Αναπαραγωγή Επιθετικός αρσενικός στα μικρά

aggelosgkms

PB New Member
Εγγραφή
20 Μαρ 2024
Μηνύματα
11
Καλησπέρα, σήμερα 17η ημέρα των νεοσσων και τσουπ ο πιο θαρραλέος έκανε το πρώτο βήμα και πηδηξε από την φωλιά. Το θεμα μου είναι πως ο αρσενικός με το μικρό ξεκίνησαν τσακωμο και μάχη απευθείας. Αμέσως έβαλα χωρισμα για να μην έχουμε ατυχήματα και τα μικρά ξεκίνησαν να σουλατσαρουν το ενα μετά το άλλο. Τι να κανω?? Όσο ήταν στην φωλιά τα μικρά τάιζε και με το παραπάνω, τωρα τι έγινε ξαφνικά?? Εν τω μεταξύ σήμερα θα έβαζα νέα φωλιά και νήμα για να ξεκινήσουμε δεύτερη γέννα καθώς έχω δει να την βατευει 2-3 φορες
 
Για να αποφευχθούν βιαιότητες, θα έλεγα να τον αφήσεις χώρια και να ταΐζει μέσα από το κάγκελο τα μικρά του. Απλά μια δυο φορές την ημέρα, οπωσδήποτε το πρωί, για κανένα μισάωρο πέρνα το θηλυκό στην πλευρά του ώστε να μπορούν να ζευγαρώνουν.
Στο μέλλον και όταν οι νεοσσοί θα είναι λίγο πιο κινητικοί, θα χωρίσεις αυτούς από τη μία πλευρά και θα αφήσεις το ζευγάρι ενωμένο από την άλλη, μέχρι την πλήρη ανεξαρτητοποίησή τους.
 
@ianos ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, σήμερα δεν πρόλαβα λόγω δουλειάς να το κάνω αλλά από αύριο οπωσδήποτε ένα μισάωρο πρωι και απόγευμα θα την έχω δίπλα.. με την νέα φωλια όμως τώρα τι να κανω? Πότε να βάλω?? Εάν της βαλω τωρα θα συνεχίσει να ταΐζει?? Επειδή ακόμα τα μικρά είναι πολλές ώρες στην φωλιά και δεν έχουν βγει κ ολα ακόμα, ο πατερας από δίπλα δεν μπορεί να αναλάβει το τάισμα.. επίσης θα με βοηθούσε εάν γνωρίζεις κ εσυ φυσικά να μου πεις γιατί επιτίθεται στο μικρό?
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Δεν γνωρίζω γιατί επιτίθεται στο μικρό, αλλά εικάζω ότι αφενός είναι πυρωμένος κι έχει ένεκα αυτού αυξηθεί η επιθετικότητά του, κι αφετέρου εικάζω ότι το μικρό είναι αρσενικό, κάτι που το έχω ξαναδεί σε κάποια ανάλογα θέματα του φόρουμ. Αν τα μικρά δεν ταΐζονται από τη μητέρα επαρκώς, υποθέτω, και με δεδομένο ότι βγαίνουν από τη φωλιά, θα πάνε προς τον πατέρα να ταϊστούν, οπότε δεν θα ανησυχούσα ιδιαίτερα.
Εφόσον έχουν ήδη ζευγαρώσει πρόσφατα, το να χάνεται μία ημέρα κατά τη διάρκεια της οποίας δεν έχουν επαφή, θα μπορούσε και να σημαίνει ότι κάποιο αυγό, αν γεννήσει τώρα κοντά, στις επόμενες δύο ημέρες δλδ, μπορεί να είναι άσπορο.
Τη νέα φωλιά θα έλεγα να τη βάλεις και να δεις αν την ετοιμάζει, εφόσον έχεις ήδη ζει ζευγάρωμα. Εναλλακτικά, αν δεις και κάνει αυγό στην παλιά, και έχει ετοιμάσει την καινούρια, εναλλάσσεις τις δύο φωλιές, δλδ στη θέση της παλιάς βάζεις τη νέα για να αποφύγεις τον κίνδυνο να λερώσουν ή να σπάσουν το αυγό καταλάθος τα μικρά. Διαφορετικά παίρνεις το αυγό και έχεις 3 ημέρες για να το επιστρέψεις (δεν το αφήνεις σε ήλιο, αλλά σε δροσερό μέρος) στις οποίες βλέπεις τι γίνεται με τα μικρά, ότι βγαίνουν δλδ από τη φωλιά, οπότε τα χωρίζεις με κάγκελο από το ζευγάρι.
 
@ianos ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση απάντηση, τον έχω παρατηρήσει να ταΐζει τα δύο από τα τέσσερα.. με τα άλλα δύο έχουμε ετσι ένα θέμα.. ειδομεν.. ισως είναι αρσενικά όπως προαναφερατε.
 
Κανονικά οι πατεράδες ταΐζουν όλη τη γέννα, ανεξάρτητα του φύλου των νεοσσών. Μπορεί και να ταΐζει και τα άλλα και να μην το έχεις δει. Το ποιος νεοσσός θα ταϊστεί, κυρίως καθορίζεται από το ποιος νεοσσός θα διεκδικήσει τροφή από τον γονέα του.
 
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
Πιθανόν να μην έχω δει, αλλά και γενικά τωρα με το χώρισμα τον έχουν και τα μικρά κάπως πιο απόμακρο. Κοιμούνται ολα έξω στα κλαδάκια πλέον, τσιμπάνε ελάχιστα λίγο μήλο (απ ότι έχω δει) και τρέφονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την μητέρα.
 
Ναι, χρειάζονται ακόμα τάισμα από τους γονείς τους. Αλλά πιστεύω ότι σε λίγες ημέρες θα τρώνε και από μόνα τους.
Τι τροφές τους βάζεις, πέραν του μείγματος σπόρων που χρησιμοποιείς;
 
Υπάρχει το μείγμα σπόρων που προ ανέφερες, αυγοτροφη (του εμπορίου) και από εκεί και πέρα δύο φορές την ημέρα βραστό αυγο (βρασμένο 15 λεπτά) , και καθημερινά μήλο και μπροκολο εναλλάξ. 2 φορές την εβδομάδα βάζω πολυβιταμινη στο νερό.
 
Αν θέλεις δες και αυτό το μήνυμα από άλλο θέμα, μήπως εμπλουτίσεις περισσότερο τη διατροφή τους. Δεν χρειάζεται να τα πάρεις όλα, αλλά μπορείς να δοκιμάσεις κάποια που είναι εύκολο να τα βρεις, π.χ. πράσινα, κινόα και σουσάμι.

 
  • Χρήσιμο
Αντιδράσεις: MARY58
Back
Top