Ασθένειες Η Τσίτσι (σπουργίτι) χρειάζεται τη βοήθειά σας

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Tsitsi
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Tsitsi

PB New Member
Εγγραφή
31 Οκτ 2021
Μηνύματα
6
Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα σε όλους! Είμαι νέο μέλος και αιτία της εγγραφής μου ήταν η Τσίτσι.. Θα σας φανεί περίεργο, αλλά η Τσίτσι είναι μία πολύ στοργική εξαμηνίτικη..σπουργιτίνα.. Την διέσωσα όταν ήταν ακόμη νεοσσός και παρόλες τις προσπάθειές μας για απελευθέρωση, εκείνη βρήκε κοντά μας τη δική της οικογένεια.. Έχω επικοινωνήσει με ειδικούς φορείς και η απάντηση σε περίπτωση "με το ζόρι" απελευθέρωσής της ήταν ότι δε θα επιβίωνε. Κυκλοφορεί ελεύθερη αν και το αγαπημένο της μέρος, είναι η αγκαλιά μου.. Μέχρι και έξω βγαίνουμε μαζί με εκείνη να κάθεται περήφανη πάνω στους ώμους μου.. Τις τελευταίες μέρες όμως δεν είναι καλά.. Εδώ και 4 μέρες κοιμάται συνέχεια, τρώει μόνο αν την ξυπνήσω και της δίνω τα σποράκια από το χέρι μου και βρίσκει δύναμη για να περπατήσει και να πετάξει χαμηλά μόνο αν πρόκειται να παίξουμε το αγαπημένο της παιχνίδι, το κρυφτό. Χθες επισκεφτήκαμε τον κτηνίατρο, ο οποίος της έδωσε προληπτικά μια άπαξ αντιπαρασιτική αγωγή και μας άλλαξε και την τροφή (σπόρους για καρδερίνες αντί καναρινιών που έτρωγε).. Ενώ τις προηγούμενες μέρες οι κουτσουλιές της ήταν φυσιολογικές, πλέον άρχισε και διάρροια.. Είναι αφύσικο να ρωτάει κάποιος για ένα σπουργίτι, το γνωρίζω.. Παρόλα αυτά η αντιμετώπιση που μου είπαν "περίπου" είναι εκείνη με της καρδερίνας.. Θα εκτιμούσα οποιαδήποτε βοήθεια.. Η Τσίτσι είναι μέλος της οικογένειάς μας.. Και με πονάει πολύ να την βλέπω έτσι και να νιώθω ότι δεν μπορώ να την βοηθήσω.. Έχει φοβερή ενσυναίσθηση και κάθε φορά που ένιωθε ότι δεν είμαι καλά κι εγώ ερχόταν κοντά μου να με παρηγορήσει.. Σας ευχαριστώ και συγγνώμη για το σεντόνι!
 
Δεν είναι καθόλου αφύσικο να ρωτάς για το πουλάκι μη σε ανησυχεί . Κάνεις το σωστό. Την έχεις πάει σε πτηνιατρο ; Σε γιατρό δηλαδή που εξετάζει πτηνά ; Η τροφή που της δίνεις είναι χύμα ή επώνυμες ; Δώσε κάποιες πληροφορίες αν μπορείς , ίσως βοηθήσουν ένα πιο έμπειρο μέλος να σε βοηθήσει.
 
@iliassace Ευχαριστώ πολύ! Επειδή χθες ήταν Σάββατο βρήκα μόνο έναν κτηνίατρο διαθέσιμο στις τριγύρω περιοχές.. Τηλεφώνησα και μου είπε ότι αναλαμβάνει και πτηνά. Βέβαια όταν την είδε έμεινε έκπληκτος από το είδος του πουλιού. Δυστυχώς της έδινα χύμα, δε γνώριζα.. Τώρα από χθες της δίνω από συσκευασμένη.. Της έδινα επίσης και αυγοτροφή, την οποία ο κτηνίατρος μου είπε να διακόψουμε.. Επίσης, συνήθιζε όταν τρώγαμε γεύμα να έρχεται στο τραπέζι και να κλέβει από το φαγητό μας.. Προσπαθούσα να μην τη αφήνω, αλλά είναι πολύ γρήγορη και πονηρή και αρκετές φορές είχε φάει.. Μας είπε ότι και αυτό μπορεί να ευθύνεται.. Αυτό βέβαια γίνεται αρκετό καιρό.. Επίσης, επειδή σήμερα δεν εργάζομαι και είναι όλη μέρα πάνω μου και κοιμάται έχω παρατηρήσει ότι όταν κάνει τις υδαρείς κουτσουλιές της κάνει ένα θόρυβο σαν να "ψεκάζει".
 
Το ότι κοιμάται συνεχώς δείχνει ότι δεν έχεις πολλά χρονικά περιθώρια.
Επισης αν η διάρροια προέκυψε στην πορεία σαν επιπλέον συμπτωμα, μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει και κάποια μικτή λοίμωξη.

Αν δε βρεις κάποιον πτηνιατρο να το πας αύριο κιόλας, τότε καλύτερα να δοκιμάσεις να δώσεις μόνη σου κάποια αγωγή πριν χαθεί κι άλλος χρόνος.
 
@iliassace Της έδωσε μια άπαξ αντιπαρασιτική δόση.. Διαδερμικά στο λαιμό της.. Μου είπε μάλλον από την τροφή. Εξέτασε κουτσουλια με γυμνό μάτι και μου είπε ότι είναι εντάξει. Ήταν συμπαγής βέβαια με φυσιολογικη ποσότητα ούρων. Σήμερα είναι διαρροϊκές και στις τελευταίες της διακρίνω και μια ελαφριά οσμή αυγού. Όλο το βράδυ στο σημείο όπου κοιμάται οι κουτσουλιές ήταν συμπαγείς.. Αυτό ξεκίνησε από σήμερα το πρωί.
[automerge]1635680400[/automerge]
@patrickios Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι επειδή είναι σε ημιελεύθερη κατάσταση, δηλαδή ναι μεν τρώει και κοιμάται σε εμάς, δεν παύει να είναι ελεύθερη και να συγχρωτίζεται με άλλα σπουργίτια, τα οποία έχουν πρόσβαση στο νερό και την τροφή, μήπως της μετέδωσαν κοκκιδίωση..
 
Τελευταία επεξεργασία:
@Tsitsi Σαφώς και είναι πιθανά τα κοκκίδια αλλά έτσι όπως είναι η όλη κατάσταση μπορεί να έχει οτιδήποτε.

Θα μπορούσες να στείλεις κουτσουλιά στο διαγνωστικό στην Κομοτηνή αλλά δεν ξέρω αν θα υπάρχει πουλάκι μέχρι να πάρεις τα αποτελέσματα. Σκέψου το λίγο και πάρε μια απόφαση την οποία θα εφαρμόσεις από αύριο. Αν θελήσεις να το προσπαθήσεις μόνη σου θα σου πω κι εγώ τι θα έκανα (έστω στα τυφλά) και ας πουν και άλλα μέλη που έχουν εμπειρία γύρω από ασθένειες, να καταλήξεις κι εσύ κάπου μπας και το σώσεις.
 
[automerge]1635680400[/automerge]
@patrickios είναι ελεύθερη και να συγχρωτίζεται με άλλα σπουργίτια, τα οποία έχουν πρόσβαση στο νερό και την τροφή, μήπως της μετέδωσαν κοκκιδίωση..
Αυτό είναι πολύ σημαντική πληροφορία και μάλλον η πηγή του προβλήματος. Άπαξ και έχουμε ένα πτηνό σπίτι υπό την προστασία μας, δεν μπορεί να έρχεται σε επαφή με άγρια πτηνά, γιατί είναι γεμάτα παράσιτα και ασθένειες. Τώρα αν είναι κοκκιδίωση συγκεκριμένα ή κάτι άλλο μόνο μια εξέταση αίματος ή/και κοπράνων θα το δείξει, αλλά σαφώς κάτι έχει. Σε μυρωδιά αυγού συνήθως παραπέμπει το θείο, γιαυτό ο Πλήνιος έλεγε ότι μυριζαν κλούβιο αυγό προτού εκραγεί ο Βεζούβιος. Δεν ξέρω τι σημαίνει από άποψη ασθενείας. Ελπίζω να πάνε όλα καλά... Κάντε μια προσπάθεια και στο animalcare.com.gr. Δεν λειτουργούν Κυριακές κανονικά, αλλά επειδή η κτηνίατρος κάνει επισκέψεις στο σπίτι μπορεί να δεχθεί να σας μιλήσει τώρα, μιας και επείγεστε.
 
@Nausicaa Εφόσον έχουμε μπαλκόνι, στο οποίο έχει πρόσβαση, γιατί δεν είναι σωστό να την έχω κλεισμένη μέσα στο διαμέρισμα το πιθανολογώ.. Όταν είμαστε στο σπίτι δεν την έχουμε δει να έρχεται σε επαφή γιατί προσπαθεί να βρίσκεται τριγύρω μας.. Απλώς την έχω δει να σκαλίζει στον κήπο, να τρώει έντομα και έχω δει και πουλιά να έρχονται να κάνουν το ίδιο. Για αυτό το λόγο δεν ψεκαζω και με χημικά και για αυτό έχω αποκλείσει τη δηλητηρίαση.. Η ίδια μετά από επίθεση, έχει φοβηθεί και δεν πλησιαζει το τελευταίο δίμηνο αλλα πτηνά..Πάντως ακάρεα, ψείρες κλπ δεν έχει.. Ούτε κάποιο πρόβλημα με αναπνευστικό.. Είναι αμιγώς εντερικό το πρόβλημα.. Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας..
[automerge]1635684286[/automerge]
@patrickios Ελπίζω να τα καταφέρει μέχρι να δουν τις νέες κουτσουλιές κάτω από το μικροσκόπιο.. Ίσως να ήταν λάθος που δεν έγινε χθες.. Βέβαια η εικόνα τους διαφέρει κατά πολύ.. Είμαι συνέχεια δίπλα της..Μόλις απομακρυνθώ φαίνεται σαν να τα παρατάει.. Δε θέλω να την ενοχλώ στην κατάσταση που είναι, αλλά προσπαθώ να της δίνω να τρώει και να πίνει νερό, γιατί οι ποσότητες της διάρροιας έχουν αυξηθεί μέσα σε δύο ώρες..
 
Εφόσον δεν μπορεί να απελευθερωθεί, πρέπει να λαμβάνετε όλες τις προφυλάξεις που λαμβάνουμε για τα οικόσιτα και κατοικίδια ζώα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι έξω χωρίς επίβλεψη και σε κοντά σε άγρια πτηνά, γιατί αργά ή γρήγορα θα κολλήσει μη αντιμετωπίσιμο πρόβλημα. Ένα τόσο μικρο πτηνό δεν περιορίζεται όχι μόνο σε διαμέρισμα, αλλά και δωμάτιο είναι αρκετό για άσκηση εφόσον τρώει σωστά (εδν ξέρω τι περιλαμβάνει αυτό για τα σπουργίτια). Για να αισθάνεται πιο άνετα μπορείτε να βάλετε κλαδιά ή πάρκα στον χώρο - πρακτικά το δωμάτιό μου είναι όλο παιδότοπος για μπάτζι πια.

Σχετικά με τα φυτά και το ψεκασμα, σαφώς και κάνετε καλά, αλλά και πάλι δεν πρέπει να αφήνετε την Τσίτσι να πηγαίνει. Το έδαφος είναι δυναμικό συστημα, το οπιο επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, η συντρηπτική πλειονότητα των οποίων δεν είναι στο χέρι μας. Η ρύπανση του υπεδάφους εκτείνεται χιλιόμετρα απο την πηγή λόγω του υδροφόρου ορίζοντα, γιαυτό ό,τι θέλετε να καλλιεργείτε για΄κατανάλωση δική σας ή των πτηνών σας πρέπει να γίνεται σε ειδικές γλάστρες. Μόνο ένας γεωπόνος μπορεί να κάνει τα κατάλληλα τεστ και να κρίνει αν το έδαφος είναι κατάλληλο. Και το λέω γιατί ο μπαμπάς μου είναι γεωπόνος.

Τπτ, ελπίζω να πάνε όλα καλά.
 
Είναι στις τελευταίες της στιγμές.. Έκανε αιμορραγική διάρροια..έχει χάσει μυϊκό τόνο και κάνει σπασμούς.. την έχω αγκαλιά κι απλώς εύχομαι να τελειώσει γρήγορα για εκείνη να μη βασανίζεται
 
@Tsitsi Λυπάμαι πολύ. ☹️

Σε αντίστοιχη περίπτωση είναι καλύτερο να παραδίνεις το πουλάκι/ζωάκι σε κάποια αρμόδια οργάνωση π.χ. ΑΝΙΜΑ διότι εκείνοι γνωρίζουν να κάνουν την επανένταξη.
 
Back
Top