Αναπαραγωγή Είναι απαραίτητο να βάζουμε πριονίδι στη φωλιά των παπαγάλων;

TeriAthens

PB Member
Εγγραφή
21 Μαρ 2008
Μηνύματα
184
Πόλη
Αθήνα
Είναι απαραίτητο να βάζουμε πριονίδι στη φωλιά των παπαγάλων, ή κάποιο ύφασμα;

Όταν ζευγάρωσαν τα παπαγαλάκια μου, ρώτησα σε pet shop και κτηνίατρο και μου είπαν καλύτερα να μη βάλω για να μην τραυματιστούν τα πουλιά...

Δεν έβαλα γιατί οι ίδιοι έξυναν τη φωλιά και έβγαλαν λίγο πριονίδι, δεν ξέρω αν έκανα λάθος, αλλά και σε όλα τα βιντεάκια σχετικά με φωλιές του youtube είδα οτι οι φωλιές ήταν καλυμμένες στο εσωτερικό με πριονίδι ή κάτι που έμοιαζε με άμμο...

Τί να κάνω την επόμενη φορά που θα ζευγαρώσουν;
 
Υλικό στη φωλιά βάζουν μόνο τα Lovebirds. Για οποιοδήποτε άλλο είδος λίγη άμμος κάτω είναι μια χαρά ίσα για να κρατάει τη θερμοκρασία των αυγών και να τα προφυλλάσει από χτυπήματα. Το πριονίδι μου έχει τύχει να το πετάνε έξω από τη φωλιά. Ύφασμα μην βάλεις σε καμία περίπτωση γιατί μπορεί να μπλεχτεί στα πόδια των γονιών ή ακόμη και στους νεοσσούς και να τραυματιστούν τα πουλιά όπως πολύ σωστά σου είπανε. Έχω δει να βγαίνουν μικρα χωρίς καν να υπάρχει άμμος αλλά έχεις πιο πολλές πιθανότητες να μην εκολαφτούν τα αυγά ή να ραγίσουν κάποια λόγω χτυπήματος.
 
σ' ευχαριστώ πολύ Βασίλη, το έχω άγχος για την επόμενο ζευγάρωμα, δεν θέλω να γίνει κάτι και να ευθύνομαι, θα στεναχωρηθώ πολύ!
 
α και μια ηλίθια ερώτηση...όταν λέμε άμμο εννοούμε την άμμο που βάζουμε στους παπαγάλους; την χοντρή;
 
Τα αποτελέσματα από το προηγούμενο ζευγάρωμα ποιά ήταν; Αντιμετώπισες κάποιο πρόβλημα επειδή δεν έβαλες υλικό στη φωλιά;
 
γεννήθηκε ένα από τα τέσσερα, αλλά μετά από μια μέρα το χάσαμε, αλλά δεν νομίζω οτι είναι από έλλειψη υλικού στον πάτο της φωλιάς...
 
Όχι δεν νομίζω. Πιθανό είναι όμως το ότι γεννήθηκε το ένα από τα τέσσερα να οφείλεται εκεί. Αν δεν ζεσταινόντουσταν σωστά τα αυγά δηλαδή. Δοκίμασε με άμμο (1 δάχτυλο το πολύ) και πιστεύω θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα
 
εγω οποτε εβαζα πριονίδι και μένα το πετουσαν εξω από τη φωλιά... Τα δικά οποτε τους επεφτε ένα φτερό το φύλαγαν και το εβαζαν απόκατω.. (ποτε δεν προσεξα να το μαδάνε)
επισης τα ίδια τα πουλιά εξυναν τη φωλιά, και ο αρσενικός εβαζε μέσα σπόρους...
 
ευχαριστώ Θεοδοσία! Κι εμένα έξυναν τη φωλιά και το αρσενικό βοηθούσε πολύ και στήριζε τη "σύζυγό" του! Εκεί δεν έχω κανένα παράπονο! 🙂
 
Θεοδοσία τα δικά σου τελικά έκαναν μικρά και αν ναι είχαν στρωμένο υλικό ή όπως περιέγραψες; Ρωτάω γιατί έχουν κάνει τα δικά μου δύο γέννες η μία 2 και η άλλη 4 αυγά και ήταν όλα άσπορα (για τα Lovebirds μιλάω πάντα) Υποψιάζομαι ότι φταίει που δεν είχαν στρώσει φωλιά γι αυτό θέλω να δω στη δικιά σου περίπτωση αν υπήρξε κάποιο πρόβλημα.
 
Σου παραθετω ενα αποσπασμα απο μια σελιδα. Αν ξερεις αγγλικα θα παρεις καποιες απαντησεις. Αν οχι πες και βλεπουμε τι κανουμε... 😀

WHY EGGS DON'T HATCH
Infertility, poor nutrition, hen doesn't sit on eggs (cold eggs), bacterial infections, etc. It is not always easy to determine why some eggs just don't hatch. In my experience, usually one or two eggs simply don't hatch. It's usually the last eggs laid. Consider the obvious: a hen lays six eggs. The first few are going to get the "best stuff". This might sound simplistic, but in nature, the smallest baby often does not thrive; hence, the term "runt." I have had a few runts who did quite well in the long run; they simply required a longer weaning time and more care. Some of my best and sweetest babies have been the runt of the clutch. Nature knows best. Not all eggs are meant to hatch. Obviously if none of your eggs are ever hatching, you should be concerned. But I would not be overly concerned about one or two not hatching in a clutch; I think many people overreact to this. Believe me, in nature all the eggs do not hatch every time.

προερχεται απο αυτη τη σελιδα Breeding Lovebirds A Beginner's Guide κανε την save να την εχεις και καλο ειναι να τη διαβασεις ολη. και το πιο κατω κομματι ειναι πολυ σημαντικο. :)
 
Θεοδοσία τα δικά σου τελικά έκαναν μικρά και αν ναι είχαν στρωμένο υλικό ή όπως περιέγραψες; Ρωτάω γιατί έχουν κάνει τα δικά μου δύο γέννες η μία 2 και η άλλη 4 αυγά και ήταν όλα άσπορα (για τα Lovebirds μιλάω πάντα) Υποψιάζομαι ότι φταίει που δεν είχαν στρώσει φωλιά γι αυτό θέλω να δω στη δικιά σου περίπτωση αν υπήρξε κάποιο πρόβλημα.

:) ta Lovebirds m den kserw kan an einai arseniko me thiliko ;p


egw milaw gia ta Budgerigars m! ine o Spirik kai i Pandora😛 apo ti prwti mera p zeugarwsan ekanan 5-7 gennes. apo ta 6 auga p ekane kathe fora evgainan toulaxisto ta 3. mia fora katafere kai evgale kai 5. aaaaa stin arxi ti prwti fora itan aspora thimamai! ala ti defteri evgale 3 poulakia! tote den iksera kai polla gia ta poulia. tous evaza yliko mesa sti folia alla tpt to petousan eksw...aftoi ftiaksan monoi tous. me sporous, ftera, kai evaza sto pato xartoni kai to epernan to ekovan kai to kouvalousan.
 
ρε παιδια εχουμε πει αλλο τα απλα παπαγαλακια και αλλο τα Lovebirds!
τα Lovebirds ανηκουν σε αλλη οικογενεια, θεωρουντε μικροι παπαγαλοι και οχι παπαγαλακια!
τα παπαγαλάκια δεν βαζουν τιποτα στη φωλια τους ή μπορει να δειτε τσοφλια απο το φαγιτο τους, αυτα δεν ταβαλαν μεσα με σκοπο να φτιαξουν στρωμα για τα αυγα αλλα οταν ειναι να γεννησουν επειδη περνανε αρκετη ωρα μεσα στη φωλια τους και επειδη ταιζει το ενα το αλλο, παιρνουν φαι απο εξω και το τρωνε μεσα, γιαυτο βλέπεται τσοφλια απο τα σπορακια μεσα στη φωλια. Αμα ξυνουν και λιγο τη φωλια δεν το κανουν για να φτιαξουν πριονιδι αλλα ετσι για δικους τους λογους(που δεν ειναι του παροντος).
τα lovebrds απο την αλλη στρωνουν μεσα στη φωλια αρκετο πραγμα και δεν υπαρχει απαντηση στο τι βαζουν, εξαρταται απο το τι θα τους εχουμε διαθεσιμο! Αμα δεν τουσ δωσουμε τιποτα θα κοψουν λουριδες απο την εφημεριδα που τους εχουμε στον πατο. Εμεις δεν τους βαζουμε τιποτα μεσα στη φωλια! Το βαζουμε μεσα στο κλουβι και αν θελουν αυτα το βαζουν στη φωλια.
βασιλη το οτι δεν ειναι γονιμα τα αυγα δεν παιζει κανενα ρολο αμα ειχε υλικο η φωλια η οχι. Αμα δε τους αρεσε η φωλια απλα δεν θα εκαναν αυγα μεχρι να την ετοιμασουν οπως θέλουν.
εγω εχω κανει πολλες αναπαραγωγές και απο απλα παπαγαλακια και apo Lovebirds! Λοιπον τα παπαγαλακια ποτε δεν εβαλαν κατι στη φωλια και το Lovebirds παντα τη γεμιζαν! Δες τις φοτο στο αλμπουμ μου να καταλαβεις!
στις τελευταιες 2 γεννες που εκανα και τισ 2 φορες ηταν ασπορα ολα τα αυγα αλλα η φωλια ηταν γεμματι απο υλικο. Τι υλικο;χαρτια, κλαρια μικρα, φλουδες απο κλαρια, κλπ κλπ
 
Ανέστη ευχαριστώ για το site. Το έχω εδώ και 1 χρόνο κατεβασμένο ολόκληρο στο pc μου. Νάσο μόνο τα Lovebirds βάζουν υλικό στη φωλιά τους όπως πολύ σωστά λες αλλά σε όλα πρέπει να υπάρχει ένα υπόστρωμα για του λόγους που ανέφερα (ράγισμα αυγού και διατήρηση θερμοκρασίας). Ακόμη και στα Lovebirds αν δεν βάλουν υλικό πρέπει να έχουν κάποιο υπόστρωμα στη φωλιά. Επίσης στις ξύλινες φωλιές (το ξέρω σίγουρα για ζεμπράκια και gouldians) αν δεν υπάρχει καθόλου υλικό μπορεί να παρουσιάσουν πρόβλημα στα πόδια τους οι νεοσσοί. Επειδη τα πόδια γλιστράνε και μένουν συνεχώς ανοιχτά παρουσιάζουν δυσμορφία μερικές φορές μεγαλώνοντας. (Δεν είμαι σίγουρος ότι συμβαίνει και στους παπαγάλους αλλά υποθέτω αφού η φωλιές είναι παρόμοιες.)
βασιλη το οτι δεν ειναι γονιμα τα αυγα δεν παιζει κανενα ρολο αμα ειχε υλικο η φωλια η οχι. Αμα δε τους αρεσε η φωλια απλα δεν θα εκαναν αυγα μεχρι να την ετοιμασουν οπως θέλουν.
Αυτό που φαντάστηκα (από τη στιγμή που δεν εντόπισα κάποιο άλλο πρόβλημα) ήταν ότι δεν μπορούσαν να ζεσταθούν σωστά τα αυγά λόγω της επαφής τους με το ξύλο. Δεν είπα ότι δεν τους άρεσε η φωλιά. Αλλά ότι πιθανώς δεν μπορούσαν να ζεστάνουν τα αυγά όπως έπρεπε. Να αναφέρω ότι έχει γίνει σωστή προετοιμασία στα πουλιά, τα έβλεπα καθημερινά να ζευγαρώνουν, και η θηλυκιά καθότανε από το πρώτο αυγό και στις δύο γέννες (τουλάχιστον έτσι πιστεύω γιατί δεν μπορώ να ξέρω τι κάνει μέσα στη φωλιά). Την πρώτη φορά πάντως που τα έβγαλα για οωσκόπηση δεν ήταν ζεστά (6-7 ημέρα και είχε κρύο εκείνες τις μέρες). Αυτό με οδήγησε να εξετάσω το θέμα του υλικού φωλιάς. Εκτός κι αν η θηλυκιά καθότανε στην αρχή μέσα στη φωλιά αλλά όχι στα αυγά😕.
 
... Επίσης στις ξύλινες φωλιές (το ξέρω σίγουρα για ζεμπράκια και gouldians) αν δεν υπάρχει καθόλου υλικό μπορεί να παρουσιάσουν πρόβλημα στα πόδια τους οι νεοσσοί. Επειδη τα πόδια γλιστράνε και μένουν συνεχώς ανοιχτά παρουσιάζουν δυσμορφία μερικές φορές μεγαλώνοντας. (Δεν είμαι σίγουρος ότι συμβαίνει και στους παπαγάλους αλλά υποθέτω αφού η φωλιές είναι παρόμοιες.)...

στο site αυτο που εβαλα στη λιστα στο πλαι δεξια λεει καπου fixing splay legs. Ειναι αυτο που στραβωνουν τα ποδια απο τα μωρα πουλια, το δειχνει σε Lovebirds και δειχνει και τροπο αντιμετωπισης. Λεει οτι παιζει ρολο να εχουν αρκετο υλικο στη φωλια και καμια φορα παρολα αυτα φταει η μητερα που καθεται ολοκληρη πανω στα μωρα και πιεζονται τα ποδια τους μακρια απο το σωμα...
 
και μια απορία ακόμα... Αν δεν ξύνουν τη φωλιά για πριονίδι, για ποιό λόγο το κάνουν;
 
εδω και ενα χρονο περιπου ασχολουμαι με την εκτροφη Lovebirds προς το παρον για hobby. απο την εως τωρα πειρα μου εχω προσεξει οτι το θηλυκο ειναι αυτο που θα μαζεψει υλικο για την φωλια του. μια καλη ιδεα ειναι να τους βαζετε τις καφε ινες απο τον φοινικα και μαλιστα λιγο βρεγμενες ωστε να εχετε την καταλληλη υγρασια στη φωλια. το εχω κανει και της αρεσει να φτιαχνει τη φωλια της με αυτο το υλικο. Το υλικο βοηθαει στην διατηρηση της υγρασιας αλλα προστατευει και τα μωρα ωστε να μην αποκτησουν splaied legs απο την επαφη τους με το σκετο ξυλο καθως και απο τα αδελφια τους. συνηθως συμβαινει στα μικροτερα σε ηλικια μωρα. Ασπορα αυγα μπορει να συμβει αν και τα δυο ειναι θηλυκα. αν ειναι ζευγαρι υπαρχουν πολλοι λογοι. ενας που μπορουμε να προσεξουμε ειναι τα "ξυλακια" που καθονται να ειναι σταθερα και να μην χαλαρα γιατι τοτε μαλλον θα κανουν τραμπαλα.χρειαζεται υπομονη το ζευγαρωμα τους και μην περιμενετε απο την πρωτη μερα να γεννησουν. Επισης το οτι ειναι ζευγαρι δεν σημαινει οτι θα γεννησουν. μπορει να μην ταιριαζουν.
στην αρχη αγορασα ενα ζευγαρι peached faced και μετα αλλο ενα κτρινα lutinos και τελικα οταν τα εβαλα ολα μαζι σε ενα μεγαλο κλουβι ζευγαρωσε το αρσενικο peach face με το θηλυκο lutino ...
 
Back
Top