Ασθένειες Η κανάρα μου εδώ και μήνες θέλει να ζευγαρώσει.

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης AthinaJR
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

AthinaJR

PB New Member
Εγγραφή
30 Ιουλ 2021
Μηνύματα
258
Πόλη
Περιστέρι
Καλησπέρα σας,
Έχω αυτή την καναρα ετών 4 που τελευταία έχει αρχίσει να κάνει πολλές κουτσουλιές σαν αυτές στο χαρτί της φωτογραφίας. Η φωτό με τη μόνη κουτσουλιές τραβήχτηκε πριν λίγο.
Η καναρα μου εδώ και μήνες θέλει να ζευγαρώσει. Παρόλο που σύμφωνα με οδηγίες πτηνιατρου την έβαλα μόνη σε άλλο δωμάτιο με λιγότερο φως, πάνω που πήγε να ηρεμήσει άρχισε πάλι να μαδιεται και τις τελευταίες μέρες κάνει αυτές τις κουτσουλιές.
Έχει κανείς υπόψη του τι άλλο θα μπορούσα να κάνω για να ηρεμήσει;
Να αναφέρω ότι εχω στο σπίτι 5 αρσενικά που κάνουν χαλασμό με τις φωνές τους.
Σκέφτηκα να τη δώσω αλλά εκτός του ότι τη νοιάζομαι και θέλω να τη φροντίζω εγώ, με προβληματίζουν διάφορα.
 

Συνημμένα

  • Compress_20231208_153738_8569.webp
    Compress_20231208_153738_8569.webp
    208,2 KB · Προβολές: 27
  • Compress_20231208_153548_8859.webp
    Compress_20231208_153548_8859.webp
    790 KB · Προβολές: 27
  • Compress_20231208_153547_7425.webp
    Compress_20231208_153547_7425.webp
    331,8 KB · Προβολές: 29
  • Compress_20231208_153057_7126.webp
    Compress_20231208_153057_7126.webp
    324,1 KB · Προβολές: 29
Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι οι κουτσουλιές. Οι κουτσουλιές είναι το σύμπτωμα. Το πρόβλημα είναι ότι θέλει να ζευγαρώσει εδώ μήνες επειδή έχει χάσει εντελώς την αίσθηση του χρόνου στο περιβάλλον που ζει. -

Τα καναρίνια ζευγαρώνουν την άνοιξη και ολοκληρώνουν την αναπαραγωγή τους στις αρχές του καλοκαιριού. Όταν το ένστικτό τους δεν λειτουργεί σε αυτό το ρυθμό, είναι επόμενο ότι αργά ή γρήγορα θα προκύψουν ασθένειες.

Διάβασε αυτά και αν έχεις απορίες, θα τις συζητήσουμε εδώ.
 
Να πω ότι ζευγαρωσε με το σύντροφο της 3 φορές το καλοκαίρι. Καμία φορά δεν είχε γόνιμα αυγά. Την τελευταία φορά αφού την άφησα να τα κλωσσήσει μου είπε η πτηνιατρου να τους χωρίσω να βγάλω τα αυγά και να τη βάλω μόνη σε άλλο δωμάτιο. Ήταν μέσα Σεπτεμβρίου.
Τα έκανα αυτά αλλά η καναρα δεν ηρέμησε. Ξελαρυγγιαζοταν όλη μέρα. Τραγουδούσε σαν αρσενικό και ξεπουπουλιαζοταν. Της μείωσα κ την ποικιλία φαγητού. Της έδωσα κ αντιστρες. Κάπως ηρέμησε. Τη μετέφερα στο αρχικό δωμάτιο που έχω κ τα άλλα. Όμως τα αρσενικά ολοκλήρωσαν την πτερορροια κι άρχισαν ξανά το τραγούδι. Έτσι πριν λίγες μέρες άρχισε να μαδιεται ξανά. Σήμερα αποφάσισα να τη χωρίσω σε άλλο δωμάτιο ξανά. Θα την παρακολουθώ να δω πως θα αντιδράσει. Φοβάμαι ότι θα αρχίσει να ξελαρυγγιαζεται πάλι.
Από όταν την πήρα από το πετ-σοπ (1μιση χρόνο πριν) μασημένη ήταν. Επειδή την είδα έτσι την πήρα φοβούμενη ότι τη μαδουσαν οι άλλες θηλυκές. Όμως αργότερα κατάλαβα ότι το κάνει μόνη της. Δεν ξέρω τι να κάνω με την περίπτωση της. Δεινοπάθησα να τη σταματήσω να κάνει αυγά φέτος. 13 έκανε μέχρι να την ηρεμήσω. Δεν ξέρω πως να την ηρεμήσω και στεναχωριέμαι κι ανησυχώ πολύ για την υγεία της
[automerge]1702052958[/automerge]
@Stavros Σταύρο για θέμα υγείας φοβάμαι. Τρώει ότι τρώνε και τα υπόλοιπα όμως θεωρώ από τη συμπεριφορά της και τα συμπτώματα ότι έχει πολύ στρες και ίσως της προκαλέσει ασθένειες (αν δεν έχει ήδη) .
Επίσης να πω ότι το λίπος που είχε το καλοκαίρι στην κοιλιακή χώρα και γύρω από αυτήν, τώρα έχει φύγει.
[automerge]1702053026[/automerge]
Έχω διαβάσει τα άρθρα. Και τηρούνται αυτά που αναφέρουν
[automerge]1702053421[/automerge]
@KONSTANTINOS MICHAIL Ζευγαρώσε πέρυσι κι έχω τώρα και τα παιδιά τους. Φέτος ζευγαρωσε αργά (μέσα Ιουλίου) αλλά δεν έδωσε απογόνους. Την άφησα άλλη μια φορά. Και μετά (Σεπτεμβρίο) την πήρα μακριά από τον άντρα της. Είπαν ξεκινήσει κ την πτερορροια. Όμως ενώ ο αρσενικός ηρέμησε κι επικεντρώθηκε στην πτερορροια του αυτή ήταν ανήσυχη μαδιοταν κ τον καλούσε. Η πτηνιατρος τότε μου είπε να τη σκεπάζω πιο νωρίς για να έχει περισσότερες ώρες σκοτάδι. Κάπως για λίγο ηρέμησε. Όμως τώρα που τους ακούει όλους μαζί να κελαηδούν άρχισε πάλι... Έχω κι άλλη θηλυκιά αλλά δεν κάνει έτσι. Δεν καταλαβαίνω τι γίνεται με τη Ρίκα
 
Τελευταία επεξεργασία:
@AthinaJR , τα πουλιά διαβιώνουν εντός σπιτιού, έτσι δεν είναι; Αν ναι, τι θα έλεγες αν από τη νέα σεζόν, έβγαζες τη συγκεκριμένη κανάρα σε μπαλκόνι μονίμως με προστασία από αρπακτικά και κουνούπια;
Προσωπικά, αυτό θα αποτολμούσα να κάνω, ώστε να συντονιστεί με το φυσικό φως και τις θερμοκρασίες, ώστε να της δοθεί η ευκαιρία, αν έχει ορμονικά σκαμπανεβάσματα, αυτά να υποχωρήσουν.
Επί του παρόντος, αν γίνεται, βάλε τη στο πιο σκοτεινό χώρο που έχεις, μείωσέ της τον φωτισμό και τη διάρκεια του φωτός, κάνε και την τροφή της λιγότερο λιπαρή (δίνε της δλδ λιτή διατροφή και συμπλήρωνέ τη με πράσινα λαχανικά και κηπευτικά).
 
@ianos ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές!
Όταν την είχα σε μια γωνιά σκιερή στο σαλόνι, με λιτή τροφή και την κουκουλωνα νωρίς για να κοιμάται αρκετά όπως είχε πει η πτηνιατρος κι ήταν αρκετά μακριά απο τα αρσενικά κάπως πήγε να ηρεμήσει (μόνο όταν κελαηδούσαν τα άλλα έντονα και τα άκουγε, την ξεσήκωναν).
Όμως ειδικά απο όταν στρώσαμε και στολίσαμε στο σαλόνι αναγκαστηκα να την επιστρέψω στο δωμάτιο μου, κοντά στα υπόλοιπα. Δινω ανάμικτα σπόρια απο τις εταιρείες Manitoba ή DeliNature. Λαχανικά 2φορες τη βδομάδα κ φρούτο 1 φορά. Επίσης σε μικρό μπολακι τους βάζω λίγη βρώμη με κινόα. Να σταματήσω βρώμη και κινόα;

Το μόνο σκοτεινό σημείο του σπιτιού που μπορεί να μείνει τώρα το κλουβί, είναι το πίσω μπαλκόνι του δωματίου μου, που το χουμε κλείσει με τζαμαρία. Όμως είναι βορινό κι έχει πολύ κρύο κ υγρασία. Φοβάμαι μήπως αρρωστήσει γιατί είναι ξεπουπουλιασμενη και αδύναμη. Επίσης είναι κοντά στο δωμάτιο που έχω τα υπόλοιπα καναρίνια και θα τα ακούει. Να δοκιμάσω να την αφήσω εκεί;

Γενικά το μπαλκόνι σαν μόνιμη τοποθεσία το έχω σκεφτεί για να εχω κι εγώ λίγη ησυχία και χώρο στο δωμάτιο και θα ήθελα να κάνω μια κατασκευή όπως αυτές που βλέπω ότι έχουν φτιάξει κάποιοι συντοπίτες. Αλλά δεν ξέρω αν αυτό θα είναι λύση για τη Ρίκα.
Νομίζω ότι η Ρίκα θα έπρεπε να είναι σε ένα χώρο που να μην ακούει καθόλου αρσενικά. Θα την έδινα προσωρινά σε κάποιον συγγενή μου όμως έχουν όλοι γατοσκυλα και δε θέλουν την ευθύνη. Να τη δώσω μόνιμα αλλού δυσκολεύομαι γιατί βλέπω πόσο δεμένη είναι με τον Ρίκι και δε μου πάει να τους χωρίσω για πάντα.
Πάντως έτσι ήταν από την πρώτη στιγμή που την έφερα σπίτι. Με το που είδε το Ρίκι έκανε σαν τρελή κι έτσι κάνει ακόμα. Όμως φέτος φαίνεται πολύ ταλαιπωρημένη για αυτό έχω αρχίσει να αναζητώ λύση δοκιμάζοντας διάφορα.😟
 
Γενικά θα έλεγα ότι από πλευράς ποικιλίας σπορικών η διατροφή της θα πρέπει να είναι όσο πιο λιτή γίνεται, αλλά αυτό πιστεύω ότι μπορεί να ισχύει, όσο δεν κάνει αυγά. Αν ξεκινήσει και γεννά ακατάπαυστα, τότε ρισκάρεις αφήνοντας τη διατροφή της λιτή.
Για το μπαλκόνι πάλι δεν ξέρω, διότι αφενός το πουλί είναι μαδημένο, αφετέρου δεν ήταν έξω συνεχόμενα όσο κρύωνε ο καιρός ώστε να είναι προετοιμασμένο.
 
@ianos τι σπόρια να της δίνω δλδ;
Αυγά ευτυχώς δεν κάνει. Μόνο μαδιεται ώρες ώρες κι όταν την πηγαίνω σε άλλο δωμάτιο και τους ακούει να κελαηδούν κάνει σαν υστερική (πολύ στρες)
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Επίσης πιστεύω ότι τα ασπρογκρι παχιά περιττώματα οφείλονται στο σουπιοκοκαλο που παρατηρώ ότι τρώει πολύ τελευταία. Αυγά δε μου έχει κάνει προς το παρόν. Οκ. Θα τη βάλω στο δωματιάκι δοκιμαστικά να δω πως θα πάει. Αν και τη λυπάμαι γιατί είναι σαν αποθήκη καταθλιπτικός και υγρός χωρος.🥺
Πως θα καταλάβω ότι μπορώ ή πρέπει να την επιστρέψω σε κανονικό χώρο;
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos

αν διαβαστει το πολυ κατατοπιστικο αρθρου του κυριου @misalouris στα πλαισια του reverse engineering θα εντοπιζες κατι που να εξηγει την διαθεση της καναρας σου? Επισης αν εχεις κανει αναπαραγωγη θα γνωριζεις τις θεσεις που παιρνουν οι καναρες οταν ειναι πραγματικα σε διαθεση αναπαραγωγης οπως και την εικονα της περιοχης της αμαρας σε μια ετοιμη καναρα. παρατηρεις τα ιδια ¨ευρηματα" και τωρα?
 
Καλησπέρα σας,
Έχω αυτή την καναρα ετών 4 που τελευταία έχει αρχίσει να κάνει πολλές κουτσουλιές σαν αυτές στο χαρτί της φωτογραφίας. Η φωτό με τη μόνη κουτσουλιές τραβήχτηκε πριν λίγο.
Η καναρα μου εδώ και μήνες θέλει να ζευγαρώσει. Παρόλο που σύμφωνα με οδηγίες πτηνιατρου την έβαλα μόνη σε άλλο δωμάτιο με λιγότερο φως, πάνω που πήγε να ηρεμήσει άρχισε πάλι να μαδιεται και τις τελευταίες μέρες κάνει αυτές τις κουτσουλιές.
Έχει κανείς υπόψη του τι άλλο θα μπορούσα να κάνω για να ηρεμήσει;
Να αναφέρω ότι εχω στο σπίτι 5 αρσενικά που κάνουν χαλασμό με τις φωνές τους.
Σκέφτηκα να τη δώσω αλλά εκτός του ότι τη νοιάζομαι και θέλω να τη φροντίζω εγώ, με προβληματίζουν διάφορα.
https://community.petbirds.gr/threads/Γκρι-περιττώματα-κανάρας.46467/
H ιδια ειναι με ιδια συμπτωματα?
[automerge]1702460055[/automerge]
και μια τελευταια ερωτηση..
αυτα που αναφερονται σαν διατροφη τα συνεχιζεις ολο τον χρονο ?



ευχαριστω εκ των προτερων
 
Τελευταία επεξεργασία:
Back
Top