Γενικά Δεκάδες ζωές για λίγα ευρώ

Άνοιξε πολύ το θέμα, απο τους εμπόρους,τους αγοραστές μέχρι και αυτούς που πιάνουν μόνοι τους.
Αυτό που έχω μόνο να πώ είναι πως δίνεται μεγάλη βαρύτητα στη παιδεία. Κατα την άποψή μου όπως και να την ορίσει κάποιος αυτή, πρόκειται για μια σκέψη ξεπερασμένη, αν μη τι άλλο, απο την ίδια τη ζωή.
Δεν υπάρχει κάτι το στερητικό που θα χαρακτηρίσει έναν 24 χρονο στη Ρόδο που φέτος έπιασε 300 πουλιά. Η πλεονεξία της εποχής μας,τα παρακλάδια της και οι συνέπειες της, αρκούν.
Το λαθρεμπόριο,το εμπόριο και η αγορές, είναι απο τα πιο απλά θέματα και μπορούν να λυθούν.

Για μένα όλα αρχίζουν και τελειώνουν στην παιδεία...
Κάποιοι μεγάλωσαν καμαρώνοντας για τις πράξεις τους και κανείς δε βρέθηκε να τους εξηγήσει πόσο λάθος σκέψη είχαν...
Οι πρώτες φωνές συντονισμένης διαμαρτυρίας για το όλο παζάρι ξεκίνησε από το petbirds..
Κι αυτό για μένα αποδεικνύει την αρχική πρόταση...
Το forum "καλλιέργησε" και "άλλαξε" τον τρόπο σκέψης και συνεπώς την παιδεία των αναγνωστών του... και τώρα εισπράττουμε μερικές από αυτές τις "καταθέσεις".
Ξέρω πως αυτό θα συνεχιστεί... και μ' αρέσει.

έναν 24 χρονο στη Ρόδο που φέτος έπιασε 300 πουλιά. Η πλεονεξία της εποχής μας,τα παρακλάδια της και οι συνέπειες της, αρκούν.
Είναι διαχρονικό το πρόβλημα, δεν είναι μόνο επίκαιρο.
Συμβαίνει και σε χώρες υποτίθεται πιο "πολιτισμένες" της δυτικής Ευρώπης, συμβαίνει και σε υπανάπτυκτες, συμβαίνει και εδώ.
Υπήρξαν άνθρωποι, πρωτοπόροι φυσιολάτρεις που έκαναν αγώνα ενάντια στην αιχμαλώτιση ήδη 50 χρόνια πριν.
Σήμερα λίγοι μπορούν να δικαιολογηθούν και να επικαλεσθούν άγνοια και όμως τους βλέπεις στο ίντερνετ και κοκκορεύονται.
Αν ο φόνος ανθρώπου από άνθρωπο δεν επέσυρε ποινικές ευθύνες, χαλαρά θα σκοτωνόμασταν για πλάκα.
Πιστεύω πως η παραμέληση τήρησης των νόμων και η ατιμωρησία, τους έχει εξαχρειώσει.
Μιλώντας μόνο περί παιδείας και ελπίζοντας σ' αυτήν και μόνον, είναι σαν να πιστεύουμε ότι η κοινωνία μπορεί να αυτορυθμιστεί.
Άρα στον παρόν θέμα, το μόνο που θα μπορούσα να πω, είναι : επιτέλους και καλή συνέχεια.

Είναι διαχρονικό το πρόβλημα, δεν είναι μόνο επίκαιρο.
Το επίκαιρο είναι που ξαφνιάζει και μιλάω για την Ελλάδα, γιατί φαντάζομαι οτι πριν 50 χρόνια ούτε ο τρελός του χωριού δεν θα έκανε τέτοια πράγματα. Ξέρω πως οι πολιτισμένες χώρες, είναι πολιτισμένες γιατί μεταθέτουν τα ζητηματάκια τους, δεν πιστεύω στην τιμωρητική, χωρίς αυτό να καθορίζει την σκέψη μου απέναντι στη βία ή στη βία ενός συστήματος. Μπορεί ο νόμος να περιορίσει το λαθρεμπόριο αλλά δεν μπορεί να πιάσει τον μοναχικό.
Τώρα αστειευόμενος να πώ πως όταν η παιδεία σώσει τα πουλιά, μπορεί να σώσει και τον υπόλοιπο κόσμο, μια και κάτι τέτοιο είναι και ο "ιστορικός της ρόλος",όχι;

Θεωρώ οτι πλέον το θέμα έχει μετατραπεί σε ανούσιο battle φιλοσοφίας αντί για θέμα που αφορά τα πουλιά...

Θεωρώ οτι πλέον το θέμα έχει μετατραπεί σε ανούσιο battle φιλοσοφίας αντί για θέμα που αφορά τα πουλιά...
Προσωπικα το βλεπω σαν τροφη για σκεψη :)
Στο κατω κατω δεν ειναι οφ , αφου μιλανε για το λαθρεμποριο.

Είναι και αυτό μια φιλοσοφική άποψη.
Δεν είναι βία αυτό; Τι είναι; Και μάλιστα βία προς τα κάτω. Στο ανυπεράσπιστο.
Δεν σε κατάλαβα και δεν θα το συνεχίσω.

Για μένα όλα αρχίζουν και τελειώνουν στην παιδεία...
Μαζι σου.

Και για να το πάω λίγο παρακάτω... ερώτηση προς όλους..
όπως και να την ορίσει κάποιος αυτή
πολιτισμένες χώρες
Τι ορίζουμε παιδεία και πολυτισμενες χώρες;

Και επειδή δε θέλω να ξεχειλωσει το θέμα (είδες @Myra ; 😛 ) σε αυτό που θέλω να καταλήξω είναι πως για τον καθένα οι ιδέες η παιδεία και ο πολιτισμός έχουν άλλη έννοια. Όσο και αν "φωνάζουμε" σε αυτούς που είναι περήφανοι για τέτοιους είδους κατορθώματα μόνο τη φωνή μας θα χαλάμε.
Γι αυτό και τόνισα για διπλή χαρά όταν διάβασα και είδα παιδιά να διδάσκονται με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο την έννοια της παιδείας όπως την ορίζουμε εμείς σαν παρέα. Γιατί θεωρώ πως πάνω καφέ με μικρές αποκλίσεις όλοι μας εδώ έχω κοινή παιδεία και ιδέες. Έτσι μόνο θα αλλάξουμε σαν λαός και θα πάμε μπροστά. Αν μεγαλωνουμε σωστά την νέα γενιά!
Καληνύχτα σας!

Λυπάμαι που θα σας απογοητεύσω αλλά η κατάσταση σήμερα είναι πολύ χειρότερη απ ότι στο παρελθόν. Το fb έδωσε την δυνατότητα σε πουλοπιάστες να γίνουν διάσημοι... Με επαφές και πωλήσεις σε όλη την ελλάδα. Το Σχιστό είναι πταίσμα σε σχέση με αυτό που συμβαίνει σε όλη την επικράτεια.

Λυπάμαι που θα σας απογοητεύσω αλλά η κατάσταση σήμερα είναι πολύ χειρότερη απ ότι στο παρελθόν. Το fb έδωσε την δυνατότητα σε πουλοπιάστες να γίνουν διάσημοι... Με επαφές και πωλήσεις σε όλη την ελλάδα. Το Σχιστό είναι πταίσμα σε σχέση με αυτό που συμβαίνει σε όλη την επικράτεια.
και τι δηλαδή βάζουν αγγελίες για πιασμένες καρδερίνες; οτι ναναι... κρίμα πραγματικά... ☹

Το ότι η έννοια της παιδείας είναι δύσκολο να ορισθεί ακριβώς (και μπορεί να διαφέρει και για τον καθέναν μας) είναι ταυτόχρονα και ο λόγος που όλα σχεδόν ξεκινούν από εκεί. Δε γίνεται να βγει κάποιο πόρισμα για το ποιος είναι τι.
Γι'αυτό και στις κοινωνίες, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, υπάρχουν κάποιοι νόμοι ώστε να ρυθμίζονται οι σχέσεις όλων. Και αυτών που έχουν παιδεία και των, απαίδευτων ας πούμε. Και τους νόμους αυτούς υπάρχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι που πρέπει να ελέγχουν την εφαρμογή τους.

Οπότε για να μην τα βάζουμε όλα σε ένα τσουβάλι: Η έλλειψη παιδείας στην πλειοψηφία της κοινωνίας μας είναι το αίτιο που οδηγεί στην ύπαρξη τέτοιων φαινομένων. Ωστόσο, σωστά ειπώθηκε πως είναι ουτοπικό να πιστεύουμε στην πλήρη αυτορρύθμιση των κοινωνιών μέσω της παιδείας. Άρα εάν αναγκαστικά πρέπει να ζητήσουμε ευθύνες από πρόσωπα υπαρκτά και όχι από γενικές έννοιες, αυτές αρχίζουν (αλλά δεν τελειώνουν φυσικά) από το κράτος και γενικά όλες τις υπηρεσίες που θα έπρεπε να φροντίζουν να μη συμβαίνει αυτό. Οπότε μιλώντας για τη χώρα μας... Καλά κρασιά.

Προσωπικά πιστεύω ότι ένας είναι ο πυρήνας της λύσης. Οι ''καλοί'' να γίνουν περισσότεροι από τους ''κακούς''. Όση διάθεση, φιλότιμο και δίκιο να έχουν 50 και 100 άτομα δεν μπορούν να τα βάλουν με 50 και 100 χιλιάδες άτομα. Πρέπει αναγκαστικά οι αναλογίες κάπως να ισορροπήσουν. Γι'αυτό θεωρώ ότι πιο χρήσιμο θα ήταν να αναζητήσουμε τρόπους προώθησης και σταθεροποίησης της εκτροφής ιθαγενών ώστε να μπορεί ο καθένας (που πραγματικά ενδιαφέρεται) να έχει πρόσβαση. Κακά τα ψέματα, σε όλες τις πτυχές της ζωής μας βλέπουμε πως ό,τι είναι καλό αλλά όχι πολύ προσιτό, αποκτά τις εναλλακτικές/απομιμήσεις του εφόσον μπορούν να υπάρξουν.

Γίνεται κυριολεκτικά χαμός παντού. Εγώ μέχρι και σε ένα στρατόπεδο που είχα βρεθεί κατά τη διάρκεια της θητείας μου, υπήρχαν κάτι καραβανάδες που έφερναν καπάτζες, τις έστηναν πρωί - πρωί και τις μάζευαν όταν έφευγαν.

Εγώ μέχρι και σε ένα στρατόπεδο που είχα βρεθεί κατά τη διάρκεια της θητείας μου, υπήρχαν κάτι καραβανάδες που έφερναν καπάτζες, τις έστηναν πρωί - πρωί και τις μάζευαν όταν έφευγαν.
Άλλη μια απόδειξη απουσίας παιδείας.

Άλλη μια απόδειξη απουσίας παιδείας.
Οι αξιωματικοί κάνουν πιο μορφωμένα πράγματα! 😛
Αφού βγήκε και ο Λεβιάθαν απο το ντουλάπι, εγώ πάω πάσο. Θα περιμένω να δώ μια γραμμική σχέση παιδείας και κάτι άλλου, στα επόμενα 30 χρόνια για να έχω μια καλύτερη θέαση των πραγμάτων.

και τι δηλαδή βάζουν αγγελίες για πιασμένες καρδερίνες; οτι ναναι... κρίμα πραγματικά... ☹
Μόνο για καρδερίνες; Για φλώρια, για σκαρθιά, μέχρι και για αηδόνια!

Να πω κι εγώ κάποιες σκέψεις μου στο θέμα...
Όσων αφορά σε αυτούς που πιάνουν μόνοι τους, γνωρίζει κανείς τα ποσοστά επιτυχίας;
Πόσα πουλιά από αυτά που πιάνουν επιζούν, και κάθε πότε χρειάζεται να ξαναπιάσουν;
Κάνουν κάποια προσπάθεια για εκτροφή ώστε να μειωθεί το πιάσιμο; Ή ψάχνουν να βρουν την καλύτερη καρδερίνα που θα καταφέρει να ζήσει στο μικρότερο κλουβί ώστε να προσελκύσει τα καλύτερα που θα θέλει να πιάσει μετέπειτα ή για να βγάλει μούλους ή για να το έχουν για τα λίγα χρόνια που θα αντέξουν να ζήσουν και να τραγουδούν;
Μετά βγαίνουν αυτοί και κατηγορούν τους εμπόρους επειδή είναι λίγο πιο οργανωμένοι και πιάνουν περισσότερα και κερδίζουν από αυτό...
Οι τιμές ίσως θα έπρεπε να είναι λίγο χαμηλότερες από αυτές που παίζουν για πουλιά εκτροφής αλλά αν υπολογίσει κανείς την αναζήτηση κατάλληλου ζευγαριού, απώλειες, δυσκολίες κλπ μπορεί να μην είναι τόσο υπερβολικές.. Στο κάτω κάτω δεν είναι υποχρεωτική ασχολία, χόμπυ είναι και δουλειά δεν βρίσκεις, δεν θα πας να γίνεις ληστής...
Φυσικά κι εγώ έχω υπάρξει πριν χρόνια ιδιοκτήτης άγριου πουλιού όμως ωρίμασα, διάβασα δυο πράγματα γιατί ενδιαφέρθηκα και κατέληξα ότι δεν ήταν ούτε σωστό, ούτε και ηθικό και ότι πρέπει να μειωθεί το φαινόμενο και να γίνεται μόνο για επιστημονικούς λόγους...

Δημήτρη με κάλυψες απόλυτα με αυτό που γράφεις. (οχι μόνο Ελλάδα, στέλνουν και εξω). Θα προσθέσω μόνο κάτι στο θέμα πουλιών εκτροφης και τιμές.. Όπως είχα πει πριν καιρό και στον Γιώργο στην ζωή μας βάζουμε στόχους και με υπομονή και προσπάθεια τους πραγματοποιουμε. Με όλο το σεβασμό οποίος δεν το έχει στόχους στη ζωή του πάντα θα κατηγορεί τους άλλους που δεν μπορεί να τους φτάσει, η παιδεία που λέγαμε...

διάβασα δυο πράγματα γιατί ενδιαφέρθηκα και κατέληξα ότι δεν ήταν ούτε σωστό, ούτε και ηθικό και ότι πρέπει να μειωθεί το φαινόμενο και να γίνεται μόνο για επιστημονικούς λόγους...
Σωστός. Μπράβο

Δημήτρη με κάλυψες απόλυτα με αυτό που γράφεις. (οχι μόνο Ελλάδα, στέλνουν και εξω). Θα προσθέσω μόνο κάτι στο θέμα πουλιών εκτροφης και τιμές.. Όπως είχα πει πριν καιρό και στον Γιώργο στην ζωή μας βάζουμε στόχους και με υπομονή και προσπάθεια τους πραγματοποιουμε. Με όλο το σεβασμό οποίος δεν το έχει στόχους στη ζωή του πάντα θα κατηγορεί τους άλλους που δεν μπορεί να τους φτάσει, η παιδεία που λέγαμε...
απόλυτο δίκιο, έτσι κι αλλιώς εγω δεν είπα οτι οι τιμές φταίνε που κάποιοι επιτήδειοι πιάνουν πουλιά, απλά είναι ένας παράγοντας που δυστυχώς συμβάλει... Βέβαια μόνο στους ανθρώπους που δεν ξέρουν, αν δηλαδή ενας άσχετος(που δεν ξέρει για πιασμένα και εκτροφής), πάει σε ένα πετ σοπ να πάρει ένα πουλάκι για συντροφιά και δει καρδερίνες με 10 και 200 € τι θα προτιμήσει;

Αυτό λέω με λίγα λόγια, ίσως να μην το έγραψα σωστά πιο πάνω :D δεν φταίνε ουσιαστικά οι τιμές των εκτροφής αλλά η διαφορά τους με των πιασμένων

απόλυτο δίκιο, έτσι κι αλλιώς εγω δεν είπα οτι οι τιμές φταίνε που κάποιοι επιτήδειοι πιάνουν πουλιά, απλά είναι ένας παράγοντας που δυστυχώς συμβάλει... Βέβαια μόνο στους ανθρώπους που δεν ξέρουν, αν δηλαδή ενας άσχετος(που δεν ξέρει για πιασμένα και εκτροφής), πάει σε ένα πετ σοπ να πάρει ένα πουλάκι για συντροφιά και δει καρδερίνες με 10 και 200 € τι θα προτιμήσει;

Αυτό λέω με λίγα λόγια, ίσως να μην το έγραψα σωστά πιο πάνω :D δεν φταίνε ουσιαστικά οι τιμές των εκτροφής αλλά η διαφορά τους με των πιασμένων
Γιωργαρα το γνωρίζω, σε ανέφερα απλά επειδή ήθελα να τονίσω τι σου είχα πει σαν συμβουλή🙂👍.. Δυστυχώς ο κόσμος μας δύσκολα θα αλλάξει...

Back