Διατροφή Η αυγοτροφή μου με βάση κέικ

Μία γευστική αυγοτροφή με βάση ένα κέικ υψηλής θρεπτικής αξίας, φτιαγμένο με ποιοτικές πρώτες ύλες που έχει πλήρη αποδοχή από τα πουλιά μας.

Παρασκευή του κέικ​

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για την παρασκευή του κέικ:
  • 300 ml αλεύρι σίτου χωριάτικο (σκληρού τύπου, το κιτρινωπό)
  • 200 ml αλεύρι βρώμης
  • 150 ml καλαμποκάλευρο
  • 8 αυγά
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 300 ml γάλα χωρίς λακτόζη
  • 2 κουταλιές της σούπας σόδα
  • 2 κουταλιά του γλυκού σκόνη γλυκάνισο
  • 1 κουτάλι του γλυκού διάλυμα αιθέριου ελαίου πορτοκαλιού για ζαχαροπλαστική

Εκτέλεση​

Για να δείτε αυτό το περιεχόμενο χρειάζεται η συγκατάθεσή σας για τον ορισμό cookie τρίτων.
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες, ανατρέξτε στη σελίδα μας για τη χρήση cookies.

Όταν το κέικ είναι έτοιμο και αφού κρυώσει, το τρίβουμε καλά με πολυκόφτη τύπου multi και το αποθηκεύουμε είτε στο ψυγείο για 7-10 μέρες το πολύ, είτε στην κατάψυξη για 3-4 μήνες άνετα, σε δόσεις αυγοτροφής (ανάλογα με τα πουλιά που έχουμε) για 2-3 μέρες.

Η αυγοτροφή​

Σε περίοδο συντήρησης, το μόνο που χρειάζεται επιπλέον είναι αφράτεμα μικρής ποσότητας που βάζουμε κάθε μέρα με ελάχιστο νερό σε μικρό κουταλάκι και ανακάτεμα.

Σε περιόδους που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε πρόσθετα, κάνουμε το εξής:

Σε 20ml νερού προσθέτουμε:
  • Γύρη, 1-2 κουταλάκια του γλυκού
  • Σπιρουλίνα, μισό κουταλάκι του εσπρέσο
  • Βιταμίνες σε ποσότητα που αντιστοιχεί σε 150 γρ έτοιμης αυγοτροφής, όπως προτείνεται στις οδηγίες χρήσης της.
Τα χτυπάμε για λίγο με μιξεράκι του καφέ και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα άλλα 20 ml κουσκούς.

Οταν το κουσκούς απορροφήσει τα πρόσθετα και το νερό, τότε το ανακατεύουμε με κουτάλι με 100gr τριμμένου αυγόψωμου και η αυγοτροφή μας είναι έτοιμη για να δοθεί στα πουλιά σε ποσότητα 1 κουταλιά του γλυκού ανά ημέρα στο καθένα.

Η συγκεκριμένη αυγοτροφή, έχει το πλεονέκτημα ότι υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του πουλιού σε βιταμίνη D3 και ασβέστιο, αλλά και βιταμίνη Α που περιέχει το γάλα χωρίς λακτόζη χαμηλών λιπαρών.

Ο συνδυασμός των αλεύρων σιταριού, βρώμης και καλαμποκιού, δίνει πληρότητα βιταμινών Β, ιχνοστοιχείων αλλά και αμινοξέων αφού όπου υστερεί το ένα, συμπληρώνεται από το άλλο.

Το αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού και ο γλυκάνισος, κάνουν ελκυστικό σε άρωμα και γεύση το κέικ-βάση. Το άρωμα πορτοκαλιού μπορεί να δοθεί και με ξύσμα καλά πλυμένων φλουδών πορτοκαλιού (μια κουταλιά της σούπας είναι μια χαρά). Ο γλυκάνισος βοήθα στην χώνεψη και ηρεμεί τα έντερα.

Μπορεί να τροποποιηθεί για κάθε είδος πουλιού.

Σε καναρίνια κόκκινου παράγοντα και σε εποχές που το κίτρινο δεν επιτρέπεται στη διατροφή τους, αντικαταστούμε το καλαμποκάλευρο και τους 8 κρόκους των αυγών με 4 επιπλέον ασπράδια και 200 ml αλεύρι σόγιας ή τριμμένου κιμά σόγιας.

Σε καρδερίνες βάζουμε επιπλέον + 2 αυγά + 50 ml καλαμποκάλευρο + 50ml αλεύρι βρώμης

Σε παραδείσια και μικρούς παπαγάλους αφαιρούμε 4 από κρόκους από τα 8 αυγά.

Αν δεν προσθέτουμε το φουσκωμένο κουσκούς, μπορούμε εκτός νερού να την αφρατεύουμε με ελάχιστη ποσότητα κεφίρ, σαν εύκολη πηγή προβιοτικών στελεχών με μεγάλη ποικιλότητα (υπάρχει στα μάρκετ).

Μπορούμε όλες τις εποχές να προσθέτουμε και να ανακατεύουμε με το κουτάλι 1 κουταλιά της σούπας τριμμένα βότανα ή τριμμένη ρίγανη.

Για του θιασώτες του σιμιγδαλιού αντικαθιστούμε μέρος του αλεύρου σίτου ή και πλήρως με σιμιγδάλι ή αφρατεύουμε 100gr τριμμένου κέικ με 20ml σιμιγδάλι καβουρντισμένο ελαφρώς στο τηγάνι και περιχυνουμε όπως είναι ζεστό με 1-2 κουταλιές της σούπας γάλα για ελάχιστο χρόνο.

Το μείγμα σιμιγδαλιού-γάλακτος το ανακατεύουμε με κουτάλι με το τριμμένο κέικ και προσθέτουμε είτε τριμμένο με πιρούνι είτε ανακατεύοντας σε μουλτι και ένα βρασμένο κρόκο αυγού, για να μην μειωθούν οι πρωτεΐνες του μίγματος.

Σχετικό περιεχόμενο​

Συνταγές αυγοτροφής
Αυγόψωμο έτοιμο για χορήγηση ως αυγοτροφή
 
Σ' ευχαριστούμε πάρα πολύ jk21, εγώ είμαι λίγο τεμπελούλα και κάνω την εύκολη που δεν την ψήνω αλλά τώρα θα μπω σε τάξη και θα δοκιμάσω κι αυτήν. :)
 
Αντί για ελαιόλαδο μπορούμε να βάλουμε σιτέλαιο, σησαμέλαιο ή καρθαμέλαιο;
 
Back
Top