Φροντίδα Επιθετική συμπεριφορά Ζακό

Πωλινα_Ζακο

PB New Member
Εγγραφή
5 Σεπ 2017
Μηνύματα
6
Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα σε όλους, έχω αγοράσει έναν παπαγάλο ζακό, 2 χρονών, θηλυκό και τον έχω από τον Μάϊο. Από την πρώτη ημέρα που τον είχα πάρει είχε δεθεί πολύ μαζί μου και σε γενικές γραμμές δεν ήταν καθόλου επιθετικός (ιδιαίτερα μαζί μου). Το καλοκαίρι έλειψα 20 ημέρες και έπαιρνα την φίλη μου που τον πρόσεχε κάθε μέρα με βίντεο κλήση για να με ακούει (γιατί όταν έλειψα 3 ημέρες μέσα στον Ιούλιο έβγαλε 10 φτερά και ο κτηνίατρος μ είχε πεί θα ήταν καλό να με ακούει). Όταν επέστρεψα από τις διακοπές, η συμπεριφορά της είχε αλλάξει πολύ.. Έχει γίνει επιθετική και με τσιμπάει.. Ωστόσο όταν πλησιάζω τα κεφάλι μου και της λεω να μου δώσει φιλί (της το είχα μάθει από τον πρώτο μήνα αυτό) μου δίνει κανονικά... Περνάμε πολλές ώρες μαζί και μου μιλάει συνέχεια αλλά αν πάω να βάλω το δάχτυλό μου ορμάει ξανά. Προσπαθώ να της λέω με αυστηρό τόνο ΜΗ και μετά της μιλάω ήρεμα και της χαιδεύω το πόδι και συνήθως εκείνη την ώρα δεν με τσιμπάει, κάθεται κ με ακούει. Μεγάλη εντύπωση μου έχει κάνει το γεγονός ότι δεν τσιμπάει τον άντρα μου (ενώ πριν τις διακοπές μπορεί να τον τσιμπούσε λιγάκι). Ο παπαγάλος δύο χρόνια που ήταν στο pet shop δεν είχε βγει από το κλουβί.. Εγώ την είχα βγάλει μία φορά αλλα πέταγε και φοβόμουν μην τραυματιστεί γιατί χτύπαγε στα έπιπλα και αποφάσισα να την πάω στον κτηνίατρο να της κόψει λίγο τα φτερά για να την βγάζω έξω μέχρι να μάθει τους χώρους και να έχει εμπιστοσύνη και μετά είχα σκοπό να την μάθω κ με τα φτερά.. Ωστόσο επειδή είχε βγάλει κάποια φτερά όπως προανέφερα, ο κτηνίατρος μου είχε πει να την πάω τέλη Σεπτέμβρη πάλι γιατί δεν πρέπει να της τα κόψει ενώ λείπουν κάποια άλλα. Τα αναφέρω αυτά για να καταλήξω στο ότι δεν έχει βγει ακόμα από το κλουβί της και νομίζω πως θέλει πολύ να βγει γιατί βρίσκεται διαρκώς στις εισόδους του κλουβιού και προσπαθεί να τις ανοίξει.. Εαν κάποιος μπορεί να με συμβουλέψει θα ήμουν ευγνώμων!
 
Δεν ξέρω από Ζακο, το ξεκαθαρίζω εξ' αρχής. Θα δώσω τις δικές μου εμπειρίες με πάροτλετ και πιστεύω θα σου απαντήσουν καλύτερα τα παιδιά που έχουν Ζακο.
Κατ' αρχην εφ' όσον δεν έχει "προχωρήσει" η επαφή σας και σε εξωτερικό χώρο,το δάκτυλο που βάζεις στο κλουβί ερμηνεύεται προφανώς ως παραβίαση του "χωρου" του πουλιού, γι' αυτό και το δάγκωμα. Θέλει το χρόνο του να σου επιτρέψει να μπεις, όπως εσύ για να επιτρέψεις σε κάποιον που γνώρισες "χθες" την είσοδο στο σπίτι σου.
Όσον αφορά την αλλαγή συμπεριφοράς. Ο δικός μου που ζει εκτός κλουβιού (μόνο για τις ώρες ύπνου μπαίνει μέσα) όταν λείψω κάποιες ώρες ή μέρες που δεν είναι "συνηθισμένες" (λέγε με διακοπες χωρίς αυτόν ή μια έκτακτη βόλτα) όταν γυρίσω γίνεται επιθετικός. Το ίδιο κάνει και με τη σύντροφό μου. Πιθανόν έχει να κάνει με το φόβο της εγκατάλειψης ή να το πω πιο "γλυκά" με το "γιατί με άφησες, που ήσουν, εγώ περίμενα να είμαστε μαζί". Είναι εξαιρετικά κοινωνικά πλάσματα και ΑΠΑΙΤΟΥΝ την πλήρη αφοσίωση και ενασχόληση μαζί τους. Αλλιώς στεναχωριούνται. Οπως ακριβώς το λέω, στεναχωριούνται και θυμώνουν.

Στο θέμα του κοψίματος των φτερών είμαι ενάντια και δεν μπορώ να σε συμβουλέψω (πάντως ο λόγος που θες να το κάνεις είναι όντως σωστός αν νομίζεις ότι κινδυνεύει να χτυπήσει).Απ' οσο κατάλαβα πρόκειται για ένα πουλάκι που έχει μεγάλη ανάγκη να κοινωνικοποιηθεί και να "συμμετάσχει" σε μια οικογένεια. Και φυσικά θέλει να βγει, η ελευθερία (που ουσιαστικά τους "στερείται" κάπως μεσα στο κλουβί) είναι ανεκτίμητη.

Θα χρειαστεί φυσικά να γράψεις κι άλλα για το μέγεθος του κλουβιού, τις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται στο σπίτι κτλ καθώς και την (όποια) εξοικείωση έχεις με τα πουλάκια (αν είχες άλλα παλιότερα κτλ)

Αυτό σαν μια πρώτη "απάντηση" ως καλοσώρισμα (έστω και αν δεν είναι "απάντηση" αφού όπως είπα δεν ξέρω από Ζακό αλλά από μικρότερα παπαγαλάκια).
Υπομονή, επιμονή, αγάπη.
Τα παιδιά που ξέρουν περισσότερα θα σε καθοδηγήσουν καλύτερα.
 
Καλώς ήρθες Πωλίνα με την παπαγαλίνα σου!
Φοράει δαχτυλίδι για να σιγουρευτείς περί της ηλικίας της; Μήπως είναι μεγαλύτερη των δύο ετών και περνάει σε φάση σεξουαλικής ωρίμανσης;
Βέβαια και η απουσία σου είναι λόγος εκνευρισμού του πουλιού. Είναι άγρια και καχύποπτα πουλιά. Η φροντίδα της φίλης σου όσο καλή και αν ήταν δεν ήταν ικανή να αντικαταστήσει την έλλειψη που ένιωθε των αγαπημένων της ατόμων.
Μην ξεχνάς πως δύο χρόνια σ' ένα μαγαζί ήταν πρόσφατη η ανάμνηση της όπως και να το κάνουμε κακής ζωής που είχε σ' έναν επαγγελματικό χώρο χωρίς σταθερές αναφορές.
Τελικά δεν κατάλαβα ακριβώς, όταν της ψαλιδίσατε τα φτερά την βγάζατε εκτός κλουβιού; Πρέπει πάντως ειδικά που είναι θηλυκό να βγαίνει να γυμνάζεται το πουλί.
 
Καλησπέρα Μαρία :) Ναι φοράει δαχτυλίδι και τον Ιούλιο έγινε 2 χρονών. Τα φτερά δεν της τα ψαλιδίσαμε ακόμα γιατί έπρεπε να βγουν πλήρως όπως μας είχε πει ο κτηνίατρος και θα πάμε τέλη Σεπτέμβρη για το ψαλίδισμα.

Καλησπέρα Διονύση και σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου! Είχα παλαιότερα ένα παπαγαλάκι Bungee αλλά το είχα μόνο για δύο μήνες. Επομένως δεν έχω ιδιαίτερη εμπειρία από παπαγάλους... Περνάει γενικά πολλές ώρες την ημέρα μαζί μου συνήθως πάνω απο 8 ώρες καθώς κάνω κάποιες εργασίες για το μεταπτυχιακό μου στον υπολογιστή και διαβάζω πάντα δίπλα της για να έχει παρέα.. Της μιλάω πολύ συχνά και την ταίζω με το χέρι... Μαθαίνει πολύ γρήγορα και ήδη έχει μάθει ήχουν καθώς και αρκετές λεξούλες. Το κλουβί της είναι αρκετά μεγάλο (1m ύψος και 53*53 πλάτος και μήκος) αν και θα ήθελα να πάρω ένα ακόμα μεγαλύτερο!
 
Τότε Πωλίνα πολύ μεγάλο μέρος απ΄ την "τσαντίλα" της οφείλεται στο ότι σε έχασε για κάποιες μέρες χωρίς να ξέρει γιατί. Εχει ανάγκη από σταθερότητα στο περιβάλλον της και ψιλοχαλιέται η καημένη όταν αλλάζουν πάλι όλα (ή έτσι νομίζει).
Θα μάθει και θα σε συνηθίσει απλά θέλει τεράστια υπομονή. Είναι πανέξυπνα πλάσματα και ανταποδίδουν την αγάπη που δέχονται στο πολλαπλάσιο, αλλά θέλουν το χρόνο τους (όπως κι εμείς άλλωστε έτσι δεν είναι; )
Και ναι να της παρεις όταν και άν μπορέσεις και ακόμα μεγαλύτερο κλουβάκι κακό δεν κάνει (εγώ έχω φτάσει στην υπερβολή αφού έχω... Μεγαλύτερο απ' το δικό σου και αυτό για ένα... Παροτλετάκι) :D
Και όταν θα συνηθίσει κι έξω, θα είναι απίστευτη παρέα.
Να χαίρεσαι τη μικρούλα σου, και καλως ήρθες και πάλι.
 
... Περνάει γενικά πολλές ώρες την ημέρα μαζί μου συνήθως πάνω απο 8 ώρες καθώς κάνω κάποιες εργασίες για το μεταπτυχιακό μου στον υπολογιστή και διαβάζω πάντα δίπλα της για να έχει παρέα.. Της μιλάω πολύ συχνά και την ταίζω με το χέρι...
Πωλίνα, έτσι ξεκινούν τα λάθη:)... Και εξηγούμαι
Επειδή οι συνθήκες της ζωής μας αλλάζουν και δεν θα μπορείς πάντα να κάθεσαι πάνω από οκτώ ώρες δίπλα της (είδες; ήθελες να πας διακοπές χωρίς αυτήν). Αυτό λοιπόν που εισπράτουν σε ανάλογες καταστάσεις οι παπαγάλοι (μικροί-μεγάλοι) είναι εγκατάλειψη! = Επιθετικότητα = Πτεροφαγία κτλ κτλ ...
Πρέπει λοιπόν να παρέχουμε την συντροφιά μας στα πουλιά, αλλά με τους ''δικούς τους όρους''.
Ότι δηλ μπορούμε να τους προσφέρουμε να είναι το ίδιο ''πάντα'';)
Είναι και αυτό μια ρουτίνα (εκτός άλλων πραγμάτων) που την έχουν μεγάλη ανάγκη.
Εγώ είμαι της γνώμης πως τους παπαγάλους μας (μικρούς-μεγάλους) πρέπει να τους μαθαίνουμε να γίνονται συναισθηματικά ανεξάρτητοι ( :Dόπως και τα παιδιά μας), ενώ μπορούμε να έχουμε ''σταθερές'' σχέσεις επαφής-παιχνιδιού και εκπαίδευσης μαζί τους... :)
 
Εγώ τωρα αγχώθηκα... Δλδ, η κοπέλα δεν θα μπορει να λείψει λίγες ημερες και ο παπαγάλος θα μαδιεται; Προφανώς... Και το μάδημα σημαίνει στενοχώρια, ανασφάλεια ή ό,τι άλλο αρνητικό.
Άρα Πωλίνα, θα έλεγα οτι πρεπει να γνωρίσεις την παπαγαλιίνα σου σε δύο ακόμα άτομα με σταθερές συνθήκες ζωής τα οποία θα μπορεις να χρησιμοποιείς σαν μπαλαντέρ. Οπωσδήποτε θα εισαι αναντικατάστατη, αλλά φυσικά δεν αρκεί η γνωριμία, αλλά απαιτείται και διαρκής εξοικείωση. Άλλον τροπο που σκέφτηκα ειναι να βρεις έναν άλλον African Grey ίσως και αρσενικό, να δέσουν σαν ζευγάρι, να εισαι κι εσυ ήσυχη ότι το πουλακι δεν θα έχει ψυχολογικά προβλήματα.

Οι υπόλοιποι με παπαγάλους πώς βλέπετε όσα έγραψα παραπάνω; Έχετε, όσο ειναι καιρός και πριν προλάβει το πουλι να εθιστεί στον πόνο και στις ενδορφινες ανακούφισης αυτού, κάποια ίσως πιο εφαρμόσιμη και αποτελεσματική λύση να προτείνετε;
 
Οπωσδήποτε θα πρέπει να κοινωνικοποιούμε τους παπαγάλους μας, επίσης να τους παρέχουμε παιχνίδια και άλλα ενδιαφέροντα (σταντ-κλαδιά για μασούλημα κτλ). Ένα δεύτερο πουλί είναι πάντα η καλύτερη λύση (πριν όμως αρχίσουν οι ''κακές συνήθειες'')
 
Εγώ τωρα αγχώθηκα... Δλδ, η κοπέλα δεν θα μπορει να λείψει λίγες ημερες και ο παπαγάλος θα μαδιεται;
Γιατί αγχώθηκες Γιάννη; Η πεμπτουσία της υπόθεσης-σχέσης μας με τους παπαγάλους, αναλύθηκε πληρέστατα από τη Σίσσυ στο #7# .
Είναι κάπως όπως "το παιδί και το σκυλί (πρόσθεσε και τον παπαγάλο) όπως το μάθεις είναι". :D
 
συμφωνω με τις αποψεις των παιδιων οτι η απουσια σου προκαλεσε την αλλαγη συμπεριφορας

αλλα ως συνηγορος του διαβολου θα θεσω και αλλο ενα ενδεχομενο
εισαι σιγουρη οτι η φιλη σου που το φροντιζε 20 μερες του φερθηκε καλα;(βεβαια δεν ησουν παρον για να ξερεις) γιατι αν φοβαται πολυ σημαινει οτι ισως δεχθηκε καποιου ειδους επιθετικη συμπεριφορα απο εκεινη.
(μου εχει τυχει οτι ο γνωστος που θα φροντιζε μια γατα για 10μερες την χτυπουσε ελαφρως και παρουσιασε αλλαγη συμπεριφορας παρομοια)
 
έπαιρνα την φίλη μου που τον πρόσεχε κάθε μέρα με βίντεο κλήση για να με ακούει
εισαι σιγουρη οτι η φιλη σου που το φροντιζε 20 μερες του φερθηκε καλα;
Θέματα άγνοιας πάντα μπορεί να υπεισέλθουν αλλά το καλά με την απλή έννοια είναι αδιαμφισβήτητο αφού η γυναίκα πήγαινε καθημερινά και άνοιγαν βιντεοκλήση προς χάριν της παπαγαλίνας :)
 
Θέματα άγνοιας πάντα μπορεί να υπεισέλθουν αλλά το καλά με την απλή έννοια είναι αδιαμφισβήτητο αφού η γυναίκα πήγαινε καθημερινά και άνοιγαν βιντεοκλήση προς χάριν της παπαγαλίνας :)

η βιντεοκληση ποσο διαρκει; Παντως οχι ολο το χρονο που ηταν εκει. και μηπως εκτος απο την φιλη ερχοταν και κανας φιλος μαζι της;η τον ειχε στο σπιτι της η φιλη οπου ηταν και αλλα ατομα;
 
Γενικά η βιντεοκλήση διαρκούσε 5-10 λεπτά. Δεν μάδησε καθόλου φτερά αυτήν την φορά. Η κοπέλα που το πρόσεχε είχε κάποια εξοικίωση με την παπαγαλίνα μου καθώς την βλέπει δύο φορές την εβδομάδα και καθόταν αρκετές ώρες μαζί της... Τώρα να φέρθηκε άσχημα αποκλείεται...Αλλά ίσως το γεγονός ότι φοβόταν να την χαιδέψει, επομένως στερήθηκε το "καθημερινό χαδι" που της παρείχα εγώ για σχεδόν ένα μήνα, ίσως να τάραξε το πουλάκι μου..
 
Πωλίνα, σκέφτεσαι να της φέρεις έναν σύντροφο;

Η αλήθεια είναι όχι άμεσα... Προτιμώ να μάθω πρώτα περισσότερα για την παπαγαλίνα μου και να την εκπαιδεύσω για να μπορώ κάποια στιγμή να ανταπεξέλθω σε δύο παπαγάλους... Δεν θεωρώ πως έχω την κατάλληλη εμπειρία ακόμα..
 
εγω τον γκριζο μου, τον αποχωριζομε σχεδον ποτε. Δεν στο γραφω για να νοιωσης τυψης προς θεου. Αλωστε φροντισες για τις μερες που ελειψες. απο προσωπικη εμπειρια 16 χρονων με συγκατοικηση με ζακο εχω να πω οτι οι συμπεριφορες τους ειναι πολλες φορες απροβλεπτες. Δεν νομιζω οτι πρεπει να ανοισηχης, ειναι θεμα ημερων να επανερθει. συμφωνο απολυτα οτι πρεπει να εξοικιωθη και με αλλα ατομα. και αυτο σου συστηνω να το κανεις. Θα σου πω και κατι αλλο που ησως σου φανη χαζο, αλλα εγω το κανω με πολη θετικα αποτελεσματα. επειδη οταν χρειαστηκε να λειψω για καποιες μερες και αυτος το καταλαβενε παντα του εξηγουσα οτι θα φυγω για λιγες μερες μετρονταστες με τα δαχτυλα. Δεν ξερω αν το καταλαβενε, για εμενα ναι, οσο για τις τσιμπιες, ε ας φαμε και καμμια. Οχτω ωρες συνεχεια μαζι τις βρισκω πολλες, μετριασε τον χρονο συμφωνα με τις μελλοντικες αναγκες.
 
Back
Top