Δεδομένου οτι απογορεύεται η κουζίνα, το μπάνιο, οι κρεβατοκάμαρες, το καθιστικό,ότι ο χώρος δεν πρέπει να έχει φασαρία αλλά ούτε και απόλυτη σιωπή, πρέπει δηλαδή να υπάρχει παρουσία της οικογένειας για να αισθάνεται το πουλί την παρουσία αυτή και μέλος της και οτι το πουλί πρέπει να κοιμάται με την δύση του ηλίου και να ξυπνάει με την ανατολή.
Ποιος είναι ο ιδανικός χώρος τοποθέτησης ενός κλουβιου για μια μέση οικογένεια με παιδιά που κατοικεί στο μέσο ελληνικό σπίτι;
Είναι εύλογη απορία σου.
Κοίταξε, εμείς εδώ παρουσιάζουμε τις ιδανικές συνθήκες μέσα από τα άρθρα και τις απόψεις μας, με βάση τις γνώσεις και τις εμπειρίες του καθενός από εμάς. Από εκεί και πέρα, στο φόρουμ συζητούμε την κάθε περίπτωση εξατομικευμένα στις ανάγκες αυτού που ζητάει τη γνώμη μας. Δεν αναγκάζουμε κανέναν να κάνει αυτό που θεωρούμε σωστό, οπότε αν βλέπεις να επιμένουμε σε κάποια πράγματα, είναι επειδή τα θεωρούμε σωστά για τα πουλιά και όχι για να αναγκαστείς να τα ακολουθήσεις. Η τελική απόφαση είναι αποκλειστικά δική σου υπόθεση.
Δεδομένου οτι απογορεύεται η κουζίνα, το μπάνιο...
Το μπάνιο και η κουζίνα απαγορεύονται διότι τα καναρίνια είναι πολύ ευαίσθητα σε οσμές και αναθυμιάσεις, σε βαθμό που μπορεί να μείνουν στον τόπο ανά πάσα στιγμή. Βλ.:
Σχετικώς με το ωράριο ύπνου ενα διαστημα δέκα ωρών απο 22.00-8.00 ειναι αρκετό να γίνεται σε μόνιμη βάση η απαιτείται αυστηρότερη τήρηση του κανόνα Δύσης και Ανατολής ηλίου;
Το πρόγραμμα ύπνου τώρα. Κατά την άποψή μου, η διάρκεια ημερήσιου φωτισμού (φωτοπερίοδος) μαζί με την καθαριότητα και τη στοιχειωδώς σωστή διατροφή, αποτελούν το άλφα και το ωμέγα της ευζωίας και της καλής υγείας των πτηνών.
Όσον αφορά τη διάρκεια του ημερήσιου φωτισμού, αυτό που δυστυχώς δεν γίνεται κατανοητό από όλους είναι ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι οι ώρες που θα κοιμάται ένα πτηνό, αλλά η συνέπεια στην τήρηση του προγράμματος το οποίο πρέπει να προσομοιώνει τις φυσικές συνθήκες. Δηλαδή, για ένα πουλάκι που βρίσκεται μόνιμα μέσα στο σπίτι με σταθερή θερμοκρασία, ο μόνος τρόπος για να καταλάβει σε ποια εποχή του χρόνου βρίσκεται (να ρυθμίζει το βιολογικό του ρολόι) είναι από τη διάρκεια που υπάρχει φως μέσα στην ημέρα.
Σε ένα πρόγραμμα όπως αυτό που αναφέρεις, το οποίο μέσα στο χειμώνα μπορεί να φτάσει και τις 14 ώρες φωτός, είναι σαν να του λες Γενάρη μήνα ότι βρίσκεται μέσα στον Ιούνιο. Το πουλί θα βρίσκεται μονίμως σε αναπαραγωγική ετοιμότητα, σε πλήρη ένταση ή σε μόνιμη ωοτοκία αν είναι θηλυκό. Αν τώρα για κάποιο λόγο αναγκαστείς να παρατείνεις λίγο περισσότερο τις 14 ώρες τη διάρκεια του φωτός, τότε θα ξεκινήσει την πτερόρροια και θα αναρωτιέσαι, για ποιο λόγο είναι σε αυτό το χάλι ενώ του παρέχεις τα καλύτερα.
Βλ.
https://petbirds.gr/article/bird-moulting/
Ο χώρος που περιέγραψες δεν είναι κακός. Το μόνο που με προβληματίζει είναι η διάρκεια της ημέρας (φως).
Στην ερώτηση, για ποιο λόγο κάποια πουλιά που ζουν στις χειρότερες συνθήκες επιβιώνουν, η απάντηση είναι επειδή κάποια πουλιά προσαρμόζονται σε αυτές και κάποια όχι. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι συνθήκες που βιώνουν κάποια τυχερά πουλιά είναι σωστές. Οι δικές μας προτάσεις γίνονται για να μειωθούν όσο γίνεται οι πιθανότητες να υπάρξουν "άτυχα" πουλιά.
Τέλος, δεν υπάρχει ιδανικός χώρος. Πολλοί από εμάς στην προσπάθεια μας να εφαρμόσουμε όσο γίνεται περισσότερα "σωστά" διατηρούμε τα πουλιά σε δικό τους αποκλειστικό χώρο. Ένα παράδειγμα είναι αυτό
https://community.petbirds.gr/threads/Το-εκτροφείο-των-ωδικών-πτηνών-μου.33202/ και πολλά ακόμη υπάρχουν εδώ
https://community.petbirds.gr/forums/%CE%99%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CE%AD%CF%82-%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%95%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B5%CE%AF%CF%89%CE%BD.21/
Επειδή όμως ένα καναρινάκι είναι και ένα πτηνό που θέλει να χαίρεται όλη η οικογένεια, θα πρότεινα το γραφείο που περιέγραψες, αρκεί να μπορούσες να διατηρείς μόνιμα τις φυσικές συνθήκες διάρκειας του ημερήσιου φωτός, ακόμη και με σκέπασμα όπως προτάθηκε προηγουμένως στη συζήτηση.