Μερικά στοιχεία για τη θρεπτική αξία της αντράκλας:
Απόσπασμα από την ομιλία της Dr. Άρτεµις Σιµοπούλου Πρόεδρου του «The Center for Genetics, Nutrition and Health», της Ουάσινγκτον D.C. των ΗΠΑ, στο 1o Διήμερο Διεθνές Συνέδριο Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (31/10-01/11/2006), που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ http://
Στο National Institute of Health (NIH) των ΗΠΑ όπου εργαζόµουν, αποφασίσαµε να ερευνήσουµε ποιο ακριβώς ήταν το συστατικό της δίαιτας των Κρητικών που έχει τόση µεγάλη σηµασία όσον αφορά στα καρδιακά νοσήµατα. Αποφασίσαµε, επίσης, να ελέγξουµε αν τα άγρια φυτά και τα χόρτα που τρώγανε τότε σε µεγάλη ποσότητα περιείχαν ω3 λιπαρά οξέα και, µε µεγάλη ευχαρίστηση, ανακαλύψαµε ότι περιείχαν πάρα πολλά και µάλιστα πολύ περισσότερα απ’ ό,τι είχαν τα καλλιεργούµενα φυτά και χόρτα.
Επιπρόσθετα, διεξαγάγαµε ειδική έρευνα για την αντράκλα, επειδή είναι ένα φυτό που υπάρχει σε όλο τον κόσµο και το οποίο καταναλώνουν και τα ζώα και οι άνθρωποι.
Από την εν λόγω έρευνα προέκυψε ότι η αντράκλα όχι µόνο περιέχει πάρα πολλά ω3 λιπαρά οξέα, αλλά επίσης ότι έχει µεγαλύτερη ποσότητα «γλουταθειόνης» και «µελατονίνης», οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν και από τον καρκίνο. Συνεπώς, η κατανάλωση των φυτών και των χόρτων δεν πρέπει να συνιστάται µόνο λόγω των βιταµινών και των «πολυφαινολών» που περιέχουν, αλλά και επειδή περιέχουν τις ουσίες που σας προανέφερα, οι οποίες παρουσιάζουν πολύ µεγάλη αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση (Πίνακας 1).
Η θρεπτική αξία της αντράκλας
1 µερίδα από φρέσκα φύλλα (100 g) περιέχει:
• 300-400 mg 18:3ω3
• 12 mg α-τοκοφερόλη
• 27 mg ασκορβικό οξύ
• 2 mg β-καροτένιο
• 15 mg γλουταθειόνη
Πίνακας 1
Η «γλουταθειόνη», πιο συγκεκριµένα, µπορεί να προστατεύσει τα κύτταρα από την καρκινογένεση λειτουργώντας ως αντιοξειδωτικό, προσδενόµενη σε µεταλλαξιογόνες χηµικές ουσίες, δρώντας άµεσα ή έµµεσα για τη διατήρηση σε λειτουργικά επίπεδα άλλων αντιοξειδωτικών (βιταµίνης Ε, C, β- καροτενίου), µέσω του ρόλου της στη σύνθεση και επιδιόρθωση του DNA και ενισχύοντας την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήµατος.
Η «µελατονίνη», που περιέχεται στην αντράκλα και σε άλλα φυτά, δρα τόσο άµεσα κατά των ελευθέρων ριζών όσο και έµµεσα ως αντιοξειδωτικό. Περιορίζει την έναρξη της καρκινογένεσης µειώνοντας τις οξειδωτικές βλάβες στο DNA. Περιορίζει, επίσης, την ανάπτυξη των όγκων, αφού δηµιουργηθούν, παρεµποδίζοντας την πρόσληψη αυξητικών παραγόντων από τα καρκινικά κύτταρα. Τέτοιο αυξητικό παράγοντα αποτελούν τα λιπαρά οξέα ω6 (αν βέβαια καταναλώνουµε πολλά από αυτά). Η δράση της µελατονίνης κατά του καρκίνου επιτυγχάνεται σε φυσιολογικές συγκεντρώσεις, και η φυτοµελατονίνη (όπως αυτή που απαντάται στην αντράκλα) έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί δυνητικό µέσο περιορισµού της ανάπτυξης σχηµατισθέντων όγκων. Η αντράκλα περιέχει 19,000 picograms µελατονίνης ανά γραµµάριο, ενώ όλα τα άλλα λαχανικά που τρώµε συνήθως δεν είναι τόσο πλούσια σε αυτό το αντιοξειδωτικό (Εικόνα 3)
Οι συγκεντρώσεις µελατονίνης σε µερικά εδώδιµα φυτά
Τρόφιµο - pg/g wet wt
Μήλο 48
Καρότο 55
Καλαµπόκι, ήµερο 1,366
Αγγούρι 25
Κρεµµύδι 31
Ανανάς 36
Αντράκλα 19,000
Σπανάκι 38
Φράουλα 12
Πίνακας 2
-
Έχω διαβάσει επίσης ότι η αντράκλα είναι διουρητική, ανθελμινθική και κατά της χολολιθίασης. Βοηθά στην κολίτιδα και είναι κατά των αμοιβάδων.
Σύμφωνα με αυτά που γνωρίζω, ανθελμινθικά περιέχουν τα φάρμακα που καταπολεμούν τα
εντερικά σκουλήκια. Βέβαια, εγώ αναφέρω την παρατήρησή μου χωρίς να γνωρίζω εάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η αντράκλα ως πρόληψη κατά των εντερικών σκουληκιών ή όχι. Σε κάθε περίπτωση όμως εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, πρόκειται για ένα επιπλέον πλεονέκτημα της.