Διατροφή Η διατροφή των καναρινιών

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που καθορίζουν την υγεία των καναρινιών μας, είναι η σωστή διατροφή. Με την τήρηση ενός ολοκληρωμένου διατροφικού προγράμματος, βοηθούμε τα καναρίνια μας να αντεπεξέλθουν προβλήματα που θα μπορούσαν να υποβαθμίσουν την ποιότητα ζωής τους.

Σωστή διατροφή σημαίνει υγιή καναρίνια​

Διατροφή καναρινιών

Όταν παρέχουμε στα καναρίνια μας μια διατροφή που δεν είναι πλήρης ή και κάποιες φορές ανθυγιεινή, τότε μπορεί μακροπρόθεσμα να παρουσιαστούν προβλήματα υγείας τα οποία οφείλονται, είτε σε πρωτογενείς διατροφικές ελλείψεις, είτε από δευτερογενείς επιπλοκές ασθενειών οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν λόγω κακής φυσικής κατάστασης.

Πολλές φορές χορηγούνται φάρμακα στα καναρίνια προκειμένου να αντιμετωπιστεί κάποιο πρόβλημα υγείας, το οποίο δεν οφείλεται καν σε παθολογικά αίτια παρά μόνο στα αποτελέσματα της κακής διατροφής.

Προβλήματα υγείας που μπορεί να οφείλονται στην κακή δίαιτα των καναρινιών​


Μερικά από τα προβλήματα που μπορεί να οφείλονται είτε άμεσα είτε έμμεσα στην κακή διατροφή είναι, το κακής ποιότητας πτέρωμα, η <Link Removed>, διάφορα μεταβολικά νοσήματα, <Link Removed> ή <Link Removed>, η <Link Removed> των ωοτόκων θηλυκών κ. Α.

Βασικά διατροφικά στοιχεία​


Τα περισσότερα στρουθιόμορφα πουλιά είναι κατά βάση σποροφάγα. Καταναλώνουν έως και 30% του σωματικού τους βάρους σε τροφή καθημερινά (σε σύγκριση με το 10% για τα μεγαλύτερα είδη, όπως τους παπαγάλους). Ο μεταβολικός ρυθμός των καναρινιών είναι κατά περίπου 65% υψηλότερος από ό,τι στα <Link Removed>.

Όσον αφορά στα καναρίνια και γενικά στα στρουθιόμορφα εκτροφής, το πρόβλημα που υπάρχει στο θέμα της διατροφής τους, είναι ότι τα περισσότερα μείγματα σπόρων που διατίθενται στο εμπόριο είναι ελλειπή σε βιταμίνες Α, D3, Ε, Κ, στα αμινοξέα λυσίνη και μεθειονίνη και έχουν κακή αναλογία ασβεστίου/φωσφόρου.

Για να εξετάσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα το κεφάλαιο διατροφή στα καναρίνια, θα το χωρίσουμε σε 6 κύριες κατηγορίες:
  • Βιταμίνες και Ανόργανα ʼλατα
  • Πρωτεΐνες
  • Υδατάνθρακες
  • Φρούτα και Λαχανικά
  • Λιπαρά
  • Νερό

Βιταμίνες και Ανόργανα ʼλατα​


Πρόκειται για οργανικές και ανόργανες ουσίες οι οποίες λαμβάνονται από τις τροφές και το νερό ή συντίθενται από τον ίδιο τον οργανισμό (ορισμένες και σε μικρή ποσότητα).

Ο ρόλος τους είναι καθοριστικός στη λειτουργία του οργανισμού και του σώματος των καναρινιών αφού είναι απαραίτητα για τον μεταβολισμό των τροφών σε ενέργεια, την άμυνα του οργανισμού, την ανάπτυξη, το <Link Removed>, την αναπαραγωγή κ.λπ.

Βιταμίνη Α​

Η πιο συνήθης έλλειψη που οφείλεται σε διατροφικά αίτια είναι αυτή της βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α μπορεί να χορηγηθεί με δύο μορφές, ως βιταμίνη Α ή ως βήτα καροτίνη.

Το πλεονέκτημα της βήτα καροτίνης είναι ότι αν χορηγηθεί σε μεγαλύτερες δόσεις από το κανονικό δεν προκαλεί προβλήματα, σε αντίθεση με τη βιταμίνη Α η οποία μπορεί να <Link Removed> των και τα κόκαλα καναρινιών σε περίπτωση υπερδοσολογίας.

Περισσότερο επιρρεπή σε αυτή την έλλειψη, είναι τα λευκά υπολειπόμενα καναρίνια.

Μπορείτε να διαβάσετε <Link Removed> και τις τροφές από τις οποίες μπορεί να προσληφθεί η βιταμίνη.

Βιταμίνη D3​

Μια άλλη σχετικά συχνή, είναι η έλλειψη βιταμίνης D3, η οποία είναι απαραίτητη για τη δημιουργία και διατήρηση υγιών κοκάλων (η ύπαρξη της απαιτείται για την απορρόφηση και αξιοποίηση του ασβεστίου από τον οργανισμό), για την καλή κατάσταση του πτερώματος και την ωοτοκία στα καναρίνια.

Για τη σύνθεση αυτής της βιταμίνης σε επαρκείς ποσότητες από τον οργανισμό, είναι απαραίτητο το φως του ήλιου.

Σε περιπτώσεις που τα καναρίνια στεγάζονται σε εσωτερικό χώρο, θα πρέπει να υπάρχει <Link Removed>, με λαμπτήρες που υπάρχουν στο εμπόριο για το σκοπό αυτό.

Μην ξεχνάτε ότι ακόμη και αν υπάρχει στο χώρο φυσικός φωτισμός, η μεγαλύτερη ποσότητα της UV ακτινοβολίας η οποία είναι απαραίτητη για τη δημιουργία της βιταμίνης D3, απορροφάται από τους υαλοπίνακες των παραθύρων.

Για να εξασφαλίσουμε ότι τα καναρίνια λαμβάνουν επαρκή ποσότητα, μπορούμε επίσης να χορηγήσουμε τη βιταμίνη D3 μέσω <Link Removed>, αρκεί να είμαστε σίγουροι ότι περιέχουν την κατάλληλη δόση.

Αν και όλες οι βιταμίνες είναι πολύ σημαντικές και έχουν η κάθε μία το δικό της ρόλο στη σωστή λειτουργία του οργανισμού, αναφερόμαστε απλώς σε δύο πολύ σημαντικές των οποίων η έλλειψη εμφανίζεται συχνότερα.

Ανόργανα άλατα​

Το ασβέστιο είναι το σημαντικότερο από τα ανόργανα στοιχεία (μέταλλα). Τα πουλιά που χρειάζονται συνεχή εφοδιασμό με συμπληρώματα ασβεστίου είναι οι <Link Removed>, οι <Link Removed> και τα <Link Removed> και ιδιαίτερα κατά την ωοτοκία.

Όλα τα άλλα πουλιά λαμβάνουν αρκετή ποσότητα ασβεστίου από τη διατροφή τους ή από τα κλασικά συμπληρώματα που τους χορηγούμε για το σκοπό αυτό. Κάποια από αυτά είναι το σουπιοκόκαλο, τα mineral blocks, η άμμος από σπασμένα όστρακα, τα οποία είναι πολύ καλές φυσικές πηγές ασβεστίου.

Στις περιπτώσεις που χρειάζεται επιπλέον χορήγηση ασβεστίου στα καναρίνια, είναι καλό να προτιμούνται τα σκευάσματα σε μορφή σκόνης τα οποία αναμειγνύονται με την τροφή και όχι με το νερό των πουλιών.

Τα υδατοδιαλυτά συμπληρώματα διατροφή βιταμινών και μετάλλων αλλοιώνονται (οξειδώνονται) γρήγορα μέσα στο νερό και το διάλυμα που δημιουργείται ευνοεί την ανάπτυξη των μικροοργανισμών.

Να αγοράζετε συμπληρώματα σε τέτοια ποσότητα που να μπορεί να καταναλωθεί μέσα σε έξι μήνες ή και λιγότερο, διότι με τον καιρό χάνουν τις ιδιότητές τους εφόσον εκτεθούν στον αέρα.

Πρωτεΐνες​

Οι πρωτεΐνες είναι τα δομικά στοιχεία του οργανισμού και είναι απαραίτητες, άλλοτε σε μεγαλύτερες και άλλοτε μικρότερες ποσότητες ανάλογα με τη χρονική περίοδο, το επίπεδο δραστηριότητας και την ηλικία των πουλιών.

Τα καναρίνια που βρίσκονται στην προετοιμασία ή και στη φάση της αναπαραγωγής (ωοτοκία, ανατροφή νεοσσών), στην περίοδο της πτερόρροιας, που βρίσκονται σε κλούβες πτήσης, και γενικά όταν βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης ή έχουν αυξημένη δραστηριότητα, χρειάζονται περισσότερες πρωτεΐνες από ένα πουλί που βρίσκεται σε μονό κλουβί την περίοδο της ανάπαυσης.

Τα καναρίνια μεγαλύτερης ηλικίας χρειάζονται λιγότερες πρωτεΐνες, ειδικά εάν πάσχουν και από ορισμένα μεταβολικά νοσήματα όπως ασθενείς του ήπατος των νεφρών ή ποδάγρα (ουρική αρθρίτιδα).

Σημαντική είναι επίσης στη διατροφή και η ποιότητα της πρωτεΐνης. Αν και οι σπόροι περιέχουν κάποιο ποσοστό πρώτο πρωτεΐνης, θα πρέπει να καταναλώνονται όλοι από το πουλί και μάλιστα το μείγμα των σπόρων να είναι φτιαγμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχει τα μέγιστα όσον αφορά την πρόσληψη της πρωτεΐνης, χωρίς παράλληλα να είναι πλούσιο σε λιπαρές ουσίες.

Κάτι τέτοιο δεν είναι και πολύ ρεαλιστικό οπότε στις περιπτώσεις που θέλουμε να αυξήσουμε την ποσότητα της πρωτεΐνης στη διατροφή των καναρινιών, προτιμούμε να δίνουμε ζωική πρωτεΐνη καλής ποιότητας μέσω των σφιχτοβρασμένων αυγών ή κάποιας αυγοτροφής του εμπορίου.

Υδατάνθρακες​

Υπάρχουν δύο μορφές υδατανθράκων, οι απλοί και οι σύνθετοι. Οι απλοί είναι τα σάκχαρα. Αφομοιώνονται και απορροφούνται γρήγορα και δεν είναι ό,τι καλύτερο για τα πουλιά σας.

Αποφύγετε να τους δίνεται τροφές που περιέχουν ζάχαρη και μη δίνετε ποτέ σοκολάτα στα πουλιά σας, διότι περιέχει <Link Removed>. Τα φρούτα περιέχουν επίσης υψηλό ποσοστό ζάχαρης και επομένως θα πρέπει να δίδονται με μέτρο.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι τα άμυλα. Το άμυλο είναι πολύ καλή πηγή ενέργειας για τα καναρίνια και χρησιμεύει για τη δημιουργία δευτερευόντων αμινοξέων (δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών) και του λίπους.

Τα καναρίνια πρέπει να λαμβάνουν το άμυλο από τη διατροφή τους μέσω σπόρων όπως είναι το ασπούρι, η βρώμη, οι σπόροι αγριόχορτου και χλόης κ.λπ.

Φρούτα και Λαχανικά​

Είναι μια κατηγορία τροφών που μπορούν να κάνουν μόνο καλό όταν χορηγούνται με μέτρο. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο αβοκάντο διότι περιέχει ουσίες οι οποίες είναι τοξικές για τα πουλιά και μπορούν να τα σκοτώσουν.

Προτιμήστε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και αν είναι δυνατόν αυτά που προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες. Μην ξεχνάτε να τα πλένετε πολύ καλά και να τα <Link Removed> προτού τα προσφέρετε.

Είναι προτιμότερο να δίνεται πιο συχνά λαχανικά παρά φρούτα στα καναρίνια σας διότι τα φρούτα εκτός από τη μεγάλη ποσότητα σακχάρων που περιέχουν, αποτελούνται στο μεγαλύτερο μέρος τους από νερό και άρα είναι λιγότερο θρεπτικά από μια ίση ποσότητα λαχανικών.

Η παρακάτω λίστα, χωρίς να είναι πλήρης, περιέχει πολλά από τα φρούτα και λαχανικά που περιέχουν υψηλά ποσά βιταμίνης Α ή βήτα καροτίνης.
  • Μπρόκολο
  • Καρότα
  • Κολοκύθα
  • Κόκκινο λάχανο
  • Λαχανάκια Βρυξελλών
  • Σπανάκι
  • Σπαράγγι
  • Σκούρο φυλλώδες μαρούλι
  • Παπάγια
  • Βερίκοκα
  • Ροδάκινα
  • Μάγκο
  • Πεπόνι
  • Κεράσια
  • Καρπούζι
Περισσότερα φρούτα και λαχανικά που μπορείτε να δώσετε με ασφάλεια στα καναρίνια μπορείτε να δείτε στα <Link Removed>.

Μπορείτε να δίνεται στα καναρίνια σας φρούτα και λαχανικά αρκετά συχνά, δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Πολλές φορές παρατηρούνται υδαρά περιττώματα όταν καταναλώνονται φρούτα και λαχανικά, με αποτέλεσμα να θεωρείται λανθασμένα ότι προκαλούν διάρροια.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για αυξημένη παραγωγή ούρων λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό αυτών των τροφών. Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο <Link Removed> για να αποκτήσετε μια καλή γνώση σχετικά με το τι είναι διάρροια και τι όχι.

Λιπαρά​

Η "ανεπάρκεια λιπαρών" είναι σπάνια έως ανύπαρκτη στα καναρίνια και γενικά στα πουλιά συντροφιάς. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα πουλιά χρειάζονται συγκεκριμένα είδη λιπαρών στη διατροφή τους, αλλά τα λιπαρά που περιέχονται γενικώς σε αυτήν, είναι συνήθως άφθονα.

Σε ένα μείγμα σπόρων υπάρχουν αρκετά είδη, μερικά από τα οποία περιέχουν περισσότερα λιπαρά από τα άλλα. Είναι πολύ σημαντικό να προσφέρουμε στα καναρίνια ένα μείγμα που να περιέχει σωστή αναλογία σπόρων καλής ποιότητας.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει μια συνταγή που μπορεί να καλύψει όλες τις περιπτώσεις. Η αναλογία και το είδος των σπόρων εξαρτάται από το <Link Removed>, το επίπεδο της δραστηριότητάς τους (μονά κλουβιά ή κλούβες πτήσης), θερμοκρασία περιβάλλοντος στο χώρο διαμονής (εσωτερικός ή εσωτερικός), χρονική περίοδος (ανάπαυση, αναπαραγωγή, πτερόρροια, εκθέσεις - διαγωνισμοί).

Μερικοί σπόροι πλούσιοι σε λιπαρά είναι: Καναβούρι, Νίζερ, Ρούπσεν, Λιναρόσπορος, Καμελίνα κ. Α.

Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι αφού ορισμένα πουλιά μπορεί να τρώνε πολλούς λιπαρούς σπόρους στη φύση, τότε τους χρειάζονται και στην εκτροφή. Όμως, τα καναρίνια σας δεν ασκούνται το ίδιο με τα πουλιά της φύσης, τα οποία πετούν συνεχώς προς αναζήτηση τροφής.

Το νερό των πουλιών​

Τα καναρίνια χρειάζονται άφθονο φρέσκο νερό, όχι μόνο για κατανάλωση αλλά και για το μπάνιο. Το νερό που θα πίνουν θα πρέπει να είναι καθαρό και απαλλαγμένο όσο το δυνατόν από μικρόβια, χλώριο, και άλλες ουσίες που μπορεί να βλάψουν τα πουλιά.

Το νερό της βρύσης μπορεί να είναι κατάλληλο για τους ανθρώπους, δεν είναι όμως πάντοτε κατάλληλο για τα πουλιά. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε εμφιαλωμένο νερό ή κάποιο φίλτρο καλής ποιότητος για το νερό που προσφέρετε στα καναρίνια σας.

Η συχνή αλλαγή του πόσιμου νερού των καναρινιών είναι πολύ σημαντική. Το νερό πρέπει να αντικαθίσταται καθημερινά και οι ποτίστρες να πλένονται σχολαστικά όσο πιο συχνά γίνεται.

Το νερό είναι το πιο ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των βακτηριδίων, ειδικά εάν μέσα σε αυτό υπάρχουν υπολείμματα τροφών, διάφορα συμπληρώματα διατροφής ή ακόμη και περιττώματα. Σε συνδυασμό μάλιστα με την υψηλή θερμοκρασία, μπορεί να αποδειχτεί πολύ επικίνδυνο όταν δεν αντικαθίσταται καθημερινά.

Μια λύση για τον περιορισμό ή και την εξάλειψη της ύπαρξης υπολειμμάτων τροφής μέσα στο νερό είναι οι <Link Removed>.

Σχετικό περιεχόμενο​

<Link Removed>
<Link Removed>
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ένα πολύ χρήσιμο άρθρο για να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι η πλήρης και ποιοτική τροφή για τους μικρούς μας φίλους.

Το σημαντικότερο είναι ότι πολλά από τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα πουλιά οφείλονται στην κακή διατροφή. Αν αυτό το καταλάβουμε όλοι θα σταματήσουμε να χορηγούμε αντιβιώσεις με το παραμικρό (και χωρίς ιατρική συμβουλή τις περισσότερες φορές) κάτι το οποίο πολλές φορές μπορεί να είναι και μοιραίο.
 
Πολύ χρήσιμα άρθρα με βοηθάει κάθε φορά που τα διαβάζω.
 
Back
Top