Αναπαραγωγή Δυστοκία - Στάση αυγού!

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Petran
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Petran

PB Member
Εγγραφή
22 Ιουν 2006
Μηνύματα
109
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Καλημέρα σε όλους,
ειδικά για μένα είναι μια καλή μέρα, ύστερα από τα χθεσινά που έπαθα.

Η θηλυκιά μου ετοιμαζόταν για τρίτη γέννα και ενώ είχε χτίσει την φωλιά, αυγά δεν έβλεπα. Βέβαια την είχα δει από μέρες που πίσω ήταν πολύ πρησμένη. Σίγουρα κάτι είχε αλλά περίμενα να δω τι θα γίνει, αν τα καταφέρει μόνη, ύστερα από την επικοινωνία μου με μια φίλη που είναι ειδική σε αυτά. Τελικά μέχρι έχθες δεν τα κατάφερε, πρήστικε πιο πολύ, την πήρα παραμάσχαλα που λεν, και πήγα στο πετ που δουλεύει η φίλη μου. Ήταν όντως ΔΥΣΤΟΚΙΑ ΑΥΓΟΥ. Το μόνο που μου είπαν να κάνω ήταν με μια μπατονέτα και λάδι να αλείψω το μέρος του πρωκτού, και έξω και μέσα με όση προσοχή μπορούσα. Μου είπαν ότι ή θα γεννήσει ή θα σπάσει μέσα το αυγό και θα πεθάνει. Πρώτη φορά μου συνέβει, φρίκαρα, έκανα ότι μου πανε, περίμενα, και σήμερα το πρωϊ επιτέλους είδα ένα αυγό στη φωλιά. Η ανακούφιση ήταν μεγάλη. Παρακάτω σας παραθέτω ένα απόσπασμα σχετικά με το θέμα, από ένα άρθρο που πρόκειται να τυπωθεί στο περιοδικό που φτιάχνω για τα κατοικίδια:

Δυστοκία - Στάση αυγού

Με τον όρο δυστοκία στα πτηνά εννοούμε την κατάσταση κατά την οποία το πλήρως σχηματισμένο αυγό βρίσκεται στο οπισθιότερο τμήμα του ωαγωγού και είτε φράσσει την αμάρα είτε προκαλεί πρόπτωση του ωαγωγού, ενώ με τον όρο στάση του αυγού εννοούμε την αδυναμία διέλευσης του αυγού από τον ωαγωγό και την γέννηση του σε φυσιολογικό χρονικό διάστημα. Τα περισσότερα είδη καλλωπιστικών πτηνών ωοτοκούν τα αυγά σε μεσοδιάστημα 24 ωρών, όμως το χρονικό αυτό διάστημα ποικίλει κάνοντας δύσκολη την έγκαιρη διάγνωση της παθολογικής αυτής κατάστασης. Η δυστοκία είναι συχνή στα παπαγαλάκια, τα καναρίνια, τα cockatiels και στα Lovebirds. Οι ανατομικές περιοχές όπου παρατηρείται συχνότερα στάση του αυγού είναι το οπίσθιο τμήμα μήτρας (κελυφογόνος μοίρα του ωαγωγού), ο κόλπος (τελική μοίρα του ωαγωγού) και το σημείο μετάβασης του κόλπου στην αμάρα.
Τα συχνότερα αίτια δυστοκίας είναι οι διατροφικές ανεπάρκειες π.χ ασβεστίου, βιτ Α, βιτ Ε, σεληνίου και πρωτεϊνών, η ωοτοκία μεγάλου αριθμού ή παραμορφωμένων αυγών, η απειρία ωοτοκίας κατά την πρώτη ωοτοκία. Σημαντικό ρόλο επίσης διαδραματίζουν η παχυσαρκία, το στρες, η μεγάλη ηλικία, η κληρονομικότητα και οι αλλοιώσεις ή φλεγμονή του ωαγωγού. Λιγότερο συχνές αιτίες αποτελούν η σύζευξή εκτός αναπαραγωγικής περιόδου και ο παραμένων δεξιός ωαγωγός ενώ οι ανατομικές ανωμαλίες της πυέλου που μπορούν να προκαλέσουν δυστοκία είναι σπάνιες..


Ελπίζω να μην τύχει σε κανέναν σας!
Πέτρος
 
Πέτρο διάβασε λιγάκι αυτό, έστω και αν δεν έχει σημασία πλέον.

Χρησιμοποιείτε την αναζήτηση που βρίσκεται στη γραμμή των μενού. Πολλές φορές αυτό που ζητάτε είναι δίπλα σας.
 
Φιλε petran καλημερα!
κ οντως, οπως κ εσυ ειπες ειναι μια καλη μερα!:D. Αφου ειχε καλο τελος η περιπετεια!
μου εχει τυχει κ μενα σε καναρα αυτο το ασχημο περιστατικο κ ευτυχως πηγαν κ σε μενα ολα οκ! Κ μαλιστα ειχε 2 μερες σε αυτη την κατασταση!☹
 
Aντε Πετράν, ολα καλά πηγαν. Να την προσεχεις πολυ την τιμπραντο σου αλλιως...Boxing

και περιμενω το περιοδικο ε;:D
 
Ευχαριστώ Κατερίνα, και όλους γενικά

το περιοδικό είναι στο δρόμο του, ήδη έχω κάνει το μισό, ελπίζω μέχρι μέσα Ιουνίου να έχει βγει. Και εννοείται ότι θα στο στείλω .

Καθυστερήσαμε λιγό!
 
Τελικά γεννήθηκε σήμερα και το δεύτερο αυγό και αυτό που παρατήρησα ήταν ότι δικαιολογημένα το θηλυκό έιχε ΔΥΣΤΟΚΙΑ. Το πρώτο αυγό είναι τεράστιο😱 μπροστά στο δεύτερο. Έπαθα πλάκα!

Το καημένο το πουλάκι☹!
Ευτυχώς όλα πηγαίνουν καλώς.
 
Back
Top