Γενικά Γενετικά τροποποιημένο κεχρί

Τοτε θα εχεις και μια εξ ισου καλη απαντηση και σε αυτο
"Το μέγεθος της παραδοσιακής ποικιλίας φαλλαρις (κεχρι) είναι διπλάσιο σε μέγεθος από αυτό που εισάγετε από την Μανιτοβα του Καναδά "
Tην απάντηση την έδωσα αλλά δεν της έδωσες σημασία για κάποιον λόγο
Αυτά γίνονται εδώ και πολλά χρόνια με τη μέθοδο της κλασικής βελτίωσης σπόρων δηλαδή με την επιλεκτική διασταύρωση.

Οι περισσότερες ποικιλίες/φυλές παραγωγικών φυτών και ζώων έχουν επιτευχθεί με απλές και στοχευμένες διασταυρώσεις.
 
Το επιχείρημα έχει διάφορα λογικά άλματα, πράγμα που είναι εύκολο να αναδειχθεί όπως και έγινε. Πέρα όμως του λογικού μέρους μια πρότασης υπάρχει και ο ισχυρισμός,την ακύρωση του οποίου θα αναλύσω με απλά λόγια παρακάτω.

Η συγκεκριμένη ασθένεια που προκαλεί ο καναρινόσπορος οφείλεται σε συγκεκριμένη ποικιλία η οποία ονομάζεται Phalaris aquatica L.Αυτή η ποικιλία εισήχθη στην Αυστραλία κατά το 1900 και δεν έχει καμία σχέση με τις παραδοσιακές ποικιλίες του Καναδά ούτε και με τον γνωστό γ/τ σπόρο ονόματι CDC Maria.

Ο Phalaris aquatica υπέστη διάφορες τροποποιήσεις σε εποχές όπου υπήρχε μόνο η κλασική μέθοδος βελτίωσης σπόρων,όπως προανέφερε ο Ανέστης.Αυτή η διαδικασία τελειώνει το 1980,όταν και η Αυστραλία καμαρώνει ένα δικό της, πλέον, ντόπιο είδος.Αυτήν την ποικιλία ακόμα και σήμερα την αποκαλούν Μαροκινή (Moroccan), φανερώνοντας έτσι την προ αιώνος προέλευσή της (αλλά και τις πολλαπλές επανατροποποιήσεις της).

Η Αυστραλία κατέχει το παγκόσμιο πάτο στην εξαγωγή καναρινόσπορου, κάτω του 1% .Αν συνυπολογίσει κανείς τα μειονεκτήματα που φέρει η ντόπια ποικιλία σε σχέση με τις επιθυμίες της αγοράς, δε νομίζω να εξάγει το συμπέρασμα οτι ένα τέτοιο μείγμα ταΐζεται στα πουλιά μας. Η καλλιέργεια της CDC Maria,υπάρχει αλλά είναι επίσης πάτος. Γενικά υπήρξε μια προσπάθεια μετά το 2000 με την εφεύρεση του γ/τ σπόρου, να υπάρξει εκτενής καλλιέργεια και στην Αυστραλία αλλά δεν απέδωσε.

Πηγές

Eισαγωγή και τροποποίηση του P.aquatica
https://researchspace.auckland.ac.nz/bitstream/handle/2292/4755/Phalaris improvement in Australia.pdf;sequence=1

Συγκριτική μελέτη και προοπτικές καλλιέργειας του σπόρου στην Αυστραλία (pdf στο τέλος)

Η ασθένεια
https://southeast.lls.nsw.gov.au/biosecurity/disease-control/livestock-health/phalaris-staggers

Μέγεθος σπόρου και διάφορα
http://agronomyaustraliaproceedings.org/images/sampledata/2001/6/b/ford.pdf

-
-
Το μέγεθος της παραδοσιακής ποικιλίας φαλλαρις (κεχρι) είναι διπλάσιο σε μέγεθος από αυτό που εισάγετε από την Μανιτοβα του Καναδά
Αυτό μου κίνησε το ενδιαφέρον και είμαι σε θέση να το διαψεύσω,έτσι αόριστα όπως διατυπώθηκε. Επειδή υπάρχουν αρκετές παραδοσιακές ποικιλίες, επειδή το μέγεθος του σπόρου εξαρτάται απο την εποχή και την πυκνότητα της σποράς (και ζούμε σε έναν αιώνα κατανάλωσης), επειδή υπάρχει αυτοφυές phalaris micro και επειδή το ολικό βάρος (αλλά όχι το καθαρό προϊόν) των παραδοσιακών σπόρων είναι μεγαλύτερο του μεταλλαγμένου λόγω των τριχιδίων,θα ήθελα κάτι πιο συγκεκριμένο.
-

Και μια χαλαρωτική, καλοκαιρινή παράθεση.
Βρήκα σε βιβλίο του 1933 την προτροπή να ταΐζεται ο Μαροκινός σπόρος σε καναρίνια φωνής,τουλάχιστον αυτό κατάλαβα.
Πρώτη φορά ακούω για παροχή ενός μάλλον αμφιλεγόμενου σπόρου σε καναρίνια φωνής.Ας είναι καλά η Μαρία και το άρθρο για τον θυρεοειδή που δεν έκανε. https://books.google.gr/books?id=V0B8CgAAQBAJ&pg=PT51&lpg=PT51&dq=Moroccan+canary+seed&source=bl&ots=WKISeFoG49&sig=zylaDyjzc54ysUjZ3-b8NuI54zo&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwj9n_qv_uHcAhXGa1AKHQ7fDekQ6AEwDnoECAAQAQ#v=onepage&q=Moroccan canary seed&f=false
 

Συνημμένα

Σε ευχαριστώ
Πλήρης διευκρινησεων μόνο να μου επιτρέψεις να επιμείνω στην διαφορά μεγέθους του παραδοσιακού σπορου σε σχέση με αυτόν της Μανιτοβα, και να διατηρώ υποψίες για γ/τροποποιηση και αυτό διότι συνηγορουν πολλοί παράγοντες εκτός του ότι δεν έχει αποδοχή όπως ο παραδοσιακός.
Και αυτό έως να επιβληθη σήμανση στα γ/τ
 
Back
Top