Γενικά Γιατί δεν κελαηδά καναρίνι που δέχτηκε επίθεση από γεράκι;

Αγχώθηκε πολύ το πουλί από το γεράκι. Και όπως είπε η Αλίκη ξέρω και γω περίπτωση που έκανε 6 μήνες να κελαηδίσει το πουλί από επίθεση.. Πόσο μάλλον το δικό σου που τραυματίστηκε κιόλας..

οπως βλεπεις και στην εικονα προφιλ μου ειμαι εκτροφεας αλλα τετοιο πραγμα δεν εχω ξαναπαθει και με εχι ποιασει μελαγχολια μωρε

ασε που τωρα το εχω βαλει για αναπαραγωγη αλλα νομιζω οτι εχει ακαρεα τραχειας
Εκτροφέας είναι σχεδόν ο καθένας που βρίσκεται στην ομάδα. Πόσα ζευγάρια ζευγαρώνεις και πόσα χρόνια ασχολείσαι;

Κανε το τεστ και αν έχει. Κανε αγωγη με poulmosan
Τι τεστ είναι αυτό;
κάνε το τεστ της πετσέτας και αν βγει θετικό επισκέψου κάποιον ειδικό ή κάνε αγωγή με pulmosan. Αν δεν είσαι σίγουρος για τα ακάρεα μην του βάλεις Pulmosan γιατί είναι βαρύ και μπορεί να το βάλεις τσάμπα. Μπορεί να έχει άλλο πρόβλημα και να θέλει αντιβίωση ή μπορεί απλά να είναι ακόμα ταραγμένο...
Αυτό είναι άλλο τεστ; Πείτε μας μερικά λόγια.

Πείτε μας μερικά λόγια

Το τεστ που αναφέρει ο Γιάννης, προφανώς είναι και το πιο "ακριβές" που όμως είναι πιο δύσκολο και στρεσογόνο. Να πιάσουμε δηλαδή το πουλάκι και να παραμερίσουμε τα φτερά στο σβέρκο του και να το βάλουμε κάτω από ένα δυνατό φως ή να χρησιμοποιήσουμε ένα φακό για να φέξουμε στην περιοχή. Τότε, αν έχει ακάρεα, θα τα δούμε σα στίγματα στο δέρμα.

Αυτό που είπα εγώ με την πετσέτα είναι πιο εύκολο γιατί δεν τρομάζουμε το πουλάκι. Απλά το βράδυ σκεπάζουμε το κλουβί με ένα λευκό πανί, λίγο νωπό και βάζουμε καλά διπλωμένες, λευκές χαρτοπετσέτες κοντά σε πατήθρες. Κάποιοι λένε ότι καλύτερα είναι να τυλίγουμε τις πατήθρες (όχι εκεί που κοιμάται το πουλί) με βρεγμένες χαρτοπετσέτες. Αυτές είναι οι παγίδες. Το πρωί ξεσκεπάζουμε το κλουβί και αν το πουλάκι έχει ακάρεα, θα φαίνονται πάνω στο λευκό πανί ή στις βρεγμένες παγίδες σα μαύρα στιγματάκια. Το ίδιο κάνουμε κι αν φοβόμαστε ότι υπάρχει κόκκινη ψείρα (σε κάποια σάιτ, όπως αυτό του πελοποννησιακού συλλόγου πτηνών, η κόκκινη ψείρα αναφέρεται στα είδη ακάρεων, όπως στο εξής κείμενο:

Τα Ακάρεα των Καναρινιών
Οι τέσσερεις αυτές κατηγορίες ακάρεων είναι οι συχνοί επισκέπτες των καναρινιών μας. Δεν θα έλεγε κανείς ότι αποτελούν κάποιον άμεσο και φοβερό κίνδυνο για την ζωή τους. Παρ’ όλα αυτά όμως, αν δεν γίνουν γρήγορα αντιληπτά μπορούν να δημιουργήσουν πάρα πολλά προβλήματα.

1. Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΨΕΙΡΑ: Είναι το πιο επικίνδυνο όλων. Κρύβεται την ημέρα στα κλουβιά η και γύρο από αυτά σε οποιαδήποτε σχισμή. Επιτίθεται το βράδυ, συνήθως στους νεοσσούς που υπάρχουν στις φωλιές κατά την αναπαραγωγική περίοδο, πίνοντας το αίμα. Σ’ αυτές τις ευαίσθητες ηλικίες η αφαίμαξη μπορεί να επιφέρει ακόμα και τον θάνατο. Ταυτόχρονα, είναι δυνατόν να είναι φορέας μολυσματικών ασθενειών και να ευθύνεται για την μετάδοση κάποιων ιών. Μπορεί να μείνει στην ζωή χωρίς τροφή, ακόμα και πέραν των έξη μηνών. Έτσι αν δεν καταπολεμηθεί ριζικά, επανέρχεται από το …πουθενά. Αντιμετώπιση. Ο καλύτερος τρόπος είναι να αντιμετωπιστούν όσο είναι μικρός ο αριθμός τους. Έτσι η έγκαιρη γνώση της ύπαρξής τους στον χώρο είναι βασικός παράγων. Καλόν είναι περιοδικά, να τοποθετούμε τα βράδια ένα λευκό, σχετικά υγρό, πανί πάνω από τα κλουβιά ή να τοποθετούμε καλά διπλωμένες λευκές χαρτοπετσέτες κοντά σε πατήθρες. Αν υπάρχει το «βαμπίρ» στον χώρο, θα το βρούμε αργά το βράδυ ή πολύ νωρίς το πρωί, σαν μαυροκόκκινα στίγματα, να κάνει την εμφάνισή του στις…παγίδες μας. [...]).

Όλα αυτά τα λέω με κάθε επιφύλαξη, επειδή όπως προείπα είμαι αρχάρια και για να είμαι ειλικρινής δεν τα έχω κάνει ποτέ για να ξέρω στην πράξη τι γίνεται. Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι όταν ένα πουλάκι έχει τρομοκρατηθεί, χάνει πούπουλα και δεν κελαηδάει, δεν το βάζουμε για αναπαραγωγή. Επίσης αν υποψιαζόμαστε ότι είναι άρρωστο ή έχει παράσιτα, το βάζουμε αμέσως μόνο του, σε καραντίνα. Γιατί αν όντως έχει ακάρεα και κολλήσει όλη την εκτροφή, μετά χαθήκαμε.

ΟΚ, ευχαριστώ για τη διευκρίνηση. Γι' αυτό πάντα επισημαίνω ότι δεν είμαι σίγουρη, για να μην κάψω κανέναν. 😛 Κι εγώ πριν 3 μήνες άρχισα να ασχολούμαι και μαθαίνω ακόμα :) Κι έχω πολλάααα να μάθω ακόμα από εσάς!

ΟΚ, ευχαριστώ για τη διευκρίνηση. Γι' αυτό πάντα επισημαίνω ότι δεν είμαι σίγουρη, για να μην κάψω κανέναν. 😛 Κι εγώ πριν 3 μήνες άρχισα να ασχολούμαι και μαθαίνω ακόμα :) Κι έχω πολλάααα να μάθω ακόμα από εσάς!
Κανείς δεν τα ξέρει όλα... όλοι μαθαίνουμε. Για την ακρίβεια οφείλουμε να μαθαίνουμε!

κάνε το τεστ της πετσέτας και αν βγει θετικό επισκέψου κάποιον ειδικό ή κάνε αγωγή με pulmosan. Αν δεν είσαι σίγουρος για τα ακάρεα μην του βάλεις Pulmosan γιατί είναι βαρύ και μπορεί να το βάλεις τσάμπα. Μπορεί να έχει άλλο πρόβλημα και να θέλει αντιβίωση ή μπορεί απλά να είναι ακόμα ταραγμένο...
Άλλο πράγμα τα ακάρεα και άλλο οι ψείρες, ή κάνω λάθος; Πάντως θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες ότι κακώς το έβαλες για αναπαραγωγή γιατί είτε είναι άρρωστο είτε έχει ακάρεα ή ψείρες, όλα αυτά κολλάνε και θα κολλήσουν και τα άλλα.

Ώπς τώρα διάβασα και τα υπόλοιπα μηνύματα :D Να γιατί δεν πρέπει να προτρέχει κανείς..

Αυτό το τεστ που περιγράφεις είναι για την κόκκινη ψείρα Σύλβια, όχι για τα ακάρεα της τραχείας.

Αν με είχε τιμήσει με την προσοχή της η ΣΥΛΒΙΑ θα έβλεπε οτι στη 4η παράγραφο αναφέρομαι στο θέμα που συζητείται εδώ.
Τα ακάρεα των καναρινιών

Αν με είχε τιμήσει με την προσοχή της η ΣΥΛΒΙΑ

Είμαι σίγουρη ότι το είχα διαβάσει τότε που ανέλαβα το άρρωστο καναρίνι. (Τη θυμάμαι τη σελίδα, την έχω και σε καρτέλα (!) στον Browser που χρησιμοποιώ.) Απλά επειδή ήμουνα τελείως άσχετη πριν 3 μήνες, με τόσα που έχω διαβάσει, μάλλον έπαθα υπερπληροφόρηση 😛 και μπέρδεψα τα είδη των ακάρεων μεταξύ τους. Επίσης, όταν έγραψα την απάντηση εκείνη δεν ήμουνα στον υπολογιστή για να συμβουλευτώ την καρτέλα μου, Sorry! Αν νομίζετε ότι χρειάζεται, διαγράψτε τις δημοσιεύσεις μου, να μην μπερδεύεται ο κόσμος. Δε θα παρεξηγηθώ :)

Η ουσία πάντως παραμένει ίδια, και η συμβουλή μου δεν αλλάζει. Πιστεύω ότι το πουλί είναι απλά τρομαγμένο και θέλει το χρόνο του. Δε νομίζω να έχει ακάρεα εφόσον δεν κάνει τσακ- τσακ, και δεν έχει όλα τα άλλα συμπτώματα (εκτός αν τα είχε από πριν την επίθεση). Το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να βάλει Pulmosan αν δεν είναι σίγουρος ότι έχει. Το άλλο σίγουρο είναι ότι το πουλί πρέπει να μπει σε καραντίνα και όχι για αναπαραγωγή.

Αν νομίζετε ότι χρειάζεται, διαγράψτε τις δημοσιεύσεις μου, να μην μπερδεύεται ο κόσμος. Δε θα παρεξηγηθώ :)
Όχι βέβαια, δεν υπάρχει λόγος, κατ' αρχήν ως αρχή το petbirds δεν διαγράφει ποτέ δημοσιεύσεις αν δεν παραβαίνουν τους όρους χρήσης και επίσης, αυτός που θέλει να ενημερωθεί οφείλει και θα διαβάσει σχολαστικά τα πάντα.
Εξάλλου και τα λαθάκια είναι πηγή μάθησης για όλους :)

Είπα κι εγώ πετσέτα στα ακάρεα της τραχείας, ως άραγε γίνεται; 😀

Δηλαδή εσωτερική αιμορραγία από το χτύπημα αποκλείεται;

Aναλογα το μέγεθος εγώ είχα καναρα μετά από πτώση με εσωτερική αιμορραγία έζησε 4 μήνες

το καναρινι ειναι πολυ φοβισμενο και χρειαζεται τον χρονο του! λογικα μετα απο μερες θα συνελθει! το ειχα παθει και εγω και μετα συνελθε!

Back