Φροντίδα Δαγκώματα Ζακό

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Ιβαν
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Ιβαν

PB New Member
Εγγραφή
5 Δεκ 2022
Μηνύματα
347
Πόλη
θεσσαλονικη
Καλησπέρα ❤️Όπως ξέρετε έχουμε έχουμε ένα μικρουλι ζακο 4 μηνών εδώ και 5 μέρες τις δυο πρώτες μέρες δεν τον έβγαλα από το κλουβί για να ξεκουραστεί και να φάει γιατί είχε πολύ μεγάλο ταξίδι από την πρώτη στιγμή ερχόταν καθόταν και τον χαϊδεύαμε την πρώτη μέρα δάγκωσε τον αρραβωνιαστικό μου στο δάχτυλο όχι κάτι ιδιαίτερο όμως .. την Τρίτη μέρα τον έβγαλα στην αρχή έπαιζε πολύ ήσυχα πάνω στο κλουβί όπου του έχουμε κάνει σαν παιδική χαρά μετά από λίγο άρχισε πτήσεις ανεξέλεγκτες και χτυπούσε παντού δεν μπορούσε να «προσγειωθεί» ομαλά αφού χτύπησε αρκετές φορές τον έπιασε ο αρραβωνιάστηκος μου να τον βάλει μέσα και τον ξανά δάγκωσε εχθές βγήκε πάλι λίγο πάνω στο κλουβί και ξανά μπήκε μέσα μόνο του,σήμερα πάλι τα ίδια οι πτήσεις ανεξέλεγκτες και ερχόταν πολύ επιθετικά κατά πάνω μας … αφού χτύπησε με μανία δυο φορές σε τοίχο τον έπιασε ο αρραβωνιαστικός μου να τον βαλει μέσα αλλά τον δάγκωσε παρά πολύ άσχημα του έκοψε κομμάτι από το δάχτυλο … εμένα δεν με έχει δαγκώσει ως τώρα αλλά φοβάμαι πολύ να τον πιάσω η να του δώσω το χέρι μου να για να ανεβεί… πως να το χειριστώ ;
 
  • Like
Αντιδράσεις: olgi
Σε 5 μέρες το πουλάκι ούτε σας ξέρει ούτε σας εμπιστεύεται. Μικρά και σταθερά βήματα, λίγη ώρα έξω που σταδιακά μπορείτε να την αυξάνεται και πάλι μέσα. Φροντίστε η ενασχόληση του μαζί σας να είναι διαδραστική απλή και σύντομη. Δεν έχει νόημα τουλάχιστον τώρα στην αρχή το να τον πιάνεται και να τον βάζετε απλά πάνω σε ένα σταντ να καθίσει. Επίσης όταν χρειάζεται να τον πιάσετε να χρησιμοποιείτε πάντα μια πετσέτα, να τον κουκουλώνεται και να τον τυλίγεται ακινητοποιώντας τον απο τις φτερούγες ώστε να μην συνδυάσει τα χέρια σας με το πιάσιμο και με το στρες που νιώθει εκείνη την ώρα.
 
@Φοίβος είναι καλή ιδέα πιστεύεται να χρησιμοποιώ γάντι για να ανεβαίνει στο χέρι μου ; Επίσης στον αρραβωνιαστικό μου ανεβαίνει κατευθείαν στον ώμο η το κεφάλι του βέβαια τον κατεβάζει αμέσως … αν το κάνει και σε εμένα πως μπορώ να τον εμπόδισω χωρίς να τον τρομάξω ;
 
Να το χαίρεστε και περαστικά για τον τραυματισμό του χεριού.
Του είναι ακόμα ξένο το περιβάλλον κι όπως είναι και μικρούλι σε ηλικία , φοβάται και αντιδρά επιθετικά. Όταν χρειαστεί να τον πιάσετε, οπωσδήποτε να φοράτε γάντια για να μη σας τραυματίζει. Όταν ο παπαγάλος δαγκώνει σημαίνει ότι φοβάται και στρεσσάρεται.
Αυτό δεν είναι καλό για την υγεία του γιατί εκτός του ότι μπορεί να τραυματιστεί στην προσπάθειά του να ξεφύγει, οι παπαγάλοι παθαίνουν εύκολα ψυχικά προβλήματα που έχουν αντίκτυπο και στη σωματική τους υγεία.

Σαν μωρό που είναι δε γνωρίζει τι είναι σωστό να κάνει. Θα χρειαστεί οπότε να του ξεκινήσετε εκπαίδευση.
Θα πρότεινα τις πρώτες 2 βδομάδες να αποφύγετε τις πολλές στενές επαφές και τις πολλές εξόδους του. Πρώτα να συνηθίσει την παρουσία σας και να είναι δεκτικός όταν τον πλησιάζετε. Να νιώσει ασφαλής. Μπορείτε να τον πλησιάζετε για να του δώσετε μια λιχουδιά (πχ millet) ώστε να συνηθίσει τα χέρια σας. Να του μιλάτε ήρεμα και να του τραγουδάτε ή να του σφυρίζετε κάποιο σκοπό που σας αρέσει. Θα δείτε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα αρχίσει να προσπαθεί να σας μιμηθεί.
Επίσης μπορείτε να του δίνετε κάποια λιχουδιά όταν κάνει κάτι που σας αρέσει. Πχ όταν πάει μόνος να κάτσει στο σταντ ή όταν έρθει στο χέρι σας. Υπάρχουν πολλά εκπαιδευτικά βιντεάκια στο youtube.

Σίγουρα δεν είναι καλό να ανεβαίνει στο κεφάλι. Προσπαθείτε με ήρεμες κινήσεις να μην το επιτρέπετε.
Εγώ στον δικό μου κοκατιλάκο όποτε ανέβαινε στο κεφάλι τον κατέβαζα και του έδειχνα να έρθει στον ώμο μου. Όταν το έκανε τον επιβράβευα. Έτσι μέσα σε 3 βδομάδες είχε συνηθίσει να έρχεται στον ώμο ή το χέρι αντί για το κεφάλι.
Βέβαια το δικό σας μωρό είναι πιο μεγαλόσωμο και ίσως να σας βολεύει περισσότερο να μάθει να έρχεται στο χέρι παρά στον ώμο.

Επίσης έχω ακούσει ότι αν δε θες να σου πάρει τον αέρα, καλό είναι το κλουβί του και το σταντ να βρίσκεται πιο χαμηλά από το κεφάλι σου.
 
@AthinaJR να σε ρωτήσω και κάτι ακόμη ; Είναι πολύ επιλεκτικός ακόμη στο φαγητό του τρώει μόνο τους ηλιοσπορους από την τροφή του τα Πελετ τα πετάει με μανία έξω από το μπολ του και εχθές που του έβαλα σπόρους χωρίς να έχει μέσα ηλιόσπορο έβγαλε όλο το μπολ και το πέταξε κάτω 😂 μήπως αν του δώσω λιχουδιά να τη ζητάει συνέχεια και να μην τρώει καθόλου μετα ;
 
Χαχα! Θες να τον κάνεις λιχούδη ε;
Μην ανησυχείς. Όπως είπα είναι σαν τα μωρά παιδιά. Είναι λογικό να μην του αρέσουν όλες οι τροφές ειδικά τώρα που είναι μωρό.
Εσύ να συνεχίζεις να του προσφέρεις πέλετ. Με τον καιρό θα αρχίσει να τρώει και πέλετ και άλλες τροφές που τώρα δεν του αρέσουν.
Κι ο δικός μου δεν ήθελε στην αρχή τα πέλετ και δοκίμαζα διάφορους τρόπους για να τον κάνω να τα δοκιμάσει. Πχ τα θρυμμάτιζα και τα ανακάτευα με λίγα σποράκια ή λίγη αυγοτροφή.
Γενικά αν δεν τρώει κάποια τροφή, μπορείς να δοκιμάζεις παραλλαγές πχ αν δεν τρώει ολόκληρο κομμάτι από φρέσκια τροφή (μήλο, μπρόκολο) να το κομματιάσεις ή λιώνεις και να το ανακατεύεις και με κάτι που του αρέσει.
Συμβουλή: μικρές ποσότητες για να μην πετάς τζάμπα τροφές.

Οι ηλιόσποροι είναι θρεπτικοί αλλά και εξαιρετικά παχυντικοί. Προτίμησε να του προσφέρεις πιο σπάνια (πχ 1 φορά τη βδομάδα και μικρή ποσότητα). Έχεις δοκιμάσει να του προσφέρεις εναλλακτικά και άλλους ξηρούς καρπούς, όπως καρύδι, φουντούκι και αμύγδαλο; Αν δεν τον συγκινήσουν ολόκληρα, θρυμμάτισέ τα.
 
Καλημέρα.
είναι καλή ιδέα πιστεύεται να χρησιμοποιώ γάντι για να ανεβαίνει στο χέρι μου ;
Η άποψη μου είναι όχι.
Προσωπικά αποφεύγω τα γάντια και τις πετσέτες, πιστεύω ότι το πουλάκι θα πρέπει να συνηθίσει, και να εξοικειωθεί από την επαφή με τα χέρια μας.
Αυτό γίνεται σταδιακά και σίγουρα δεν μπορεί να γίνει σε τρεις μέρες.
Επίσης ποτέ δεν φωνάζουμε δυνατά, και δεν μαλώνουμε τον παπαγάλο επειδή μας δάγκωσε.
Είναι καλύτερα με ήρεμες κινήσεις και χωρίς πολλές κουβέντες να τον βάλουμε πίσω στο κλουβί του.
Τώρα στην αρχή της γνωριμίας σας μπορείς να έχεις μια πατήθρα των 35 με 40 εκατοστών περίπου και να του δίνεις την εντολή να ανεβαίνει προσφέροντας του μια λιχουδιά που του αρέσει, όπως τα καρύδια.
@Ιβαν
Όλοι οι παπαγάλοι δαγκώνουν, πολλές φορές για παιχνίδι, και άλλες σαν μέσο άμυνας, ή επίθεσης.
Θα πρέπει να καταλάβεις την γλώσσα του σώματος του για να μπορείς να ερμηνεύσεις τις αντιδράσεις του.

Όσον αφορά τις πρώτες εξόδους του, επειδή τώρα μαθαίνει να πετάει και ακόμη δεν έχει προσαρμοστεί στο καινούργιο του περιβάλλον θα πρέπει να είσαι αρκετά προσεκτική να μην χτυπήσει άσχημα σε κάποιον τοίχο η τζάμι.

Για το θέμα της διατροφής του θα πρέπει να τον μάθεις να τρώει καθημερινά λαχανικά και όσπρια.
Να τα προσφέρεις το πρωί σαν πρώτο γεύμα, να τα αφήσεις 3-4 ώρες, και κατόπιν να του δώσεις το βασικό μείγμα των σπόρων.
 
@AthinaJR δεν του δίνω ηλιοσπορους απλά μέσα στην τροφή που του δίνω υπάρχουν και επιλέγει μόνο αυτούς …όχι δεν έχω δώσει ακόμη άλλους ξηρούς καρπούς γιατί σκέφτομαι μην θέλει μόνο τέτοια και δεν τρώει την τροφή του…
[automerge]1671702632[/automerge]
@Vada καθημερινά το πρωί του βαζω λαχανικά μαζί με φρούτο … πχ καρότο - μήλο … δεν τα πλησιάζει μόλις τα δει κιόλας τσιρίζει αλλά εγώ επιμένω …. Εχθές το πρωί του έβαλα σπανάκι …. Το πέταξε κάτω μαζί με το μπολ δεν τον πίεσα του έβαλα σπόρους … μετά την έξοδο του το απογευμα είπα να ξανά προσπαθήσω και το σπανάκι το έφαγε … όσπρια δεν έχω δοκιμάσει ακόμη … θα του προσφέρω αύριο
[automerge]1671703316[/automerge]
@Vada επίσης αν δεν χρησιμοποιήσω πετσέτα και γάντια πως θα καταφέρω να μην μας δαγκώνει τόσο άσχημα ;
 
Τελευταία επεξεργασία:
Όσο ακόμη δεν έχει εξοικειωθεί μαζί σας, καλά είναι να μην το πιάνετε, γιατί μπορεί να του δημιουργήσετε περισσότερο στρες.
Όταν θα καταλάβει, γιατί είναι πολύ έξυπνα πουλιά, ότι τα χέρια και τα δάχτυλα σας δεν είναι απειλή για τον ίδιο, τότε μόνος του θα αρχίσει να έρχεται για χάδια.
Με την βοήθεια της βέργας πατήθρας μπορείς να τον βγάζεις και να τον βάζεις μέσα στο κλουβί του.
Όσον αφορά τα λαχανικά συνεχίζεις να του τα δίνεις καθημερινά για να τα συνηθίσει.
Μπορείς να προσθέτεις εναλλάξ ωμό σουσάμι, αυγοτροφή, ή τριμμένο καρύδι για να τον δελεάσεις και να τα δοκιμάζει.
Είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα που είστε μαζί και το πουλάκι τώρα αρχίζει να σας μαθαίνει.
Έχεις ένα μωρό παπαγάλο που μόλις έχει φύγει από το πρώτο του σπίτι, και έχει βρεθεί σε ένα ξένο περιβάλλον.
Είναι λογικό να δαγκώνει όταν κάποιος άγνωστος προσπαθεί να τον πιάσει...
 
Με την βοήθεια της βέργας πατήθρας μπορείς να τον βγάζεις και να τον βάζεις μέσα στο κλουβί του.
Πρώτα απ' όλα να του γνωρίσεις μια πατήθρα, όσο βρίσκεται μέσα στο κλουβί του (ενώ σταματάς να τον βγάζεις έξω για ένα διάστημα 15-20+ ημερών, ανάλογα τον χαρακτήρα του πουλιού αλλά και το πόσο ψυχολογημένες κινήσεις-απαιτήσεις κάνει ο άπειρος φροντιστής του).
Με πολύ ήρεμες κινήσεις, χωρίς να τον "κυνηγάς" ξεκινάς (ενώ κάθεσαι κοντά στο κλουβί και του μιλάς-τραγουδάς) να του δείχνεις την πατήθρα και σιγά σιγά να την βάζεις ανάμεσα στα κάγκελα μέχρι να ξεκινήσει να την περιεργάζεται (πχ μπορείς να βάλεις λίγη μπανάνα την άκρη της ή κάτι που του αρέσει ώστε να το προκαλέσει να πλησιάσει για να φάει).
Πρέπει πάντα να έχεις σαν σκέψη πως δεν θα κάνεις κινήσεις και δεν θα έχεις απαιτήσεις που του δημιουργούν στρες....τα πάντα δηλ του προκαλούν στρες.
Σκέψου τον εαυτό σου ως μωρό,
να σ' αρπάζουν απ' τους γονείς σου και το οικείο για σένα περιβάλλον...πως θα ένιωθες;; και όχι μόνο αυτό, αλλά κάποια τεράστια και περίεργα πλάσματα ν' απαιτούν από σένα να κάνεις πράγματα που δεν γνωρίζεις και με τον "σωστό" τρόπο....
Τα οποία φυσικά ποτέ κανείς δεν σου δίδαξε και με τι τρόπο θα πρέπει γίνουν....
Όλα θα τα καταφέρεις με πολλή υπομονή, δίνοντας του την δυνατότητα ν' αντιληφθεί τι του ζητάς αλλά και την δυνατότητα και τον σεβασμό ν' αρνείται όταν δεν θέλει κάτι.
 
@Sissy μου φαίνεται άκαρδο να σταματήσω να τον βγάζω … το περιμένει πως και πως και αν αργήσω να του ανοίξω σκάβει το κλουβί
 
Φτιάξε πρώτα τις συνθήκες, πιο άκαρδο είναι να κινδυνεύει, να στρεσάρεται κτλ
 
Εφόσον στο κλουβί του υπάρχουν παιχνίδια (τα οποία του έχετε γνωρίσει και δεν φοβάται), ναι είμαι της άποψης να μείνει μέσα για κάποιο διάστημα.
Άλλωστε στη ζωή μας υπάρχουν αλλαγές, αν (ω μη γένοιτο) συμβεί κάτι και σας αναγκάσει να μη μπορείτε να τον βγάλετε έξω δεν θα πρέπει το πουλί να "μπορεί" να μείνει στο κλουβί του για κάποιες μέρες;;
Το διάστημα που δεν θα βγει (κατά την γνώμη μου πάντα) εξαρτάται από τους χειριστούς σας.
Πρέπει να αισθανθεί ασφάλεια πρώτα με εσάς και μετά στον χώρο.
Εάν το να βγαίνει συνεπάγεται με ανεξέλεγκτες πτήσεις, να τον πιάνετε ενώ δεν θέλει για να επιστρέψει στο κλουβί, να στρεσάρεται, να δαγκώνει κτλ δεν του προσφέρει τίποτα η έξοδος ενώ σίγουρα τον αποδιοργανώνει και αναγκαστικά του βγάζει κακό χαρακτήρα.
 
Back
Top