία συνηγορούν σε φυσιολογικό θάνατο.
Όσοι έχουμε δει σκοτωμένα μωρά.. εύκολα καταλαβαίνουμε τη διαφορά...
Το θέαμα είναι απείρως πιο απαίσιο.
 
Εγινε ενα συμβάν, το οποίο μπορει να ήταν τυχαίο, η και ηθελημένο! Απο μια πράξη δεν μπορούμε να καταδικάσουμε το πουλί! Αν και εφόσον επαναληφθεί, τότε μονο μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για το χαρακτήρα της!
 
Παιδιά στοιχειώδεις γνώσεις να έχουμε ξέρουμε πως αν ήταν κάποια ανωμαλία της, θα τα είχε εξοντώσει σε μικρότερη ηλικία.
Δεν θα μεγάλωνε κανονικά κάποια και θα έδειχνε επιθετικότητα σε ένα.
Υπάρχει εξήγηση μη προφανής.
Κι εμείς είχαμε σκυλίτσα που έφαγε ένα από τα κουτάβια της ενώ μεγάλωσε άψογα τα άλλα. Καθαρίζουν τις φωλιές τους για να αποφύγουν μολύνσεις.
 
Οι νόμοι της και οι πρακτικές της είναι ισχυροί και θα λειτουργούν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Δυστυχώς η αιχμαλωσία γεννά "νόμους" που δεν υφίστανται στο φυσικό περιβάλλον ενός ζώου πολλές φορές. Όταν "τα μπουκώνουμε μέχρι τα αυτια τους" με τις σουπερ ντουπερ αυγοτροφες μας, και τις άλλες τροφές του εμπορίου και μη που είναι βόμβες ενέργειας και πρωτείνης σε ζώα που ζουν σε στέπες τρώγοντας πολύ μικρούς και "ταπεινούς" σπόρους ξεχναμε τους φυσικούς τους νόμους.

Για εμένα είναι δουλειά της μάνας του αυτό, το ότι λείπει το ράμφος στα δικα μου ματια δείχνει ότι το δάγκωσε απανωτά και με μανία. Τα πουλιά δεν είναι γνωστό να κανιβαλίζουν καταβροχθίζοντας ολόκληρα πτώματα νεοσσών για να εξαφανίσουν τα ίχνη. Δεν συμφωνώ με το να τη δώσεις, το να μην την ξαναβάλεις σε αναπαραγωγή ειναι μια λυση αν σε στεναχωρει τοσο αλλα δεν μπορει κανεις να ορκιστει για το αν και ποτε θα το ξανακανει.
 
Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν μανάδες που υπό τον φόβο της κοινωνικής κατακραυγής, γεννάνε και πετάνε τα μωρά τους στην λεκάνη και είναι άνθρωποι.
Μαρία άσχετο αλλά το έχω ζήσει αυτό.. Έχω γνωρίσει δυο παιδοκτονους, ασυγχώρητο... Δε θέλω καν να τοποθετηθώ. Το πουλάκι ειναι απλα πουλάκι..η φύση προνοεί για ολα είτε μας αρεσει είτε όχι. Τι περιμένουμε πια και εμεις από τα αυτα τα πλάσματα;!
 
Συμφωνώ με τα περισσότερα που ειπώθηκαν και σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.
@maria p το μικρότερο που πέθανε ηταν 8 μέρες μιροτερο απο το τελευταίο (3ο).
Η μανα ειναι σε αλλο κλουβι μονη της με τη φωλια (την απολυμανα και τη καθαρισα) γιατον εξης λογο: της αφησα τη φωλια για να ηρεμησει μονη της και χαλαρωσει. Δεν θελω να διωξω το πουλακι γιατι ειμαι συναισθηματικα δεμενος μαζι της (την εχω απο 2μηνων). Ηταν αψογη σε συμπεριφορα καθολου επιθετικη παρολο που νομιζα πως εκεινη σκοτωσε το μικρο. Η φυση λειτουργει ετσι δυστυχώς η ευτυχώς. Δεν θελω να ψαξω πως πεθανε το μικρό. Επίσης χθες εψαξα και βρηκα πως πολλα ζωα σκοτωνουν τα μικρα τους για να επιδιωξουν διαφορους σκοπους όπως : 2η γεννα. λόγω αναπηριας. η για να ελεγχουν τον πληθυσμό (πχ χαμστερ). Δεν θα "τιμωρήσω" το πουλί επειδη συνεβη αυτο το ατυχές γεγονός.
Την εβαλα μονη και ακομα και απο τα 10 μετρα που απέχουν τα κλουβιά ( με το κλουβι των μικρών ) ακομα τους μιλαει και το βραδυ που τα κκουβια ειναι διπλα διπλα πλησιαζει τα καγκελα ακομα και για να τα ταιζει.
Τα υπολοιπα μικρα ειναι μια χαρα.
Αρχίζουν και ανεξαρτητοποιουνται και μαθαινουν να τρωνε μονα τους και δεν πολυζητανε ταισμα απ τον μπαμπα.
 
Δυστυχώς η αιχμαλωσία γεννά "νόμους" που δεν υφίστανται στο φυσικό περιβάλλον ενός ζώου πολλές φορές.

Ποιά θα ήταν η συμπεριφορά τους σε περίπτωση που είναι αυτό που λέει ο Γιάννης Φοίβο;

Δηλαδή να καθαρίσει την φωλιά για επόμενη γεννα, νομιζω το ίδιο θα συνέβαινε με την λογική του ότι ο πιο δυνατός επιβιώνει.
Πχ εκεί έξω δεν υπάρχει κάποιος να βάλει ψεύτικα αυγά για ομοιόμορφη ανάπτυξη
 
Απο μικρός αγαπούσα τα ζωα και γενικα την φυση. Δεν υπαρχει καμια περίπτωση να την κατηγορησω. Η φυση ειναι ομορφη αλλα οι νομοι της σκληροί. Λυπάμαι πολυ για το πουλάκι ☹. Αλλά ετσι εγινε. Δεν θα παψω να αγαπω τη μαμα του διοτι συνεβη αυτο.
Προσπαθώ να σκεφτώ πως τα ζωα εχουν διαφορετικες αισθησεις και κανονες.
Σαν μητερα για πρωτη της φορα κουραστηκε και τα πηγε πολυ καλα. Θα την αφησω να ξεκουραστεί και να ηρεμησει απο τον ρολο της μαμας.
Να ειμαστε ολοι καλα και εμεις και αυτα να χαρουμε τις χαρες της ζωης χωρις να χρειάζεται να θυμωνουμε η να στεναχωριομαστε!
Να ναι καλα η φυση που φροντιζει τα παντα και τους πάντες! 🙂

1490891462482_20170330193433937.webp
 
Back
Top