Αναπαραγωγή Επιθετική συμπεριφορά αρσενικού

maria 321

PB New Member
Εγγραφή
7 Απρ 2024
Μηνύματα
8
Καλησπέρα στην ομάδα και πάλι!!! θα ήθελα να ρωτήσω ...έχω τρία μωράκια είναι 11 ημερών η μανούλα έχει ξεκινήσει και βγαίνει από τη φωλιά και το αρσενικό πηγαίνει συνέχεια και ταΐζει τα μωρά εκείνη δείχνει λίγο αδιάφορη και αρκετά κουρασμένη πηγαίνει πολύ ώρα μπροστά από την ταΐστρα και κάθεται χωρίς να τρώει και τη βρίσκω και πολύ συχνά στον πάτο του κλουβιού απλά να κάθεται όταν όμως την ενοχλήσω λιγάκι πετάει ζωηρά. Όταν αυτή κάνει να πάει στα κλαδάκια της ο αρσενικός γίνεται αρκετά επιθετικός μαζί της.. μήπως πρέπει να τους χωρίσω και να μην κάνω δεύτερη απόπειρα ζευγαρώματος??
 
  • Like
Αντιδράσεις: pàpia
Καλησπέρα.
εκείνη δείχνει λίγο αδιάφορη και αρκετά κουρασμένη πηγαίνει πολύ ώρα μπροστά από την ταΐστρα και κάθεται χωρίς να τρώει και τη βρίσκω και πολύ συχνά στον πάτο του κλουβιού απλά να κάθεται
Όταν αυτή κάνει να πάει στα κλαδάκια της ο αρσενικός γίνεται αρκετά επιθετικός μαζί της.
Αν η κανάρα δεν τρέφεται σωστά και ο αρσενικός είναι όντως επιθετικός μαζί της θα πρέπει να την βγάλεις και να την βάλεις σε ατομικό κλουβί.
Παρακολούθησε την κατάσταση της για να σιγουρευτείς ότι βελτιώνεται, μια καλή πολυβιταμίνη στο νερό της θα βοηθούσε.
Ο αρσενικός θα μπορέσει να μεγαλώσει τα μικρά,
Όταν τα μικρά φτάσουν 15-17 ημερών θα κλαρώσουν (θα βγουν από την φωλιά), τότε ο αρσενικός υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να θέλει να ξαναζευγαρώσει.
Όταν συμβεί αυτό μπορεί να αρχίσει να μαδάει τα μικρά για να μεταφέρει στην φωλιά πούπουλα, αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζεται τοποθετώντας το διαχωριστικό της ζευγαρώστρας, έτσι τα μικρά θα είναι ασφαλή και ο κάναρος θα τα ταΐζει μέσα από το κάγκελο μέχρι να απογαλακτιστούν (30 ημερών περίπου).
 
Γεια σας και χρόνια πολλά!
Με τη σειρά μου θα ήθελα να κάνω κι εγώ κάποιες ερωτήσεις. Η μία είναι σχετική με τη συμπεριφορά του αρσενικού καναρινιού, ο οποίος γίνεται επιθετικός ως προς κάποιο ή κάποια από τα μικρά. Για να είμαι ειλικρινής επειδή μοιάζουν μεταξύ τους δεν είμαι σίγουρη αν η συμπεριφορά αυτή είναι ως προς ένα συγκεκριμένο ή όχι. Ενώ λοιπόν γίνεται επιθετικός κάποιες φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, εξακολουθεί να τα ταΐζει κανονικά, αφού ακόμη δεν τρέφονται μόνα τους. Τα μικρά είναι τρία και γεννήθηκαν διαδοχικά στις 17-18 και 19 Απριλίου. Στο μεγάλωμα συνεισφέρουν και οι δύο γονείς. Μέσα στη Μ. βδομάδα έκαναν την πρώτη έξοδο από τη φωλιά και τώρα ως επί το πλείστο είναι εκτός. Το αρσενικό έχει ζευγαρώσει με τη θηλυκιά η οποία έχει φτιάξει ήδη τη δεύτερη φωλιά και εξακολουθεί να συνεισφέρει και αυτή στο τάισμα των μικρών. Αν εξακολουθήσει με αυτή τη συμπεριφορά, πώς θα πρέπει να διαχειριστώ την κατάσταση αυτή; Επίσης θα ήθελα να αναφέρω ότι η ζευγαρώστρα είναι διπλή 60Χ30Χ25 και οι φωλιές εξωτερικές, οπότε θεωρώ ότι δεν έχουν πρόβλημα με το χώρο.
Όσον αφορά τη δεύτερη ερώτηση -που θα έπρεπε να την είχα κάνει πριν προβώ σε οποιαδήποτε ενέργεια- αφορά στη φωλιά των μικρών. Επειδή τα μικρά ήταν σήμερα εκτός φωλιάς όλη την ημέρα, αποφάσισα να βγάλω τη φωλιά τους για έναν πολύ καλό καθαρισμό. Θεωρείτε ότι θα πρέπει να την επανατοποθετήσω στο κλουβί ή όχι;
Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.
 
Καλησπέρα.
Αν εξακολουθήσει με αυτή τη συμπεριφορά, πώς θα πρέπει να διαχειριστώ την κατάσταση αυτή;
Το αρσενικό έχει ζευγαρώσει με τη θηλυκιά η οποία έχει φτιάξει ήδη τη δεύτερη φωλιά
Μπορείς να τοποθετήσεις το διαχωριστικό κάγκελο με τα μικρά στην μια πλευρά και τους γονείς στην άλλη.
Αυτός ο διαχωρισμός θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει όταν το θηλυκό κάνει το πρώτο αυγό της νέας γέννας, τα μικρά μπορεί να λερώσουν τα νέα αυγά και την φωλιά, αυτό θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην επόμενη γέννα.

'Όταν τα χωρίσεις μπορείς να βάλεις στην μεριά των μικρών ένα ρηχό σκεύος με αυγοτροφή και σπόρους για να αρχίσουν τα μικρά να προσπαθούν να τρέφονται μόνα τους.
Οι γονείς θα τα ταΐζουν μέσα από το κάγκελο μέχρι να απογαλακτιστούν στις 30 περίπου ημέρες.
ειδή τα μικρά ήταν σήμερα εκτός φωλιάς όλη την ημέρα, αποφάσισα να βγάλω τη φωλιά τους για έναν πολύ καλό καθαρισμό. Θεωρείτε ότι θα πρέπει να την επανατοποθετήσω στο κλουβί ή όχι;
Όχι, δεν χρειάζεται.
 
Επειδή τα μικρά ήταν σήμερα εκτός φωλιάς όλη την ημέρα, αποφάσισα να βγάλω τη φωλιά τους για έναν πολύ καλό καθαρισμό. Θεωρείτε ότι θα πρέπει να την επανατοποθετήσω στο κλουβί ή όχι;
Πιστεύω, αν και δεν είναι βέβαιο αυτό που θα σου πω, ότι επανατοποθετώντας την καθαρή φωλιά (με τσόχα) στην ίδια θέση, αυτό θα μειώσει τις επισκέψεις των μικρών στην άλλη φωλιά που έχει στρώσει το θηλυκό (και την πιθανή όχληση που θα προκαλέσουν), κι επομένως ίσως θα ήταν σχετικά ωφέλιμο να την επανατοποθετήσεις για λίγες ημέρες ακόμα μέχρι να τα χωρίσεις από τους γονείς.
 
Γεια σας και πάλι.
Χθες το βράδυ το θηλυκό "κοιμήθηκε" στη νέα φωλιά και το αρσενικό με τα μικρά στην καθαρισμένη φωλιά της πρώτης γέννας μαζί με τα δύο μικρά. Το πρωί το θηλυκό είχε κάνει ένα αυγό, όποτε και χώρισα τα μικρά από τους γονείς τοποθετώντας τους σε χαμηλά σκεύη αυγό και τροφή. Πριν λίγο όμως αποφάσισα να βγάλω το διαχωριστικό διότι διαρκώς ένιωθα μια ανησυχία. Το τάισμα από τα κάγκελα δεν είμαι σίγουρη ότι είχε μεγάλη επιτυχία. Το αρσενικό την τροφή μετά από κάποιες προσπάθειες προς τα μικρά, την έδινε στο θηλυκό το οποίο ήταν κι αυτό εκτός φωλιάς. Τώρα υπάρχει μια ησυχία αλλά πριν λίγο συνέβη κάτι ακόμα που με θορύβησε. Παρατηρώντας το θηλυκό έβλεπα ότι προσπαθούσε να αφοδεύσει και διαπίστωσα ότι απέβαλλε ένα μη καλοσχηματισμένο αυγό. Θα προσπαθήσω να στείλω φωτογραφία. Με αυτές τις συνθήκες δεν θέλω να συνεχίσω τη διαδικασία. Ποιο θα ήταν το καλύτερο δυνατό σενάριο. Να αφήσω τη μαμά με τα μικρά βγάζοντας από τη ζευγαρώστρα τον πατέρα; Να χωρίσω τη μητέρα;
Και πάλι σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγνώμη για τη μακροσκελή ανάρτηση.
 

Συνημμένα

  • IMG_20240508_172942.webp
    IMG_20240508_172942.webp
    65,7 KB · Προβολές: 11
Παρατηρώντας το θηλυκό έβλεπα ότι προσπαθούσε να αφοδεύσει και διαπίστωσα ότι απέβαλλε ένα μη καλοσχηματισμένο αυγό
Θα πρέπει να βάλεις στο νερό τους υγρό ασβέστιο άμεσα.
Αν μπορείς να την πιάσεις βάλε σε ένα κουταλάκι του γλυκού νερό και ρίξε 8 σταγόνες υγρό ασβέστιο, μετά μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια μικρή σύριγγα και να της δώσεις να πιεί.
Πρέπει να ενισχυθεί άμεσα με ασβέστιο, όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα και μπορούν να περιμένουν.
Το σουσάμι επίσης μπορεί να βοηθήσει (από Φούρνο η super market).
 
Πράγματι το υγρό ασβέστιο και η παροχή του άμεσα, όπως σου περιέγραψε ο @Ιωάννης πιο πάνω είναι το πρώτο που θα πρέπει να ασχοληθείς οπωσδήποτε για την αποφυγή δυστοκίας που είναι έως και θανατηφόρα κατάσταση για το θηλυκό σου.
Το πως θα συνεχίσεις από εκεί και πέρα: Αναγκαστικά το πουλάκι θα πρέπει να ολοκληρώσει τη γέννα του, διότι η σειρά των αυγών είναι ήδη μέσα του. Αναγκαστικά θα του δίνεις νερό με ασβέστιο τουλάχιστον τις επόμενες 7 ημέρες, επίσης θα προσθέσεις στο κλουβί κόκκαλο σουπιάς, στην περίπτωση δλδ που δεν έχει, κάτι το οποίο θα έχεις σε κάθε κλουβί που θα έχεις καναρίνι, μονίμως καθ' όλο το έτος. Τέλος θα σου πρότεινα να αφήσεις την κανάρα να επωάσει τα αυγά της και αν δεν γεννηθούν νεοσσοί έως και τη 19η ημέρα από τη γέννηση του πρώτου αυγού, να τη χωρίσεις από τον αρσενικό, αν γεννηθούν, μόλις δεις ότι έπαψε να τα σκεπάζει τη νύχτα (σταμάτησε δλδ να κοιμάται στη φωλιά), να την πας σε δικό της κλουβί, σε όσο το δυνατό πιο σκιερό μέρος και μακριά από τον αρσενικό και να αφήσεις τον πατέρα να τα μεγαλώσει.
 
Σε περίπτωση που δεν βρω υγρό ασβέστιο μπορώ να δώσω βιταμίνες που να περιέχουν και ασβέστιο; (Μένω στη Σπάρτη και δεν έχω πολλές επιλογές)
Να ενημερώσω ότι από 3 Μαΐου τους βάζω καθημερινά πολυβιταμίνες Multi-Vit, 2 σταγόνες στα 100ml. Τέλος η χορήγηση με σύριγγα θα γίνει μια φορά;
Και πάλι ευχαριστώ πολύ!
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Σου παραθέτω παλιά μηνύματα μέλους μας σχετικά με χρήση ανθρώπινου ασβεστίου από φαρμακείο Επίσης πιο κάτω κοίτα ανάλογα θέματα
[automerge]1715270766[/automerge]
Φυσικά μην επαναπαυθείς στα παραπάνω σκευάσματα, παράγγειλε ένα υγρό ασβέστιο για πουλιά διαδικτυακά.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Γεια σας.
Αυτή τη φορά σας γράφω για να σας ενημερώσω για την κατάσταση της κανάρας, μετά το μη καλοσχηματισμένο αβγό,
και γενικότερα της οικογένειας.
Έκανε συνολικά 5 αβγουλάκια, με μία μέρα "κενό" από το πρώτο, τα οποία και κλωσάει. Φαίνεται μια χαρά και δεν έχει
εμφανίσει κάποιο άλλο ανάλογο πρόβλημα. Το αρσενικό την ταΐζει αλλά κάνει και η ίδια εξορμήσεις για φαγητό.
Τα μικρά έχουν μεγαλώσει αρκετά. Απ' όσο έχω προσέξει, διότι με τη δουλειά δεν έχω ιδιαίτερο χρόνο, τρώνε μόνα τους
κυρίως αυγό και μήλο και λιγότερο σποράκια, από ανοικτή ταΐστρα που μοιάζει με αυγοθήκη. Σκέφτομαι να τα βάλω πλέον
και τα τρία μαζί σε μία μονή ζευγαρώστρα.
Και πάλι σας ευχαριστώ θερμά για τις συμβουλές σας!
Σας στέλνω φωτογραφίες.
 

Συνημμένα

  • 1db08556-2505-489d-90c4-a0bc4ea697c5.webp
    1db08556-2505-489d-90c4-a0bc4ea697c5.webp
    228,4 KB · Προβολές: 15
  • 005bd694-ffb3-466e-9b28-a6aa9abe874c.webp
    005bd694-ffb3-466e-9b28-a6aa9abe874c.webp
    88,4 KB · Προβολές: 14
Να τα χαίρεσαι.
Σκέφτομαι να τα βάλω πλέον
και τα τρία μαζί σε μία μονή ζευγαρώστρα.
Τι ηλικίας είναι τα πουλάκια;
Τι εννοείς "μονή ζευγρώστρα"; Να τα χωρίσεις δλδ με κάγκελο στη ζευγαρώστρα έχοντας τους γονείς από την άλλη πλευρά;
 
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
Καλημέρα.
Σε ευχαριστώ πολύ.
Το πρώτο έσκασε 17 Απριλίου και ακολούθησαν τα άλλα δύο στις 18 και στις 19 Απριλίου. Άρα μόλις κλείσανε μήνα!
Τώρα τα έχω χωρισμένα από τους γονείς με κάγκελο, στη διπλή ζευγαρώστρα.
Μονή ζευγαρώστρα εννοώ το κλουβί με τις δύο πλαϊνές πόρτες σαν αυτό που επισυνάπτω.
 

Συνημμένα

  • PhotoRoom-20221210_125826.webp
    PhotoRoom-20221210_125826.webp
    78,1 KB · Προβολές: 5
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
καλημερα και καλη εβδομαδα
Αν δεν καταλαβαινω λαθος απο την φωτογραφια η εφημεριδα ειναι πανω απο την σχαρα της 60αρας ζευγαρωστρας?
Σιγουρα ετσι μενει καθαρη η σχαρα και πεντακαθαρο το "συρταρι" του κλουβιου αλλα υπαρχει λογος που ειναι αποσπωμενη η σχαρα και συρωμενο το συρταρι.
Ετσι τωρα περιττωματα σποροι αφαγωτοι τσοφλια απο σπορους καταλοιπα απο πρασινα που ισως τους δινεις ειναι σε ενα επιπεδο. Με οτι σημαινει αυτο για την υγεια τους μακροπροθεσμα.
Η εφημεριδα σαφως και ειναι πολυ οικονομικο υποστρωμα αλλα επειδη τα εχεις μεσα απο οτι φαινεται 5 πουλια σε μια εξηνταρα και με θυληκο σε αναπαραγωγη εχει μειονεκτηματα η χρηση της
Σε καθε περιπτωση ο φροντιστης εχει την ευθυνη για την υγεια τους και την ευζωια τους και οχι εμεις που σχολιαζουμε εκ του ασφαλους
 
@Sandy , ναι, λογικά τα μικρά είναι σε θέση ηλικιακά να τρέφονται από μόνα τους. Θα έλεγα να βάλεις τους σπόρους σε ταΐστρες κανονικά και να ελέγξεις, αν είσαι σπίτι ότι τρέφονται όλα (βλέπεις και το υπόλειμμα σπόρων, τσόφλια κλπ) και έπειτα τα μεταφέρεις σε άλλο κλουβί.
Δυστυχώς αυτό που έχεις μου φαίνεται κάπως μικρό. Σκοπεύεις να τα κρατήσεις τα τρία πουλάκια; Αν ναι, καλό θα ήταν να τους πάρεις από ένα κλουβί τουλάχιστον 60 εκ. σε μήκος, στο οποίο θα προσαρμόσεις 2 πατήθρες κοντά στα πλάγια του κλουβιού, για να έχουν χώρο να πετούν από τη μία στην άλλη. Έτσι γυμνάζονται (αντί να πηδούν από κλαράκι σε κλαράκι). Επίσης αν τα δώσεις, θα σου προτείνω να αξιώσεις ένα αξιοπρεπές κλουβί τουλάχιστον της ίδιας διάστασης. Από πλευράς κόστους - οφέλους, καλές είναι οι λεγόμενες κινέζικες ζευγαρώστρες που έχουν συρόμενη σχάρα και συρόμενο ταψί και είναι εύχρηστες στον καθαρισμό.
Όπως και να 'χει το ζήτημα πάντως, καλά είναι τα πουλάκια όταν μπουν στο κλουβί τους, να βλέπουν τους γονείς τους ή άλλα ενήλικα καναρίνια ώστε να μπορούν να μιμηθούν τον τρόπο με τον οποίο τρέφονται τα μεγαλύτερα. Επίσης ωφέλιμο είναι το αυγό ή η αυγοτροφή και ποικιλία σπόρων, λαχανικών, κηπευτικών και βοτάνων, ώστε να χτίσουν δυνατούς οργανισμούς και οπωσδήποτε το κόκκαλο σουπιάς όλο το έτος.
Δες στο άρθρο ασφαλή φυτά που μπορείς να τους προσφέρεις.
 
Back
Top