Φροντίδα Ημιεσωτερικο aviary για Αυστραλιανα finches

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης FINCHiii
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

FINCHiii

PB Member
Εγγραφή
19 Δεκ 2008
Μηνύματα
589
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Προτιθεμαι να κατασκευασω ενα ημιεσωτερικο aviary για αυστραλιανα finches... Ομως εχοντας μονο zebras στην κατοχη μου δεν ξερω τί πουλια θα πρεπει να προμηθευτω ωστε να μην εχω-εχουνε προβληματα;
Τα πουλια που εχω βαλει στο "στοχαστρο" ειναι τα:
owl finch
gouldian fnch
star finch
manikin pictorela
shaft tailed finches
 
Σκέφτεσαι να έχεις όλα τα είδη μαζί σε ένα ενιαίο πτηνοτροφείο, ή το κάθε είδος απο αυτα θα έχει τον δικό του χωρο για διαμονη και αναπαραγωγή;
 
Οσο το δυνατον περισσοτερα τα οποια μπορουν να συμβιωσουν μαζι(χωρις τσακωμους με εντονο χαρακτηρα). Το πτηνοτροφειο θα ειναι αρκετα μεγαλο και οι αριθμοι των πουλιων δεν θα ξεπερνουν τα 7 πτηνα απο καθε ειδος...

Προς το παρον εχω μοο 4 zebras αλλα θελω πρωτα να μαθω αν θα ειναι ειρηνικα με αλλα ειδη πρν τα προμηθευτω.
σκοπος μου εναι να "φερω την Αυστραλια στην Πτολεμαιδα" και να απολαμβανω την καθημερινοτητα των αγαπητων παραδεσιων.
 
Τα περισσότερα από τα είδη που αναφέρεις είναι κοινωνικότα και μπορούν να συμβιώσουν με αρμονία με τα υπόλοιπα είδη. Ομως την περίοδο της αναπαραγωγής τα περισσοτερα πουλιά γίνονται επιθετικά όχι μόνο προς τα άλλα είδη αλλά ακόμα και και προς τα πουλιά του ιδιόυ είδους με αυτά, στην προσπάθειά τους να οριοθετήσουν την περιοχή τους και να προστατέψουν την φωλιά τους. Ενας ακόμα λόγος που πρέπει να αποφεύγεται η συμβίωση μεταξύ διαφορετικών ειδών είναι για να αποφεύγονται οι διασταυρώσεις μεταξυ διαφορετικών ειδων προκειμένου να διατηρηθεί ανέπαφο το καθε είδος.
 
Ουσιαστικα με αποτρεπεις απο το να το κανω... Μμμμ. ισως αν τελικα κανω 3 κλουβια _aviarys μικροτερα με ενα ειδος το καθενα...

Νομιζω οτι αυτο θα κανω... Το μονο που μενει ειναι να βρω τα πουλια...
 
Χρηστο πιστευω πως μιας και θελεις να εχεις εξωτικα, το δυσκολοτερο ειναι να φτιαξεις μια καταλληλη κλουβα που να τα προστατευει απο τον βαρυ χειμωνα. Και αυτο δεν γινεται μονο με καλυψη απο ανεμους κτλ. Ισως χρειαστει και ενα κλειστο μερος με θερμαστρες κτλ. Τα να βρεις τα πουλια ειναι το ευκολοτερο λοιπον σε αυτην την υποθεση.

Επισης εγω θα σου ελεγα να μην χωρησεις τον χωρο σε τρια διαφορετικα αλλα να μειωσεις τον αριθμο των πουλιων σε ενα ζευγαρι απο καθε ειδος. Απο ολα σχεδον σιγουρα θα εχεις απογονους. Εμενα προσωπικα δεν θα με χαλαγε καθολου να εχω και υβριδια μεσα σε μια τετοια κλουβα. Τελος, δεν μας εχεις πει για τι διαστασεις μιλαμε.😕
 
Τα πάντα είναι σε συνάρτηση του χώρου και της αναλογίας των πουλιών μεσα σε αυτό. Γιατι σκεφτεσαι μονό αριθμό πουλιών για καθε είδος και όχι ζυγό; Το ένα που θα μείνει μόνο του τι θα κάνει;:)
 
Ειδικά τα manikin pictorela και shaft tailed finches κατα την περίοδο αναπαραγωγής τους γίνονται πάρα πολύ εχθρικά...
 
ΟΙ διατασεις τις κλουβας ειναι οι εξης 4,30 μετρα μηκος - 3 μετρα πλατος και μεσο υψος 2 και 10 εκατοστα (λογω του οτι θα ειναι και κλειστο σπιτακι και ανοιχτο πλεγμα)κυμαινομενο. Επισης στο εσωτερικο θα τοποθετησω φωτισμο οπως και τις φωλες και ενα δεντρο το οποιο θελω να θυμιζει οσο το δυνατον ευκαλιπτο και τα πουλια να μην τρωνε τα φυλλα. Η θερμανση θεωρειται δεδομαινη λογω της περιοχης.

Σκεφτειται κατι σαν και αυτο αλλα σε μικροτερο μεγεθος 3/4 καιμε κλειστο χωρο ο οποιος θα μπορει να απομονωνεται καιθα διαθετει και ζωντανο δεντρο.
 

Συνημμένα

  • aviary-const-13.webp
    aviary-const-13.webp
    36 KB · Προβολές: 139
Ο χώρος σου είναι αρκετά μεγάλος και αν προσφέρεις αρκετές φωλιές δεν θα έχεις ιδιαίτερα προβλήματα επιθετικότητας. Ένα πρόβλημα που θα παρουσιαστεί θα είναι ο έλεγχος των ζευγαριών. Θα πρέπει να διασφαλίσεις ότι δεν θα ζευγαρώνουν αδέρφια μεταξύ τους για την αποφυγή προβλημάτων αιμομιξίας στο μέλλον. Αυτό είναι αρκετά μεγάλο πρόβλημα αν έχεις πολλά ζευγάρια από κάθε είδος αφού θα μπερδεύονται τα μικρά και δεν θα ξέρεις τίνος είναι το κάθε παιδί. Με ένα ή δύο ζευγάρια από το κάθε είδος θα μπορείς ίσως να έχεις πιο ελεγχόμενες καταστάσεις. Για τρεις κλούβες δεν θα το πρότεινα μιας και εκεί έχεις μεγαλύτερη δύσκολια στην αναπαραγωγή αφού τα περισσότερα είδη γίνονται περισσότερο επιθετικά προς το είδος τους κατά την αναπαραγωγή παρά με άλλα είδη και ο χώρος θα είναι πιο περιορισμένος. Και για διασταυρώσεις δεν υπάρχει πρόβλημα από τη στιγμή που δεν θα υπάρχουν singles στο κοπάδι. Ποιο εύκολα γίνεται ταίρι ένα πουλί με το είδος του παρά με διαφορετικό έστω και συγγενικό είδος.
 
ευχαριστω Βασιλη.

Αυτο ακριβως σκεφτομαι να κανω σε μεγαλυτερη κλιμακα..
 

Συνημμένα

  • aviary1.webp
    aviary1.webp
    46 KB · Προβολές: 130
Χρηστο για τον χειμωνα τι σκεφτεσαι να κανεις; Εχε υποψιν σου πως θα πρεπει να υπαρχουν σημεια με τουλαχιστον +15 βαθμους. Διαβασε τις σελιδες που σου επισυναπτω. Εχουν καλες ιδεες για εξωτερικες κλουβες εξωτικων σε περιοχες που το χειμωνα πεφτει η θερμοκρασια πολυ.

Our Aviary

Kevin's Aviary:Featured by the My Gouldian Aviary Website.

Mike's Aviary: Featured by the My Gouldian Aviary Website.
 
Οδυσ. Πολυ ενδιαφερουσες πληροφοριες.
Κοιτα να δεις τι θα κανω εγω...η μιση κλουβα θα ειναι κλειστη(με ξυλο ) και θα ενωνεται με την υπολοιπη μιση(που θα εχει πλεγμα) με το ανοιγμα μιας πορτας σαν διπλη περγουλα. Ο χωρος αυτος το χειμωνα θα παραμενει κλειστος και θα τον θερμαινω.
Το επαναστατικο που να εφαρμοσω θελω ειναι αντι για σανιδες στη σκεπη να βαλω πολυκαρβονικο(διαφανες σκληρο πλαστικο σαν αυτο που εχει στις στασεις λεωφορειων)ωστε να μπαινει το χειμωνα απλετο φως. Τα λεφτα ο μονος ανασταλτηκος παραγον, αλλα αν περασω ισως βρεθει μεγαλυτερο κεφαλαιο.
 
Για να μπαινει ηλιακο φως στον εσωτερικο χωρο τον χειμωνα μπορεις να εχεις μεγαλα παραθυρα απο τζαμι ή και ολοκληρη πλευρα απο τζαμι οπως ακριβως εχει κανει αυτος στον πρωτο συνδεσμο που σου επισυναψα. Ο οποιος μαλιστα τον αφαιρει το καλοκαιρι και μενει απλα πλεγμα ωστε να αεριζεται καλητερα ο χωρος.
 
ΤΑ παραθυρα θα υπαρχουν απλα επειδη θα ειναι κοντα στο σπιτι (δηλαδη πολυ σκιερο τον χειμωνα)σκεφτικα αυτη τη προοπτικη, απο την αλλη το καλοκαιρι θα γινεται θεροκηπιο! Οποτε μαλλον θα κανω κανονικη οοφη.
 
Χρηστο για μενα τα 2 σημεια κλειδια ειναι το μικρο ανοιγμα 16χ12 εκ. Περιπου που να ενωνει εσωτερικο και εξωτερικο χωρο με την μικροτερη δυνατη απωλεια θερμοκρασιας αλλα και δυνατοτητα κλεισιματος τις πολυ κρυες μερες, και τα πλαινα τζαμια για να μπαινει φως στον εσωτερικο χωρο. Στο λεω γιατι απο οσες κλουβες εχω δει μεχρι στιγμης στο διαδικτυο για εξωτικα σε εξωτερικο χωρο, δεν εχω βρει ακομα μια λειτουργικοτερη σε συνδιασμο με την ευκολια κατασκευης της. Our Aviary

Εαν καποιο πουλι εχει μεινει στον εξωτερικο χωρο και θελησεις να αφησεις ενα ανοιγμα για να μπορεσει να γυρησει, αφηνωντας την μιση πορτα που σκεφτεσαι να φτιαξεις, θα εχεις σχεδον ολικη απωλεια θερμοτητας πιστευω.
 
Πραγματικα ειναι μια λειτουργικη απωλεια αλλα. Για ολα υπαρχει λυση. Στο μεσαιωνα τα καστρα ειχαν στις πορτες ενα πορτακι το οποιο ανοιγαν για να βλεπουν εξω . Κατι τετοιο κανω πολυ ευκολα εγω με διαστασεις 25χ25 ή 30χ30 και γλιτωνω μη επιθυμητες καταστασεις.
 
Επισης κατι που ξεχασα να αναφερω και ειναι σημαντικο πως τα πουλια το χειμωνα δεν θα εχουν προσβαση στον εξωτερικο χωρο... Εχω χασει πουλια πο το κρυο και δεν θελω να εχω και αλλες απωλειες.
 
Πραγματικα ειναι μια λειτουργικη απωλεια αλλα. Για ολα υπαρχει λυση. Στο μεσαιωνα τα καστρα ειχαν στις πορτες ενα πορτακι το οποιο ανοιγαν για να βλεπουν εξω . Κατι τετοιο κανω πολυ ευκολα εγω με διαστασεις 25χ25 ή 30χ30 και γλιτωνω μη επιθυμητες καταστασεις.

Xρηστο το πορτακι σου μπορει να ειναι και πολυ μικροτερο που σημαινει και λιγοτερες απωλειες. Αυτος που το εχει εφαρμοσει γραφει πως εχει διαστασεις 12χ16 και τα πουλια περνουν πετοντας με μεγαλη ευκολια.
 
βεβαια θα ειναι δυσκολο να το συνηθισουν... Τεσπα η κατασκευη θα αρχισει στης 29 μαιου... Με το τελος των πανελλαδικων,
 
Back
Top