Αναπαραγωγή Εχω ενα ζευγαρι καναρινια που γεννησαν αυτη την εποχη

• Θεματοθέτης Θεματοθέτης thomai87
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Από ποια ηλικία είναι ώριμο το αναπαραγωγικό σύστημα στα καναρίνια; Μετά τον Ιούνιο δεν γεννάνε;

Από ποια ηλικία είναι ώριμο το αναπαραγωγικό σύστημα στα καναρίνια; Μετά τον Ιούνιο δεν γεννάνε;
Περίπου στον 8 - 9 μήνα.
Ασφαλώς υπάρχουν και εξαιρέσεις με σεξουαλική ωρίμανση νωρίτερα ή αργότερα.

Δεν ξέρει αν είναι σωστά προετοιμασμένα, το πιθανότερο όχι αφού τώρα τα πήρε από το petshop.

Θωμαη αλήθεια τι διατροφική προετοιμασία έχεις κάνει για το ζευγάρι σου πολύ έχει ήδη αυγά;
Για το άλλο ζευγάρι κατά τη γνώμη μου να τα χωρίσεις να μη βλέπει το ένα το άλλο, να βάζεις μπάνιο να ξεπυρωσουν, ειδικά η θηλυκιας, βγάλε φωλιά και νήμα και δίνε αυγό ή αυγοτροφή μόνο μια φορά την εβδομάδα. Επίσης καλό θα ήταν να είναι σε χώρο με λίγο πιο χαμηλή θερμοκρασία ώστε να καταλάβουν πως πρόκειται για χειμώνα και όχι άνοιξη. Και σε λίγους μήνες αν πάνε όλα καλά ούτως ή άλλως θα ξεκινήσεις διατροφική προετοιμασία για τον Φλεβάρη /Μάρτη που είναι η σωστή εποχή για ζευγάρωμα. Γιατί να βιάζεσαι και να αποσυντονιζεις εντελώς το βιολογικό τους ρολόι με συνέπειες που θα τα ακολουθούν όλο το χρόνο και ίσως συνέπειες και για την υγεία τους;

Θωμαη αλήθεια τι διατροφική προετοιμασία έχεις κάνει για το ζευγάρι σου πολύ έχει ήδη αυγά;
Για το άλλο ζευγάρι κατά τη γνώμη μου να τα χωρίσεις να μη βλέπει το ένα το άλλο, να βάζεις μπάνιο να ξεπυρωσουν, ειδικά η θηλυκιας, βγάλε φωλιά και νήμα και δίνε αυγό ή αυγοτροφή μόνο μια φορά την εβδομάδα. Επίσης καλό θα ήταν να είναι σε χώρο με λίγο πιο χαμηλή θερμοκρασία ώστε να καταλάβουν πως πρόκειται για χειμώνα και όχι άνοιξη. Και σε λίγους μήνες αν πάνε όλα καλά ούτως ή άλλως θα ξεκινήσεις διατροφική προετοιμασία για τον Φλεβάρη /Μάρτη που είναι η σωστή εποχή για ζευγάρωμα. Γιατί να βιάζεσαι και να αποσυντονιζεις εντελώς το βιολογικό τους ρολόι με συνέπειες που θα τα ακολουθούν όλο το χρόνο και ίσως συνέπειες και για την υγεία τους;

-Αυτά είναι ενέργειες και τρόποι που στηρίζονται σε πάρα πολύ λεπτές ισορροπίες και σπανιότατα φέρνουν αποτελέσματα όταν εφαρμόζονται απο ανθρώπους αρχάριους περί το θέμα. Αν ήταν με το κόψιμο του αυγού και με δυο μπάνια να διαφοροποιείται η λειτουργία ολόκληρου του ορμονικού συστήματος του πουλιού,θα ήταν όλα απλά. Δεν συμβαίνει αυτό και η διαχείριση μια τέτοιας κατάστασης είναι η ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ με την διάθεση του πουλιών. Αν μάλιστα κάποια φορά συμβεί να ανακοπεί η διάθεση του θηλυκού, το πιθανότερο είναι να μην επανέλθει φυσιολογικά σε αναπαραγωγικό κύκλο. Το θέμα είναι να μην δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να "πυρώσουν" τα πoυλιά. Απο την στιγμή όμως που φτάσουν σε τέτοια φάση, πρέπει να κινηθούμε "έξυπνα". Αφαιρούμε τα αυγά (αντικαθιστόντας τα με πλαστικά) και τα οδηγούμε σε επόμενη γέννα, κερδίζοντας χρόνο. Αν χρειαστεί, αυτό, το επαναλαμβάνουμε ακόμα μια φορά, ώστε να μεταθέσουμε την ημερομηνία μιας κανονικής αναπαραγωγικής διαδικασίας όσο πιο κοντά γίνεται στο επιθυμητό.

Δεν ξέρει αν είναι σωστά προετοιμασμένα, το πιθανότερο όχι αφού τώρα τα πήρε από το petshop.

Ποιος είναι ο στόχος μιας σωστής προετοιμασίας; Να έλθουν τα πουλιά σε αναπαραγωγικό οίστρο. Απο την στιγμή που αυτό έχει γίνει ήδη, η απάντηση εκ των πραγμάτων είναι ΝΑΙ (είναι σωστά προετοιμασμένα). Η ανησυχία έχει να κάνει μόνον με την διατροφική πληρότητα και την στήριξη του θηλυκού. Τι μας εμποδίζει να την προσφέρουμε τώρα και σε όλη την διάρκεια της αναπαραγωγής;
Καταλαβαίνετε οτι αυτά που γράφω είναι μια απάντηση πέρνοντας την θέση του συνήγορου του διαβόλου. Αλλά μήπως πρέπει να είμαστε κάπως ευέλικτοι και να υποστηρίζουμε κάθε περίπτωση με ιδιαίτερο τρόπο;

Μάκη, η γνώμη μου είναι ότι αν υποστηριχθεί τώρα, η αναπαραγωγή βαίνει προς ανορθόδοξα μονοπάτια...
1ον η Θωμαϊς δεν το'χει ξανακάνει
2ον Αν οι γέννες συνεχιστούν, το πουλάκι Φλεβάρη - Μάρτη (όταν τα άλλα θα αρχίζουν), αυτό θα πρέπει να ''κοπεί''.
3ον Τα μικρά θα είναι έτοιμα για αναπαραγωγική διαδικασία από τον προσεχή Οκτώβρη και μετά... Δηλαδή μια από τα ίδια.
4ον Δεν εγγυάται κανείς με χαμηλές θερμοκρασίες, αυξημένη υγρασία και περιορισμένη ηλιοφάνεια, ότι δεν θα υπάρχουν μεγάλες απώλειες η ασθενικά πουλιά.

Εγώ θα πρότεινα να τα σταματήσει προκειμένου να επανέλθει ο ''κύκλος'' σε φυσιολογική ροή.

Eδώ δεν γίνεται συζήτηση για το σωστό ή λάθος της κατάστασης των πουλιών. Μακάρι να μην ήσαν έτοιμα (πυρωμένα). Εδώ την συζήτηση την ανοίγω για τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης. Η αναπαραγωγή έχει ξεκινήσει. ΔΕΔΟΜΕΝΟ ! Εξηγώ οτι ο τρόπος για να φέρουμε το θηλυκό σε μια ολοκληρωμένη γέννα δεν είναι να κάνουμε προσπάθειες να αναστρέψουμε με κάποιο σοκ τον ορμονικό του κύκλο, αλλά να το κοροϊδέψουμε, "τραβόντας το" πονηρά, κοντά στα λογικά χρονικά πλαίσια.

2ον Αν οι γέννες συνεχιστούν, το πουλάκι Φλεβάρη - Μάρτη (όταν τα άλλα θα αρχίζουν), αυτό θα πρέπει να ''κοπεί''.
Αν απομακρυνθούν αυτά τα αυγά, η επόμενη γέννα θα είναι μεσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Αν αυτό επαναληφθεί και τότε, το πουλάκι στην τρίτη προσπάθεια θα δώσει μια χαρά <ολοκληρωμένη γέννα> , μέσα στα λογικά χρονικά περιθώρια

3ον Τα μικρά θα είναι έτοιμα για αναπαραγωγική διαδικασία από τον προσεχή Οκτώβρη και μετά... Δηλαδή μια από τα ίδια.
Δηλαδή αν τα πουλάκια ολοκληρωθούν αναπαραγωγικά τον Οκτώβριο, σημαίνει ντε και καλά, οτι θα μπουν σε αναπαραγωγικό κύκλο την ίδια περίοδο; 😕

4ον Δεν εγγυάται κανείς με χαμηλές θερμοκρασίες, αυξημένη υγρασία και περιορισμένη ηλιοφάνεια, ότι δεν θα υπάρχουν μεγάλες απώλειες η ασθενικά πουλιά.
Αυτό είναι το σοβαρότερο επιχείρημα και το ασπάζομαι απολύτως για όλους όσους δεν έχουν τα τεχνικά μέσα να υποστηρίξουν μια πρώϊμη εκτροφή. Γι' αυτό και προτείνω την μετατόπιση της αναπαραγωγής τουλάχιστον μέχρι της αρχές του Φλεβάρι ώστε να μειωθούν κατά τι αυτές οι πιθανότητες.

Εγώ θα πρότεινα να τα σταματήσει προκειμένου να επανέλθει ο ''κύκλος'' σε φυσιολογική ροή.
Δεν προτείνεις το πώς και φοβούμαι οτι αυτό είναι ευσεβής πόθος και μόνον.

Μάκη, η γνώμη μου είναι ότι αν υποστηριχθεί τώρα, η αναπαραγωγή βαίνει προς ανορθόδοξα μονοπάτια...
1ον η Θωμαϊς δεν το'χει ξανακάνει
Ποιό λες οτι είναι πιο εύκολο για την Θωμαή ; Να τα αφήσει ώς έχουν και να πετάει απλά τα αυγά ; ή να προσπαθήσει να αλλάξει την ορμονική ισορροπία του θηλυκού ;

Τι θα έκανα εγώ;
Θα χώριζα τα πουλιά, θα αφαιρούσα φωλιές και νήματα και θα την άφηνα να τα κάνει στον πάτο του κλουβιού.
Όταν με το καλό πιάσει τέλος Ιανουαρίου, θα την άρχιζα διατροφική προετοιμασία και όταν.. Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει... Θα έμπαινε κανονικά στη διαδικασία.
*Τα νέα πουλιά φυσικά και δεν είναι απαραίτητο (και δεν πρέπει) να μπουν Οκτώβρη, Νοέμβρη για αναπαραγωγή, αλλά σε συνέχεια της κουβέντας με το Μιχάλη, για κει πάει το πράγμα..

Τι θα έκανα εγώ;
Θα χώριζα τα πουλιά, θα αφαιρούσα φωλιές και νήματα και θα την άφηνα να τα κάνει στον πάτο του κλουβιού.

Εάν το κάνεις αυτό το πουλί θα γεννάει σαν κότα. Όταν έχει μπει σε αναπαραγωγική κατάσταση δεν μπορείς να την σταματήσεις, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να την μεταφέρεις αργότερα κάποιες μέρες, ότι και να γίνει με αυτό το θηλυκό μετά από ένα χρόνο θα έρθει σε αναπαραγωγή, μετά το τέλος αυτής, από άπειρο εκτροφέα. Το παιχνίδι της αναπαραγωγής η το κερδίζει τώρα ή το μεταφέρει μετά από ένα έτος. Ένα υγείες θηλυκό του φτάνουν 10 ημέρες για εκτροφική προετοιμασία, ώστε να γεννήσει καλά αυγά.

Ας γεννάει.. Το θέμα είναι ν'αλλάξει ο κύκλος του. Όταν αρχίσει να κλωσσάει, θ'αλλάξουν όλα... Και δεν θα έρθει σε αναπαραγωγή σε ένα χρόνο..Αν μπει σε σειρά, θα έρθει όταν πρέπει.
Επιμένω . Γέννες τουλάχιστον από Φλεβάρη.

• Like
Αντιδράσεις: Ian32
Η επίσημη ονομασία του εξημερωμένου καναρινιού είναι sirinus canaria domesticus του άγριου Serinus canarius. Μετά από τόσες μεταλλάξεις που έχει το εξημερωμένο δεν βλέπω τον λόγο να το συγκρίνουμε με το άγριο και στο χρόνο της αναπαραγωγής και σε πολλά άλλα είναι μια άλλη κατηγορία από μόνο του

Πέρα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις, το ερώτημα παραμένει :
T'αφήνουμε και διαιωνίζουμε μια κατάσταση μη φυσιολογική (η μη συνηθισμένη η μη προτεινόμενη), η προσπαθούμε να φέρουμε τα πουλιά σε όσο το δυνατόν σωστό χρόνο αναπαραγωγής- πτερόρροιας- ανάπαυσης;
Είμαστε ''ορθόδοξοι'' η είμαστε ''αιρετικοί'';

Ο καθένας, ας πράξει κατά συνείδηση.

Το φυσιολογικό είναι όπως λειτουργεί σήμερα ο οργανισμός του πουλιού. Εσύ επιμένεις στην αλλαγή του

Αν συνεχίζει να γεννάει ασπορα μέχρι τιν Φλεβάρη, οταν θα θέλουμε να την βάλουμε για αναπαραγωγή, όλο αυτό το ασβέστιο που θα έχει χαθεί, μπορεί να αναπληρωθει;

Γρηγόρη, μη νομίζεις ότι θα γεννάει σαν κότα όπως προειπώθηκε. Εξάλλου ''ζούφιες'' ωοτοκίες μπορεί να έχουμε και από άνοιξη και μετά (π.χ. άσπορα) ...Φυσικά και αναπληρώνεται το ασβέστιο.

τιποτα ιδιαιτερο μονο τροφη, μου τα φεραν 27 οκτωμβριου τα ειχα διπλα διπλα ο αρσενικος κελαηδουσε στο θυλικο και το θυλικο ηταν σαν να ανταποκρινονταν και απο μονα τους ηταν σαν να θελουν να ειναι μαζι και πριν κανα 2,3 εβδομαδες μου ειπαν να τα βαλω μαζι και τα εβαλα και κατευθιαν αρχησαν να φιλιουντε και μετα απο κανα 3 με 4 μερες τα ειδα να ζευγαρωνουν και οταν ζευγαροσαν μου ειπαν να τους δωσω αυγοτροφη και τους εδωσα, μηπως παιζει ρολο οτι εχω πολυ ζεστη στο σπιτι και συνηθως τα φωτα κλεινουν 11 με 12 το βραδυ και ανοιγουν 4 με 6 το πρωι;

Παρέχοντας τους τις κατάλληλες συνθήκες, τα καναρίνια μπορούν να γεννούν συνεχόμενα ολόκληρο το χρόνο, για όσο διάστημα θα παραμείνουν ζωντανά. Θηλυκά σταματούν την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων όταν γεννούν | PetBirds

Τα κοτόπουλα φτάνουν μέσα σε 40 μέρες από το αυγό στο φούρνο για να ταισουν μια ολόκληρη οικογένεια. Νομίζω όμως ότι οι παρεμβάσεις του ανθρώπου στην εκτροφή των πουλιών θα πρέπει να περιορίζονται στα πρότυπα της φύσης τους, ειδικά όταν δεν μιλάμε για πουλιά παραγωγής.

Καλό είναι να προσπαθούμε να περάσουμε εκτός από τις γνώσεις και την κατάλληλη νοοτροπία σε ανθρώπους που δεν έχουν σχεδόν καθόλου εμπειρία, όπως η Θωμαή στην προκειμένη περίπτωση.

Πιστεύω, ότι όταν μιλάμε για πουλιά συντροφιάς, η σωστή εποχή έναρξης της αναπαραγωγής θα πρέπει να είναι τα μέσα της άνοιξης. Επίσης Θωμαή, θα σου πρότεινα να αφιερώσεις λίγο χρόνο και να διαβάσεις αυτά:

Πως να φροντίζετε σωστά τα κατοικίδια πουλιά σας | PetBirds
Η Διατροφή των πουλιών και η συμβολή της στην καλή υγεία τους | PetBirds
Ζευγάρωμα καναρινιών | PetBirds

Back