Φροντίδα Εκπαίδευση καναρινιού για να πετά ελεύθερο στο σπίτι

George Kouth

PB Member
Εγγραφή
8 Μαϊ 2016
Μηνύματα
1.370
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Αρκετοί θεωρούν πως τα καναρίνια δεν επιδέχονται εκπαίδευση, κάτι που δεν ισχύει. Απλώς, απαιτείται μια διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με άλλα πτηνά. Η εκπαίδευση του καναρινιού μας εξασφαλίζει ένα υπέροχο κατοικίδιο, ειδικά αν το καναρίνι είναι αρκετά νεαρό σε ηλικία.

Παρ' όλα αυτά, αν δεν έχετε τον απαιτούμενο χρόνο για να "χτίσετε" και να διατηρήσετε μια στενή σχέση με το καναρίνι σας, μπορείτε να το εκπαιδεύσετε να πετά ελεύθερα καθημερινά υπό την εποπτεία σας. Σε αντίθεση με άλλα πτηνά, τα περισσότερα καναρίνια εκπαιδεύονται εύκολα προκειμένου να πετούν ελεύθερα μέσα στο σπίτι.

Επιλέξτε μια περιοχή ιδανική για την πτήση ενός πτηνού, όπως ένα μικρό δωμάτιο δίχως έπιπλα στα οποία το πτηνό θα μπορούσε να κρυφτεί ή να παγιδευτεί. Φροντίστε επίσης να μην υπάρχουν εκτεθειμένες πρίζες ή ανοικτά παράθυρα. Στην περίπτωση, δε, των παραθύρων ή τυχόν καθρεπτών φροντίστε να τους καλύψετε έστω και ελαφρά, ώστε να μη δίνεται η εντύπωση στο καναρίνι πως μπορεί να πετάξει από μέσα τους.

Τοποθετήστε το κλουβί στην πιο φωτεινή περιοχή του δωματίου, ανοίξτε την πόρτα του κλουβιού του και τοποθετήστε στη μέση της ένα μικρό στήριγμα, διατηρώντας την ανοικτή. Με τον τρόπο αυτό παρέχετε στο καναρίνι μια ένδειξη πως μπορεί να εξέλθει από το κλουβί αλλά και ένα οπτικό βοήθημα για να επιστρέψει πίσω σ’ αυτό.

Καθίστε κάπου κοντά (αλλά όχι πολύ κοντά) και παρακολουθήστε με τρόπο τις αντιδράσεις του. Αφήστε το να βρει μόνο του τον δρόμο προς την πόρτα του κλουβιού και έξω από αυτό. Αν είναι νεαρό ή συνηθισμένο να πετάει, δε θα χρειαστεί πολύ ώρα να τα καταφέρει.

Όταν το καναρίνι σας βγει από το κλουβί του, θα ξέρει και πώς να επιστρέψει σ’ αυτό. Το μόνο που θα πρέπει να κάνει είναι να ακολουθήσει την αντίστροφη πορεία. Εφόσον όλη η περιοχή είναι αρκετά φωτεινή ώστε να μπορεί να βλέπει καθαρά και το κλουβί του είναι σε εμφανή θέση, δε θα έχει πρόβλημα να γυρίσει πίσω.

Με τα περισσότερα καναρίνια, ακόμα και μ’ αυτά που δεν είναι ιδιαίτερα εκπαιδευμένα, δεν υπάρχει μεγάλη δυσκολία στο να τα επαναφέρετε στο κλουβί τους μέσα σε ένα λογικό χρονικό διάστημα. Το μυστικό είναι το φαγητό τους! Πρόκειται για μικρού μεγέθους πτηνά με υψηλό μεταβολισμό, ιδιαίτερα δραστήρια. Επομένως, απαιτούν φαγητό συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα καναρίνια γενικά πετούν για μισή ώρα πριν χρειαστούν περισσότερα "καύσιμα". Μπορείτε να επιταχύνετε τη διαδικασία τοποθετώντας μια λιχουδιά για το καναρίνι σας σε εμφανές σημείο μέσα στο κλουβί του. Σπάνια θα ξεφύγει κάτι τέτοιο από τα μικρά του μάτια και δίχως να καθυστερήσουν, θα σπεύσουν να ερευνήσουν αυτό που τους προσφέρετε! Φροντίστε να βάλετε τη λιχουδιά του μέσα στο κλουβί και να μη την κρεμάσετε στα κάγκελα του, αφού το καναρίνι ενδεχομένως να κρεμαστεί απ’ έξω για να την τσιμπήσει.

Κάτι άλλο που πρέπει, επίσης, να κατορθώσετε είναι να κλείσετε την πορτούλα του κλουβιού του όσο αυτό βρίσκεται μέσα – κάτι αρκετά ευκολότερο από όσο ακούγεται.

Λόγω του υψηλού τους μεταβολισμού, τα καναρίνια βλέπουν ταχύτερα από ό,τι εμείς. Γιαυτό και είναι τόσο δύσκολο να πιάσουμε τα μικρά πτηνά. Στα μάτια τους κινούμαστε πολύ αργά, δίνοντάς τους αρκετό χρόνο ώστε να αποφύγουν το χέρι μας. Σίγουρα είναι πολύ ενοχλητικό αλλά υπάρχει ένα "κρυμμένο" πλεονέκτημα σ’ αυτό : εφόσον μετακινούμαστε αργά, δεν παρατηρούν την κίνησή μας.

Έτσι, όταν το καναρίνι βρεθεί στο κλουβί όντας απορροφημένο στη λιχουδιά του, πλησιάστε αργά το κλουβί, κοιτώντας αλλού ώστε το βλέμμα σας να μην προκαλέσει την προσοχή του πτηνού σας, και με αργές κινήσεις κλείστε την πόρτα του κλουβιού. Αν μετακινηθείτε γρήγορα, το καναρίνι θα σας προσέξει και ενδεχομένως να τσιμπήσει μια μπουκιά από το φαγητό του και να βγει ταχύτατα έξω!

Τι μπορείτε να κάνετε αν συμβεί αυτό; Δοκιμάστε να κλείσετε την πόρτα του κλουβιού, αφήνοντας το πτηνό σας να διαπιστώσει πως κλειδώθηκε έξω, μακριά από το φαγητό του! Όταν αντιληφθεί πως πρέπει να ξαναμπεί μέσα προκειμένου να συνεχίσει το γεύμα του (περίπου 5-10 λεπτά αργότερα) ανοίξτε και πάλι την πόρτα, δείτε το να μπαίνει μέσα και κλείστε την.

Με τον τρόπο αυτό, λέτε στο καναρίνι σας πως η πόρτα του κλουβιού θα παραμείνει κλειστή, με ή χωρίς αυτό μέσα στο κλουβί. Σύντομα το καναρίνι θα καταλάβει πως αν θέλει να συνεχίσει να γεύεται τη λιχουδιά του, πρέπει να παραμείνει στο κλουβί του με την πόρτα του κλειστή. Θα διαπιστώσετε πως αν επαναλάβετε τη συγκεκριμένη διαδικασία το πολύ δύο φορές, δε θα δυσκολεύεστε να επαναφέρετε το πτηνό σας στο κλουβί του.

Πηγή: petfriends.gr/2799/ekpedefste-to-kanarini-sas-na-petaxi-elefthera-mesa-sto-spiti/
 
Καλησπέρα παιδιά, τώρα τελευταία βρήκα το παραπάνω άρθρο και αναρωτήθηκα εάν όντως ισχύουν αυτά που λέει. Μπορεί να γίνει αυτό και να μάθει το καναρίνι να βγαίνει αλλά και να γυρνά και πάλι στο κλουβί του; Μπορεί να μάθει ας πούμε να τρώει από το χέρι και γενικά να ήμερο με το αφεντικό του; Και αν ναι, πως; Υπόψιν ότι μιλάω για μικρά σε ηλικία καναρίνια...
Εάν κάποιος έχει εμπειρία στο θέμα, θα παρακαλούσα να βοηθήσει!
Υ. Γ. Φαντάζεστε τον Λέανδρο ελεύθερο και ήμερο; petbirds.gr/community/media/Λέανδρος.19962/
 
Εγώ Γιώργο μου όταν πχ βάζω στα καναρίνια μου αυγό έρχονται και τρώνε απ'το χέρι μου..Αλλά τώρα είναι πως θα μάθει το κάθε καναρίνι. Αν κανεις ήρεμες κινήσεις όταν ασχολείσαι μαζί του ίσως κάποια στιγμή να μάθει να τρώει απ'το χέρι σου βέβαια και να γίνει αυτό μπορεί να αργήσει γιατί συνήθως φοβούνται πολύ ακόμα και αν έρθουν στο χέρι σου...
Επίσης... Εγώ τα έβγαζα έξω απ'το κλουβί και πετούσαν μέσα στο σπίτι εννοείται σε δωμάτιο χωρίς πολλά πράγματα.. Τα άφηνα που λες εκτός κλουβιού και με την επίβλεψη μου πάντα άρχισαν σιγά σιγά να πετάνε άλλοτε ψηλά άλλοτε χαμηλά και με τις περισσότερες φορές αποτυχημένα... Εγώ ποτέ δεν τα έβαζα μέσα, μολις βλέπανε τα κλουβιά τους έμπαιναν απο μόνα τους μέσα. Δεν ξέρω πως γινόταν αυτό αλλά γινόταν...
Αυτό όμως το άφησα να γίνεται για κανένα μήνα και δεν το έκανα ξανά λόγο γιατί φοβόμουν να μην χτυπήσουν...Αυτά απο μένα 🙂
 
Εάν κάποιος έχει εμπειρία στο θέμα,

Η @alicedros έχει εξημερώσει τον Άγγελο(το καναρίνι στο avatar της) οπότε μπορεί να βοηθήσει. Όσον αφορά την διαδικασία που αναφέρεται στο link, θα επιστήσω την προσοχή όσων το επιχειρήσουν, στην διαμόρφωση του δωματίου ώστε να αποφευχθεί οποιοσδήποτε τραυματισμός του καναρινιού, όση ώρα αυτό περιεργάζεται το χώρο.
 
Τα καναρίνια δεν θα γίνουν ποτέ παπαγάλοι και το αντίθετο.
Διάβασα το κείμενο στο σύνδεσμο και σε αρκετά μπορώ να συμφωνήσω και σε άλλα τόσα να διαφωνήσω.
Βασικό όμως είναι το ερώτημα...
Θέλεις καναρίνι να παίζεις και να το ταΐζεις ή κάποιο να κελαηδά;
Αν θες το πρώτο... Πάμε σε παπαγάλο.
Και σου μιλάω σαν άνθρωπος που αν ανοίξω την πόρτα της κλούβας θα έρθουν κοντά μου οκτώ δέκα καναρίνια... και θα γυρίσουν στην κλούβα τους μόνα τους...
Γνώμη μου... καλύτερα να το αποφύγεις... Θα χάσεις το "καναρίνι" και θα έχεις κάτι άλλο.
 
Μπορεί να γίνει αυτό και να μάθει το καναρίνι να βγαίνει αλλά και να γυρνά και πάλι στο κλουβί του; Μπορεί να μάθει ας πούμε να τρώει από το χέρι και γενικά να ήμερο με το αφεντικό του; Και αν ναι, πως;
Ναι μπορεί να γίνει! Αν το ταίσουμε από πολύ μικρό στο χέρι! Και όταν λέω πολύ μικρό μιλάμε για 5-6 το πολύ 7 ημερών! Και επαναλαμβάνω ταίζουμε στο χέρι εμείς τους μικρούς νεοσσούς καναρινιών μόνο στην περίπτωση που η μαμά δεν ταίζει και δεν έχουμε παραμάνα να αναθρέψει τα μικρά! Και όχι για να τα εξημερώσουμε γιατί κάτι τέτοιο ενέχει μεγάλο ρίσκο ακόμα και εμπειρία να έχει κάποιος, δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα. Ακριβής μέτρηση της θερμοκρασίας της κρέμας, για να μην καεί ο προλοβός, για να μην αναπτύξει μύκητες, τάισμα κάθε δύο ώρες και ίσως και το βράδυ, διατήρηση του μωρού σε συγκεκριμένη θερμοκρασία, προσοχή να μην πνιγεί το μωρό, προσοχή στο πόσο πηχτή είναι η κρέμα, και πολλά άλλα. Οπότε αν ταίζει η μαμά κανάρα (που η πλειοψηφία ταίζει) ή υπάρχει παραμαμά διαθέσιμη, δε βρίσκω το λόγο να το κάνεις εσύ.

Η @alicedros έχει εξημερώσει τον Άγγελο(το καναρίνι στο avatar της) οπότε μπορεί να βοηθήσει.
Ο Άγγελος είναι ένα πολύ ιδιαίτερο καναρίνι! Από τα ελάχιστα καναρίνια που έχουν γεννηθεί στο σπίτι μου που στην ηλικία των 10 ημερών με έβλεπε και άνοιγε στόμα για να τον ταίσω (ίσως επειδή τον έσωσα όταν ήταν λίγων ωρών; Ποιος ξέρει!). Και ενώ η μητέρα του τον τάιζε κανονικά! Εγώ τον τάιζε επικουρικά, δηλαδή 2-3 ταίσματα την ημέρα, γιατί δεν ήθελα να τον παρατήσει η μαμά του. Και αργότερα στην ηλικία των 15 ημερών τον τάιζε εγώ μόνο 1-2 φορές την εβδομάδα και μετά άρχισε να δοκιμάζει σπόρους και να τρέφεται μόνος του. Είναι απόλυτα εξοικειωμένος με τον άνθρωπο και με το ανθρώπινο χέρι, όποιος και να βάλει το δάχτυλό του μέσα στο κλουβί ο μικρός θα ανέβει πάνω στο χέρι! Αλλά για κάποιο παράξενο λόγο, παρόλο που πάντα στο κλουβί βρισκόταν με άλλα καναρίνια, ποτέ δεν κατάφερε να συμβιώσει μαζί τους. Σαν να μην καταλαβαίνει την γλώσσα των καναρινιών. Τα άλλα πάνε κοντά και του κάνουν κιχ κιχ να τον διώξουν και εκείνος απλά κάθεται και τους κοιτάει. Επίσης δεν του αρέσει πολύ να πετάει.. Όπως είπα είναι ένα πολύ ιδιαίτερο καναρίνι, που μοιάζει πιο πολύ σε χαρακτήρα με παπαγάλο! Αλλά ακόμα και τον Άγγελο όταν τον βγάζω στο δωμάτιο ελεύθερο έχω τα μάτια μου 1114 και κάνω πολύ απαλές και ήρεμες κινήσεις και αποφεύγω τους έντονους θορύβους και απότομες κινήσεις, γιατί είναι πολύ φοβητσιάρης μπορεί να πετάξει και να χτυπήσει άσχημα! Και γενικά δε θα πρότεινα σε κανέναν να αφήνει καναρίνι ελεύθερο σε δωμάτιο. Παρά είναι επικίνδυνο για έναν οργανισμό 30 γραμμαρίων..

Πέρα, από το τάισμα στο χέρι και τον Άγγελό μου που είναι ένα ιδιαίτερο καναρίνι, θα ήθελα να πω πως ακόμα και τα καναρίνια μας έχουν χαρακτήρα και προσωπικότητα. Κατά πλειοψηφία τα καναρίνια είναι ζώα που φοβούνται τον άνθρωπο, δεν αποζητούν να αναπτύξουν σχέση με έναν άνθρωπο, δεν επιθυμούν χάδια και αγκαλιές μαζί του (όπως ένας παπαγάλος) και θεωρώ πως είναι πιο ευτυχισμένα με τους όμοιους τους. Υπάρχει όμως και μια μειοψηφία που παρόλο που δεν είναι μικρά σε ηλικία, παρόλο που είναι αγορασμένα από πετ σοπ, είναι περιέργως κοινωνικά και περιέργως δεν φοβούνται τους ανθρώπους! Σπάνια κι όμως υπάρχουν και τέτοια καναρίνια, που απλά θα αρκεστούν στο να μην φοβούνται το ανθρώπινο χέρι που θα εισβάλει στο κλουβί. Αυτό βέβαια χτίζεται και με την εμπιστοσύνη. Παραδείγματος χάρη, εγώ που ασχολούμαι καθημερινά με την φροντίδα και την αγάπη των μικρών μου, πλέον ξέρουν πως θα βάλω χέρι μέσα στο κλουβί για να τους βάλω φαγητό. Δεν πετούν μακριά σαν τρελά ούτε με φοβούνται ιδιαίτερα πολύ! Αλλά χάδια και αγκαλιές δε θα έχω ποτέ με κανένα καναρίνι μου! Το έχω αποδεχτεί πλέον αυτό!
 
Μερικές υπενθυμίσεις:
https://community.petbirds.gr/threads/Πιθανοί-κίνδυνοι-του-σπιτιού-για-τα-πουλιά.18158/
https://community.petbirds.gr/threads/Πως-να-σκοτώσετε-τα-πουλιά-σας-χωρίς-προσπάθεια.17654/
https://community.petbirds.gr/threads/Δηλητηρίαση-πουλιών-από-μόλυβδο.17697/
Εγώ Γιώργο μη ήμερο πουλί το καπακώνω με το κλουβί σιγά σιγά όταν θέλω να το μαζέψω.
Αλλά χάδια και αγκαλιές δε θα έχω ποτέ με κανένα καναρίνι μου! Το έχω αποδεχτεί πλέον αυτό!
Ευχαριστούμε,υπήρχε μια γενική ανησυχία! 😛
 
Εγώ Γιώργο μου όταν πχ βάζω στα καναρίνια μου αυγό έρχονται και τρώνε απ'το χέρι μου..Αλλά τώρα είναι πως θα μάθει το κάθε καναρίνι.
Όποτε πως μπορώ να τα μάθω να τρώνε από το χέρι μου; Ακολούθησες κάποια διαδικασία για αυτό;
Γενικά τι λέτε να τα δοκιμάσω αυτά που λέει στο άρθρο ή όχι; Λέτε να έχω προβλήματα;
Φυσικά δεν λέω να το κάνω να κάθεται για χάδια και τέτοια...Απλά να τρώει από το χέρι μου, να πετάει ελεύθερο και να γυρνάει στο κλουβί του και τέτοια, όχι να γίνει παπαγάλος!
 
Αν πιστεύεις πως δεν θα τα καταφέρεις καλύτερα άστο Γιώργο. Δεν χρειάζεται κιόλας...
Απλά εγώ το έκανα γιατί ήταν η πρώτη φορά που είχα καναρίνια και ήθελα να με συνηθίσουν και γενικά να δω πως θανε μιας που δεν είχα εμπειρία. Δεν έκανα τίποτα.Απλά όταν τα έβαζα όπως σου είπα αυγό η κάποιο φρούτο ερχόταν απο μόνα τους.Ήταν ομως τότε γύρω στα 6 μηνών λογικά γι αυτό ερχόταν.. Και τώρα ακόμα το ένα μου καναρίνι έρχεται αλλά το άλλο σταμάτησε.Αν το θέλεις όμως να το κάνεις πολύ θα πρέπει κάποιος άλλος να σου πει πως θα τα μάθεις. Γιατί όπως προείπα εγω δεν έκανα τίποτα ερχόταν απο μόνα τους. 🙂
 
Όποτε πως μπορώ να τα μάθω να τρώνε από το χέρι μου; Ακολούθησες κάποια διαδικασία για αυτό;
Γενικά τι λέτε να τα δοκιμάσω αυτά που λέει στο άρθρο ή όχι; Λέτε να έχω προβλήματα;
Γνώμη μου είναι οτι δεν υπάρχουν απαντήσεις σε αυτά που ρωτάς. Γενικά,ήρεμο θεωρέιται ένα καναρίνι μεγαλωμένο στο χέρι.Αλλά και πάλι υπάρχουν δυσκολίες και ερωτηματικά, η Αλίκη πιστεύει οτι το δικό της έχει απωλέσει ένα μέρος της φύσης του ενώ το δικό μου (σχεδόν αποκλειστικά στο χέρι) παθαίνει τετραπλά εγκεφαλικά μόλις βάλω το χέρι μέσα.
Να πούμε αν υπάρχει εκπαίδευση; Μάλλον υπάρχει εξαρτημένη μάθηση.Αλλού τα μαθαίνουν να επιβιώνουν τυφλά ή Μαροκινοί τα βγάζουν βόλτα στο πάρκο,το δικό μου πάντως φέρνει γύρω μισή ώρα το κλουβί και δεν βρίσκει την πόρτα.
Το άρθρο δεν βλέπω να λέει κάτι πέραν του να αποδίδει επιτόπου υπερφυσικές ιδιότητες στα καναρίνια.
Ότι και αν κάνεις θέλει υπομονή και χαμηλές προσδοκίες. Μεγάλη προσοχή γιατί ένα πουλί που δεν έχει ανοίξει ποτέ φτερά παθαίνει σίγουρα στρές (σκέψου οτι όταν άνοιξαν το άουσβιτς, οι άνθρωποι κλαίγαν γιατί δεν ξέραν τί να κάνουν τη ζωή τους). Το θετικό που μπορεί να βγεί είναι η εκγύμνασή του.
 
Φύσικα έχεις δίκιο σε αυτά που λες και εγώ δεν είμαι σίγουρος εάν μπορώ να αφήσω ας πούμε τον Λέανδρο ελεύθερο γιατί είναι μικρός σε ηλικία και σκουντουφλάει που σκουντουφλάει ήδη μέσα στο κλουβί, οπότε από έξω θα δυσκολευτεί ακόμα πιο πολύ μάλλον! Θα το σκεφτώ καλά και θα δω τι θα κάνω, γιατί όπως λες και αυτά που λέει στο άρθρο είναι λίγο υπερφυσικά, αλλά και από ότι ακούω είναι αρκετά δύσκολο αυτό που επιδιώκω!
 
Φύσικα έχεις δίκιο σε αυτά που λες απλά δεν είμαι και σίγουρος εάν μπορώ να αφήσω ας πούμε τον Λέανδρο ελεύθερο γιατί είναι μικρός σε ηλικία και σκουντουφλάει που σκουντουφλάει ήδη μέσα στο κλουβί, οπότε από έξω θα δυσκολευτεί ακόμα πιο πολύ μάλλον!
Άστο λοιπόν Γιώργο. Καλά είναι μέσα στο κλουβακι του.Άστο για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Και αυτό το δικό του. 😉
 
να πετάει ελεύθερο και να γυρνάει στο κλουβί του και τέτοια
Φύσικα έχεις δίκιο σε αυτά που λες και εγώ δεν είμαι σίγουρος εάν μπορώ να αφήσω ας πούμε τον Λέανδρο ελεύθερο γιατί είναι μικρός σε ηλικία και σκουντουφλάει που σκουντουφλάει ήδη μέσα στο κλουβί, οπότε από έξω θα δυσκολευτεί ακόμα πιο πολύ μάλλον!
Για μένα αυτά που λες παραπάνω με αυτό που λέει η Εύα
Άστο λοιπόν Γιώργο. Καλά είναι μέσα στο κλουβακι του.Άστο για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Και αυτό το δικό του. 😉
συνδυάζονται με ένα μεγάλο ευρύχωρο κλουβί για κάθε καναρίνι σου! Αφού τα αγαπάς τόσο πολύ και θες να πετάνε και να "νιώθουν ελεύθερα" ένα μεγάλο ευρύχωρο κλουβί είναι η λύση σου! Εγώ που έχω 14 στην κλούβα τα χαίρομαι τόσο πολύ! Και η πόρτα να μείνει ανοιχτή (που λέει ο λόγος) δε θα φύγουν! Χαζά είναι; 😛
 
Δες αυτό
Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.
 
Δες αυτό
Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.
@nikosk1 το βάζεις για να ζηλέψω; 😛 Κάτι τέτοιο θα ήθελα να καταφέρω, αλλά και να μην κελαηδάει πάνω μου δεν πειράζει!
 
αλλα γίνονται αυτα... Με καναρινι;
Αυτό το καναρίνι σίγουρα έχει ταιστεί στο χέρι! Δεν υπάρχει περίπτωση να βγήκε καναρίνι με τέτοιο χαρακτήρα! 😛
 
Back
Top