Αναπαραγωγή Η "μανία" της αναπαραγωγής

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης maria p
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Εγγραφή
3 Φεβ 2009
Μηνύματα
25.696
Στο διάστημα της επαναλειτουργίας του forum του Petbirds και στις μεταξύ μας συζητήσεις, εύκολα διαπιστώνει κάποιος μια ανυπόμονη αγωνία, μεγάλου ποσοστού μελών μας, για το ζευγάρωμα των πτηνών που κατέχουν.

Δεν το βρίσκω αδικαιολόγητο, είναι πολύ όμορφο να παρακολουθείς το ερωτικό ζευγάρωμα δύο μικρών πλασμάτων, τα αυγουλάκια, τα σαμιαμίδια που ξεπετάγονται από αυτά και σιγά σιγά μεταμορφώνονται σε όμορφα πουλάκια.

Αυτά τα νέα πουλάκια έχοντας γεννηθεί κοντά μας, συνήθως είναι πιο ήμερα και φιλικά στην παρουσία μας, δίνοντάς μας μια επιπλέον ικανοποίηση.

Αγοράζουμε ένα ζευγάρι και μαζί και μια φωλιά. Πως σκεφτόμαστε όταν κάνουμε αυτή την κίνηση;

Περνάει ένας μήνας και γεμάτοι αγωνία ρωτάμε, «γιατί δεν ζευγαρώνουν;»

Ή γιατί να μην τα ζευγαρώσω το καλοκαίρι, τον χειμώνα, όποτε να 'ναι τέλος πάντων;

Για μένα η απάντηση που έχω στο μυαλό μου είναι «ευτυχώς που δεν ζευγαρώνουν».

Γιατί να θέλουμε να γεννήσει ένα ζευγάρι που μόλις αποκτήσαμε; Που δεν ξέρουμε την κατάσταση της υγείας του, που δεν το έχουμε φροντίσει και καλοταΐσει, ώστε κι αυτά ν’ αντέξουν και οι απόγονοι να είναι υγιείς;

Όμως...

Ένα πουλάκι ζει αναλόγως του είδους του, τα μεν μικρά γύρω από τα 10 χρόνια, λίγο πάνω λίγο κάτω, οι δε μεγάλοι παπαγάλοι πολλαπλάσια του 10 εξαρτουμένου από το είδος. Πάντως τα γόνιμα και αναπαραγωγικά χρόνια είναι λίγα σε σχέση με την συνολική φυσιολογική διάρκεια ζωής του πουλιού.

Συνδυάζουμε το πουλί συντροφιάς με τις γέννες;

Είμαστε διατεθειμένοι να μας συντροφεύει και μετά από αυτή την περίοδο; Ή στο μυαλό μας έχουμε την αίσθηση του «άχρηστου» όταν θα είναι παραγωγικά αδύναμο το πουλάκι;

Από τις ειλικρινείς απαντήσεις που θα δώσουμε μόνοι μας στον εαυτό μας, εξαρτάται η καλή ή κακή ζωή που θα έχουν τα πουλιά στα χέρια μας.

Μια γέννα και μια γέννηση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση από πολλές απόψεις, τόσο για τους γονείς όσο και για τους νεοσσούς που θα προκύψουν.

Πέρα από τις ειδικές απαιτήσεις του κάθε είδους, υπάρχουν κάποια στοιχεία απολύτως κοινά σε όλα τα είδη.

Το ζευγάρι που θα διαλέξουμε πρέπει να είναι απόλυτα υγιές, να έχει προηγηθεί κατάλληλη διατροφική προετοιμασία όχι με σκοπό να «πυρώσει» όπως κατά κόρον συζητιέται αλλά για να μπορέσει το ζευγάρι να ανταπεξέλθει στην οργανική δοκιμασία της αναπαραγωγής, κυρίως το θηλυκό μας.

Σωστή προετοιμασία είναι η συνεχής και μόνιμη καλή διατροφή και συνθήκες διαβίωσης των πουλιών μας, η γενική διασφάλιση της καλής του υγείας.

Η αναπαραγωγική προετοιμασία που ακολουθούμε τον τελευταίο ένα με ενάμιση μήνα στόχο έχει να δώσει κάτι επιπλέον και συνηγορούσης της εποχής, διάρκειας ημέρας και θερμοκρασίας, να στείλει το σωστό μήνυμα της εποχής στα πουλιά και να τα οδηγήσει σ’ ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Με λίγα λόγια ένα πουλί που 11 μήνες κακοταΐζεται, μην περιμένουμε με έναν μήνα προετοιμασίας να βγάλει 3-4 γέννες.

Επειδή κίνητρο και στόχος μου δεν είναι να συνεισφέρω απόψεις περί αναπαραγωγής δεν θα επεκταθώ σ’ αυτά για τα οποία άλλωστε υπάρχουν άπειρα αξιόλογα άρθρα στο forum Άρθρα για την Αναπαραγωγή - Νεοσσούς των Πουλιών.

Επίσης δεν απευθύνομαι στον παραγωγικό εκτροφέα αλλά στον ερασιτέχνη κάτοχο ενός ζευγαριού πουλιών συντροφιάς. Η χαρά της αναπαραγωγής είναι για μας μια από τις πολλές χαρές που θα ζήσουμε στην συντροφιά με τα οικόσιτα πτηνά μας.
  • Γιατί να βιαστούμε;
  • Πόσες γέννες θέλουμε να ζήσουμε ως ερασιτέχνες, κπλοί κάτοχοι πουλιών συντροφιάς;
  • Θέλουμε να ταλαιπωρήσουμε τα πουλιά που έχουμε;
  • Θέλουμε να τα μετατρέψουμε σε παραγωγικές μηχανές;
  • Τι θα κάνουμε τα πουλάκια που θα προκύπτουν από τις πολλές γέννες;
  • Πόσους φίλους και γνωστούς έχουμε που θα ήθελαν ένα πουλάκι και είναι όλοι ικανοί να είναι υπεύθυνοι ανάδοχοι των νεοσσών;
Αν η απάντηση στα παραπάνω είναι λίγες γέννες, ποιον λόγο έχουμε να μην τις προετοιμάσουμε σωστά και μεθοδικά, φροντίζοντας παράλληλα την καλή υγεία των πουλιών που έχουμε;
 
Το επαναφέρω γιατί παρόλο που πέρασαν δύο χρόνια, δεν βλέπω να βελτιώθηκε η διάθεσή μας, αντίθετα μάλιστα έχω την αίσθηση πως η "μόδα" επεκτάθηκε και πως φέτος είχαμε πολύ περισσότερα περιστατικά απωλειών γονέων και νεοσσών.
Δεν δέχομαι την λέξη "αποτυχία" σε κάτι που αφορά ζωές, ούτε επίσης την επίκληση του "τρελλόκαιρου".
Κάποιος που γνωρίζει τι κάνει, μπορεί να μην έχει επιτυχημένη παραγωγικά σαιζόν αλλά τουλάχιστον δεν έχει αύξηση απωλειών ζωών.

Νομίζω πως η ευθύνη ανήκει και σ' εμάς, όσους τολμάμε να συμβουλεύουμε και να νουθετούμε νέους επίδοξους "εκτροφείς", για τον τρόπο που γίνονται τα πράγματα.
Εμείς πρέπει πρώτα και άμεσα να θέτουμε τον υποψήφιο για αναπαραγωγή ενώπιον του σωστού-ηθικού προβληματισμού και των θεμάτων που έχει ν' αντιμετωπίσει στο εγχείρημά του αυτό.
Να τον αποτρέπουμε από το τόλμημα αν δεν έχει σοβαρούς στόχους και δεν έχει προηγούμενη επαρκή ενημέρωση.
Να τον ενημερώνουμε για την ηθική διάσταση των υβριδικών ή αιμομεικτικών ή πολλαπλών αναπαραγωγών.

Όπως και πιο πάνω είχα γράψει, άλλο εκτροφέας άλλο κάτοχος κατοικίδιου-ων πτηνών.
Καθένας οφείλει να γνωρίζει τι είναι και τι θέλει να γίνει.

Πολύ καλά, θέλετε να γίνετε εκτροφείς. Αυτό έχει κάποιες προϋποθέσεις. Ενημερωθείτε, αποκτήστε τις απαιτούμενες γνώσεις μαθητεύοντας πλάι σε εκτροφείς πραγματικούς γνώστες του αντικειμένου και όχι φιγουρατζήδες του διαδικτύου, διαβάστε την επιστημονική βιβλιογραφία, διαβάστε κατ' αρχήν τα άρθρα του petbirds και δείτε αν έχετε τον κατάλληλο, χώρο, χρήμα και χρόνο.
Καμιά δουλειά δεν έχει μόνο κέρδη, όλες έχουν και ζημίες. Ενημερωθείτε πρώτα γι αυτές.

Εσείς - εμείς οι υπόλοιποι, ας είμαστε πιο χαλαροί, έτσι κι αλλιώς για μας τα ζώα είναι φίλοι, παρέα, τι φέτος, τι του χρόνου, τι ποτέ; Προς τι η βιασύνη;
 
τροφή για σκέψη σε όλους μας...
Και συζήτηση θα έλεγα.
Οι ιδέες και οι απόψεις δεν είναι όμορφα δογματικά λόγια, είναι η όσο το δυνατόν ρεαλιστική έκφρασή τους την δεδομένη στιγμή που αντιμετωπίζουμε ένα περιστατικό, με τα πίσω-μπρος που είναι απαραίτητα για να είμαστε λειτουργικοί και όχι γραφικοί.
 
Μπράβο σου βρε Μαρία! Πολύ καλά έκανες και το επανέφερες το θέμα, γιατί κι εγώ πιστεύω ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί αρκετά.

Δεν σου κρύβω ότι ενώ διάβαζα θέματα πολλών νέων μελών με εμφανέστατη την βιασύνη τους και την ανυπομονησία τους, σκεφτόμουν το συγκεκριμένο θέμα σου! Και φυσικά το γεγονός ότι η πλειοψηφία τους δεν του πολυέδωσαν σημασία.

Και ειλικρινά απογοητεύομαι όταν βλέπω παιδιά που ξεκινούν την εκτροφή τους μόνα, με την έλλειψη των στοιχειώδων και απαραίτητων γνώσεων και με πολλά λάθη που μπορεί να είναι μοιραία για τα πτηνά τους, χωρίς πρώτα να συμβουλευτούν την όμορφη παρέα μας που αποτελεί μία αλάνθαστη και έγκυρη πηγή πληροφόρησης! Με γνώσεις και απόψεις κατάλληλες για να τους βοηθήσουν να κατευθυνθούν προς την επιθυμητή πορεία! Μόνο έτσι θα περιοριστεί αυτό και θα σημειωθεί πρόοδος.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, θα πρέπει πρώτα ένα άτομο να αποκτήσει μία ουσιαστική και πολύχρονη εμπειρία με την συντήρηση και φροντίδα των πτηνών και ύστερα από σωστό διάβασμα και συζητήσεις να προχωρήσει σε αυτό το βήμα. Γιατί μόνο έτσι θα έχει εποικοδομητικά αποτελέσματα στην κάθε του προσπάθεια!

Εγώ αυτά είχα να καταθέσω από μέρους μου! Ελπίζω και εύχομαι να αλλάξει η ψυχολογία και η νοοτροπία των νέων μελών και σύντομα να εξαλειφθεί όλο αυτό!

Υ. Γ. Για αποφυγή παρεξηγήσεων, να αποσαφηνίσω ότι μιλούσα γενικά και δεν αναφέρθηκα σε συγκεριμένα άτομα! Πάντα φιλικά!
 
Ασχολούμε με πουλάκια δύο χρόνια και είναι μόλις ένας χρόνος που έχω ένα αρσενικό έτοιμο για αναπαραγωγή,(φέτος). Έχω κάνει στο χαρτί δεκάδες αναπαραγωγικούς συνδυασμούς σε βάθος τριετίας και για το εν λόγω και για άλλα, άσχετα,υπέροχα πουλιά, που μου αρέσουν.. Και δεν θα αποκτήσω ίσως ποτέ, γιατί οι συνθήκες που απαιτούν,ξεπερνούν κατα πολύ την υπάρχουσα ζωή μου. Έχω ξοδέψει ατελείωτες ώρες σχεδιάζοντας και επινοώντας χώρους εκτροφής... Μικρής, μεγάλης, ανοικτής. Έχω βρεί τί θα κάνω με την σύνταξή μου και έχω σκεφτεί πολλές φορές πως δε θα κάνω τίποτε απο όλα αυτα. Δυό φορές μου έχω ζητήσει να τα παρατήσω όλα εδώ και τώρα.
Το πιο πιθανό είναι πως σε ένα χρόνο απο τώρα θα έχω εκπληρώσει ένα συνδυασμό των παραπάνω σκέψεων και επιθυμιών μου.
Αν έχω κάνει την πρώτη μου αναπαραγωγή, αυτό θα έχει γίνει χωρίς εγώ να μάθω το γιατί την έκανα, τουλάχιστον όχι σε έναν βαθμό που αυτή η απάντηση να με ικανοποιεί. Προσωπικά δεν μπορώ παρά να βλέπω κάθε αναπαραγωγή σαν έκφραση της έξουσίας που έχουμε πάνω σε αυτά τα πλάσματα.. Έκφραση της εξουσίας μας εντός μιας διαδικασίας κατ' επίφαση φυσικής, με την έννοια οτι είναι απλώς αντικαθρέπτισμα των πράξεών μας.
Τώρα ο καθένας μπορεί να λειτουργεί εις γνώσιν ή εν αγνοία του στο οτι είναι άνθρωπος.. Μπορεί και επιλεκτικά...
 
Off topic: Δημήτρη Deukalion.
Είμαι πρόθυμος να δώσω μια ώθηση στα πλάνα τριετίας που καταστρώνεις. Μπορείς όποτε θέλεις να έλθεις να πάρεις ένα ζευγάρι ΣΑΤΙΝΕ ΚΙΤΡΙΝΑ ΜΩΣΑΙΚΟΥ . Είναι πουλιά εκθεσιακού επιπέδου και είμαι σίγουρος οτι θα σε κρατήσουν ξύπνιο για πολλά χρόνια ακόμα πάνω απο τα βιβλία και θα σου δώσουν και το μέγεθος της δυσκολίας που παρουσιάζουν οι μεταλλάξεις όσον αφορά τα αναπαραγωγικά τους αποτελέσματα.
 
. Έχω κάνει στο χαρτί δεκάδες αναπαραγωγικούς συνδυασμούς σε βάθος τριετίας και για το εν λόγω και για άλλα, άσχετα,υπέροχα πουλιά, που μου αρέσουν.. Και δεν θα αποκτήσω ίσως ποτέ, γιατί οι συνθήκες που απαιτούν,ξεπερνούν κατα πολύ την υπάρχουσα ζωή μου. Έχω ξοδέψει ατελείωτες ώρες σχεδιάζοντας και επινοώντας χώρους εκτροφής... Μικρής, μεγάλης, ανοικτής.
Για μένα αυτοί οι προβληματισμοί πρέπει να προηγούνται μιας απόφασης για αναπαραγωγή.
 
Off topic: Δημήτρη
Εντάξει τί να πώ; Τα έχω χαμένα..
Η πρότασή σας με τιμά και σας γλυκαίνει σαν άνθρωπο, σας ευχαριστώ πολύ...
Μια τέτοια προσφορά και απο το πρόσωπό σας, δύσκολα μου είναι καν αντιληπτή..
Για να σταθώ όμως στο ύψος των περιστάσεων θα πρέπει τουλάχιστον να έχω εκπληρώσει έστω κάτι ελάχιστο απ'το μέτρο που θέτω στον εαυτό μου. Μέχρι τότε θα φαίνομαι άχαρος και άκομψος και παράξενος όντας σχεδόν υποχρεωμένος να αρνηθώ ακόμα και τ'ανήκουστα. Όταν θα νιώσω έτοιμος και όταν δεν θα είμαι σε φάση κρεμάω/ξεκρεμάω κλουβάκια στο μπαλκόνι, τότε δεν θα σταματήσω ούτε στο αν θα σας χτυπήσω την πόρτα ή όχι.

Πιστεύω βέβαια πως απο Σεπτέμβρη θα έχω αφήσει τα πολλά τα λόγια και θα είμαι απ'έξω να βαράω κουδούνια:D
Κύριε Μάκη σας ευχαριστώ πολύ για όλα.
 
Καλησπέρα σε ολη την παρεα! Μαρια πολύ καλα εκανες και το επανεφερες το θεμα και καλο θα ηταν κατά την γνωμη μου να υπηρχε καπου που να το βρισκουν ευκολα τα νεα μελη. Ολη μου την ζωη είχαμε στο σπιτι σκυλάκια γατακια παπαγαλάκια και το καμαρι μας έναν ara ararauna που σημερα είναι 32 ετων, επισυναπτω και μια φωτογραφια για του λογου το αληθες.
WP_20160627_010[1].webp
Εγω περιπου 5 ετων με ένα μικρο παπαγαλακι στον ωμο μου και η μανα μου με τον μεγαλο!
Σημερα είμαι 37 και ασχολουμε με γεννες 7 χρονια τωρα μονο με καναρινια, εχω μαθει καποια πραγματα αυτά τα χρονια και ένα από τα βασικοτερα είναι να παρατηρω κάθε μερα προσεκτικα τα πουλια μου. Ξεκινησα όταν με πιεζε ενας φιλος να ζευγαρωσω ένα καλο καναρινι που ειχα σε κελάϊδισμα με μια θηλυκια του με αποτέλεσμα 5-4-5 υγιεστατα μικρα ελα ομως που εγω δεν ημουν ετοιμος για 14 μικρα και 2 αρσενικα που ειχα + 1 καρδερινα από 3 πουλια βρεθηκα με 17 και αντε φτιαξε κλουβα + τροφες και +++ όλα. Και αυτό ηταν κολλησα το μικροβιο, κάθε χρονο ανυπομονουσα για την περιοδο του ζευγαρώματος τι χρωματα θα βγουνε, ποσα θα βγουνε, να κανουμε ανταλαγες τα μικρα. Τωρα πια παρακολουθώ σεμινάρια μαθαίνω ότι μπορω για την υγεινη τους την διατροφη τους της ασθενειες και θελω να ασχοληθώ με ένα μονο ειδος τα μωσαικα, ειδη εχω κλιση ένα αχατη με συγκεκριμένα χαρακτιριστικα για τον οκτωβριο από γνωστο εκτροφεα στην θεσσαλονικη για μια θηλυκια που εχω. Απλα αυτό που θελω να πω είναι ότι η περισσοτερη εκτροφης καπως ετσι ξεκινησαν και ειδικα η παλαιοτεροι που δεν ειχαν ιντερνετ, τα βιβλια ηταν ελαχιστα, και σημερα είναι δάσκαλοι από εμπειριες δοκιμες και λαθη. Καποιος που ξεκινα τωρα σπανια μπαινει να διαβασει πρωτα ένα φορουμ, συνηθως περνουν ένα θηλυκο για παρεα στον αρσενικο γιατι ετσι τους ειπε ο πετσοπας και μολις αρχισουν τα προβλήματα ψαχνουν στο ιντερνετ.
 

Συνημμένα

  • WP_20160627_010[1].webp
    WP_20160627_010[1].webp
    7,5 KB · Προβολές: 35
μιας και μπαίνουμε σιγά σιγά σε αναπαραγωγική περίοδο ας ξαναδιαβάσουμε το παραπάνω θέμα για να μπει ένα στοπ στην υπερβολή.. Ας έχουμε λιγότερα αλλά καλύτερα πουλάκια θα πρότεινα..
 
Οι περισσοτεροι απο σας ξερετε την ιστορια μου... Οταν αγορασα τα ζεμπρακια μου ειπαν οτι θελουν φωλια για να κοιμουνται... εγω παντελως ασχετη την πηρα... Βρεθηκα 5 μηνες μετα με αυγα σε μια φωλια που δεν ηταν στρωμενη... με μια θυληκια που δεν ειχε ορεξη να ασχολιθει... και φυσικα τα πεταξα.. στη δευτερη γεννα με τη δικη σας καθοδηγησει καταφερα να βγαλω ενα αρσενικο... στη τριτη απλα δε προλαβα... εχω βρεθει με 7 πουλια (δε θα τα κρατησω αλλαδε μου παει η καρδια να τα δωσω ακομα) και φυσικα εχουν χωριστει αρσενικα με θυληκα... αλλα παλι δε προλαβα... 3 εβδομαδες μετα το χωρισμα βρηκα 3 αυγα στο πατο του κλουβιου... Δεν εχω σκοπο ομως να τα ζευγαρωσω ξανα... ειμαι ευτυχισμενα με τα πουλακια που εχω και δε θελω να τα ταλαιπωρω ουτε να βαζω τη ζωη της θυληκιας σε κινδυνο...
Απο κει και περα ομως καταλαβαινω τα νεα παιδια που θελουν να το ζησουν... και πραγματικα θα προσπαθησω να τους αποτρεψω αν οι συνθηκες δεν ειναι καταλληλες...
 
Η αναζήτηση εμπειριών είναι προοδευτικό ανθρώπινο γνώρισμα.
Προσωπικά εκείνο που δεν δικαιολογώ με τίποτα, ιδίως που αφορά και ζωές, είναι η δίψα για την εξαίρεση από όσους δεν γνωρίζουν και δεν έχουν εμπειρία από τους κανόνες.
Αυτό είναι πολύ οπισθοδρομικό και δεν οδηγεί ποτέ ούτε στην γνώση΄, ούτε στην διάκριση μέσω εντυπωσιακών αποτελεσμάτων, παρά σε συνεχείς αποτυχίες που θα ακολουθούν η μία την άλλη.
 
μπορούμε να απολαμβάνουμε τα πουλάκια όλο τον χρόνο και όχι μόνο στην αναπαραγωγή. Για να γεμίσουμε το όποιο κενό νοιώθουμε ως τότε μπορούμε να μελετάμε και να ψάχνουμε τρόπους να γίνουμε καλύτεροι στο χομπυ μας, δεν χρειάζονται ατελείωτες αναπαραγωγές..όταν μάλιστα δεν έχουμε χώρο και χρόνο..
 
Ασχολούμαι με τα πουλάκια δύο χρόνια
... Δημητρό, μην ανησυχείς γι αυτό, γιατί από το λίγο που σε γνωρίζω (και σκεπτόμενος όλα αυτά για τα οποία μιλήσαμε/αναλύσαμε/προβληματιστήκαμε μαζί κατά την διάρκεια της Παναττικής), είσαι πολλά βήματα μπροστά σε σχέση με πολλούς που θεωρούν τον εαυτό τους ''μαγικό εκτροφέα''.. Τί κι αν εκτρέφουν πουλιά χρόνια τώρα. το διάβασμα που έχεις ρίξει εσύ δεν το έχει ρίξει κανείς μας!
εμπιστεύσου τη γνώση σου και.. Προχώρα! Κράτα τους ανθρώπους που ξέρεις πως θα σου δώσουν τροφή για περισσσότερη γνώση και ώθηση για τα σωστά βήματα και.. Προχώρα!
θυμήσου τί σου είπα στην έκθεση.''οι πράξεις μας μάς καθορίζουν..όχι ότι αισθανόμαστε ή πιθανότατα επιθυμούμε!''
επιλέξαμε (και συ και γω) να κάνουμε κάτι σε βάθος χρόνου.. Προς τιμήν του ανθρώπου που μας εμπιστεύθηκε! Προχώρα λοιπόν... Προχώρα! Προχώρα!👍🙂

Έχω κάνει στο χαρτί δεκάδες αναπαραγωγικούς συνδυασμούς και για άλλα, άσχετα,υπέροχα πουλιά αλλά και.. Δυό φορές μου έχω ζητήσει να τα παρατήσω όλα εδώ και τώρα...
.. Εεεεπ! Εδώ σε πέρασα. Πάνω από 4 φορές τον τελευταίο μήνα!☹
αλλά πάντα γύριζα σε δύο πράγματα:
στον άνθρωπο που μας άνοιξε την καρδιά του και στο ότι ποτέ μα ποτέ δεν παράτησα τίποτα χωρίς να το παλέψω.. Κι ας πρέπει να πληρώσω, να χρεωθώ, να ματώσω...όπως θες πάρτο!

ανακεφαλαιώνω:
1) συνεχές/σωστό διάβασμα
2)οργανωμένα βήματα στον σωστό χρόνο
3)πάντα με το σωστό ''υλικό''
4)πάντα με τον σωστό ''εξοπλισμό''
5)πάντα με σεβασμό προς τα πουλιά
και..όλα θα πάνε πολύ καλύτερα από ότι γράφαμε στο χαρτί...👍
 
Προσθέτω και το σεβασμό προς τα ΘΗΛΥΚΑ πουλιά
.. Εννοείται, αγαπητέ μου φίλε Στέφανε..ή όχι. Για κάποιους;😵
στο δικό μου σχόλιο και χαίρομαι πολύ που το υπογραμμίζεις και συ..
πάντα με σεβασμό προς τα πουλιά
δεν ξεχωρίζω τα αρσενικά από τα θηλυκά... Και για να το κάνω πιο ''λιανά'', κερδίζοντας πιθανόν τον σεβασμό τους. Γίνουμε εν τέλει καλύτεροι άνθρωποι... 😉
 
Αυτή η συμπεριφορά που περιγράφει στο θέμα της η Μαρία, εντοπίζεται συνήθως σε άτομα που αντιμετωπίζουν το ίδιο επιπόλαια όλες τις καταστάσεις και τα γεγονότα στη ζωή τους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται να μάθουν πότε είναι η σωστή περίοδος αναπαραγωγής αλλά ούτε και πως μπορούν να την κάνουν σωστά. Έχουν αποφασίσει ήδη ότι θα την κάνουν.

Το μόνο που θέλουν είναι να τους πεις "τώρα βάλε τη φωλιά" και αφού γυρίσει και γράψει "την έβαλα", να συνεχίσεις λέγοντας "τώρα βάλε το νήμα" και να συνεχίσει αυτή η ιστορία μέχρι να τελειώσει η αναπαραγωγή για να αποφασίσει εάν του άρεσε τελικά ή όχι.

Αν δεν του αρέσει, πουλιά, κλουβιά, φωλιές και τα σχετικά πηγαίνουν στα σκουπίδια και ξεκινάει ένα καινούργιο "χόμπι". Αν του αρέσει όμως η ιστορία με την αναπαραγωγή, γυρίζει στο ίδιο θέμα και συνεχίζει να ρωτάει τα ίδια πράγματα για την αναπαραγωγή των παιδιών και αργότερα των εγγονών του πρώτου ζευγαριού, σε ένα θέμα που έχει φτάσει πλέον στα 1500 μηνύματα.

Πολλές φορές νιώθεις ότι είναι ανώφελο να προσπαθήσεις να "βοηθήσεις", αφού στην πραγματικότητα δεν βοηθάς κανέναν προσπαθώντας. Ούτε τον θεματοθέτη, ούτε τον μελλοντικό αναγνώστη μιας και κανείς δεν πρόκειται να ανοίξει καν ένα θέμα με 1500 μηνύματα.

Παρακολουθώντας τέτοιες συμπεριφορές επί αρκετά χρόνια, μου είναι δύσκολο ακόμη και να αντιμετωπίσω ψύχραιμα τέτοιες καταστάσεις, όταν αυτές ξεφεύγουν για οποιοδήποτε λόγο. Είμαι αρνητικά προκατειλημμένος και δυστυχώς δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές ελπίδες για να αλλάξει με κάποιον τρόπο η συμπεριφορά αυτών των ανθρώπων.
 
κάποιοι/ες το μόνο που θέλουν είναι να τους πεις "τώρα βάλε τη φωλιά" και αφού γυρίσει και γράψει "την έβαλα", να συνεχίσεις λέγοντας "τώρα βάλε το νήμα" και να συνεχίσει αυτή η ιστορία μέχρι να τελειώσει η αναπαραγωγή για να αποφασίσει εάν του/της άρεσε τελικά ή όχι..
Πολλές φορές νιώθεις ότι είναι ανώφελο να προσπαθήσεις να "βοηθήσεις", αφού στην πραγματικότητα δεν βοηθάς κανέναν προσπαθώντας.
..ως ιδρυτής/αρχηγός της παρέας αυτής, σαφέστατα έχεις δει/αντιμετωπίσει/γελάσει/νευριάσει με πολλά τέτοια θέματα/φαινόμενα από ότι εμείς οι υπόλοιποι. Γι αυτό πιστεύω (και εύχομαι να μην παρεξηγηθώ) πως.. Οφείλουμε όλοι όσοι πήραμε την απόφαση να συμμετέχουμε στο όραμα σου και στην παρέα αυτή με σκοπό μια καλύτερη μέρα.. Και..συμφωνώντας σαφώς με το σκεπτικό σου. ''μην δίνουμε τροφή στα trolls'' !

Είμαι αρνητικά προκατειλημμένος και δυστυχώς δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές ελπίδες για να αλλάξει με κάποιον τρόπο η συμπεριφορά αυτών των ανθρώπων.
.. Δεν είσαι ο μόνος.. Είμαστε πολλοί!
αλλά.. Μόνο αν ο ήλιος βγει από την Δύση.. Θα απογοητευτώ και θα το πάρω απόφαση τελικά πως τίποτε δεν θα αλλάξει στον τόπο αυτό!
προσπάθειες γίνονται.. ΝΑΙ γίνονται! Υπάρχουν πολλοί σύλλογοι που μπορεί ο καθένας μας να γραφτεί και κάνει το επόμενο βήμα για την καλύτερη δυνατή ευζωία των πτηνών που φιλοξενεί. Για αρχή.. Και μετά έρχονται τα όποια σχεδια για ανάπτυξη του σμήνους.👍
Σύλλογοι που ανοίγονται, μιλούν, γελούν, συζητούν, διαβάζουν και ενημερώνονται, προσπαθούν και ΝΑΙ.. Μεταδίδουν γνώσεις & εμπειρίες όμως..λίγοι.
Ας τους εντοπίσουμε λοιπόν και ας οργανωθούμε.. Μόνο με δουλειά & σωστή γνώση/παιδεία θα αλλάξει αυτός ο τόπος!
Δουλειά.. Διάβασμα..συνεχής ενημέρωση.. Αυτιά ανοιχτά και λίγα λόγια!
 
Back
Top