Αναπαραγωγή Δώδεκα ημέρες με φωλιά αλλά χωρίς αυγά

Νίκο εσύ δεν τα έχεις μέσα;
Μέσα τα έχω αλλά χωρίς θέρμανση και σε αυτή την βδομάδα που μας πέρασε είχαμε μια πτώση θερμοκρασίας περίπου 8 με 10 βαθμούς από 16 πέσαμε στους 6 και την Κυριακή θα πέσει και αλλο
 
Εμένα σήμερα κανάρα του 16,έκανε το 70% της φωλιάς σε μιάμιση ώρα. Της έδωσα δοκιμαστικά νήμα το μεσημέρι. Θεωρώ σίγουρο οτι θα εχω τερτίπια ειδικά αν επαληθευτεί η πτώση της θερμοκρασίας το ΣΚ.
Τέτοια εποχή φοβάμαι περισσότερο την υγρασία γιατί κλουβιαζουν τα αυγά παρά την θερμοκρασία (από τη στιγμή που είναι προστατευμένα από αέρα και φυσικά όχι ακραίες πτώσεις θερμοκρασίες)! Εγώ στο χώρο μου πλέον ο οποίος είναι προστατευμένος μόνο από αέρα κατά τα άλλα επηρεάζεται από τις εξωτερικές θερμοκρασίες συν ότι έχω αυξημένη υγρασία φθάνει μέχρι 85% το πρωί και πέφτει μέχρι 60% θερμοκρασίες 8 μέχρι 12 βαθμούς 2 καναρουλες δεν μπορούσα να της τρεναρω άλλο μαδιοντουσαν κτλ τις έβαλα με μεγάλο ρισκο να είναι η πρώτη γέννα αποτυχημένη όχι γιατί δεν είναι έτοιμα τα αρσενικά αλλά λόγο της υγρασίας!
Deukalion εσυ τι υγρασία μετράς το πρωί και πόσο πέφτει κατά την διάρκεια τις ημέρας;
 
Εγώ στο χώρο μου πλέον ο οποίος είναι προστατευμένος μόνο από αέρα κατά τα άλλα επηρεάζεται από τις εξωτερικές θερμοκρασίες συν ότι έχω αυξημένη υγρασία φθάνει μέχρι 85% το πρωί και πέφτει μέχρι 60% θερμοκρασίες 8 μέχρι 12 βαθμούς
Εγώ έχω 85,87 μέχρι και 92% μέσα στο σπίτι 😀.
Έξω στον κήπο, πάει παρόμοια με εσένα.Αν έχει βρέξει δεν πέφτει ποτέ. Ο καλύτερος καιρός για εμένα είναι βοριάς φυσικά. Σε λίγες μέρες που θα έχω δειλά δειλά άμεσα ηλιακό φως,θα έρθει η κατάσταση σε κάπως καλυτερα επίπεδα.
Δεν ξέρω πως επηρεάζει η υγρασία του χώρου τα κλούβια αυγά, δε νομίζω η καναρα να μην μπορεί να ελέγξει τι γίνεται κάτω απο τα πόδια της. Πέρσι τον Μάιο είχα απο 70++ μέχρι 30%. Ενας νεοσσός δεν μπόρεσε να σπάσει το κέλυφος σε μια μέρα με 30% υγρασία, παρότι και μπάνια έδινα και έβρεξα με το λάστιχο, απο πολύ πρωι εκείνη την ημέρα.
 
Deukalion είναι πολύ υψηλά και αυτά φοβάμαι και γω! Τώρα με της βροχές και το νοτιά δεν πρόκειται να πέσουν κάτω από το 75 έστω και το μεσημέρι υπομονή να φάμε και τον μισό Μάρτη!
 
Έχεις ζευγαρώσει εσυ ποτέ με υγρασία πάνω από 80% χωρίς προβλήματα;
Σταμάτη το τι υγρασία έχει ο χώρος... επηρεάζει ελάχιστα την υγρασία ανάμεσα στην κανάρα και τα αυγά... Σίγουρα υπάρχει όπως και σε όλα η "καλή" που βοηθά και η "κακή" που δυσκολεύει
Αλλά μια κανάρα με σωστό φτέρωμα έχει να φοβάται ελάχιστα από τις εξωτερικές μεταβολές σε θερμοκρασία υγρασία... κλπ
Τα αυγά επωάζονται και εκκολάπτονται με την ίδια επιτυχία με βροχή ακόμη και με χιόνια στη φύση.
Για να σταματήσουμε να ξεφεύγουμε από το θέμα κι επειδή ξέρω πως εσύ το έχεις διαβάσει θα παραθέσω το σχετικό άρθρο για να το διαβάσουν και οι μελλοντικοί επισκέπτες του θέματος https://community.petbirds.gr/threa...-του-χώρου-στην-αναπαραγωγή-των-πτηνών.30251/
 
Έχεις ζευγαρώσει εσυ ποτέ με υγρασία πάνω από 80% χωρίς προβλήματα;
Σταμάτη συμπληρωματικά να αναφέρω, πως δεν γίνεται να κοιτάμε την σχετική υγρασία ξέχωρα της θερμοκρασίας.
Συνεπώς, ο Γιάννης έχοντας εσωτερική εκτροφή, δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτό που ρωτάς.Χωρίς να ξέρω να διαβάζω ψυχομετρικούς χάρτες, εικάζω οτι οι συνθήκες μας είναι στην ίδια καμπύλη με αυτές του Γιάννη. Θέλω να πω, δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάτι το φοβερό.
Επίσης απο ότι έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια, η υγρασία του χώρου μόνο αν είναι πολύ χαμηλή μπορεί να επηρεάσει. Σαν παράγοντας λαμβάνει κάποια σημασία μόνο τις ημέρες της εκκόλαψης.
Οπότε για την περίπτωση "κλούβιο αυγό", πιο πολύ θα έριχνα την ευθύνη, στα πουλιά, στην χαμηλή θερμοκρασία και κυρίως στους χειρισμούς μας σε περίπτωση φύλαξης αυγών.
Συμπληρωματικό άρθρο και συζήτηση:
https://community.petbirds.gr/threads/Θερμοκρασία-και-υγρασία-την-περίοδο-επώασης-καναρινιών.7298/
https://community.petbirds.gr/threads/Μπορούμε-να-αλλάξουμε-την-υγρασία-στη-φωλιά-και-πως.30224/

ΥΓ1:Δεν έχω καταλάβει αν πήρες κλούβια αυγά ή αν φοβάσαι οτι θα πάρεις.
ΥΓ2:Να δεις στο τέλος-τέλος οτι θα βγει πως έχουμε και τις καλύτερες συνθήκες! 😀
 
Τελευταία επεξεργασία:
misalouris θεωρώ ότι το 80% και πάνω είναι απαγορευτικό όχι μόνο για αναπαραγωγή αλλά και για τα ίδια τα πουλιά το ότι είναι προικισμένα να μπορούν να προστατέψουν από μόνα τους κάποιες καταστάσεις δεν σημαίνει ότι δεν τα κουράζει και δεν τα επηρεάζει! Αν κάποιος νέος φίλος στο PB ρωτούσε για την υγρασία η δική μου απάντηση είναι ότι τα όρια είναι 45% με 75% και το ιδανικό το 55% με 65%!
Θέλω να πω, δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάτι το φοβερό.
Οι υγρασία σε σχέση με την θερμοκρασία στην Αττική θα έλεγα ότι είναι μια χαρά, σε πολλά μέρη όμως στην επαρχεία δεν συμβαδίζουν αν λοιπόν φθάσουμε στους 20 βαθμούς με υψηλή υγρασία θα αρχίσουν τα προβλήματα και για τα ίδια τα πουλιά!
Οπότε για την περίπτωση "κλούβιο αυγό", πιο πολύ θα έριχνα την ευθύνη, στα πουλιά, στην χαμηλή θερμοκρασία και κυρίως στους χειρισμούς μας σε περίπτωση φύλαξης αυγών.
Στο τρόπο φυλάξεις από την στιγμή που έχεις τόσο πολύ υγρασία!
Δεν έχω καταλάβει αν πήρες κλούβια αυγά ή αν φοβάσαι οτι θα πάρεις.
Φοβάμαι! Είναι πρώτη φορά που αντιμετωπίζω τόσο πολύ υγρασία!
Να δεις στο τέλος-τέλος οτι θα βγει πως έχουμε και τις καλύτερες συνθήκες! 😀
Το εύχομαι!
 
Πάντως κι εγώ Σταμάτη, νομίζω (δεν έχω και εμπεριστατωμένη άποψη για αυτό) ότι η μεγάλη υγρασία δεν θα επηρεάσει την εκκόλαψη των αυγών, αλλά ότι το πρόβλημα έγκειται όταν η ατμόσφαιρα είναι πολύ ξηρή. Το νομίζω και ελπίζω ότι δεν θα επιβεβαιωθεί το αντίθετο ούτε στη δική σου εκτροφή ούτε σε άλλου. Μένει να το δούμε.
 
Δεν έχω εμπειρία βέβαια στο θέμα της συζήτησής σας αλλά θυμάμαι όταν διαβάζαμε για το άρθρο της αναπαραγωγής, βεβαίως ιδανική υγρασία περιβάλλοντος αναφερόταν γύρω-πάνω από 60%.
Εκείνο που επιμόνως διάβαζα να απασχολεί τα πουλιά και να λαμβάνουν ειδική μέριμνα, ήταν η υγρασία της ίδιας της φωλιάς τους, κάτι για το οποίο χρησιμοποιούν διάφορα τεχνάσματα, τόσο κατασκευαστικά, όσο και στην επιλογή των υλικών και τη διαστρωμάτωσή της.
Αυτό γιατί αυξημένη υγρασία στη φωλιά, συν την επιβάρυνση από την υγρασία των κουτσουλιών και τη θερμοκρασία των σωμάτων, έχει σαν συνέπεια την ανάπτυξη μυκήτων και μικροβίων επιζήμιων για τους νεοσσούς και το θηλυκό.
Βάσει αυτών σκέφτομαι την ιδέα που επίσης διάβασα τότε, να κάνουμε (κάνετε) τρυπίτσες στην τσόχα της φωλιάς για εξαερισμό και για υλικό επίστρωσης να δίνετε υλικό αραιό και όχι υδρόφιλο.
Και δεν θα παραλείψω να ξανά πω για τα αρωματικά βότανα, όπως θυμάρι και δεντρολίβανο ή και χαμομήλι, καλύτερα μαραμένα.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Εκείνο που επιμόνως διάβαζα να απασχολεί τα πουλιά και να λαμβάνουν ειδική μέριμνα, ήταν η υγρασία της ίδιας της φωλιάς τους, κάτι για το οποίο χρησιμοποιούν διάφορα τεχνάσματα, τόσο κατασκευαστικά, όσο και στην επιλογή των υλικών και τη διαστρωμάτωσή της.
Ένα άρθρο μας έχει ένα εντυπωσιακό απόσπασμα:

"Η υγρασία κάτω από τη θηλυκιά προέρχεται από την εξάτμιση του νερού από τα μικρά στα αυγά. Τα μικρά για να αναπτυχθούν, χρησιμοποιούν το λίπος του κρόκου προκειμένου να πάρουν ενέργεια. Η μετατροπή του λίπους δημιουργεί νερό το οποίο αποβάλλεται από το αυγό. Μετρήθηκε ότι το νερό που αποβάλλεται αντιστοιχεί στο 15% του βάρους του μικρού."

Οπότε αν καταφέρεις Μαρία, μέσα σε μια πρόταση, να σπείρεις την αμφιβολία οτι τα συνηθισμένα αξεσουάρ αναπαραγωγής επηρεάζουν τον αριθμό των εκκολαπτόμενων τελικά αυγών,θα έχεις μια δική σου θέση στο πάνθεον.

εγώ είμαι στην γραμμή του Αυγουστίνου και του Καρτέσιου, οπότε θα με έχεις κερδίσει απο εχθές
 
αν καταφέρεις Μαρία, μέσα σε μια πρόταση, να σπείρεις την αμφιβολία
Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον.
,θα έχεις μια δική σου θέση στο πάνθεον.
Αυτό καθόλου :)
Όχι σοβαρολογώντας δεν είμαι σε θέση να "το πάω" εκεί.
Αυτά είναι για σένα που καλπάζεις, εγώ κούτσα-κούτσα και με τις μασελίτσες μου, προτιμώ να διαβάζω τα έτοιμα τα δικά σου και να μαθαίνω το κάτι τις μου το επιπλέον :D
 
Και επανέρχομαι στο αρχικό θέμα 6 ημέρες μετα με νεότερα.
Η κάναρα που είχε 5 ημέρες φωλιά οπος αναφέρω αρχικά, μέχρι σησήμε έχει 4 αυγά.
Η άλλη έχει συμπληρώσει 18 ημέρες με φωλιά και ενώ κάθεται αρκετές ώρες αυγα ακομα δεν έκανε.
Μιπος είναι ώρα να την χωρισω και να πάρω αποφααπ ότι κάτι δεν πάει καλά;
 
Η άλλη έχει συμπληρώσει 18 ημέρες με φωλιά και ενώ κάθεται αρκετές ώρες αυγα ακομα δεν έκανε.
Μπορείς να μας πεις την "προϊστορία" και την ηλικία της;
 
Μπορείς να μας πεις την "προϊστορία" και την ηλικία της;
Το θηλυκό είναι του 2016 σηγουρα γιατί φερει δαχτυλίδι που το αναγραφει.
Έχει γίνει σωστή διατροφική προετοιμασία και υπάρχει μόνιμα κόκαλο σουπιας. (αλλά δεν το πολύ τσιμπάει).
Επίσης τοποθέτησα μόνιμα κοχύλια.
Στις 6 Ιανουαρίου γεννήσε ένα αυγό χωρίς τσοφλι τοτε είχα ανεβάσει και το αναλογο θέμα.
Ακολουθεισα μια εβδομάδα με υγρό ασβέστιο και τότε γεννήσε ένα κανονικό.
Του εκανα μια εβδομάδα παύση και μετα για άλλη μια εβδομάδα πάλι υγρό ασβεστιο.
Έκτοτε δεν ξανά γεννήσε.

Πρόκειται για θυληκο τιμπραντο με πετυχημένες γέννες το 2017 από Έλληνα εκτροφέα GR είναι και το δαχτυλίδι του.

Το πουλάκι το έχω από τόν ιουνΙου του 17 εγώ δεν το έβαλα να ξανά γεννηση διότι ο εκτροφέας μου είπε ότι είδη ειχε τρεις γέννες.

Το μόνο θετικό είναι ότι μέχρι τέλος καλοκαιριού γεννούσε αυγα.

κι 2-3 φορές την εβδομάδα αυγό

Ανοίγει χωρίς να κουράζετε το στόμα
Σπύρο, αν μπορείς συνέθεσε όλες αυτές τις πληροφορίες, αν αφορούν τη συγκεκριμένη κανάρα γιατί κάπου το ζήτημα χάνεται σε πολλά μηνύματα.
 
Μπορείς να μας πεις την "προϊστορία" και την ηλικία της;
Είναι του 2016.
Την απέκτησα το καλοκαίρι του 17.
Δεν προσπάθησα πέρσι να την ζευγαρωσω.
Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού γεννουσε κάποια αυγά.
Σύμφωνα με τον προηγούμενο ιδιοκτήτη είχε πετυχημένες γεννες σε αυτον.
7 Ιανουαρίου γεννήσε ένα αυγό χωρίς τσοφλι μετά από αγωγή με υγρό ασβεστιο γεννήσε μετά από μια εβδομάδα ένα κανονικό.

Σπύρο, αν μπορείς συνέθεσε όλες αυτές τις πληροφορίες, αν αφορούν τη συγκεκριμένη κανάρα γιατί κάπου το ζήτημα χάνεται σε πολλά μηνύματα.
Ναι για αυτήν την καναρα πρόκειται
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
bluespyros υπάρχουν περιπτώσεις που από παθολογικές αιτίες η κανάρα δεν μπορεί να κάνει αυγό..
Επειδή όμως είναι πολύ νωρίς για κάθε συμπέρασμα θα παρακαλούσα να δώσουμε λίγο χρόνο...
Ίσως είναι απλά ανέτοιμη.. κι εμείς περισσότερο βιαστικοί.
 
Back
Top