@Nausicaa συμφωνώ με ότι λες κ για την φροντίδα καναρινιού που έχω εγώ αλλά διαφωνώ σε ένα σημείο. Κάθε μέρα δεν του αλλάζω σπόρους.Αλλά κάθε δύο με τρεις μέρες του αλλάζω ριζικά τους σπόρους στην ταίστρα κ γεμίζω νέα ταίστρα. Εάν το κάνω κάθε μέρα φοβαμαι ότι θα τρώει μόνο τους λιπαρούς κ θα αγνοεί τους υπόλοιπους. Με παπαγάλο δεν υπάρχει αυτός ο φόβος;
@MARY58 Δεν ξέρω από καναρίνια, αλλά ακριβώς γιαυτό αλλάζουμε σπόρους κάθε μέρα, για να ελεγχουμε τι και πόσο τρώνε, αλλιώς χανόμαστε στην μετάφραση. Είναι σημαντικό να μάθει το πουλάκι να τρώει απόλα. Τα μπάτζι τουλάχιστον είναι εξαιρετικά πεισματάρικα ζώα και το να αφήνουμε σπόρους που δεν τους αρέσουν δεν τα πείθει, απλά θα ψοφήσουν της πείνας. Πρεπει να τους εξηγησουμε τι είναι βρόσιμο και τι όχι, και ότι τρώμε ό,τι έχουμε στο πιάτο μας. Αυτό γίνεται με διάφορους τρόπους στα μπάτζι που δεν είναι επί του παρόντως, εκτός κι αν η συντακτης έχει θέμα συγκεκριμένο, οπότε ευχαρίστως να ανταλλάξουμε μεθόδους πειθού. Ένα μπάτζι που τρώει βασικά σπόρους τρώει 1.5-2 κουταλιές την ημέρα, τόσο βάζουμε ΄τοσο τρώνε. Εαν τρώνε πολλά πέλλετ, τότε μια το πολύ. Οι Ταίστρες της αγοράς είναι αστείες, δεν βοηθούν καθόλου, αλλά ένα ρηχό μπωλ βοηθά.
Προσωπικά πλέον έχω σχεδόν εγκαταλείψει τις ταΐστρες, βαω καθε μέρα το λεγόμενο foraging tray, ώστε και να δουλεύουν για το λιπαρό φαγητό τους, και για να με αφηνουν σε ησυχία.
@Nausicaa εδώ βλέπω διαφορά με καναρίνι. Από την δική μου μικρή εμπειρία, το καναρίνι δεν θα προτιμήσει να μείνει νηστικό αλλά θα αναγκαστεί να φάει κ σπόρους που του είναι λιγότερο νόστιμοι. Βέβαια κάθε δύο τρεις μέρες που τα αλλάζω σιγά τον καταναγκασμό! γιατί του γεμίζω ξανά νέα ταίστρα.
Επίσης δεν τα πλένω κάθε μέρα. Έχω καθαρές ρεζέρβες κ αλλάζω ταίστρα κάθε τρεις μέρες που την γεμίζω κ ποτίστρες. Κάθε μία ή δύο εβδομάδες τα πλένω όλα μαζί με υγρό πιάτων κ πολύ πολύ ξεβγαλμα. Η ιδέα του υγρού πιάτων για παιδικά σκεύη είναι πολύ καλή. !
@MARY58 Πραγματικά δεν είχα ποτε καναρίνι, απο κοντά έχω δει μόνο σε αυτα τα πετσοπ της κακιάς ώρας που σε κάνουν να βγεις κλαίγοντας. Τα μπάτζι είναι γνωστά για το πόσο ισιόρρυθμα και επιλεκτικά είναι με το φαγητό τους. Μάλιστα κι εγώ κόντεψα να την πατήσω άσχημα με την Ίριδα. Ποιος ξέρει τι μιξ έτρωγε στο προηγούμενο σπίτι της και δεν ήθελε την vitakraft. Βασικά δεν ήθλε τίποτα πέρα από δυο σποράκια και στικ. Της αφήσαμε την ταϊστρα για 24ωρο κι εκείνη απλα μας κοιτούσε με ύφος. Καθε τόσο κατέβαινε στην ταϊστρα, έριχνε μια ματιά, κατσουφιαζε και έφευγε. Ούτε μωρό! Και να φανταστείς νηστική την είχαμε βρει. Είναι εξαιρετικά ιδιοτροπα πλασματα με το φαγητό. Να φανταζτείς, η Ίρις λατρευει τα πελετ της Harrisson's, τρώει μια κουταλιά του γλυκού κάθε μέρα, μαζί με λαχανικά και ελάχιστους σπόρους (ισως απλώς δεν της αρέσουν οι σπόροι?). Αλλά αν βάλω πέλλετ σε άλλο μπωλ και όχι στη αυγοθηκη που της έβαλα και τα δοκίμασε πρώτη φορά, απλώς δεν τρωει. Τρελοκομείο τα δεινοσαυράκια. Ο Σκρουτζ κοντεύει να κάνει τους γιατρους να σκίζουν τα πτυχια τους γιατί δεν πίνει νερό που είναι θολό. Κακά τα ψέματα, αυτό του έσωσε την ζωη όταν τον είχαν με μαυρη μούχλα σε εκείνο το κολαστήριο, αλλάτώρα που ταλαιπωρείται ακόμα με τα εντερικά του, πώς να του εξηγήσουμε ότι το νερό έχει χρησιμα προβιοτικά, ηλεκτρολυτες και ό,τι άλλο χρειάζονται κατα διαστηματα τα διαφορα μη συνεργασιμα όργανά του. Θα μπορούσα να γραψω βιβλίο για τους τρόπους που έχουμε δοκιμάσει για να τρώει και να πίνει αυτάπου πρέπει, στην αρχη δεν πλησιαζε καν την θολή ποτίστρα.
Ούτε κιε γώ πλένω με την στενή έννοια, εκτός κι αν έχουν κάτι έξτρα μέσα, που του Σκρουτζ συχνά έχουν. Και πολλές ρεζερβες, άλλωστε μερικά λεπτά κοστίζουν, εδώ θα κολλήσουμε.
@Nausicaa είναι γλύκες με τις ιδιοτροπίες τους. Τα αγαπάς πιο πολύ όσο κουρασμένη κ απογοητευμένη κ αν νοιώθεις! Ο Σοφοκλής μου έχει την ιδιοτροπια να μην θέλει το μίλλετ! Του είναι παντελώς αδιάφορο. Επίσης θέλω να σου πω το εξής. Πριν λίγες μέρες πήρα ποτίστρες κενού αέρα. Ο Σοφοκλής μου ξετρελλαθηκε. Πίνει , παίζει τσιμπάει το ρύγχος της ποτίστρας, το ευχαριστιέται απίστευτα! Δεν το περίμενα! Κ έχω τόσες κλασσικές . Του εχω στη Ζευγαρώστρα κ μια κλασσική για καλό κ για κακό αλλά ούτε να γυρίσει να την δει! Εάν κάνουν για budgie, ο Σκρουτζ δεν θα βλέπει ή δεν θα επικεντρώνεται στο θόλο με βιταμίνες νερό κ θα πίνει. Εγώ πήρα αυτές στα 100 κ 50 ml.
@MARY58 Δυστυχώς δεν κάνουν, λόγω ράμφους. Είχαμε τετοιες όταν ήμουν παιδί και όντως υπήρχε μια δυσκολία. Και μακάρι να έπαιρνε μονο βιταμίνες. Θα έπρεπε να παίρνει διάφορα μαζί, αλλά κάνουν το νερό τόσο χρωματιστό και πυκνό που ακόμα κι εγώ θα συμφωνησω ότι δεν βοηθάει. Οπότε γενικά παίρνει ό,τι επείγει. Από εχθές, ενω για 15 μέρες ήταν μια χαρά, έχει πάλι γαστρεντερικά, οπότε παίρνει προβιοτικά. Αν του προκύψει διάρροια παίρνει και προβιοτικα και ηλεκτρολύτες με αφαίρεση της ποτίστρας γιατί γίνεται σωλήνας, απλά πίνει, αλλά δεν απορροφά. Αν δεν έχει θέμα παίρνει ασβέστιο και βιταμίνες και τι άλλο έχει το anti-stress για την πτερόρροια που δεν το έχει αφήσει να ηρεμήσει 6 μήνες. Τέλος πάντων, ξεφεύγουμε από την ουσια και μην τρομάξουμε και τους καινούργιους. Πάντως αν όλα πάνε καλά, ο Σκρουτζ θα έχει έναν πολύ ειδικό συγκάτοικο που θα χρειάζεται άλλου είδους σκέυη. Το δουλεύουμε ;)
Παρεμπιπτόντως, Σοφοκλής είναι καταπληκτικό όνομα για καναρίνι!
@Nausicaa σ'ευχαριστώ. Η νονά του είναι η μάνα μου. Θέλω να σου πω ότι είναι πολύ τυχερά τα budgie σου κ ο Σκρουτζ κ η Αυγή κ η Ίριδα ( φοβερά ονόματα κ αυτά) που σε έχουν μανούλα τους. Έχουν υιοθετήσει έναν υπέροχο άνθρωπο!
Καλησπέρα παιδιά , σας δείχνω μετά από τις συμβουλές σας το αποτέλεσμα στο πως έφτιαξα το κλουβί τους, ελπίζω να είναι καλό, περιμένω τις παρατηρήσεις σας ...
Εγω δεν θα εβαζα την σκάλα έτσι να κρέμεται στον αέρα.
Και επίσης αν θελεις όσο έχεις τις μπανιέρες καλό θα ειναι να αφαιρείς τις τροφοθηκες για να μην πάρουν υγρασία από τα τινάγματα των φτερών.
@fei Καλημέρα, ναι οι πατηθρες είναι πολύ σημαντικές, δεν είναι αισθητικό το θέμα. Οι παπαγάλοι χρειάζονται κλαδια από φυσικό ξύλο σε διάφορες διαμέτρους με φλοιό για αρκετους λόγους. Τα πλαστικά κλαδιά και τα ξύλινα τύπου βέργας, σαν αυτά που έχετε, δεν κατανέμουν το βάρους του πουλιού σωστά με αποτέμεσμα το μαλακό κομμάτι της πατούσας να δέχεται πίεση μόνο σε συγκεκριμένα σημεία. Αυτό προκαλέι καταπόνηση των ποδιών και σοβαρές πληγές, που λέγονται bumblefoot, δλδ πρηξίματα και πληγές που θεραπεύονται αλλά πονά πολύ. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να μείνει και μόνιμη βλάβη, από μια μικρή παραμόρφωση μέχρι ακρωτηριασμός αν νεκρωθεί δάχτυλο. Θα βρείτε σε όλα τα διαδικτυακά καταστήματα πετσόπ.
Προσθήκη: Μην γκουγκλάρεις τον όρο αν μόλις έφαγες, δεν ειναι ευχάριστο θέαμα.
Χρησιμοποιούμε τα απαραίτητα cookies για τη λειτουργία του ιστότοπου και προαιρετικά cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία της περιήγησή σας σε αυτόν.