Αναπαραγωγή Γεννητούρια Gouldian

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης pantazo
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
2η Γέννα

Σε συνέχεια της εξέλιξης της πρώτης γέννας αντιμετωπίζω την εξής κατάσταση. Το θηλυκό μπήκε στη δεύτερη γέννα, έχει κάνει ήδη 4 αυγά, ενώ τα μικρά δεν έχουν πλήρως απογαλακτισθεί και το μικρότερο κάθεται ακόμη μέσα στη φωλιά. Πως το αντιμετωπίζω; Να βάλω χώρισμα με τα μικρά από τη μία και το ζευγάρι από την άλλη μιας και το αρσενικό συμμετέχει την εκκόλαψη;
 
φυλοσύνδετο γονίδιο
Γονιδιο το οποιο βρισκεται στα ομολογα χρωμοσωματα τα οποια καθοριζουν το φυλο(στους γαμετες)
αυτοσωματικού χαρακτήρος
Επισης αντιστοιχο γονισιο που βρισκεται στα αυτοσωμικα χρωμοσωματα(αυτα που καθοριζουν πχ το χρωμα των μαλλιων0
 
Παράτησαν τα αυγά;

Μετά το θάνατο του ενός από τα μικρά της πρώτης γέννας φαίνεται ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά. Η επώαση των αυγών της δεύτερης γέννας μέχρι αυτό το χρονικό σημείο γινόταν ομαλά. Μετά υπήρχε η αναστάτωση και σήμερα 14 προς 15 τα είδα να κοιμούνται όλα εκτός φωλιάς. Δεν ξέρω τι μπορεί να τα επηρέασε τόσο ξαφνικά και άλλαξε η συμπεριφορά τους.
 
[τι σημαίνει "φυλοσύνδετο γονίδιο", "αυτοσωματικού χαρακτήρος", "διπλό- παράγοντα (DF)" κτλ]
Βασικα μαθηματα Βιολογιας.
Ο καθε οργανισμος στον πυρηνα ολων των κυταρων του περιεχει το γενετικο του υλικο. Ταξινομημενο σε ζυγο αριθμο χρωμοσωματων, τα μισα απο αυτα προερχοναται απο πατερα και τα μισα απο μητερα. Τα χρωμοσωματα χωριζοναται σε μικροτερα τμηματα γενετικου υλικου, τα γονιδια. Το καθε γονιδιο ελεγχει ενα χαρακτηρα. Πχ υψος, χρωμα μαλλιων, ή χρωμα τριχωματος, χρωμα δερματος, χρωμα ματιων, αλλα και κατασκευη σωματος (ολοι εχουμε μυτες με 2 ρουθούνια, αλλα δεν ειναι ιδιες στο μηκος ή στο πλατος τους...)Τα γονιδια "δουλευουν" παντα σε ζευγαρι, ενα τοποθετημενο σε χρωμοσωμα που κληρονομηθηκε απο πατερα, και στο αντιστοιχο χρωμοσωμα που κληρονομηθηκε απο μητερα στην ιδια θεση, βρισκεται το "ζευγαρι" γονιδιο.
Υπαρχει παντα αριθμηση χρωμοσωματων για πρακτικους λογους. Ετσι το τελευταιο ζευγαρι χρωμοσωματων (το 23ο στην περιπτωση των ανθρωπων) περιεχει χαρακτηρες (γονιδια) που οριζουν το φυλο και τα χαρακτηριστικα του φυλου. Το τελευταιο λοιπον ζευγαρι χρωμοσωματων ονομαζεται φυλετικο.Αρα και τα γονιδια που περιεχονται ονομαζονται φυλετικα.
ολα τα αλλα γονιδια που περιεχονται στα αλλα ζευγη χρωμοσωματων ονομαζονται αυτοσωμικα, και δεν εχουν καμια σχεση κατα συνεπεια με το φυλο του οργανισμου.
Λογω εμφανισης των χρωμοσωματων στο μικροσκοπιο κατα την διαδικασια της κυτταρικης διαιρεσης, οπου μοιαζουν με το γραμμα Χ, συμβολοποιουνται τα χρωμοσωματα ως Χ. Στο φυλετικο ζευγαρι χρωμοσωματων υπαρχει μια διαφορα. Το χρωμοσωμα που ελενχει το Αρεν φυλο ειναι πολυ μικροτερο. Συμβατικα συμβολιζεται με y. Ετσι τα θυλη ατομα εχουν φυλετικο ζευγος χρωμοσωματων ΧΧ και τα αρεννα ατομα αντιστοιχα Χy. Γονιδια λοιπον που βρισκονται και στο Χ και στο y οπως προειπα λεγονται φυλετικα. Το Χ ως μεγαλυτερο περιεχει γονιδια που δεν απαντονται στο y. Εκεινα λεγονται φυλοσυνδετα. Υπαρχει ομως και μια σειρα γονιδιων που βρισκονται μονο στο y και οχι στο Χ.Λεγονται ολανδρικα γονιδια. Παραδειγμα ολανδρικου στον ανθρωπο ειναι η τριχοφυεια των αυτιων.
Υπαρχουν και καποια γονιδια που μπορει να βρισκονται σε σωματικα χρωμοσωματα, αλλα ο τροπος που θα λειτουργησουν εξαρταται απο το φυλο. Εκεινα ονομαζονται φυλοεπιρεαζομενα.
Ελπιζω να βοηθησα και να μην σας μπερδεψα περισσοτερο.
 
Από ότι είδα σήμερα από τα 4 αυγά μόνο το ένα είναι γονιμοποιημένο. Θα παρακολουθήσω τη πορεία και εάν και σήμερα κοιμηθούν εκτός φωλιάς θα πάρω τα αυγά. Το γονιμοποιημένο θα το βάλω στα bengalese (έχουν ήδη 6 αυγά, 5 γονιμοποιημένα) και θα κάνω αποπαρασίτωση στη φωλιά.
 
Χρήστο μια χαρά τα λες, μόνο μια μικρή διόρθωση, στα πουλιά το αρσενικό είναι ΧΧ και το θηλυκό ΧΥ.
Avian World_Genetics First part και ένα άρθρο από μένα που αναφέρω σχεδόν ότι χρειάζεται να γνωρίζουμε που αφορά στα πουλιά.

Αντώνη κάνε αποπαρασίτωση γενικά για καλό και για κακό. Τα παράσιτα θα μπορούσαν να κρύβονται και πίσω από την αδυναμία (και το θάνατο) του μικρού.
 
[εχεις δικαιο βασιλη απλα εδωσα μερικες γενικες πληροφοριες επειδη εβλεπα οτι ρωτανε]

λοιπον εμενα τα gouldians μου ειχαν μια περιεργη συμπεριφορα, οποτε εδω και 5 μερες αλλαξα τα αυγα με τον ζεμβρα, ευτυχως γιατι σημερα ειδα εξω τα πουλια και τη φωλια χαλασμενη. Οποτε τα ζεμβρακια κλωσσανε τα αυγα απο τα gouldians ελπιζω και να τα ταισουν.
 
☹Ax ! Χρησταρα σου βρηκα μια λαθος γενικοτητα... 😀
Τα χρωμοσωματα χωριζοναται σε μικροτερα τμηματα γενετικου υλικου, τα γονιδια

Στην πραγματικοτητα τα τμηματα των χρωμοσωματων που υπαρχουν τα γονιδια ειναι πολυ μικρα σε σχεση με το συνολικο DNA του χρωμοσωματος. Οι μεγαλυτερες περιογες του DNA που βρισκεται στα χρωμοσωματα ειναι αγνωστης λειτουργειας και ονομαζονται απο τους επιστημονες junk DNA
 
Αχ βρε Χρηστακο... Εισαι και απο τα Καιλάρια
[Στην πραγματικοτητα τα τμηματα των χρωμοσωματων που υπαρχουν τα γονιδια ειναι πολυ μικρα σε σχεση με το συνολικο DNA του χρωμοσωματος. Οι μεγαλυτερες περιογες του DNA που βρισκεται στα χρωμοσωματα ειναι αγνωστης λειτουργειας και ονομαζονται απο τους επιστημονες junk DNA]
για να αναπτυξουμε τις λεπτομερειες τησ γενετικης θα χρειαστουμε τόμους κι οχι απλά posts στην παρουσα σελιδα. Προσπαθησα να δώσω εισαγωγικες γνωσεις. Οσο για την διορθωση, ειναι ατυχης, γιατι η πληροφορια που δινεις ειναι ατελης... Υπαρχει πραγματι γενετικο υλικο επιπλέον επι των χρωμοσωματων, αλλα ακομη περισσοτερο επι των γονιδιων(!) {η αλληλουχια των βασεων που οριζουν το γονιδιο, διαταγμενη σε σειρα, θα εδινε ενα μικροτερου μήκους γονιδιο, αν ειχαμε την δυνατοτητα να το απλωσουμε, απ'οτι ειναι πραγματικα το γονιδιο. Το junk(=άχρηστο) ειναι μεγαλη αυθαιρεσια, καθότι οτι δεν καταλαβαινουμε, δεν σημαινει πως ειναι αχρηστο και ανενεργο. Υπαρχουν πολλα που δεν μαθαμε ακομη για το μεγαλειο της φυσης. Μάλιστα πιστευεται οτι αυτος ο τεμαχισμος των γονιδιων και των χρωμοσωματων σε μικρα ενεργα τμηματα και απειρως μεγαλυτερα, φαινομενικα ανενεργα τμηματα, εξυπηρετει μηχανισμους προστασιας απο τυχαιες μεταλλαξεις τοσο κατα την ηρεμια(κυταρικος κυκλος) οσο και κατα την διαδικασια της μιτωσης των κυτταρων, ή ακομη και της μείωσης προς παραγωγη γαμετων.

Οπως και να εχει χαιρομαι που υπαρχει ανταποκριση σε οτι γραφω...
 
Χμμμμ :Con/sed: τι ειπάμε πως σπουδάζετε εσείς οι δύο; :D
Σωστούς σας βρίσκω. Στα πουλιά και στην εκτροφή βέβαια δεν χρειάζεται να γνωρίζουμε όλους τους όρους της γενετικής. Κάποια βασικά πράγματα που μας βοηθάνε στο να καταλάβουμε τον τρόπο κληρονομικότητας του κάθε χαρακτηριστικού είναι αρκετά. Για παράδειγμα το junk dna και τα ολανδρικά γονίδια είναι δύο πράγματα τα οποία ποτέ δεν θα μας απασχολήσουν με τα πουλιά. :)
 
σωστα βασιλη. Εγω απλα εγραψα ενα κειμενακι τρεις σειρουλες για τα βασικα. :) απο εκει και περα απλα διορθωσα τα οποια λαθη των ημιμαθων. Και για τους τυπους ιατρικη τελειωσα.
 
Έτσι εξηγείτε η γνώση. Καλά έκανες και τα έγραψες, ότι ξέρουμε και μαθαίνουμε κέρδος είναι :), αρκεί να μην... Μπερδευόμαστε.
 
Καλησπέρα σε όλους. Ξεκίνησα την αποπαρασίτωση. Το γονιμοποιημένο αυγό το έβαλα στα bengalese τα οποία από ότι είδα σήμερα βγήκε το ένα μικρό. Δεν είχα μπει στη διαδικασία να αντικαθιστώ τα αυγά οπότε προβλέπω να βγαίνουν 1 κάθε μέρα. Και αν πάνε όλα καλά, το τελευταίο θα πρέπει, αν ζει, να είναι το gouldian. Αντε να δούμε τι θα γίνει.
 
Αντώνη σε πόσες μέρες περιμένεις να σκάσει το αυγό του gouldian; Αν έχει πολλές μέρες διαφορά από τα υπόλοιπα δεν θα μπορέσει να ταϊστεί.
 
Βασίλη καλημέρα. Το ξέρω. Σκέφτομαι διάφορα σενάρια. Αν θα βγεί, μιας και ήταν 2 ημέρες χωρίς να το ζεσταινουν οι γονείς του, να το βάλω στη φωλιά των gouldian για λίγο. Αν το αποδεκτούν τότε είμαστε εντάξει. Διαφορετικά θα έχουμε πρόβλημα.
 
Back
Top