Αναπαραγωγή Η αυγοτροφή μου στην αναπαραγωγή

Αν δεν είναι πρόθεσή σου σε παρακαλώ να μην το κάνεις. Δεν σου επιτέθηκε κανείς.
Σταύρο μου επιτέθηκε συγκεκριμένο άτομο και απάντησα. Το σταματώ εδώ γιατί σέβομαι το συγκεκριμένο χώρο και το άτομο σου.
 
Σχετικά με την αυγοτροφή, επιτρέψτε και σε έναν ερασιτέχνη να μεταφέρει τους προβληματισμούς του..

Για όσους μπορεί να μην ξέρουν διαθέτω 4 αρσενικά καναρινιά και αυτό είναι όλο. Η εμπειρία μου από αυγοτροφές είναι στις πολύ αρχές από τις χύμα αυγοτροφές του εμπορίου και κατόπιν δοκίμασα δυο (μπορεί και τρεις) διαφορετικές συσκευασμένες. Τα ποσοστά αποδοχής από τα πουλάκια δεν μπορώ να πω ότι ήταν μεγάλα.. Θεώρησα ότι μάλλον δεν.. Τους άρεσαν.. Μέτα άρχισα να διαβαζω διάφορα posts με συνταγές αυγοτροφών που παρασκευάζουν οι εκτροφείς μονοί τους και..χάθηκα.. Πολύ πληροφορία και πολλές σκέψεις.. Που να τρέχω να αγοράζω τα διάφορα; Που να φτιάχνω; Που να αποθηκευω; Κι αν χαλασει; Κι αν..."παραψηθεί", κι αν τελικά πάω για μαλλί και βγω κουρεμένος και αντί για αυγοτροφή τους φτιάξω κανένα δηλητήριο; Έτσι παράτησα την προσπάθεια πριν καν την ξεκινήσω..

Οφείλω όμως να πω πως εντυπωσιάστηκα με ένα πράγμα όταν έψαχνα τις συνταγές.. Με το μεράκι που έχει ο κάθε παρασκευαστής κάτω από την πρόθεση να δώσει στα πουλάκια ότι θεωρεί(και για μένα αυτή είναι η κομβική λέξη) καλύτερη για αυτά..
Μακάρι να είχαν στόμα να μας πουν τι προτιμούν και πως το προτιμούν γιατί αυτά είμαι σίγουρος ότι ξέρουν καλύτερα από όλους μας..

Γιατί τα λέω όλα αυτά; Για πλέον έχω εγκαταλείψει και δεν βάζω καθόλου αυγοτροφή στα πουλάκια μου παρά μόνο βραστό αυγό.. Το αυγό, δεν προλαβαίνω να το βάλω στα κλουβιά και.. Ορμάνε κατά πάνω του..

Και επειδή ξεκίνησα θέτοντας θέμα μεταφοράς προβληματισμών..Απολογούμενος από τον θεματοθέτη, Θα βγω ίσως λίγο εκτός θέματος και θα ρωτήσω.. Τι κακό κάνω ή έχω κάνει στα καναρίνια μου με την μη χορήγηση αυγοτροφής; Και τελικά, μήπως επειδή βάζω το αυγό αυτά το έχουν συνηθίσει και δεν την ορέγονται;

Να πω ότι δεν μιλώ για πουλάκια που αναπαράγουν.. Απλά για παρέα τα έχω.. Επίσης να πω ότι τις περιόδους που χορηγούσα αυγοτροφή δεν έδινα και αυγό.
 
Για να παραθέσουμε και κανένα στοιχείο που να εδράζεται στην πραγματικοτητα.

Πέρα απο την αποδοχή που εχει μια τροφή στα πτηνά κάλο θα είναι να ξέρουμε, οτι σε ότι αναφορά το μέλι που προσθέτουν ολοι στις "σπιτικές" συνταγές ισχύουν τα εξής.

Το μέλι περιέχει ζυμομύκητες και γυρεόκοκκους, οι οποίοι του προσδίδουν και την υψηλή θρεπτική του αξία,έκθεση του μελιού. Εκθεση του μελιού σε θερμοκρασία 70C καταστρέφει τους ζυμομύκητες.
Επίσης το μέλι του εμπορίου είναι φιλτραρισμένο με αποτέλεσμα να μην εμπεριέχει γυρεόκοκκους υποβαθμίζοντας το ακόμα περισσότερο, μετατρέποντάς το, ουσιαστικά, απλά σε μια γλυκαντική ουσία.
Αυτό για όσους βλέπω να ανεβάζουν φωτογραφίες απο τα κλασσικά brand των μελιών στις παρουσιάσεις των συνταγών τους.

Επιπλέον το μέλι όταν εκτεθεί σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες (οταν "μαγειρευτεί" δηλαδή) δημιουργειται
ω-υδροξυμεθυλοφουρφουράλη η οποία ειναι οργανικό παράγωγο απο την αφυδάτωση των ζαχάρων και είναι τοξική σε υψηλές ποσότητες.

Άλλες χρήσεις της συναντώνται στην παρασκευή βιοκαυσίμων και στην παραγωγή πολυεστέρων.


Σε ότι αναφορά το γάλα που βάζουν στις συνταγές.
Τα πουλιά έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, και το γάλα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές γαστρικές διαταραχές. Σε αρκετά μεγάλες ποσότητες μπορεί ακόμα και να σκοτώσει ένα πουλί.


Σε οτι αναφορά το φαριν λακτε που το είδα κι αυτό σε συνταγή, παραθέτω άπλα τα συστατικά.
Πιο bakery πεθαινεις...

62545


Και μια υποσημειωση, μια αυγοτροφη δεν είναι σπιτική οταν πας στο σούπερ μάρκετ κατεβαζεις ενα ράφι επεξεργασμενα υλικά τα βάζεις σε μια κατσαρόλα και τα ανακατεύεις.

Αυτά τα ολίγα προς το παρόν.
 
Ευχαριστω ολους σας για τις απαντησεις στο θεμα μου, αλλα και χαιρομαι γιατι προκαλεσα μια τετοια, οφελιμη κατα τ' αλλα αντιπαραθεση μεταξυ σας στη διατροφη των πουλιων. Αυτο ομως μου αποδεικνυει την αμεροληψια και την οφελιμοτητα της υπαρξης του Forum Petbirds για τα θεματα του, οπου ακουγονται ολες οι αποψεις και ο καθενας μετα ας αποφασισει τι θα κανει.👍🙂🙄
 
Αυτό είναι κάτι που θα το συναντήσεις συχνά εδώ στο PB Γιώργο, καθώς δεν υπάρχουν αφοριστικές διαθέσεις/τάσεις που συναντάς αλλού στο διαδυκτιο και αναζητούμε στις συζητήσεις να υπαρχουν επιχειρήματα.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
δημιουργείται
ω-υδροξυμεθυλοφουρφουράλη η οποία ειναι οργανικό παράγωγο απο την αφυδάτωση των ζαχάρων και είναι τοξική

Άρα καλά κάνω και δεν δίνω με όλες αυτές τις.."φουρφουράλες" 🤪😛🙂 ..

Πέρα τις πλάκας που όλη την έχουμε ανάγκη.. Έτσι όπως διαβαζω τα όσα πολύ ενδιαφέροντα👍 παρέθεσες φίλε Αντώνη, συμπεραίνω ότι στην σπιτική παραγωγή ελλοχεύουν αρκετοί κίνδυνοι..
 
Μια πραγματικα σπιτικη αυγοτροφη μπορει να ειναι πολυ ποιοτική,θρεπτικη και απολυτως ασφαλης οταν γινεται με γνωση στο αντικείμενο και σεβασμό σε απλους διατροφικους κανονες και οχι με την λογικη του παιρνω ενα τσουκαλι και ανακατευω υλικα που καπου διαβασα ή καποιος μου ειπε οτι κανουν "καλο".

Παντα η ημιμαθεια ειναι χειροτερη της αμαθειας.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Παντα η ημιμαθεια ειναι χειροτερη της αμαθειας.

Αυτό ισχύει σε όλα και είμαι απολύτως μα απολύτως σύμφωνος μαζί σου!

Έτσι όπως εξελίσσεται η ιστορία και με την δική μου μικροπαρέμβαση σχηματοποιείται ένα debate(Τουλάχιστον στον δικο μου εγκεφαλο..)

Αυγοτροφή "σπιτική", συσκευασμένη ή (κι εδώ μπαίνω εγώ) καθόλου και δεν τρέχει τίποτα. Ξεκαθαρίζω ότι μιλώ για περίοδο συντήρησης για να αποκτήσουμε καποια βάση και μετά το ξανάπαμε..

🤔. Σαν να μου φαίνεται ότι νέο θέμα γεννάτε για να έρθει να προστεθεί στα δεκάδες άλλα περί αυγοτροφών..
 
Κι αν Δημήτρη το μέλι το αραιώσεις στο νερό της ξηρής αυγοτροφής μαζί με τα βότανα και γενικά όλα όσα θέλεις να προσφέρεις;
Όλα όσα φανταζόμαστε πως απουσιάζουν από την έτοιμη αυγοτροφή δεν μπορούμε να τα βάλουμε συμπληρωματικά;
Και στην τελική μπορεί να θέλουμε να κάνουμε καλό στα πουλιά με τις σπιτικές αυγοτροφές... κάνουμε όμως;
Γιατί δυστυχώς είμαι πεπεισμένος πως δεν κάνουμε!
Μήπως η υπερβολική διάθεση για περιποίηση που διαβάζεις στις συνταγές φέρνει εντελώς αντίθετα αποτελέσματα Δημήτρη;
Γιατί η διάθεση και το μεράκι... Δυστυχώς δεν είναι αρκετά.

Η αυγοτροφή στα πουλιά είναι άκρως απαραίτητη για όλους τους λόγους που μπορεί κάποιος να φανταστεί.
Το ζητούμενο είναι αν έχουμε επιλέξει την καταλληλότερη και όχι αν υπάρχει άμεση αποδοχή.
Όλα τα όντα χρειάζονται χρόνο για να αποδεχτούν νέα τροφή και μόνο μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα μπορούμε να κρίνουμε αν θα τη φάνε... ή όχι... μήνες μετά κι όχι βδομάδες.
Όσο για το αυγό.. και σε μένα δεν απουσιάζει στην αναπαραγωγή και το αποδέχονται με ακριβώς με τις ίδιες διαθέσεις που δέχονται και την αυγοτροφή.
Το αυγό είναι πολύτιμο στα πουλιά κι ας έχει και ένα τσουβάλι μειονεκτήματα... Το προσφέρω γιατί τα καλά του, είναι πολλαπλάσια.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Γιατί η διάθεση και το μεράκι... Δυστυχώς δεν είναι αρκετά.

Συμφωνώ απολύτως Γιάννη.. Και αυτό ακριβώς εννοούσα υπογραμμίζοντας την λέξη "θεωρεί".

Η αυγοτροφή στα πουλιά είναι άκρως απαραίτητη για τους λόγους που μπορεί κάποιος να φανταστεί.

Noted!

Ευχαριστώ Γιάννη, ξεκαθαρίστηκαν αρκετά πράγματα..Ωστόσο, βλέποντας το τι κάνεις εσύ για να παρασκευάσεις την δική σου αυγοτροφή, μάλλον θα ξεκινήσω πάλι με καποια συσκευασμένη του εμπορίου. Προτάσεις δεκτές.
 
Back
Top