Γενικά Γενετικά τροποποιημένο κεχρί

Στο βιντεο βλεπουμε πως επιδρα ο συγκεκριμενος σπορος (κεχρι), που δεν υπηρχε στην Αυστραλια (non native) αλλα εγινε εισαγωγη και οι τοπικοι αγροτες τον αναπαρήγαγαν στα Αυστραλιανα βοσκοτοπια, στα μαρσιποφορα.

Εγω τουλαχιστον δεν καταλαβα να γίνεται αναφορα στο αν ειναι τροποποιημενοι σποροι ή οχι.

Long story short,το κεχρι ειναι τοξικο για τα μαρσιποφορα οπως πολλα αλλα τρόφιμα ειναι τοξικα για αλλα ειδη.
 
Πάντως στη σελίδα που αναπτύσσει το θέμα γίνεται αναφορά για επιρροή σε θηλαστικά όπως πρόβατα και βοοειδή ενώ μόνιμη βλάβη υπάρχει μόνο στα συγκεκριμένα καγκουρό.
Δεν βρήκα αναφορά για γενετικά τροποποιημένο σπόρο όπως επίσης δεν μιλάει πουθενά για βλάβες στα πτηνά.
Αν κάποιος έχει περισσότερα στοιχεία για να μας βοηθήσει στη συζήτηση ας τα παραθέσει
 
Τελευταία επεξεργασία:
Το θέμα των τροποποιημένων είναι εξαιρετικά πολύπλοκο. Η ενημέρωσή μας όμως πρέπει να είναι σοβαρή και τεκμηριομένη. Kαλόν είναι να ζητάμε πληροφορίες απο επιστημονικές πηγές και μελέτες και αυτές να αξιολογούμε.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24200856/
https://www.researchgate.net/public...us_Canary_Seed_Phalaris_canariensis_L_in_Rats
Αν υπάρχουν και αντίθετες ή πιο εκτενείς έρευνες για το θέμα, καλόν είναι να παρουσιαστούν προς ενημέρωση.
 
Παιδια σας ευχαριστώ. Το παρακολούθησα, έεπειτα γκουγκλαρα το είδος, διάβασα και μερικά στοιχεία. Αλλά:
Από το βίντεο δεν προκύπτει, εκτός αν κάτι μου έχει διαφύγει, ότι το συγκεκριμένο, ας πούμε τοξικό για τα γκρι καγκουρό στέλεχος, ειναι και γενετικά τροποποιημένο.
Και επιπρόσθετα αναφέρεται σε livestock δλδ θηλαστικά ζωικής παραγωγής, τα οποία μάλιστα ξεπερνούν τα προβληματά τους κάποια στιγμή μετά την κατανάλωση του συγκεκριμένου σπόρου, αλλά σε πτηνά επίσης δεν αναφέρεται.
Και ένα γενικό σχόλιο: Εντάξει μπορεί να είμαστε ανήσυχοι, αρνητικοί, προβληματισμένοι κλπ σε σχέση με τις τροφές τις δικές μας και των πετ που έχουμε, και μπορεί να έχουμε και δίκιο για τη στάση μας αυτή, αλλά δεν γίνεται όλα να τα μεταφράζουμε σε απειλές, χωρίς μάλιστα να έχουμε την παραμικρή ένδειξη ή να προκαλούμε την ανησυχία σε άλλους, με στοιχεία που μόνο ανησυχία δεν υποστηρίζουν, γιατί τότε χάνουμε στις εντυπώσεις, αμφισβητείται και η αξιοπιστία μας σαν φορείς πληροφοριών, και όταν θα θελουμε να επικοινωνήσουμε κάτι σημαντικό σε άλλους, κανεις δεν πρόκειται να δώσει σημασία.
Κάτι ανάλογο δλδ με το κόκκαλο σουπιάς για το οποίο ποτε δεν μάθαμε κάτι αντικειμενικό.
 
αν είναι ή όχι επικίνδυνο το σπουπιοκόκκαλο
Το σουπιοκόκαλο έχει εξαντληθεί σε άλλο θέμα, καλό θα είναι να παραμείνουμε στο θέμα μας χωρίς παρεκκλίσεις.
Συνεπώς μπορείς αν θέλεις να μας πεις ότι σχετικό θέλεις με το καγκουρό άμεσα.
μετά θα σας πω κι εγώ για το καημένο το καγκουρό.
 
Κύριε Νικολαϊδη, πείτε μας πρώτα, αν είναι ή όχι επικίνδυνο το σπουπιοκόκκαλο κι αν είναι για και ποιο λόγο, και μετά θα σας πω κι εγώ για το καημένο το καγκουρό.


Δημητριάδης εγώ...
Εσείς;
 
Δυστυχώς παρά τις παγκόσμιες πιέσεις δεν επιβάλλεται η σήμανση των γ/τ σπόρων.

Το ερώτημα είναι πρόκειται για την αυτοφυη ποικιλία πού όντως δημιουργει προβλήματα...;
Ποιος θα πρότεινε την προβληματική αυτοφυη ποικιλία για καλλιέργεια έστω και για ζωοτροφές
 
Φυσικα και δεν ειναι αυτοφυές, αναφέρεται ξεκάθαρα στο βιντεο οτι προκειται για επιλεγμένη καλλιέργεια του συγκεκριμένου σπόρου λογω της αντοχής του στην ξηρασία και στην αλατοτητα του εδάφους της Αυστραλίας.

Η καλλιεργεια του ειναι προβληματική ως προς τα ζωα για τα οποια ο συγκεκριμενος τυπος σπορου ειναι τοξικός (που αυτο δεν εχει να κανει σε τιποτα με το αν ειναι γενετικά τροποποιημένος ή οχι), για τα ζωα για τα οποία κανονικα προορίζεται αυτος ο σπορος δεν υπαρχει κανενα προβλημα τοξικότητας.

Τα μόνα λάθη που βλεπω εγω ειναι αρχικά οτι προφανως λογω της αντοχης του σπορου σε αντίξοες συνθήκες και του χαμηλού κόστους καλλιέργειας, οι αγροτες στην Αυστραλια θεώρησαν οτι θα ήταν ενταξει να το ταΐσουν στα θηλαστικά κατι που αποδείχθηκε προβληματικό εκ του αποτελέσματος.
Τα καγκουρό προέκυψαν ως παράπλευρη απωλεια ακριβως λογω του γεγονότος οτι ηρθαν "αντιμέτωπα" με ενα άγνωστο ως προς αυτα σπόρο/φυτο τον οποιο και κατανάλωσαν.
Ειναι γνωστό νομίζω οτι τα ζωα στη φύση ξέρουν πολυ καλα τι πρεπει να καταναλώσουν και τι οχι, εχουν δικους τους μηχανισμούς προστασίας και γνώσης του περιβάλλοντος στο οποιο αναπτυσονται εφ'οσον δεν γινονται ριζικές παρεμβάσεις απο τον άνθρωπο σε αυτο.

Το δεύτερο λαθος ειναι οτι σε τελείως αντίθετη γραμμη με οτι αναφερεται στο βιντεο γινεται προσπάθεια παρουσίασης μιας διαφορετικής πραγματικοτητας ή τουλαχιστον υπαρχει μια διαφορετικη αντίληψη/μετάφραση του τι παρακολουθούμε σε αυτο απο τον θεματοδετη.
Καλο ειναι να είμαστε σίγουροι ως προς το τι βλεπουμε και κυρίως ως προς το τρόπο που το μεταφράζουμε για να μην δημιουργούμε άσκοπα ανησυχια.

Το κεχρι ειναι ασφαλές για κατανάλωση στα ζωα για τα οποια προορίζεται(και στην συγκεκριμενη περιπτωση τα καναρινια), αυτο ειναι το μονο σιγουρο μετα απο τοσα χρονια χρήσης του.
 
Αντοχη σε αντίξοες συνθήκες

Ριζικές παρεμβάσεις από τον άνθρωπο

Δυο στοιχεία που καθορίζουν τους γ/τ σπόρους.

Ως προς την δημιουργία ασκοπων εντυπώσεων ερώτηση.
Το κεχρι παραγωγής αγροτικής περιφέρειας Μανιτοβα Καναδά, είναι γενετικά τροποποιημένο;

2) Το κεχρι (καναρινοσπορος) έχει πάντα αποδοχή από τα πουλιά τα τελευταία χρόνια;

3) Οι καλλιέργειες στην Αυστραλία διεπονται από αυστηρή αγροτική νομοθεσία που καταρρίπτει το επιχείρημα τού λάθους

Διαφορετική πραγματικότητα αν όντως υπάρχει εμπειρία ετών για διατροφή με κεχρι, είναι να μην υπάρχει ανησυχια
Το δε μόνον σίγουρο είναι το μένος, ο ακυρωτικος λόγος, σε ότι είναι εκτός γραμμής - κατεύθυνσης.
 
Αφου οι καλλιέργειες στην Αυστραλια διέπονται απο αυστηρή αγροτική νομοθεσία θα μας ανέφεραν κι αν το συγκεκριμένο κεχρι ηταν γεννετικα τροποποιημένο.
Δεν το αναφέρουν, δεν ειναι.

Τα υπολοιπα εχουν να κανουν με φιλοσοφίες και θεωρίες συνωμοσίας και προσωπικά θα απεχω απο περαιτερω κουβεντα.
Αναπτύχθηκε μια θεωρία, διαψεύστηκε απο το ιδιο το βιντεο και καταρρίφθηκε.
Παμε παρακάτω.
 
Δυστυχώς παρά τις παγκόσμιες πιέσεις δεν επιβάλλεται η σήμανση των γ/τ σπόρων.
Αυτό στο βαθμό που ισχύει, που φοβάμαι ότι για να το λες, έτσι θα είναι, αποτελεί πρόβλημα συμφερόντων των εταιρειών
Ποιος θα πρότεινε την προβληματική αυτοφυη ποικιλία για καλλιέργεια έστω και για ζωοτροφές
Για αυτόν τον λόγο υπάρχουν και οι διάφορες ποικιλίες, αλλά από τη θεωρία στην πράξη πολλά μεσολαβούν και μεταξύ άλλων το πείραμα. Πόσοι στην Ελλάδα έβαλαν π.χ. σαλιγκάρια σκεπτόμενοι ότι θα πλουτίσουν και πόσοι πραγματικά κατάφεραν να βγάλουν έστω και τα έξοδά τους; Στη θεωρία και στο know how όλα ήταν ιδανικά, όπως και στο godji berry, στο ιπποφαές, στο σταμναγκάθι και σε τόσα και τόσα άλλα. Η θεωρία δοκιμάζεται στην πράξη.
Το δεύτερο λαθος ειναι οτι σε τελείως αντίθετη γραμμη με οτι αναφερεται στο βιντεο γινεται προσπάθεια παρουσίασης μιας διαφορετικής πραγματικοτητας ή τουλαχιστον υπαρχει μια διαφορετικη αντίληψη/μετάφραση του τι παρακολουθούμε σε αυτο απο τον θεματοδετη.
Και δυστυχώς δεν γίνεται για πρώτη φορά. Προσωπικά μου είναι πλέον προφανές ότι ο ενθουσιασμός και η δημιουργία εντυπώσεων, μπορεί να οδηγεί είτε σε ηθελημένη παραπληροφόρηση είτε (ακόμα χειρότερα) στην πρόκληση τέτοιας αρνητικής εντύπωσης ως προς την αξιοπιστία, ώστε να οδηγούμαστε στα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα
Αντοχη σε αντίξοες συνθήκες
Ριζικές παρεμβάσεις από τον άνθρωπο
Δυο στοιχεία που καθορίζουν τους γ/τ σπόρους.
Αύξηση παραγωγής, αντοχή σε ζιζάνια, έντομα, φυσικούς εχθρούς, πρώιμη - όψιμη χρονικά περίοδος αναπαραγωγής και τόσα μα τόσα άλλα, που δεν τα χωρά ο ανθρώπινος νους, που σκοπό έχουν από απαρχής της γεωργικής επανάστασης, να δημιουργηθεί περισσότερη τροφή και ποιοτικότερη. Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί π.χ. μπορούν να παράγουν γάλα με ινσουλίνη, οι ποικιλίες Bt να προσδίδουν αντοχή σε κάποιους εχθρούς κλπ. Δεν γίνεται να τα δαιμονοποιούμε όλα ή να τα απορρίπτουμε, ούτε όμως και να τα δεχόμαστε στον βωμό της εξέλιξης. Κάποια είναι ωφέλιμα, κάποια άλλα οδηγούν στον όλεθρο.
Το κεχρι παραγωγής αγροτικής περιφέρειας Μανιτοβα Καναδά, είναι γενετικά τροποποιημένο;
Γιατί δεν μας λες εσύ αν γνωρίζεις; Αλλά να γνωρίζεις στα σίγουρα και με αποδείξεις. Και πώς είναι δυνατό να ξέρεις, εφόσον οι εταιρείες δεν είναι υποχρεωμένες να το δηλώνουν; Εκτός κι αν πρόκειται για μια πραγματική σου απορία
Το δε μόνον σίγουρο είναι το μένος, ο ακυρωτικος λόγος, σε ότι είναι εκτός γραμμής - κατεύθυνσης.
Την κατεύθυνση συμβαίνει να την έδωσες εσύ ο ίδιος παραφράζοντας το βίντεο που ανέβασες. Κι επειδή συμβαίνει για δεύτερη φορά να σου γυρνά μπούμεραγκ αυτό που δηλώνεις, αλλά τελικά είτε δεν μπορεί να αποδειχθεί είτε απλά διαψεύδεται από τις ενδείξεις που βάζεις, όπως το εν΄λόγω βίντεο, θα σου προτείνω να το σκεφτείς ξανά, πριν τριτώσει το κακό. Στο φινάλε είναι ασέβεια να θεωρείς ότι απευθύνεσαι σε ανοϊκούς και μετά να μιλάς για μένος.
Γνωριζετε την μεχρι πρότινος την εδρα της Μοσσαντο;
Όχι. Ποια είναι η μέχρι πρότινος και ποια η τωρινή;
και προσωπικά θα απεχω απο περαιτερω κουβεντα.
Ξανασκέψου το. Καλώς ή κακώς η κάθε κουβέντα αποτελεί εφαλτήριο για περισσότερη αναζήτηση.
 
Θα περίμενες να αναφέρουν ότι ήταν γ/τ κεχρι

Σε φιλοσοφίες και θεωρίες συνωμοσίας πριν εγκαταλείψεις την κουβέντα θα απαντήσω εγώ κατανοωντας την δυσχερεια σου

Έδρα της Μοσσαντο ήταν η Μανιτοβα και πιο συγκεκριμένα το γεωπονικό πανεπιστήμιο

Στην Μανιτοβα υπάρχουν 2 εγκαταστάσεις επεξεργασίας σπορων
Μια για σπόρους προδιαγραφών της Αμερικανικής νομοθεσίας, και μια άλλη για προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας κλπ.
Το μέγεθος της παραδοσιακής ποικιλίας φαλλαρις (κεχρι) είναι διπλάσιο σε μέγεθος από αυτό που εισάγετε από την Μανιτοβα του Καναδά
Όταν διαψεύσεις αυτά μπορείς να μας πείσεις να μην ανησυχούμε και να πάμε παρακάτω
 
Back
Top