Διατροφή Βότανα στη διατροφή των καναρινιών

Dimitris.P

PB Member
Εγγραφή
28 Ιουλ 2015
Μηνύματα
1.993
Πόλη
Πειραιάς
Τα βότανα στη διατροφή των καναρινιών και τα οφέλη από την προληπτική και θεραπευτική τους δράση. Ιδιότητες και τρόποι χορήγησής τους στα πουλιά.

Τα βότανα και οι ιδιότητές τους​

Μερικά από τα βότανα που μπορούμε να εντάξουμε στη διατροφή των καναρινιών είναι:

Ρίγανη​

Περιέχει πλήθος αιθέριων ελαίων που εμποδίζουν τη δράση ορισμένων μικροοργανισμών, προφυλάσσοντας από διάφορες ασθένειες. Κρίνεται ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό βότανο και μια πολύ καλή πηγή Σιδήρου και Β καροτίνης.

Περισσότερα

Θυμάρι​

Μυκητοκτόνος δράση. Το θυμάρι θεωρείται ένα πολύ χρήσιμο φάρμακο κατά τη διάρκεια θεραπείας από μυκητιάσεις.

Η θυμόλη και η καρβακρόλη που περιέχει, κρίνεται "άξιος θεραπευτής" με αντισηπτικό, αντιμικροβιακό και αντιβακτηριδιακό χαρακτήρα.

Περισσότερα

Βασιλικός​

Προστατεύει το DNA. Περιέχει ενεργά συστατικά που ονομάζονται φλαβονοειδή, το orientin και το vicenin, δύο υδατοδιαλυτά φλαβονοειδή που προστατεύουν τα κύτταρα και τα χρωμοσώματα από την ακτινοβολία και το οξυγόνο που προκαλεί οξείδωση.

Αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Παρέχει προστασία έναντι της όποιας ανεπιθύμητης βακτηριακής ανάπτυξης χάριν των πτητικών ελαίων του που περιέχουν εστραγόλη, λιναλοόλη, κινεόλη, ευγενόλη, σαβινένιο, μυρκένιο, λιμονένιο, ουσίες με σημαντική αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Πλούσιος σε βιταμίνη Α και C, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο.

Περισσότερα

Ταραξάκος​

Λέγεται αλλιώς αγριοράδικο η πικραλίδα. Θεωρείτε από τις καλύτερες φυσικές πηγές Καλίου, μάλιστα σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ενισχύει την πρόσληψη ασβεστίου και κυρίως βοηθά στην αποτοξίνωση και λειτουργία του συκωτιού.

Δείτε Ασθένειες συκωτιού των πουλιών - Λιπώδες ήπαρ

Λιποδυαλιτικός, πλούσιος σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, σίδηρο, θείο, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, νάτριο, ψευδάργυρο. Περιέχει επίσης βιταμίνη Α, Β, C, D, E, K, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη, φολικό οξύ, φλαβονοειδή και καροτενοειδή.

Περισσότερα

Τσουκνίδα​

Προσφέρεται είτε χλωρή είτε αποξηραμένη. Έχει τονωτικές ιδιότητες, καθαρίζει τον οργανισμό από τις όποιες τοξίνες και βοηθά στην αποτοξίνωση του συκωτιού, λειτουργώντας ως φυσικό καθαρτικό.

Πλούσια σε βιταμίνες συμπλέγματος Β: Β1 θειαμίνη Β5 παντοθενικό οξύ Β3 νιασίνη Β6 πυριδοξίνη Β2 ριβοφλαβίνη Β4 χολίνη Βιτ. Ε τοκοφερόλη) αλλά και σε μεταλλικά άλατα όπως ασβέστιο, χαλκό, χλώριο, κάλιο, νάτριο, σίδηρο.

Περισσότερα

Μάραθος​

Προφυλάσσει από στομαχικές διαταραχές, έχει αντισηπτικές ιδιότητες, ενώ περιέχει φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά. Περιέχει πολλά μέταλλα και βιταμίνες (βιταμίνη Β3 και C, μαγγάνιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο).

Αποτοξινωτικό και διουρητικό, ενώ η εισπνοή ατμού από βράσιμο φύλλων μάραθου μειώνει το άσθμα.

Περισσότερα

Χαμομήλι​

Από τα πιο πολύτιμα φαρμακευτικά φυτά. Το τσάι από τα λουλούδια του έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Ιδιαιτέρως χρήσιμο κατά τη διάρκεια θεραπείας μολυσματικών ασθενειών. Αν το πουλί πάσχει από κάποια φλεγμονή στο στομάχι η έχει κρυολογήσει, το χαμομήλι θα το βοηθήσει σημαντικά.

Μια άλλη σημαντική διαταραχή που μπορεί να θεραπεύσει, είναι η διάρροια που προκαλείται από λάθος ή αλλαγή διατροφής. Η εισπνοή των ατμών από βράσιμο χαμομηλιού είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του κρυολογήματος ή άλλων ασθενειών του αναπνευστικού. Περιέχει βιταμίνη Α , C, B2.

Περισσότερα

Δυόσμος​

Η πιο πλούσια πηγή μετάλλων όπως μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγγάνιο, βιταμίνες Α, Β6,Ε.

Περιέχει επίσης πολλά φλαβονοειδή που δημιουργούν ένα ευρύ φάσμα αντιοξειδωτικών - κυτταροπροστατευτικών - αντιφλεγμονωδών δράσεων, καθώς και αιθέρια έλαια που κρίνονται ως φυσικά αντιοξειδωτικά και με καταγεγραμμένες αντιμικροβιακές και αντιικές ιδιότητες.

Περισσότερα


Γλυκάνισος​

Το κύριο συστατικό που εξάγεται από τον γλυκάνισο, είναι η ανηθόλη. Θεωρείται διουρητικό, χωνευτικό, σπασμολυτικό, τονωτικό. Ήπια καθαρτικό, τονώνει τις λειτουργίες βασικών οργάνων, ενισχύοντας και το ανοσοποιητικό. Προσφέρεται στα πουλιά και σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.

Είτε στη χλωρή είτε στην αποξηραμένη τους μορφή (προσφερόμενα κυρίως μέσω της αυγοτροφής), τα βότανα χρίζονται πλέον από πολλούς εκτροφείς άξια βοηθήματα για την υποστήριξη της σωστής ευζωίας των πτηνών στο πλευρό μας.

Μάλιστα μείγμα αποτελούμενο από ρίγανη, θυμάρι και βασιλικό, είναι ικανό να "προλάβει" την κοκκιδίωση αλλά και να θεραπεύσει ακόμη άρρωστα πουλιά, ενισχύοντας κατά πολύ το ανοσοποιητικό, ιδιαιτέρως όσων έχουν διανύσει κάποια επίπονη περίοδο (ασθένεια, πτερρόροια, αναπαραγωγή, παρατεταμένη χρήση συνθετικών συμπληρωμάτων) πρωτίστως τα θηλυκά.

Περισσότερα

Νταμιάνα​

Παραδοσιακό αφροδισιακό βότανο της Κεντρικής & Νότιας Αμερικής. Πλούσιο σε αιθέρια έλαια (α/β-πινένιο, β-σιτοστερόλη, κινεόλη, κυμόλη, αρβουτίνη, κυμένιο, καδινένιο, καλαμινίνη, κοπαινένιο), φλαβονοειδή, αλκαλοειδή (δαμιανίνη), τανίνες, ρητίνη.

Η φαρμακολογία του φυτού δείχνει ότι συνδράμει με μια σαφή τονωτική δράση στο κεντρικό νευρικό και ενδοκρινικό σύστημα του πτηνού, ενώ τα αλκαλοειδή του δρουν όπως η τεστοστερόνη, γι αυτό καταχωρείται ως ένα από τα λίγα αφροδισιακά βότανα που ενισχύουν την σεξουαλική υγεία και ζωτικότητα, αυξάνοντας δε την σεξουαλική επιθυμία και ένταση των αισθήσεων και στα δύο φύλα.

Την τελευταία δεκαετία, χρησιμοποιείται από πολλούς εκτροφείς στην Ευρώπη, ως φυσικό συμπλήρωμα κατά την διατροφική προετοιμασία προ της αναπαραγωγής.

Σχετικό περιεχόμενο
Ασφαλή και τοξικά φυτά και καρποί για τα πουλιά
Βότανα για πτηνά
 
Μπράβο, συγχαρητήρια, πολύ ωραία δουλειά και ένας σύντομος και περιεκτικός οδηγός ειδικά για νέους εκτροφείς ή και απλούς φροντιστές κατοικίδιων πτηνών.

Χαίρομαι που αρχίζει και γίνεται αντιληπτό πόσο πολύτιμα είναι τα αρωματικά βότανα τόσο στη διατροφή και ως εναλλακτικό μέτρο πρόληψης ασθενειών αλλά και πόση μεγάλη σημασία δίνουν τα ίδια τα πουλιά γι' αυτά, ακόμα και ως υλικό επίστρωσης της φωλιάς τους. Ειδική μνεία αξίζει στο θαυματουργό θυμάρι.
 
Πολλά συγχαρητήρια Δημήτρη, για την αγάπη που δείχνεις στο πως μπορούμε να φροντίζουμε τους μικρούς μας φίλους, όσο το δυνατόν καλύτερα, παρέχοντάς τους φυσικές τροφές/βότανα.

Αλλά και πολλά ευχαριστώ από εμάς που τα μοιράζεσαι μαζί μας και μας δίνεις την δυνατότητα να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα, χωρίς κόπο (τον οποίο εσύ έχεις καταβάλει αποκλειστικά).
 
Έχω μια απορία. Έχω ακούσει πως στις καρδερίνες νεοσσούς η μητέρα προμηθεύει με τσουκνίδα για να τους δηλητηριάσει όταν καταλάβει πως έχουν κάποιο πρόβλημα. Αν ισχύει, γιατί να παρέχουμε στα καναρίνια το συγκεκριμένο βότανο;

Κατά τα αλλά πολύ ωραίο άρθρο, πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τα καναρίνια. Μπράβο, βοηθάτε πολύ κόσμο, συνεχίστε έτσι.
 
αν ισχύει, γιατί να παρέχουμε στα καναρίνια το συγκεκριμένο βότανο;
Φαντάζομαι το παρέχουν αυτοί που δεν πιστεύουν ή δεν έχουν ακούσει αυτό που ανέφερες. Για την ώρα εσύ μπορείς να μην το δίνεις όταν έχεις νεοσσούς. Πόρισμα αυτού που έγραψες είναι ότι ενήλικα πουλιά δεν παθαίνουν κάτι.
 
Εννοείτε πως δεν θα το δίνω στους νεοσσούς μου αφού ξέρω τις συνέπειες και δεν μίλησα ποτέ για ενήλικα πουλιά Ευχαριστώ πάντως.
 
Εννοείτε πως δεν θα το δίνω στους νεοσσούς μου αφού ξέρω τις συνέπειες. και δεν μίλησα ποτέ για ενήλικα πουλιά. ευχαριστώ πάντως.
Η καρδερίνα που ταΐζει νεοσσούς, είναι ενήλικη και μάλιστα δεν δηλητηριάζεται. Επίσης αν αποκλείσουμε από την συζήτηση νεοσσούς και ενήλικα δεν θα είχαμε λόγο να μιλάμε. Εγώ και δεκάδες άλλοι δίνουμε τσουκνίδα χωρίς να έχουμε επιβεβαιώσει αυτό που αναφέρεις.
 
Παρακαλώ θέλω να μάθω πως τα δίνουμε στα πτηνά. Σε μορφή τσαγιού κρύο στην ποτηστρα ή ξερά; Μπορούμε να ανακατέψουμε πχ γλυκάνισο με χαμομήλι; και σε τι συχνότητα μπορούμε να δίνουμε βότανα;
 
Μπορείς να τα προσφέρεις σε φρέσκια μορφή (πράσινα) που είναι μακράν η καλύτερη δυνατή τροφοδοσία τους και σε μορφή τσαγιού μέσα στην αυγοτροφή.

Ποτίστρα καλύτερα να το αποφύγεις.

Μπορούμε να δίνουμε ακόμη και κάθε μέρα μικρές ποσότητες από φρέσκα βότανα.. και άνετα μπορούμε να κάνουμε συνδυασμό βοτάνων.
 
Λόγοι καθαριότητας Εύα αλλά και το γεγονός πως το φως - ο ήλιος... αλλοιώνει όλα τα ευεργετικά των βοτάνων σε μικρό χρόνο.
Αυτά για μένα αρκούν.
Επίσης κάποτε είχα διαβάσει (χωρίς να εμβαθύνω) πως με το "χρόνο" έκθεσης σε νερό δημιουργούνται καταστάσεις΄που έχουν κακές επιδράσεις στον οργανισμό των πουλιών.
 
Εμενα που τα δυο καναρινακια μου τρωνε μονο βραστο αυγο, μιας και δεν τους αρεσει η αυγοτροφη, υπαρχει τροπος να τους δωσω τσαι' βοτανων αλλιως; Τσαι' μαζι με τα βρασμενα φυλλα η' σκετο σουρωμενο οπως το πινουμε εμεις; Βαζουμε και μελι;
 
Εμενα που τα δυο καναρινακια μου τρωνε μονο βραστο αυγο, μιας και δεν τους αρεσει η αυγοτροφη, υπαρχει τροπος να τους δωσω τσαι' βοτανων αλλιως; Τσαι' μαζι με τα βρασμενα φυλλα η' σκετο σουρωμενο οπως το πινουμε εμεις; Βαζουμε και μελι;
Ακόμα και νέες αυγοτροφές που έβαλα στα πουλιά, με εντελώς άλλα υλικά, γίναν αποδεκτές με υπομονή. Πρέπει να τους βάζεις λίγο λίγο μέχρι να συνηθίσουν. Θα δοκιμάσουν από περιέργεια πρώτα, μετά όλο και πιο πολύ και μετά θα την τρώνε ευχάριστα
 
Back
Top