Φροντίδα Είναι σωστά τα συμπεράσματά μου για τη φροντίδα μικρού παπαγάλου;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Konfly
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Konfly

PB New Member
Εγγραφή
30 Απρ 2021
Μηνύματα
17
Κατ αρχάς Χρίστος Ανέστη και χρόνια πολλά σε όλους σας! Εύχομαι σωματική και ψυχική υγεία σε όλους! Είμαι σίγουρος ότι οι φτερωτοί σας φίλοι σας κρατούν καλή παρέα!

Ευχαριστώ για την υποδοχή στην παρέα σας!

Τις τελευταίες τρεις μέρες, διαβάζω νυχθημερόν το φόρουμ και αυτό και ένα αγγλικό, και να σας πω την αλήθεια το κεφάλι μου έγινε καζάνι και μπερδεύτηκα αρκετά.

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποια συμπεράσματα που έβγαλα, και οποιεσδήποτε παρατηρήσεις -διορθωσεις είναι φυσικά ευπρόσδεκτες.

Είμαι σχεδόν πρωτάρης στους παπαγάλους (είχα budgies & lovebirds όταν ήμουν παιδί αλλά τα είχαμε μόνο στο κλουβί και γενικά πριν 30 χρόνια τα πράγματα ήταν αλλιώς οσον αφορά στις συνθήκες μιας και ήμουν πολυάσχολος μαθητής και δεν υπήρχαν τόσες πληροφορίες).

Ύστερα από έρευνα όπως σας είπα, κατέληξα πάλι να κλείνω προς την απόκτηση budgie. Ήμουν ανάμεσα σε αυτά και parrotlet, αλλά το γεγονός ότι διάβασα από πολλούς ότι δαγκώνουν, με έκανε και αναθεώρησα.

Θέλω να έχω επαφή με το πουλί αυτή τη φορά. Οπότε και πάλι ύστερα από όσα διάβασα καταλήγω ότι:

Καλύτερα είναι να το πάρω από εκτροφέα και όχι petshop και απιγαλακτισμενο.

Κλουβί καλύτερα μακρόστενο με οριζόντια κάγκελα και ξύλινες πατηθρες.Το κλουβί να τοποθετηθεί κάπου ήσυχα και μακρυά από ρευματα με διάφορα παιχνίδια και επίστρωση με χαρτί Α4 και άμμο.
(Διάβασα μια άποψη σε ένα αγγλόφωνο τσατ, ότι κάποιοι προτείνουν τις πρώτες δύο τρεις μέρες να έχω το πουλάκι σε κλουβί μεταφοράς, ούτως ώστε να μην έχει πολλά πράγματα να του κεντρίζουν την περιέργεια και να δεθεί πιο εύκολα μαζί μου. Σαν ιδέα είναι υπέροχη, αλλά μου φαίνεται απάνθρωπο να έχω το πουλάκι περιορισμένο, οπότε δε θα το κάνω).

Όσον αφορά την ενημέρωση, τις πρώτες μέρες το αφήνω ήσυχο να συνηθίσει, μιλώντας του ήρεμα και συχνά, και μετά αφήνω το πουλί να με πλησιάσει δελεαζοντας το ίσως με κάποιο σνακ.

Τροφή μια καλή μίξη και διάφορα φρούτα λαχανικά που επιτρέπονται, αυγοτροφη και διάφορα σνακ μια με δύο φορές την εβδομάδα, σκορδονερο ξυδονερο περίπου δύο φορές την εβδομάδα καθώς και μπαχαρικά και τσάι με βότανα.

Θα είναι καλό να έχω κάποια φάρμακα μαζί μου για ώρα ανάγκης, όπως καρβουνακι, κάτι για ψείρες και παράσιτα, μια αντιβίωση κτλ.

Κτηνίατρος υπάρχει κοντά στην περιοχή μου (Θεσσαλονίκη).
Αν χτύπα ξύλο αρρωστήσει το πουλάκι, υπάρχει ένα διαγνωστικό εργαστήριο στην Κομοτηνή όπου μπορώ να του στείλω τις εξετάσεις του.

Όσον αφορά στα φτερά, δε θα του τα ψαλίδισω. Μου φαίνεται κάπως αυτό και δε θέλω να το κάνω.

Δύο πράγματα μόνο δε μπόρεσα να βρω και εκτιμώ πολύ τη συμβουλή σας. Μπορώ να έχω το κλουβί στο δωμάτιο που κοιμάμαι? Η είναι καλύτερα και για μένα και για το μικρό όχι?

Δεύτερο. Στην Αγγλία γενικά συμβουλευουν ότι εφόσον δεθεί μαζί σου το πουλάκι, μπορείς να το βγάλεις για πτήση ελεύθερη έξω. Αυτό μου φαίνεται ριψοκίνδυνο και δε θα το κάνω.

Αυτά, σε γενικές γραμμές νομίζω ότι έχω αρκετές πληροφορίες και θα αρχίσω να προετοιμάζομαι με ψώνια σιγά σιγά. Εν συνεχεία θα αναζητήσω εκτροφέα.

Οποία συμβουλή η καθοδήγηση έχετε, ειδικά ως προς το είδος του πουλιού και τη διαδικασία εξημέρωσης, είναι ευπρόσδεκτη και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Να στε όλοι καλά,

Κωνσταντίνος
 
Αληθως Ανεστη και Χρονια Πολλα!

Σε γενικες γραμμες σωστα ειναι αυτα που γραφεις.

Δεν χρειαζεται να μπει σε κλουβι μεταφορας,θα εγκλιματιστει στο χωρο και στο κανονικο κλουβι του στον ιδιο χρονο
Δεν θα πρεπει να κοιμαται στο δικο σου υπνοδωματιο.
Το να πεταει για καποια ωρα ελευθερο στο χωρο ειναι κατι καλο για την υγεια του εφ'οσον ειναι απολυτως εξοικειωμενο μαζι σου και για να λεμε την αληθεια αν θελεις μεγιστη αλληλεπιδραση θα πρεπει να βγαινει και εκτος κλουβιου.

ΡΙξε και μια ματια εδω
 
@Tony Forpus σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο και τη βοήθεια σου!
[automerge]1619990266[/automerge]
@Tony Forpus επίσης, από δικό μου λάθος μάλλον, όταν έγραψα για έξω, εννοθσα σε εξωτερικό χώρο, για παράδειγμα πάρκο η αυλή. Δε θα το ρίσκαρα με τίποτα και με εξέπληξε που κάποιοι το συνέστησαν .. 😓
 
@Tony Forpus σκεφτόμουν να παρω τα ζωντανά μου στο δωμάτιο μου μιας και είναι το πιο ήσυχο μέρος του σπιτιού χώρις φως τις βραδινές ώρες κτλπ. Για πιο λόγο δεν κάνει να είναι στο δωμάτιο που κοιμόμαστε όμως;
 
διάφορα παιχνίδια
Τα παιχνίδια τα βάζουμε σιγά-σιγά (τα αφήνουμε λίγο πρώτα έξω από το κλουβί και μετά τα βάζουμε ένα ένα μέσα κλπ), ειδικά στην αρχή, για να μην φοβίσουμε το πουλάκι. Καλό θα είναι να τα αλλάζουμε όταν το πουλάκι δεν δείχνει να ενδιαφέρεται (μπορούμε να τα ξαναβάλουμε μετά από λίγο καιρό, αν δεν έχουν καταστραφεί🙃).
απογαλακτισμένο
Αυτό είναι πολύ σημαντικό! Δεν θα σας πρότεινα να πάρετε ένα πουλάκι που δεν έχει απογαλακτιστεί πλήρως (ακόμα και αν ο εκτροφέας σας πει ότι θέλει μερικές μέρες ακόμα με κρέμα), ειδικά αν δεν έχετε εμπειρία στο τάισμα!
διάφορα σνακ
Καλύτερα να αποφύγετε τα στικ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κεχρί (millet).

😊
 
σκορδονερο ξυδονερο
Τα σύνθετα αυτά παραπέμπουν σε κάτι άλλο από αυτό που πίνουν τα πουλάκια.
Νερό με λίγες σταγόνες βιολογικού αφιλτράριστου μηλόξιδου είναι π.χ. όχι 50-50 ξύδι νερό:)
Φαντάζομαι το γνωρίζεις, απλά για 100% σιγουριά το γράφω.

Χρόνια πολλά και με το καλό να το αποκτήσεις!
 
@HxC

Καποια ειδη παπαγαλων αφηνουν αρκετη πουδρα επισης,δεν ειναι υγιεινο να βρισκονται στο ιδιο δωματιο.
Ολα αυτα θα πρεπει να τα ζυγισεις.
Σε ενα "δικο τους" δωματιο σιγουρα πολλα απο τα παραπανω παραλειπονται.
 
Για πιο λόγο δεν κάνει να είναι στο δωμάτιο που κοιμόμαστε όμως;
Για εμένα προσωπικά η διαμονή κατοικιδίων γενικά (σκυλιά, γάτες, πτηνά, ψάρια) στο υπνοδωμάτιο καλό είναι να αποφεύγεται, όχι μόνο από την πλευρά του προγράμματος αλλά και από την πλευρά της υγιεινής. Αναφορικά με τα πτηνά που είναι και το θέμα μας, όλα ανεξαιρέτως βγάζουν σκόνη, λιγότερη ή περισσότερη ανάλογα το είδος, και πούπουλα σε καθημερινή βάση. Θεωρώ ότι δεν είναι ότι καλύτερο να εισπνέονται επί 8 συνεχόμενες ώρες κατά τη διάρκεια του ύπνου. Χρειάζεται σχολαστικός αερισμός του δωματίου σε καθημερινή βάση όπως και καθαριότητα.
 
Καλώς ορίσατε και χρόνια πολλά!

Σχετικά με τα παιχνίδια, το πιο πιθανό να μην δείξουν ενδιαφέρον στην αρχή, γιατί δεν θα καταλάβουν τι ειναι. Βάλε λίγο κεχρί ή ό,τι άλλο τους αρέσει και στριμώχνεται στο παιχνίδι, και σταδιακά θα το πλησιάσουν για να φάνε. Απόφυγε τους καθρέφτες, γιατί τα καημένα δεν καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει πουλάκι απέναντί τους, και γενικά κάνε δοκιμές, αλλά όχι αμέσως. Αφησέ τα να συνηθήσουν το κλουβί και την παρουσία σου (και άλλων μελών του σπιτιού, αν υπάρχουν) και μετά, αλλιώς θα φοβηθούν, ακόμα και αυτά μεγαλωμένα στο χέρι.

Όντως δεν είναι καλή ιδέα από άποψη υγείας να κοιμάστε στο ίδιο δωμάτιο. Μάλιστα μπορεί να προκαλέσει ουλές στους πνεύμονες, έτσι μου είπε ο γιατρός δηλ. όταν του είπα ότι έχω το παπαγαλάκι μου στο υπνοδωμάτιο. Δυστυχώς, στην δική μου περίπτωση δεν μπορώ να την βάλω κάπου αλλού, οπότε τους 2 μήνες που την έχω καθημερινά καθαρίζω, ξεσκονίζω και ανοίγω παράθυρα για ώρες. Προς το παρόν οι πνεύμονές μου λειτουργούν, αλλά όντως είναι αρκετή δουλειά και ελπίζω να βρω άλλη λύση. Αν λοιπόν μπορείς να το αποφύγεις, καντο. Ξέρω κόσμο που έχει δύο κλουβιά, ένα ημέρας, μεγάλο, που συνήθως μένει ανοικτό για ώρες ώστε τα παπαγαλάκια να πετούν στο δωμάτιο, και ένα πολύ μικρότερο σε έναν ήσυχο, σκοτεινό χώρο για ύπνο.

Σας εύχομαι ό,τι καλύτερο!
 
(ελπίζω να συγχωνευτεί αυτόματα, αλλιώς συγγνώμη για το διπλό ποστάρισμα)

Δύο ακόμα πράγματα. Το πρώτο σχετικά με το να κοιμάται κανείς μαζί με τα πουλιά: εξαρτάται και από τον τρόπο ζωής/διαμόρφωση του σπιτιού και απο τα ίδια τα πουλάκια. Αν είναι φοβισμένα κι εσύ μένεις πρακτικά όλη μέρα στο υπνοδωμάτιο ίσως είναι αρκετά τρομακτικό για αυτά, και χρειάζονται χρόνο μόνα τους. Αν από την άλλη εργάζεσαι από το πρωί μέχρι το βράδυ είτε σε άλλα δωμάτια του σπιτιού είτε τελείως εκτός, ίσως να μην σε βλέπουν αρκετά για να συνηθίσουν την παρουσία σου και να δημιουργηθεί κάποιος δεσμός. Είναι ιδιάζον θέμα. Δια της δοκιμής και του λάθους...

Το άλλο θέμα που ήθελα να θίξω γιατί δεν το είδα πουθενά είναι η μπανιέρα. Οι παπαγάλοι καθαρίζονται συστηματικά μόνοι του και αυτό φέρνει σκόνη και φτερά στο δωμάτιο. Το μπάνιο όμως βοηθά στην καθίζηση πολλών "αποβλήτων", οπότε μπορείς να το προσφέρεις κι αυτό σταδιακά. Ανάλογα με το κλουβί που θα πάρεις, θα έχεις και τις επιλογές σου σε μπανιέρα. Τα παπαγαλάκια που είχα μικρή έκανα μπάνιο κάθε μέρα σε αυτές τις εξωτερικές μπανιέρες που στηρίζονται στο κλουβί. Νομίζω μια φορά το ένα κόλλησε μέσα, αλλά πάει καιρός, μπορεί και να μην θυμάμαι καλά. Το κλουβί που έχω τώρα δεν έχει ανοιγματα τέτοιου τύπου, οπότε η μόνη λύση, πέραν της καταπληκτικής λουλουδοπηγής που απαιτει παπαγάλο που πετά ελεύθερα στο δωμάτιο, είναι απλά ένα δοχείο στον πάτο του κλουβιού. Η Ίρις δεν ήξερε τι να κάνει στην αρχή, και μπήκε μέσα μονο όταν έβαλα πιατάκι του τσαγιού (συγγνώμη, γιαγιά), το οποίο δεν έχει χείλος και πρακτικά μπήκε μέσα χωρίς να το καταλάβει. Το εκτιμά όμως όλο και περισσότερο. Βεβαίως, η Ίριδα είναι περίεργη περίπτωση (μπήκε από το παράθυρο στο δωμάτιό μου για να γλιτώσει από έναν γλάρο) και έχει διάφορες δυσκολίες οπότε ό,τι λέω μπορεί να είναι άχρηστο για παπαγαλάκι μεγαλωμένο στο χέρι. Ελπίζω πάντως κάτι να βοηθήσει.

Α και το τελευταίο, σχετικά με την ελεύθερη πτήση έξω... Δεν ξέρω για Θεσσαλονίκη, αλλά η Αθήνα έχει γεράκια. Αν επρόκειτο για μακάο θα κάναμε άλλη συζήτηση, αλλά για ένα πουλάκι τόσο μικρό που το όνομά του κυριολεκτικά σημαίνει 'μεζεδάκι' με κόβει κρύος ιδρώτας και μόνο που το σκέφτομαι.
 
@Nausicaa ευχαριστώ πάρα πολύ! Ψάχνοντας στο φόρουμ, διάβασα την ιστορία της Ίριδας! Μου φάνηκε σαν να διάβαζα μυθιστόρημα, μου άρεσε πολύ! Να τη χαίρεστε! ☺️
 
Μπραβο, το εχεις ψάξει πολύ καλά το θέμα ως προς το να είσαι σίγουρος για τον χώρο, την ασφάλεια, την υγεία και την διατροφή του πουλιού. Χωρίς παρεξηγηση αλλά εγώ αν ήμουν στη θέση σου θα επέλεγα το parrotlet αντί μπάτζι. Λίγο πιο ακριβο αλλά αξίζει πάρα πολύ, είναι πολύ αγαπητά με τον ιδιοκτήτη τους, είναι πανέξυπνα, έχουν αρκετά καλή δυνατότητα ομιλίας πολύ σπάνιο σε τέτοιο μεγέθος παπαγάλου. Ενώ τα μπάτζι (είχα πριν λίγο καιρό τρία και τα έδωσα πρόσφατα σε έναν φίλο μου που έχει και άλλα δύο) χωρίς παρεξήγηση αλλά δεν είναι για πολλά πολλά, δηλαδή μόνο για να τα βλεπεις να παιζουν-να κάνουν τούμπες μέχρι εκεί. Δεν είναι τόσο φιλικά με τον άνθρωπο, έχουν αρκετά χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης σε σχέση με αλλα όπως πχ τα παροτλετ δεν είναι για πολλά πολλά. Και για αυτά λένε πως έχουν την δυνατότητα να μιλήσουν κάποιες λέξεις αλλά μάλλον πολύ δύσκολα.
 
@Kleos
Σε ευχαριστώ πολύ! Τελικά ναι, αποφάσισα να πάρω παρροτλετ. Επικοινώνησα και με έναν κύριο που εκτρέφει στη Θεσσαλονίκη, και μου είπε ότι θα έχει τον Οκτώβριο. Οπότε θα περιμένω λίγο, αλλά αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να προετοιμαστώ περισσότερο. Θεωρώ ότι σε αυτά τα θέματα δε χρειάζεται βιασύνη μιας και είναι ένα ζωντανό ολασματακι και θέλω να είναι χαρούμενο μαζί μου.

Διαβάζω πολύ για το δάγκωμα των πουλίων (μιας και φοβάμαι πιο πολύ τη δική μου αντίδραση, πάρα του πουλιού)
 
Back
Top