Αναπαραγωγή Η κοτσυφίνα "παράτησε" τα αυγά της... τι να κάνω

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Ritaki
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Ritaki

PB New Member
Εγγραφή
2 Μαρ 2008
Μηνύματα
15
Πόλη
Λαγονήσι
Παιδιά θα ήθελα την συμβουλή σας ώς περισσότερο ειδικοί από εμένα (την άσχετη)... Πολλά κοτσύφια εφέτο έχουν κάνει φωλιές στον κήπο μου... επειδή όμως είμαστε εξοχή εδώ, υπάρχουν και τρωκτικά και ερπετά που σίγουρα επισκέπτονται τις φωλιές το βράδυ. Στο δια ταύτα, παρατηρώ μια κοτσυφίνα η οποία έκανε 4 αυγουλάκια στη φωλιά της... Τα κλώσαγε λοιπόν, επί 2 μέρες την έβλεπα εκεί και το βράδυ (φυσικά). Ένα βράδυ όμως τα άφησε μόνα τους... (δεν ξέρω ίσως να έπεσε το σκοτάδι και να μην έβλεπε να γυρίσει), την επόμενη μέρα, μόνο 2 αυγά ήταν πια στην φωλιά ☹! Την επόμενη μέρα που ήρθε, δεν έκατσε καθόλου στα 2 αυγά που έμειναν... και το βράδυ έμειναν μόνα τους με αποτέλεσμα την τελευταία στιγμή να τα σώσω(!) από την επιδρομή ενός ποντικού! Τα πήρα από την φωλιά και τα έβαλα σε μια φωλίτσα (που είχα βρεί κάτω στο έδαφος κάποτε) μέσα σε ένα κλουβάκι που έχω και τα σκέπασα από πάνω με ένα κομμάτι βαμβάκι... σήμερα τα ξαναέβαλα στην φωλιά αλλά... Ξέρω πως αν αγγίξει κανείς τα αυγά, το πουλί δεν ξαναπάει να τα κλωσήσει κι έτσι και μέχρι αυτή την ώρα που κοιτώ στον κήπο, δεν έχει έρθει η "μαμά". Κι αναρωτιέμαι εγώ τώρα, τί κάνω σε αυτή την περίπτωση; Τα αφήνω εκεί, με την σιγουριά οτι από αύριο δεν θα υπάρχει τίποτα στην φωλιά, μιας και θα έχουν γίνει "τροφή" για λογής λογής πλάσματα της νύχτας (ίσως και της μέρας, βλ. καρακάξες), ή μπορώ να κάνω κάτι εγώ για να τα κάνω "πουλάκια";
 
Αυτό που έχω να σου πώ είναι πως πρέπει να αφήσεις την φύση να κάνει την δουλεία της καλύτερα απο τον καθένα μας. Εάν δείς κάποια ντοκυμαντέρ πολλά ζώα μικρά πέφτουν θύματα αρπακτικών, η συντελεστές της παραγωγής του ντοκυματέρ δεν ανακατεύοντε, απλά γιατί έτσι είναι η φύση, ο λόγος; κανείς δεν ξέρει! Είναι οι κανόνες της φύσης αυτοί.
 
  • Like
Αντιδράσεις: zxvt
Εγώ ένα ξέρω... Οτί αν δεν φοβόμουν μην φάνε το δηλητήριο τα γύρω πουλιά... Θα έστελνα τον ποντικό στον παράδεισο των ποτικιών! Μου έχει κάνει πολλές ζημιές...
Αν λοιπόν δεν ήταν αυτός, αυτά τα άμοιρα πλασματάκια θα ζούσαν. Τέλος πάντων... Ουφ, στεναχωρήθηκα!
 
Άκου να σου πώ, επειδή υπάρχει και αυτός (ποντικός) δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Όταν βλέπω και εγώ ντοκυματέρ που τρώγονται μικρά, στεναχωριέμαι, αλλά είπαμε, αυτή είναι η φύση.
 
Το ίδιο άμοιρο πλασματάκι είναι και ο ποντικός! Καλά έκανες και "έσωσες" τα αυγά αφού αυτό αισθάνθηκες, αλλά το δηλητήριο δεν είναι λύση. Είναι πολύ φυσικό το κάθε ζώο να ψάχνει την τροφή του ακόμη και ανάμεσα στα ζώα που συμπαθούμε και αγαπάμε πολύ (εννοείται οτι πρέπει να προστατεύουμε τα πουλάκια που εκτρέφουμε). Η δουλειά του αρπακτικού δεν είναι να ρωτάει τι μας αρέσει και τι όχι. Ούτε η δική μας να το τιμωρούμε επειδή πιστεύουμε οτι έκανε λάθος.
 
Σωστά κι ορθά όλα αυτά και συμφωνώ, γι' αυτό άλλωστε ζώ και στην εξοχή μόνιμα. Για να "αφήνω την φύση να κάνει την Μητέρα"... αλλά τώρα έτσι όπως έγινε η "κατάσταση", πιστεύετε οτι μπορώ να κάνω κάτι για να "αναθρέψω" τα μικρά αυγουλάκια ωστέ να γίνουν πουλάκια ή να τα αφήσω στην όποια μοίρα τους επιφυλάσσει η ζωή και η φύση;
 
Όχι γλυκό μου κορίτσι, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Έχεις κλωσσομηχανή;υποθέτω πως όχι.Άντε και έχεις, θα μπορέσεις να αναλάβεις την εκτροφή τους; χωρίς να θέλω να σε προσβάλω και πάλι όχι. Εάν δεν έχεις ξανά μεγαλώσει κατά αυτόν τον τρόπο πουλιά σου λέω απλά άστο καλύτερα. Σε καταλαβαίνω αλλά είπαμε έτσι είναι η φύση!
 
Και πέραν αυτού το πιό σημαντικό, πόσο καιρό είναι που δεν κάθεται η μάνα στα αυγά;
 
Θα πάρω αν είναι... υπάρχει κάπου τέτοιο θέμα να "ανοίξω τα μάτια μου"; Έχω ήδη μεγαλώσει ένα κοτσυφάκι (την Πρισίλλα), -έχω αναφερθεί στο θέμα σχετικά, σε άλλο πόστ- ήταν 5 περίπου ημερών όταν την βρήκα και αύριο γίνεται 2 μηνών, ολόκληρο πουλί! :D Οπότε είμαι "μαμά" από γεννησιμιού μου εγώ... απλά δώστε μου τα φώτα σας (αν μπορείτε)... Να το προσπαθήσω, να μην πάνε χαμένες οι 2 ζωούλες!
Ευχαριστώ πολύ εκ των προταίρων!
 
Βρέ... Τα άφησα έξω πάλι, μέσα στη φωλίτσα τους... απλά το βράδυ που πέρασε, για να μην τα φάει ο ποντικός τα έβαλα σε μια φωλίτσα που κάποτε είχα βρεί και μέσα σε ένα κλουβάκι που έχω έξω πάλι... Πάντα έξω, δεν τα έβαλα σε θερμοκρασία. Διάβασα σε κάποια site οτι θα πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία, όχι κάτω από 36,6 και όχι πάνω από 38και κατι... και υγρασία 60-70%. Δεν μπορώ να ορίσω και να φτιάξω εγώ τέτοιες "συνθήκες" μέχρι να πάρω αν τελικά πάρω "μηχανή".
Τέλος πάντων, να μη σας πήζω τώρα άλλο...
 
Εντάξει δεν μας πήζεις, απλά κατάλαβα πως τα είχες πάρει.Άκου τι πρέπει να κάνεις, άσε τα πάλι εκεί που τα βρήκες και αυτό γιατί ξέρω ότι τα κοτσύφια δεν παρατάνε εύκολα τις φωλιές τους και πάρε βάλε γύρω απο το δέντρο σίτα ψιλή με γύρισμα για να μην μπορεί να ανέβει ο ποντικός. Είμαι σίγουρος πως εκεί τριγύρω είναι οι γονείς τους και τα ψάχνουν. Ελπίζω πως δεν θα έχουν στρεσαριστεί οι γονείς με την προσωρινή απώλεια τον αυγών τους και άλλη φορά μην μπαίνεις σε τέτοιες διαδικάσιες, εάν θέλεις να προστατεύεις καταστάσεις κάνε το με τρόπους όπως η σίτα και όχι πέρνωντας τα αυγά γιατί μπορεί όπως σου είπα τα πουλιά να έχουν στρεσαριστεί.
 
Σίγουρα έχει στρεσαριστεί, αν σκεφτούμε οτι της πήρε απο την φωλιά της (διώχνοντάς την προφανώς) ο Mr. Mouse... Τα 2 εκ των 4 αυγών. Κι από τότε δεν ξαναπάτησε η φουκαριάρα... εν πάση περιπτώσει, will do as said... και βλέπουμε.
Ευχαριστώ και πάλι πολύ παιδάκια...
 
Πάντως ομολογώ πως με εκπλήσει η επιμονή σου! Μπράβο σου!
Ά και κάτι τελευταίο, τι τα'ί'ζεις το κοτσυφάκι που έχεις;
 
Εκτός από σκουλικάκια και γεωσκόληκες του κήπου, σαλιγκαράκια (ταισμένα πριν με λαχανικά ώστε να αποβάλουν τυχόν "κακά" πράγματα), διάφορα άλλα εντομά που περπατούν στη γή (ακρίδες, μικρά μαλακά σκαθαράκια, αραχνούλες)... επίσης, σκουλικάκια που έχω προμηθευτεί από pet shop ζωντανά (τα οποιά πρίν τα έχω ταίσει με παξιμάδι και ροδέλες καρότου, γιατί έμαθα οτι τα ταίζουν εφημερίδες!), καθώς επίσης και κονσέρβας... έχω πάρει και κονσέρβα με γρύλους αλλά δεν του έχω δώσει ακόμα! Καρδούλα, που με συμβούλεψαν τα παιδιά από το φόρουμ και όντως την λατρεύει! Φτιάχνω μόνη μου αυγοτροφή (ολόκληρο αυγό, ψημένο και κοπανισμένο τσόφλι, παξιμάδι, λίγο μουρουνέλαιο και λίγο ελαιόλαδο -ήθελα λάδι από κάρδαμο αλλά δεν έχω βρεί ακόμα-).
Του κόβο κάθε μέρα φρέσκο φραγκόσυκο, επίσης βιολογικό παστέλι σύκου με μέλι και βότανα, μούρα, κισσόμηλα -τώρα δεν υπάρχουν πια- κάθε είδους χορταράκι, ταραξάκο, τσουκνιδούλα, θυμάρι, ρίγανη, βασιλικό, φασκόμηλο, δυόσμο. Του βάζω σουσαμάκι μαζί με σπόρους γλυκάνισσου. Πόσφατα του έκοψα και του καθάρισα αλόε βέρα από τον κήπο μου και την καταευχαριστήθηκε. Και φυσικά καρπό ελιάς! Του βάζω φυσικά και μαϊνοτροφή με αποξηραμένα σκουλικάκια. Απ' όλα μπορώ να σου πω του δίνω...
Τώρα θέλω να του φτιάξω αυτό το σκορδόνερο για πρόληψη... καθώς επίσης και ένα σπρέι από μηλόξυδο που θέλω να φτιάξω. Γιατί πολύ ξύνετε τελευταία... και του πέφτουν τα φτερούλια του... Βέβαια νομίζω οτι "αλλάζει" φτέρωμα. Γιατί βλέπω και νέα φτερά που ξεπετάγονται!
 
Σου βγάζω το καπέλο και σου λέω ότι είσαι πολύ καλά διαβασμένη! Μπράβο σου του έχεις μια πλήρη διατροφή! Σαν να άκουγα τον μεντορά μου, χαίρομαι και μπράβο σου για μια ακόμη φορά! Θα ήθελα να δώ και κάποια στιγμή το κοτσυφάκι σε φώτο,όταν μπορέσεις ανέβασε την.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Ritaki
Έλα βρε mortal τώρα... με κάνεις και κοκκινίζω και... Να θέλω να ευχαριστήσω τους γονείς μου, τους συνεργάτες μου... Τον Θεό... (τύπου Όσκαρ ένα πράμα 😛).

Η αλήθεια είναι οτι έχω ρίξει τρομερή μελέτη για αυτό το πουλάκι!

Η αλήθεια είναι οτι πολύ θέλω να "ανεβάσω" φωτογραφία αλλά. Για κάποιο λόγω δεν τα έχω καταφέρει ακόμα! Θα το κάνω όμως εν ευθέτω χρόνο... Το υπόσχομαι!

Και πάλι ευχαριστώ για τον χρόνο σας παιδιά...

Θα ενημερώσω αν τελικά μπώ στην διαδικασία της "μηχανής".
 
Ρίτα συγχαρητήρια για τη διατροφή και τη φροντίδα. Ειλικρινά δεν έχω λόγια μπράβο! Τα πούπουλα όπως κατάλαβες και μόνη σου απλά αλλάζουν (βγάζει τα ενήλικα του). Για το θέμα της φωλιάς όμως πιστεύω ότι είσαι λίγο λάθος. Το να κλέψει ένα ποντίκι τα αυγά για να ταΐσει κι αυτό με τη σειρά του τα δικά του μωρά είναι εντελώς φυσιολογικό και θεμιτό για να υπάρχει μια ισοροπία στη φύση. Το να παρεμβαίνει όμως ο άνθρωπος για να "προστατέψει" μια φωλιά είναι το αφύσικο. Μην το πάρεις στραβά αλλά δεν πρέπει να πειράζουμε τις φωλιές των πουλιών ούτε με τις καλύτερες προθέσεις. Τα πουλιά θα μας αντιληφτούν και φυσικά δεν γνωρίζουν τις προθέσεις μας οπότε πολύ πιθανό να εγκαταλείψουν τη φωλιά τους λόγω της ανθρώπινης απειλής. Μπορείς να τα προστατεύεις όπως σου είπε και ο mortal κάνοντας δύσκολη την πρόσβαση στη φωλιά αλλά ποτέ μην πλησιάζεις τις φωλιές. Ποτέ δεν ξέρεις αν παρακολουθούν οι γονείς. Και πάλι συγχαρητήρια για το πουλί που φροντίζεις.
 
Μπραβο σου πραγματικα δινεις ρεσιταλ στην επιλογη της ποικιλιας χαιρομαι πολυ για το κοτσιφακι σου.Αν βαλεις μεντα και δυοσμο φυτεμενα στο χωμα κατω απο το δεντρο δεν πλησιαζουν ποντικια.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Ritaki
Back
Top