Αναπαραγωγή Η αυγοτροφή μου στην αναπαραγωγή

Γιωργος Λαμ.

PB New Member
Εγγραφή
4 Ιουλ 2017
Μηνύματα
95
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Φιλοι μου γεια σας, αποφασισα να φτιαξω μια αυγοτροφη(αυγοψωμο) διαβαζοντας οδηγιες απο φιλους του Petbirds , για να δωσω κατι αγνοτερο στους νεοσσους μου. Η συνταγη που εκανα ηταν περιπου 500γρ αλευρι ολικης αλεσεως και για ολες τις χρησεις( 70 - 30 ), 4 αυγα με το τσοφλι, 2 κουταλιες Baking powder της σουπας,1 κουτ. ελαιολαδο, 1 κουτ. Αραβοσιτελαιο,2 κουτ. μελι, 1/2 κουτ. ριγανη.1/2 κ. σκορδο σε σκονη,5-6 φιλαρακια αποξηραμενης Λουιζας και ετριψα λιγα γραμμαρια σουπιοκοκκαλο.,τα εβαλα στον φουρνο στους 180 βαθμους και σε 45 λεπτα ετοιμαστηκε. Στη συνεχεια αφου κρυωσε και εφυγε η υγρασια (περασαν 5 ωρες περιπου) το ετριψα στο μουλτι και εγινε μια αφρατη αυγοτροφη που εβαλα σε σακκουλα τροφιμων και στη συνεχεια στο ψυγειο. Σας τα γραφω γιατι περιμενω την δικη σας εγκριση, τυχον παρατηρησεις για τη χορηγηση της στους 5 ημερων νεοσσους μου που ταιζονται απο τους γονεις και τη δοσολογια της. Ευχαριστω, αναμενω.
 
To baking powder αποτελείται απο μαγειρικη σοδα που με την σειρα της αποτελειται απο διττανθρακικο νάτριο.
Αρα "φορτωνεις" τα πουλια με ενα αχρειαστο συστατικο χημικης προελευσης.

Οσο αναφορα το μελι στους 180 βαθμους, εχουν καταστραφει τα θρεπτικα του συστατικα και απλα αφηνει την γλυκαδα στο μειγμα σου.
 
Αυτο θα γινει τουλαχιστο η μιση ποσοτητα. Για τη δοση ποσο μια βιταμινοθηκη την ημερα φθανει η μπορει και περισσοτερο;
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Σκεφθηκα να κανω κατι αγνωτερο και γι΄αυτο εκανα συνδιασμο δυο προτασεων. σε συνταγες Χορηγω ηδη του εμποριου κιτρινη σκευασμενη αυγοτροφη της MANITOMBA , και η σκεψη μου ηταν η ενναλαξ χορηγηση.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Χορηγω ηδη του εμποριου κιτρινη σκευασμενη αυγοτροφη της MANITOMBA
Και ποιος σε διαβεβαιώνει πως η αυγοτροφή που "μαγειρεύεις" είναι καλύτερη από αυτή και κυρίως πιο ισορροπημένη;
Μήπως τελικά η υπερβολή και διάθεση για το καλύτερο μας σπρώχνει σε λάθη;
 
Και ποιος σε διαβεβαιώνει πως η αυγοτροφή που "μαγειρεύεις" είναι καλύτερη από αυτή και κυρίως πιο ισορροπημένη;
Μήπως τελικά η υπερβολή και διάθεση για το καλύτερο μας σπρώχνει σε λάθη;
Εχεις δικιο και οι συντακτες ειναι ανοικτοι στις συνταγες τους που αφηνουν παραθυρο σε επιπλεον προσθετα υλικα αναλογα με την ηλικια γενικα των καναρινιων. Ετσι επελεξα την πλεον απλη συνταγη για την αρχη. Και ειναι ο λογος που ζηταω την αποψη απο εσας τους πλεον εμπειρους. Διαβεβαιωσεις βεβαια δεν δινει κανεις, εμπειριες ομως;..
 
Και ποιος σε διαβεβαιώνει πως η αυγοτροφή που "μαγειρεύεις" είναι καλύτερη από αυτή και κυρίως πιο ισορροπημένη;

Κε Γιάννη πρώτη φορά θα διαφωνήσω μαζί σου: Γιατί οι έτοιμες αυγοτροφες να χαρακτηριστουν 'ισορροπημενες' και καλύτερες από μια σπιτική η οποία έχει ετοιμαστεί μετά από κατάλληλη μελέτη; Δεν λέω ότι κάθε σπιτική συνταγή είναι ιδανική για τα πτηνά μας, αλλά μην θεωρούμε ιδανική λύση τα bakery products, τα ζωικά λίπη και το 16% ποσοστό πρωτεΐνης μιας αυγοτροφης για την αναθρεψη νεοσσών. Και για να προλάβω ορισμένους που θα μου ορμηξουν να πω ότι στα συσκευασμένα τρόφιμα που προορίζονται για ζώα (ζωοτροφές) η διεθνής νομοθεσία είναι αρκετά 'χαλαρή' με ελάχιστους ποιοτικους ελέγχους. Συγκεκριμένα, υπάρχουν σκυλοτροφες που έχουν συνδεθεί με καρκίνο (γράφω απο κινητό να παραθέσω περισσότερα στοιχεία) χωρίς όμως να αποτελεί πρώτη είδηση, μιας και δεν είναι για ανθρώπινη κατανάλωση.

Αντίστοιχη κουβέντα μπορεί να γίνει και για τα 'ισορροπημενα' μείγματα σπόρων που περιέχουν ελάχιστο καναβουρι με αύξηση του νιζερ ή με προσθήκη ρουπσεν (μειγματα ιθαγενών) τα οποία απλά εξυπηρετούν καλύτερα τις εταιρίες παραγωγής και όχι τις ανάγκες των πτηνών μας.

Φιλικά πάντα
 
Γιατί οι έτοιμες αυγοτροφες να χαρακτηριστουν 'ισορροπημενες' και καλύτερες από μια σπιτική η οποία έχει ετοιμαστεί μετά από κατάλληλη μελέτη;

Ποιος κανει την μελετη στις σπιτικες αυγοτροφες και με ποια εξειδίκευση και γνωση την κανει;

Ποιος μπορει να ξερει την συμπεριφορα καθε υλικου που ο καθενας σκαρφιζεται και βαζει στην καθε ειδους "συνταγη" οταν αυτα φτανουν ξεπερνουν τους 150,180 και 200 βαθμους;

Ποια αυγοτροφη εχει ζωικα λιπη;

Ποιο ειναι το προβλημα με τα bakery products?

Kαι το επεξεργασμενο κρεας ανθρωπινης καταναλωσης εχει συνδεθει με καρκινο στο ανθρωπο, ποια η σχεση του με την συζητηση περι αυγοτροφων του θεματος;
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Σπιτικό φαγητό ή προμαγειρεμενο; Κολατσιό πατατακια, γαριδάκια, κρουασάν ή σπιτικό κεικ και χειροποίητα κουλουράκια;

Η επιλογή είναι υποκειμενικη. Την αυγοτροφη που φτιάχνω θα την έτρωγα και εγώ, εσύ θα έτρωγες μια κουταλιά απο την έτοιμη;

Την πορεια της εκτροφης μου και την αποδοχη της σπιτικης αυγοτροφης μου τα παρακολουθεις οταν τα παρουσιάζω, δεν είδα ποτέ αποδοχή της αυγοτροφης που δίνεις (και τίποτα άλλο απ την εκτροφης σου) για να τεκμηριώσεις την άποψη σου.

Δε χρειάζεται κάθε φορά που γράφω να είσαι εριστικός και ας το τελειώνουμε εδώ.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Δεν απαντας σε καποιο απο τα ερωτηματα, ηταν αναμενομενο βεβαια γιατι ουτε μελετη ουτε εξιδεικευση υπαρχει.

Το οτι αποδεχεται το κουμασι το δικο σου ενα παρασκευασμα σου δεν λεει απολυτως τιποτα μιας και αποδεχονται και τις ετοιμες αυγοτροφες.

Τα περι κρουασαν κτλ δεν χρειαζεται καν να τα σχολιασω μιας και συγκρινεις μηλα με κουνουπιδια.

Δεν χρειαζεται καθε φορα που δεν εχεις απαντησεις να αισθανεσαι αδικημενος, μπορεις απλα να συμμετεχεις στην κουβεντα με επιχειρηματα.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Σπιτικό φαγητό ή προμαγειρεμενο; Κολατσιό πατατακια, γαριδάκια, κρουασάν ή σπιτικό κεικ και χειροποίητα κουλουράκια;
Δεν υπάρχει πιο ισοπεδωτική αντιμετώπιση και μηδενισμός από τα παραπάνω.
Ασφαλώς και δε μιλάμε για όλα αυτά και ασφαλώς τα απορρίπτουμε και δεν τα προτείνουμε.

Κάποιες από τις επώνυμες αυγοτροφές του εμπορίου πέρα από την ποιότητα που θα δεχτώ πως μπαίνει σε αμφισβήτηση και από το γεγονός πως είναι χαλαρή η νομοθεσία για τις τροφές στα ζώα όπως σωστά μας υπενθύμισε ο @Nontas είναι τουλάχιστο μελετημένες ως προς το τι (ποσοστά) περιέχουν.
Σε αντίθεση με την κατσαρόλα που όλα είναι υπό αμφισβήτηση με μοναδική εξαίρεση την ποιότητα των προιόντων που έχει μέσα της

Και για να μην ξεφύγουμε περισσότερο. εδώ δεν κάνουμε διαγωνισμό γνώσεων για να πάρει τα πρωτεία ο άριστος... αλλά προσπαθούμε με κάθε τρόπο να εξηγήσουμε και στο θεματοθέτη αλλά και στους μελλοντικούς αναγνώστες τα υπέρ και τα κατά της κάθε περίπτωσης.

Αν θεωρείτε λοιπόν πως έχετε κάποια "συνταγή" με απόλυτα ελεγμένα τα ποσοστά της περιεκτικότητας ανά είδος τότε να την καταθέσετε μαζί με την απαραίτητη ανάλυση και θα είμαι από τους πρώτους που θα την επικροτήσω.
Μέχρι να βρεθεί όμως αυτή η συνταγή... Πολυτιμότερο και πιο ισορροπημένο είναι να προτείνουμε στα νέα παιδιά αυγοτροφή που ο παρασκευαστής της (όποιος κι αν είναι) τα έχει τουλάχιστο μελετημένα και ευανάγνωστα γραμμένα πάνω της και δεν μπορεί κανείς μας να τα αμφισβητήσει. Απουσιάζουν άλλωστε από μας οι γνώσεις και τα μέσα ελέγχου.

Στο θέμα τώρα που αποτελεί πάτημα για την "κατσαρόλα" και μιλάω για τα bakery products. αν η συνταγή περιέχει προϊόντα αλεύρων.. Τότε κι αυτή αυτόματα γίνεται bakery product .. Μετά το ψήσιμο!
 
Τελευταία επεξεργασία:
@misalouris

Γιαννη οι παρατηρήσεις σου ειναι σωστες, η δική μου ένσταση δεν ειναι ως προς τα ποσοστα πρωτεινων κτλ αυτα μπορει πολυ ευκολα καποιος να τα υπολογισει στο περιπου.

Το προβλημα ειναι οταν σε αυτα τα μειγματα μπαινουν υλικα οπως πχ η σπυρουλινα και αλλα που δεν ξερουμε την συμπεριφορα τους οταν εκτίθενται σε υψηλες θερμοκρασιες.

Αλλοι το πλακώνουν το μειγμα στο γαλα αγνοώντας το θεμα της λακτοζης ή "καινε" υλικα οπως το μελι καταστρεφοντας θρεπτικά συστατικά (δεν αναφέρομαι στον θεματοθετη).
Αλλοι βαζουν προιοντα εμποριου, φαριν λακτε κτλ και μετα αναθεματιζουν τα bakery products...
 
Αντώνη δε μπαίνω στον κόπο να σου απαντήσω γιατι θα αναφέρω πολλά ραματα για τη γούνα σου και δε θέλω να πεσω στο επίπεδο σου. Ας λήξει εδώ.

Γιάννη, το αρχικό μου ποστ ηταν προς εσένα σχολιάζοντας οτι το ισορροπημένο δεν είναι αποδεκτό από εμένα για όλες τις αυγοτροφες του εμπορίου όπως ανέφερα ότι όλες οι κατσαρόλες δεν είναι αποδέκτες.

Συγνώμη για την αναστάτωση στο θέμα, δεν ήταν πρόθεση μου
 
Συγνώμη για την αναστάτωση στο θέμα, δεν ήταν πρόθεση μου
Αν δεν είναι πρόθεσή σου σε παρακαλώ να μην το κάνεις. Δεν σου επιτέθηκε κανείς. Συζήτηση γίνεται και αν θέλεις να συνεχίσεις να συμμετέχεις σε αυτήν, σε παρακαλώ μην επιτίθεσαι στους συνομιλητές με προσωπικές αναφορές.

Δεν θα συνεχιστεί η κουβέντα σε αυτό το επίπεδο.
 
Back
Top