Φροντίδα Ζευγάρι Μπάτζι και απορίες πρώτη φορά με παπαγαλακια

marthadim

PB New Member
Εγγραφή
21 Νοε 2023
Μηνύματα
15
Καλησπέρα σας!! πριν δύο μερες πήρα ένα ζευγάρι Μπάτζι!!διάβασα διάφορα θέματα που έχουν συζητηθεί στο φόρουμ κ έχω τις δικές μ απορίες!!από την δεύτερη μέρα που τ πήρα το αρσενικό δεν έχει όρεξη και κάθεται φουσκωμένο ..επίσης αυτό που Μ έχει κάνει εντύπωση είναι ότι ενώ την πρώτη μέρα εκαναν ήχους μετά σταμάτησαν ..θα κάνουν ήχους μόνο όταν τους βάζω κ ακούνε άλλα παπαγαλάκια ..τέλος έχω δει αλλαγή στις κοτσιλιες τους !σας επισυνάπτω φωτό να δείτε..θα ήθελα να Μ πείτε τι πρέπει να κάνω κ αν είναι όντως αρσενικό θηλυκο
 

Συνημμένα

  • IMG_20231121_161452.webp
    IMG_20231121_161452.webp
    89,4 KB · Προβολές: 21
  • IMG_20231121_161237.webp
    IMG_20231121_161237.webp
    64,3 KB · Προβολές: 21
  • IMG_20231121_163414.webp
    IMG_20231121_163414.webp
    100,5 KB · Προβολές: 21
Καλώς ήρθες! Είναι όντως αρσενικό - θηλυκό απ΄ όσο βλέπω . Αν τα καταφέρεις στείλε μια μπροστινή το ράμφος τους. Είναι νεαρά κάτω του έτους και πολύ αγαπημένα. Σαν ζευγαράκι καλύτερα να μην επιχειρήσεις ζευγάρωμα γιατί τα πουλιά μοιάζουν και καθώς είναι από το ίδιο pet shop μπορεί να είναι αδέρφια. Λοιπόν, πρώτα απ' όλα να πω ότι το να μην κάνουν θόρυβο και έλλειψη διάθεσης μπορεί να είναι απλά από το στρες της αλλαγής περιβάλλοντος, αλλά μπορεί και να είναι ασθένεια οπότε θα προτείνω να κάνετε ένα πρώτο check up σε πτηνίατρο (επισυνάπτω κάτω τη λίστα). Αν δεν υπάρχει κανένας στην περιοχή σου βρες κάποιον απλό κτηνίατρο που να ασχολείται. Όσο για τις κουτσουλιές ο κύριος λόγος για αυτήν την μορφή είναι η τροφή. Δοκίμασες να τους δώσεις λαχανικά; Ποια τροφή χρησιμοποιείς; Αν είναι χύμα απλά πέτα την στα σπουργίτια γιατί δεν επιτρέπεται να την δίνουμε για διάφορους λόγους και αγόρασε μια συσκευασμένη. Προμηθεύσου και κόκκαλο σουπιάς για να παίρνουν το απαραίτητο ασβέστιο. Επίσης ένας ακόμα λόγος είναι ότι ο πωλητής μπορεί να σου έδωσε άλλη τροφή από αυτήν που τα τάιζε αυτός και η ξαφνική αλλαγή να επηρέασε το πεπτικό τους. Καλού κακού δείξε και τις κουτσουλιές στον πτηνίατρο. Επίσης να ρωτήσω τι μέγεθος είναι το κλουβί τους. Φαίνεται κάπως μικρό. Πρέπει να είναι τουλάχιστον 60εκ. Επίσης πρέπει να αντικαταστήσεις τις πλαστικές πατήθρες (αυτά τα ξυλάκια που πατάνε) σε φυσικά ξύλινα. Όπως αυτό : https://eshopkatoikidio.gr/mono-kladi-trixie-se-skhima-y-20cm-15mm.html
Το αρσενικό τρώει κανονικά; Θα πρέπει επίσης να προμηθευτείς παιχνίδια για παπαγάλους γιατί είναι πολύ έξυπνα και δεν πρέπει να βαρεθούν γιατί μπορεί να πάθουν ένα είδος κατάθλιψης και να αρχίζουν να τρώνε τα ίδια τους τα φτερά.
Ελπίζω να σε κατατόπισα και συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις, απλά τις κάνω για να συμβουλέψω καλύτερα. Κι εγώ πολύ έμπρακτη εμπειρία δεν έχω αλλά περνάω με άριστα στα θεωρητικά γιατί έχω διαβάσει πολλές ώρες για τα δικά μου budgie. Τέλος να πω ότι τα πουλάκια σου είναι πανέμορφα! Επισκέψου κάποιον πτηνίατρο άμεσα. Ελπίζω όλα να πάνε καλά για αυτούς τους μικρούς αγγέλους.
 
Δυστυχώς εδώ στον Πύργο Ηλείας δν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος πτηνιατρος θα ρωτήσω όμως αν υπάρχει ή ποιος ασχολείται!!φρούτα κ λαχανικά δν έχω δοκιμάσει ακόμα καθώς τ έχω δύο μέρες κ διαβάζω στο τι μπορώ να τους δώσω κ τι όχι..επίσης έχω παραγγείλει αρκετά παιχνίδια σκάλες κλπ.. ανυπομονώ να ερθουν!!πριν λίγο παραγγειλα κ συσκευασμένη τροφή γτ έχω μόνο την χύμα που Μ την έδωσε ο κύριος που πήρα τα παπαγαλάκια Μ!όπως κ το κλουβί!δν είναι μικρό όπως δείχνει θα τ μετρήσω όμως αργότερα για σιγουρια!αν πάρω άλλο χρώμα αρσενικό (από τον ιδιο που πήρα προμηθευτή)κ το βάλω στο ίδιο κλουβί θα υπάρχει πρόβλημα?εγώ θέλω να ζευγαρώσουν!κ θα παραγγείλω κ κλαδάκι!! ευχαριστώ πολύ!!!
 

Συνημμένα

  • IMG_20231121_190543.webp
    IMG_20231121_190543.webp
    43,4 KB · Προβολές: 13
  • IMG_20231121_190445.webp
    IMG_20231121_190445.webp
    84,8 KB · Προβολές: 13
καλησπερα.
Το κλουβι ειναι κατ εκτιμηση μου ουτε 40 πραγματικα εκατοστα μηκος και δεν κανει ουτε για ενα καναρινι 😀 ποσο μαλλον για 2 budgie.
Αν παρηγγειλες τα πραγματα που λες μαλλον δεν θα εχει χωρο να πεταξoυν καν αν διατηρησεις για δικους σου λογους αυτο το κλουβι
Ο υπερμετρος ενθουσιασμος δεν ειναι ο καλυτερος συμβουλος σε οποιου τυπου αγορες. Ποσο μαλλον οταν μιλαμε για ζωντανα πλασματα.
το κλαδι trixie πχ δεν πρεπει να χωραει κατα πλατος σε σε αυτο το κλουβι
 
@φιλομαθης καλησπέρα!!δεν νομίζω ότι είναι τόσο μικρό ώστε να μην χωράει ούτε ένα καναρίνι..δεν φαίνεται καν από την φωτογραφία το μέγεθος του κλουβιου!!όσο για τα παιχνίδια δν σημαίνει ότι όλα όσα έχω πάρει θα τ βάλω μεσα για να μην μπορούν να πετάξουν!
 
και δεν κανει ουτε για ενα καναρινι
Δεν ειπα οτι δεν χωραει αλλα δεν οτι δεν κανει. Αν θα ηθελες οταν το μετρησεις πες μας το μηκος πλατος υψος γιατι μπορει να εχω πεσει πολυ εξω στην -οπτικη- εκτιμηση μου


Οπως θα διαπιστωσες το υλικο για μελετη ειναι απιστευτο και εντος και εκτος pb ειτε στα ελληνικα ειτε στα αγγλικα. Ειδικα εφοσον ενδιαφερεσαι να τα αναπαραγεις οπως ανεφερες παραπανω μεγιστοποιει την αναγκη προκαταβολικης μελετης
Καλη συνεχεια σου ευχομαι στο ταξιδι που μολις ξεκινας
 
Να πω λίγο ότι το να αγοράσεις ένα τρίτο budgie σε αυτό το στάδιο δεν θα είναι καλό από πολλές απόψεις. Πρώτων θα πρέπει να πάρεις καινούργιο κλουβί το λιγότερο 90εκ. μακρύ. Επίσης δεν επιτρέπεται να πάρεις πουλάκι απο τον ίδιο προμηθευτεί γιατί πάλι ενδέχεται να έχουν συγγένεια ακόμα και με διαφορετικούς χρωματισμούς πχ ξαδέρφια. Το να προσπαθήσεις να αναπαράγεις με ένα ακόμα θηλυκό ή αρσενικό κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πετύχει γιατί τα πρώτα δύο είναι πολύ δεμένα και μάλλον θα προσπαθήσουν να ζευγαρώσουν μεταξύ τους αφήνοντας το τρίτο να κρατάει το φανάρι. Από την άλλη μπορείς να βγάλεις το ένα από τα προϋπάρχοντα πουλάκια και να τοποθετήσεις το καινούργιο αφού το βάλεις καραντίνα 30 μέρες. Αλλά αυτό που θα μείνει μόνο του θα μελαγχολήσει απίστευτα που έχασε το ταίρι του και θα πρέπει να ασχολείσαι εσύ γύρω στις τρεις ώρες μαζί του καθημερινά για να μην πέσει σε βαριά κατάθλιψη. Και δεν είναι σίγουρο ότι το πουλάκι με το καινούργιο ταίρι θα το αποδεχθεί. Καταλαβαίνεις ότι τα πουλιά σου είναι πολύ δεμένα και έχουν βρει το έτερον τους ήμισυ το οποίο είναι το πιθανόν αδελφάκι ή ξαδερφάκι τους. Το να χωριστούν δεν θα οδηγήσει πουθενά. Αν θέλεις ζευγάρωμα προτείνω να αγοράσεις ξεχωριστά από άλλους προμηθευτές δύο άλλα πουλιά, αρσενικό-θηλυκό και να τα ζητήσεις πυρωμένα για να έχεις άμεσα ζευγάρωμα. Πυρωμένα σημαίνει ενήλικα και έτοιμα για αναπαραγωγή, τα δικά σου όπως και τα δικά μου είναι πολύ μικρά έτσι κι αλλιώς. Πρέπει επίσης να αντιμετωπίσεις την πιθανή ασθένεια που μπορεί να έχουν τα πουλιά σου τώρα. Καλύτερα να αναβάλεις προς το παρών την αναπαραγωγή. Υπάρχει ένας γιατρός στον Πύργο:
Κάνε και σε αυτόν την ερώτηση για αναπαραγωγή. Πιστεύω όμως ότι αν θες ντε και καλά ζευγάρωμα μπορείς να πάρεις δυο τέτοια
τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν το ένα πάνω στο άλλο για να μην είναι αραδιασμένα και να πιάνουν πιο πολύ πλάτος αλλά ύψος και απλά στο κάτω να βάλεις το ζευγαράκι σου και πάνω το ενήλικο αναπαραγωγικό ζευγάρι το οποίο καλό θα ήταν να σχηματίσεις όπως σου πρότεινα παραπάνω, το οποίο μπορεί να ζευγαρώσει άνετα χωρίς επιπλοκές. Κι εγώ έτσι απέκτησα το ζευγαράκι μου. Είναι ακόμη σε χωριστά κλουβιά. Αν κάνω αναπαραγωγή θα την κάνω αφού ενηλικιωθούν.
[automerge]1700594063[/automerge]
Όταν ενηλικιώνονται, ο χαλινός (το σημείο πάνω από το ράμφος εκεί που φαίνονται τα ρουθούνια του) αρσενικού γίνεται πολύ έντονο μπλε και του θηλυκόυ μπεζ προς καφέ. Ένα άλλο σημάδι είναι ότι σχηματίζεται μια λευκή ίριδα γύρω από τα ματάκια τους. Πιο αναλυτικά σε αυτό το κανάλι:
 
Τελευταία επεξεργασία:
Το κλουβί φαίνεται όντως πολύ μικρό όπως επίσης αν δεν κάνω λάθος δεν υπάρχει σχάρα στον πάτο του που θα έπρεπε για να μην έχουν πρόσβαση στις κοτσιλιές τους.

Επίσης σίγουρα θα έχουν στρεσαριστεί καθώς άλλαξαν περιβάλλον, που ακριβώς τα έχεις τοποθετήσει, τη νύχτα τα έχεις σε κάποιο δικό τους απομονωμένο χώρο;

Τι είδους ενασχόληση έχεις μαζί τους κατα τη διάρκεια της ημέρας;
 
@Avrolimos το μέγεθος του κλουβιου είναι 35χ45 το ύψος μάλλον μικρό..έχει σχάρα κ συρτάρι από κάτω για να το καθαρίζω απλά εγώ έχω βάλει χαρτι .. δυστυχώς δν έχω κάποιο χώρο που θα μπορούσα να τ βάζω τη νύχτα τα αφήνω στο σαλόνι κ τα σκεπάζω ..έχω καταλάβει ότι δν χορτάρι Ουν ύπνο κ κάτι πρέπει να κάνω με αυτο..τη μέρα τα έχω δίπλα μ για να με συνηθίσουν κ βάζω το χέρι Μ στ κλουβί ώστε να αρχίσουν να μην με φοβούνται!
[automerge]1700748784[/automerge]
@KONSTANTINOS MICHAIL ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες!!δεν θέλω άμεσα να τα ζευγαρωσω ..τα πήρα όμως με σκοπό κάποια στιγμή να ζευγαρώσουν!! δυστυχώς μάλλον δν θα γίνει!θα πρέπει να πάρω άλλα!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Το κλουβί σε αυτές τις διαστάσεις δεν κάνει ούτε για καναρίνι!!! Αγόρασε άμεσα μία εξηντάρα ζευγαρώστρα ή και κάποιο μεγαλύτερο! Είναι απαράδεκτο να ζουν δύο παπαγαλάκια σε τέτοιο κλουβί. Ούτε ένα δεν μπορεί να ζήσει σε τόσο μικρό! Είναι Απαγορευτικό! Ορίστε δύο καλές επιλογές:
Πάρε ένα τουλάχιστον 60cm! Γενικότερα είναι αδύνατο δύο budgie να ζήσουν σε 35άρι κλουβί και μπορεί μέχρι και να τα χάσεις! Επαναλαμβάνω, το κλουβί είναι απολύτως ακατάλληλο και πρέπει να αντικατασταθεί αμέσως με πολύ μεγαλύτερο, σήμερα κόλας αν γίνεται! Το να διατηρείς δύο budgie σε τέτοιο κλουβί είναι σχεδόν κακοποίηση! ☹️
[automerge]1700750862[/automerge]
Φιλικά πάντα, αλλά οι μικροί πανέμορφοί σου φίλοι χρειάζονται απαραίτητα νέο κλουβί! 🙂
 
@KONSTANTINOS MICHAIL τη ζευγαρωστρα!άλλη μια ερώτηση έχω..ενώ τους βάζω μήλο να φάνε δεν το κοιτάνε καν ..γτ συμβαινει αυτό?
 
Ούτε τα δικά μου! Απλά δεν το έχουν συνηθίσει. Άφησέ τα μια μέρα από το βράδυ νηστικά και το πρωί βάλε το μήλο. Περίμενε γύρω στη μία ώρα και αν είναι σαν τα δικά μου και δεν πλησιάσουν αφαίρεσε το μήλο και βάλ' τους πάλι τους σπόρους τους.
 
Δυστυχώς δν με αφήνει να ανεβάσω φωτό να φαίνεται όλο το κλουβί γτ είναι μεγάλο το αρχειο..πάντως έχει 4 ταιστρες κ 4 ξύλινες βάσεις να κάθονται!!τώρα αναμένω τα παιχνιδάκια τους!
 

Συνημμένα

  • IMG_20231127_112214.webp
    IMG_20231127_112214.webp
    90,9 KB · Προβολές: 16
Να τα χαίρεσαι!! Να προσέξεις και την διατροφή τους!
 
Back
Top