Διατροφή Διατροφή των καναρινιών με σφαιρίδια (pellets)

ROLLING STONES

PB Member
Εγγραφή
8 Αυγ 2017
Μηνύματα
355
Πόλη
Αθήνα
Ήταν καλοκαίρι του 1999, όταν επισκέφθηκα το σπίτι ενός φίλου εκτροφέα μαζί με έτερο φίλο, εκτροφέας κι αυτός. Κάποια στιγμή είδα ότι οι ταΐστρες των κλουβιών με τα μαλινουά του φίλου δεν περιείχαν σπόρους, αλλά κάτι μικρές μπίλιες, διαφόρων χρωμάτων. Τον ρώτησα τι είναι αυτό και μου απάντησε ορθά-κοφτά "η τροφή του μέλλοντος για τα καναρίνια". Τον κοιτάξαμε αμήχανα και του ζητήσαμε να μας εξηγήσει περί τίνος πρόκειται. Μας είπε λοιπόν ότι ήταν ένα προϊόν αμερικάνικης εταιρείας - δεν θέλω να πω επωνυμία, διότι δεν ξέρω, αν επιτρέπεται εδώ - και αποτελούσε πλήρη διατροφή για τα καναρίνια επειδή περιείχε όλα όσα χρειάζονται, βιταμίνες, αμινοξέα, μέταλλα, πρωτεΐνη κλπ. Δεν είχε δυσκολευτεί να "περάσει" τα καναρίνια του από τους σπόρους στο κροκετάκι, έτσι το έλεγε, και είχε σταματήσει να τους χορηγεί κάθε άλλου είδους τροφή, όπως αυγοτροφή (φρέσκια ή έτοιμη), λαχανικά, φρούτα κα. Αυτό το προϊόν κατασκευαζόταν σε δύο τύπους, τον πολύχρωμο και τον μονόχρωμο που ήταν μόνο για την περίοδο αναπαραγωγής και περιείχε μεγάλο ποσοστό πρωτεΐνης.

Η αντιμετώπιση των όσων μας είπε για αυτήν την τροφή ήταν καταρχήν χιουμοριστική : "Θα ταΐζεις τα μαλινουά με πολύχρωμο τραχανά; - έμοιαζε το μέγεθος με τραχανά. Δεν τους δίνεις και κανένα πατσά που είναι δυναμωτικός!".

Η συνέχεια ήταν, τουλάχιστον για εμένα, κι αφού συζήτησα πολύ με το φίλο κι ενημερώθηκα για το προϊόν, να επιλέξω αυτόν τον τρόπο διατροφής των καναρινιών μου. Έτσι το 2000, μετά τα ζευγαρώματα, αποφάσισα να χορηγήσω τον "πολύχρωμο τραχανά" σε όλους του γεννήτορες και στα νεαρά θηλυκά, όχι όμως στα νεαρά αρσενικά που θα εκπαιδεύονταν για να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς, στους οποίους χορηγούνται συγκεκριμένοι σπόροι για τροφή. Όταν πρωτοέβαλα στις ταΐστρες αυτή τη τροφή, τα καναρίνια που την δοκίμαζαν νόμιζαν ότι είναι σπόροι και προσπαθούσαν να τους ξεφλουδίσουν. Σιγά-σιγά την έμαθαν όλα και σταδιακά σε χρονικό διάστημα περίπου δύο εβδομάδων έτρωγαν μόνο από αυτήν. Δύο πράγματα θέλω να σας πω, ως βασικές παρατηρήσεις από τη χρήση της : α) δεν είχα ξαναδεί τα καναρίνια μου να περνούν τόσο όμορφα την περίοδο της πτερόρροιας και β) το πτέρωμά τους, μετά από αυτήν την περίοδο, ήταν φανταστικό (δυστυχώς εμείς οι μαλινουάδες δεν δίνουμε και τόση σημασία στο πτέρωμα που είναι ο καθρέπτης της υγείας ενός καναρινιού, μας ενδιαφέρει κυρίως το μουσικό του όργανο).

Ήμουν πράγματι ικανοποιημένος και χαρούμενος αλλά η χαρά μου δεν κράτησε πολύ γιατί μετά από μερικούς μήνες, κι ενώ ετοιμαζόμουν για την αναπαραγωγή, η εισαγωγική εταιρεία μου είπε ότι δεν θα ξανάφερνε την τροφή λόγω του ασύμφορου της ελάχιστης κατανάλωσης από τους εκτροφείς καναρινιών. Τεράστια απογοήτευση. Αλλά έτσι είναι τα πράγματα, όταν εξαρτάσαι από το κέρδος άλλων. Τότε δεν υπήρχε η δυνατότητα εύκολης επικοινωνίας και παραγγελίας από το εξωτερικό προϊόντων και ειδικά από την Αμερική. Αναγκαστική προσγείωση κι επιστροφή στα σπόρια. Δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα για τα καναρίνια. Δεν ξεχνούν ποτέ να ξεφλουδίζουν σπόρους.

Από τότε έριξα μαύρη πέτρα πίσω μου και δεν ασχολήθηκα ξανά με αυτού του είδους την τροφή ώσπου εφέτος, πριν το Πάσχα, τυχαία είδα προϊόντα πλήρους διατροφής (αλεσμένη και σφαιρίδια) ευρωπαϊκών εταιρειών και ανασκίρτησα. Άρχισα να συλλέγω πληροφορίες για την κίνησή τους στην χώρα μας κι έμαθα ότι αρκετοί τις χρησιμοποιούν πλέον και η εισαγωγή τους γίνεται με κανονικούς ρυθμούς. Καλά τώρα έχουμε και το ιντερνέτι και λύνουμε πολλά θέματα, η δε πληροφορία είναι άφθονη. Ζήτησα και ήλθα σε επικοινωνία με εκτροφείς που χορηγούν στα καναρίνια τους αποκλειστικά και μόνο σφαιρίδια κι έμαθα από το Νίκο που εκτρέφει σγουρά καναρίνια, η εκτροφή των οποίων θεωρείται πολύ δύσκολη, ότι εδώ και τρία χρόνια ταΐζει μόνο τέτοια τροφή! Από όλα τα θετικά που μου είπε, εστίασα σε αυτό : "Από τότε που δίνω πέλλετ στα καναρίνια μου δεν έχουν κανένα πρόβλημα υγείας". Διάβασα επίσης ότι στο εξωτερικό πάρα πολλοί εκτροφείς παπαγάλων που είναι ιδιαίτερα δύσκολα πτηνά, ταΐζουν μόνο τέτοια τροφή εδώ και χρόνια.

Το γεγονός και μόνο ότι τα σφαιρίδια εισάγονται αδιάκοπα αρκούσε να με οδηγήσει στην επαναδοκιμή τους. Η πρώτη απόπειρα έγινε σε δώδεκα νεαρά αρσενικά (έτους 2017) που δεν θα ζευγάρωνα. Δεν περίμενα τέτοια ανταπόκριση στη λήψη αυτής της τροφής (αλεσμένη & σφαιρίδια). Ήδη όλοι οι γεννήτορες που έχουν τελειώσει το ζευγάρωμα και τα νεαρά θηλυκά απολαμβάνουν τα σφαιρίδια και την σκόνη που τους δίνω. Έχω αγωνία για τα αποτελέσματα στις δύσκολες περιόδους. Ελπίζω να είναι καλά και να αποχαιρετήσω για πάντα τους σπόρους και να αδειάσω το ντουλάπι της κουζίνας που τελεί εδώ και πολλά χρόνια υπό κατάληψη από βιταμίνες, συμπληρώματα και διάφορους εκλεκτούς σπόρους. Βέβαια θα έχω σποροφάγα τα νεαρά αρσενικά, αλλά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Δεν γίνεται αλλοιώς.

Η πίστη μου σε αυτού του είδους τη διατροφή προέρχεται από την πρακτική δοκιμασία που έκανα πριν δεκαοκτώ χρόνια και τα σπουδαία για τα καναρίνια μου αποτελέσματά της.

ROLLING STONES

Υ. Γ. : Τελικά μπορεί να βγει αληθινός ο φίλος που μας είχε πει ότι ο "τραχανάς" είναι η τροφή του μέλλοντος για τα καναρίνια. Δεν ζει, δυστυχώς, για να δει ότι αρκετές εταιρείες στρέφονται όλο και περισσότερο προς αυτήν την κατεύθυνση προϊόντων που μάλλον θα επιβάλλουν στην αγορά.
 
Κάτι παρόμοιο έχει και η ornitalia νομίζω, αλλά θέλει βρέξιμο. Όσο για το όνομα μπορείς ελεύθερα... Έτσι θα μάθουν και οι υπόλοιποι
 
δεν θέλω να πω επωνυμία, διότι δεν ξέρω, αν επιτρέπεται εδώ
Επιτρέπεται Γιώργο, αν θέλεις μπορείς να αναφέρεις εμπορικές ονομασίες προϊόντων ή επωνυμίες καταστημάτων.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες.
 
Κάτι παρόμοιο έχει και η ornitalia νομίζω, αλλά θέλει βρέξιμο
Γρηγόρη, δεν νομίζω να πρόκειται για το ίδιο προϊόν. Αυτό που λέει ο Γιώργος είναι κάτι αντίστοιχο της ξηράς τροφής των σκύλων / γατών (κροκέτες) και προσφέρονται όπως είναι, απευθείας από τη συσκευασία.
 
Θετική συνεπώς η εμπειρία σου για τα πέλετς...
Εγώ δεν τα έχω δοκιμάσει και δεν το βλέπω για τώρα κοντά...
διότι δεν ξέρω, αν επιτρέπεται εδώ
ελεύθερα... Θα περιμένουμε.
ότι ο "τραχανάς" είναι η τροφή του μέλλοντος
Όλα τα superfoods θεωρούνται τροφές του μέλλοντος...
Κάποιοι προβλέπουν και τον άνθρωπο να "εκτρέφεται" (αδόκιμος ως όρος αλλά.) με χαπάκια...
Και ίσως να είναι υπερπλήρη σε όλα τους.. εγώ όμως θα ήθελα όσο ζω να πιάνω την μπριζολίτσα από το κοκαλάκι και να τη δαγκώνω...
Αφήνω τα υπόλοιπα για τους super ανθρώπους...
 
Γρηγόρη, δεν νομίζω να πρόκειται για το ίδιο προϊόν. Αυτό που λέει ο Γιώργος είναι κάτι αντίστοιχο της ξηράς τροφής των σκύλων / γατών (κροκέτες) και προσφέρονται όπως είναι, απευθείας από τη συσκευασία.
Ναι έχεις δίκιο, εννοούσα το perle morbide
http://www.ornitalia.gr/sumplirwmata/605-perle-morbide.html
Αλλά ψάχνοντας στο site τους βρήκα αυτά
http://www.ornitalia.gr/20-diaites
Ειδικά στην δεύτερη σελίδα έχει κάποια πελλετς
 
Τα σφαιρίδια που τάϊσα το 2000 ήταν της αμερικάνικης εταιρείας Kaytee. Αυτά που δίνω σήμερα είναι των εταιρειών Versele Laga (Βέλγικη) και Psittacus Catalonia (Ισπανική). Η 1η φτιάχνει μόνο σφαιρίδια (C15 συντήρησης & C19 αναπαραγωγής) και η 2η άρχισε με μαλακή τροφή - συντήρησης, αναπαραγωγής, λευκών καναρινιών - και τελευταία έφτιαξε και τις microsferes. Με πληροφόρησαν ότι οι Βέλγοι κυκλοφόρησαν τα σφαιρίδια το 2002.
 
Βασικά εάν κατάλαβα καλά αυτό της Ορνιτάλια είναι διαφορετικό από αυτό της Β. Λαγκά. Με εντυπωσίασε ότι είσαι πολύ "σίγουρος" για αυτήν την αλλαγή. Με μπέρδεψε βέβαια εάν πρέπει να τις τριβεις ή να βάζεις έτσι τις μπίλιες καθώς και η τιμή τους, που είναι λίγο τσουχτερή. Δεν μπορώ εάν δεν δοκιμάσω να ξεκαθαρίσω την αναλογία σε σχέση με την παραδοσιακή τροφή ώστε να καταλάβω την οικονομικ΄λη αναλογία. Πάντως προβληματίστηκα αρκετά ή μάλλον με εντυπωσίασε η θέρμη που μιλάς για αυτό το προιόν. Σίγουρα θα κάνω κάποια δοκιμή αργότερα μετά το τελείωμα με τα ζευγάρια.
 
Χρησιμοποιώ pellets ως βασική τροφή των παπαγάλων μου πάνω απο 10 χρόνια. Για πολλά χρόνια επίσης δεν έδινα καθόλου σπόρια διότι δεν ήμουν ικανοποιημένος απο τα μίγματα σπόρων που έβρισκα στην ελληνική αγορά και παράγγελνα απο την Αγγλία τα πέλετς απο το 2006. Όλα αυτά τα χρόνια όμως και με όσα διαβάζω κι ακούω απο άλλους που έχουν παπαγάλους είναι ότι η ποικιλία στη διατροφή είναι σοβαρή υπόθεση. Καμία φόρμουλα που κατασκευάζει μια εταιρεία για ένα κοινό δεν είναι πανάκεια ούτε και καλύπτει τις ανάγκες όλων στους οποίους απευθύνεται. Έχω καταλήξει στο να χορηγώ πέλετς ως βασική τροφή και λιγότερα σπόρια αλλά καθημερινά δίνω φρέσκα λαχανικά και λιγότερα φρούτα εποχής ανελλιπώς. Τα καναρίνια καθότι σποροφάγα σε μεγαλύτερο ποσοστό απο τους παπαγάλους ίσως να είχαν ακόμη καλύτερη ανταπόκριση στην περισσότερη αποκλειστική διατροφή με πέλετς. Εννοείται πως οι κατασκευάστριες εταιρείες γράφουν ρητά στις συσκευασίες ότι μιας και τα πέλετς είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες ότι απαγορεύεται η εξτρα χορήγηση βιταμινών στο νερό ή στην τροφή.
 
Θα έλεγα οτι λύνουν τα προβλήματα της καθαριότητας, του χρόνου απασχόλησης και της σπατάλης της τροφής. Σ' ένα μεγάλο εκτροφείο ίσως είναι πράγματι Η ΛΥΣΗ. Ετοιμάζουν υγειή πουλιά για εκθέσεις και μεταπώληση.
Εκείνο που καταστρέφουν όμως, είναι αυτό, που όσοι σκεφτόμαστε την εκτροφή σαν χόμπυ, πρέπει να διαφυλάξουμε. ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ ;). Την διατήρηση δηλαδή της αρχέγονης παρακαταθήκης. Το ψάξιμο των σπόρων, η ποικιλία τους, το σγάρλεμα, η απόρριψη και η κατανάλωση είναι κάτι βασικό και τις περισσότερες φορές η μόνιμη και μόνη πηγή "ξεστρεσαρίσματος" των καναρινιών μας.
Φέτος είχα και προσωπικό παράδειγμα. Ενα θηλυκό εξ Ιταλίας δεν τα κατάφερε να επιβιώσει με όσα καλά του προσέφερα, αφού δεν άγγιζε κανέναν σπόρο απο τα 2-3 μείγματα που του άλλαξα.
 
Η kaytee βγάζει ακόμα και εισάγωντε από κάποια Ελληνικά καταστήματα... Μια φορά που είχα βάλει σε αυγοθήκη ούτε που το ακουμπήσανε...
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
. Αρκετές εταιρείες στρέφονται όλο και περισσότερο προς αυτήν την κατεύθυνση προϊόντων που μάλλον θα επιβάλλουν στην αγορά.
Δύσκολα θα επικρατήσουν διότι δεν είναι αποδεκτές απο τα πουλιά αυτές οι τροφές. Χρειάζεται πρόγραμμα, αποφασιστικότητα και συνεχής προσπάθεια εκ μέρους του εκτροφέα για να καταφέρει να "γυρίσουν" σε πέλλετ τα πουλιά.
 
Τα σφαιρίδια των εταιρειών που αναφέρω τα χορηγώ πλέον αποκλειστικά στο 60% των καναρινιών μου, τα οποία θα μπορούσα να πω ότι τα "καταβροχθίζουν". Η μετάβαση από τους σπόρους στα σφαιρίδια δεν ήταν ούτε επίπονη ούτε δύσκολη για τα καναρίνια κι εμένα. Ακόμη και τότε που τα χρησιμοποίησα για πρώτη φορά το 2000 θυμάμαι ότι το "πέρασμα" δεν ήταν δύσκολο, μόνο που τότε είχα μία αγωνία γιατί δεν γνώριζα περί τίνος επρόκειτο. Αυτή την φορά ήταν ακριβώς όπως οι αντιδράσεις των γονέων για το δεύτερο παιδί.
 
Ένα ενήλικο πουλί το οποίο έχει μεγαλώσει με σφαιρίδια, είναι σε θέση να φάει σπόρους;
Oλες οι εταιρείες ισχυρίζονται οτι δεν αποκόπτονται τα πουλιά απο αυτή την "συνήθεια". Να τις πιστέψουμε;
Η δυσκολία πάντως βρίσκεται στην μεταβίβαση της εκτροφής απο τους σπόρους στο πέλλετ, γι' αυτό και πολλές των εταιρειών έχουν προγράμματα σταδιακής μεταβίβασης με συγκεκριμένες ποσότητες ανάμιξης με σπορικά ανα περίοδο (όχι πάντα η ίδια ποσότητα αλλά και διαφοροποίηση στις ποικιλίες και τον αριθμό των σπορικών).
 
Back
Top