Αναπαραγωγή Η πρωτη γεννα παραδεισιων

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης morpheas
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

morpheas

PB Member
Εγγραφή
4 Μαρ 2008
Μηνύματα
195
Πόλη
Κόρινθος
Φιλοι μου το πρωτο αυγουλακι των παραδεισιων πουλιων μου εσπασε σημερα! Δυστυχως ομως βρηκα τον νεοσσο, το αγγελουδι μου, στο πατωμα της κλουβας. Τους επεσε απο την φωλια(?) Το ξαναβαλα παλι μεσα αλλα επειδη δεν το ταισαν αμεσα ετρεξα και βρηκα μειγμα για νεοσσους και τωρα ετοιμαζομαι να το ξαναταισω για δευτερη φορα. Το εβαλα σε φωλιτσα με νημα να ειναι ζεστα και κοιμαται γλυκα, ελπιζω να ζησει...
Λοιπον, δοκιμασα να το ξαναβαλω παλι μεσα στη φωλια ο αρσενικος μου ομως ο οποιος φαινεται να ειναι κατα τα λεγομενα του ιδιοκτητη πετ σοπ που περνω τροφες πυρωμενος και θελει με το ζορι να ζευγαρωσει τη θηλυκια εξου και οι συνεχεις τσακωμοι μεταξυ τους, επιασε και το πεταξε εξω απο τη φωλια.
Ο ιδιοκτητης πετ σοπ μου συνεστησε να τα χωρισω γιατι δεν προκειται να αφησει την θηλυκια να κανει την δουλεια της. Θελω να ξερω ποσες μερες μπορει να επιβιωσει το πουλακι με το ετοιμο μειγμα νεοσσων. Φυσικα σκοπευω να χωρισω αμεσα τα πουλακια.
Υπαρχει καποια περιπτωση τα πουλια να αντιλαμβανονται οτι το πουλακι εχει καποιο ελαττωμα και γιαυτο να το απορριπτουν απο την φωλια;
Ευχαριστω! 🙂
 

Συνημμένα

  • DSC00122.webp
    DSC00122.webp
    79,5 KB · Προβολές: 204
  • DSC00123.webp
    DSC00123.webp
    78,6 KB · Προβολές: 195
  • Like
Αντιδράσεις: ΙΟΑ
Δεν προλαβαμε να χαρουμε στο σπιτι και ηδη το πουλακι ψωφησε. Δεν αντιδρα πλεον... Εαν τα χωρισω, η θηλυκια θα τα καταφερει να τα ταισει τα επομενα μονη της; Μας απομενουν 7 αυγα
 
Μαρια απο τη στιγμη που διαπιστωσες οτι ο αρσενικος χαλαει ολη τη δουλεια πιστευω οτι το καλυτερο θα ηταν να τα χωρισεις.Ωστε ετσι αναενοχλητη η θηλυκια να μπορεσει να ταισει τα επομενα μικρα που θα βγουν. Δεν ξεω κ πολλα απο γεννες κτλ. Αλλα οσον αφορα στο κλωσσηαμ θαναι λιγο δυσκολο μονη της νατα καταφερει, οχι οσον αφορα στο ταισμα. Εφοσον εχουν βγει ολα τα μικρα θα αναλαβει μονη της τη δουλεια. Θεωρω πολυ καλυτερο το να τα αναλαβει η ιδια η θηλυκια παρα να εχεις τον αρσενικο μεσα κ να την τραυματιζει κ να σπρωχνει κ τα μικρα.Ως προς αυτο που λες για το εαν καταλαβαινουν οτι κτ δε παει καλα, οχι δε καταλαβαιονυν απο τι ξερω. Δεν ειναι μαντες!
 
καλα θα κανει οντος να βγαλεις τον αρσενικο απο μεσα γιατι θα ενοχλει συνεχεια την θηλυκια και μπορει να κανει οτι εκανε στον πρωτο νεοσσο και στα υπολοιπα μωρα σου ευχομαι με το καλο να σκασουν τα υπολοιπα αυγα και να μην εχεις αλλα δυσαρεστα με τα πουλακια σου.
 
Σε ευχαριστω που μου απαντας. Οι μερες επωασης τελειωνουν την Παρασκευη περιμενω τα πρωτα αυγα δεν ξερω πραγματικα πως προεκυψε το σημερινο αυγο διοτι εχω υπολογισει ακριβως τις μερες. Αυριο θα τα χωρισω γιατι δεν αντεχω να ξαναντικρυσω τετοιο θεαμα. Θα την βοηθησω και εγω αν δω οτι δεν τα καταφερνει ταιζοντας τους νεοσσους παραλληλα με εκεινη και θα την ενισχυσω διατροφικα για να μην καταρρευσει ειναι ηδη σε ασχημη κατασταση. Θα συνεργαστουμε και μακαρι να εχω ενα θετικο αποτελεσμα...
 
Αυτό σε ζεμπράκια δεν μου έχει ξανατύχει. Μια φορά μόνο έπεφταν μικρά από τη φωλιά και αυτό επειδή έγερνε η φωλιά. Από τη στιγμή που είδες βέβαια τον αρσενικό να το πετάει χώρισε τον. Η θηλυκιά θα τα καταφέρει αρκεί να έχει καλή τροφή. Οι νεοσσοί να ξέρεις γενικά δεν χρειάζονται μόνο τάισμα αλλά και ζέστη τις πρώτες μέρες τις ζωής τους. Αν τους αφήσουμε σε φωλιά χωρίς να τους ζεστάνουμε παγώνουν. Φρόντισε να βγάλεις τον αρσενικό με το που θα βγει ο επόμενος νεοσσός για να μην έχεις πρόβλημα. Εύχομαι όλα να πάνε καλά απο δω και πέρα.
 
Τι κριμα για το πρωτο πουλακι... ☹

Ευχομαι να πανε ολα καλα με τα επομενα! Θα συμφωνησω κι εγω με τα παιδια, αν ηταν δικα μου σιγουρα θα τον εβγαζα σε αλλο κλουβι τον αρσενικο.

Εχω και μια ιδεα. Εαν το θηλυκο ειναι εξοικειωμενο μαζι σου δοκιμασε να τις δωσεις να φαει και η ιδια το μιγμα νεοσσων. Ειναι θρεπτικο και δυναμωτικο και πιστευω θα βοηθησει και τον οργανισμο της ιδιας. Εαν φοβαται τη συριγγα βαλτο σε μια αυγοθηκη και να το αλλαζεις συχνα για να μην χαλασει και εχεις αλλα προβληματα.
 
. Οι νεοσσοί να ξέρεις γενικά δεν χρειάζονται μόνο τάισμα αλλά και ζέστη τις πρώτες μέρες τις ζωής τους. Αν τους αφήσουμε σε φωλιά χωρίς να τους ζεστάνουμε παγώνουν.

Δηλαδη εκτως της ζεστης που προσφερει με φυσικο τροπο το πουλακι στους νεοσσους θα πρεπει να τους προσφερω και εγω τεχνητα; Με καποια θερμολαμπα για παραδειγμα και οχι απλα να εξασφαλισω να ειναι το κλουβι σε ζεστο περιβαλλον; Απ'οσο θυμαμαι απο παλαιοτερα στα ζεβρακια που ειχαμε δεν καναμε καμια απολυτως παρεμβαση πλην του να ειναι σε ζεστο μερος το κλουβι.
Επισης εχω την αισθηση πως ο αρσενικος εχει κανει ζημια σε 1-2 αυγα γιαυτο και θα χωριστουν σημερα! Μου διεφυγε ομως της προσοχης μου γιατι τα αυγα τα γυριζουν στην φωλια αν καταλαβαινεις τι εννοω.
Ευχαριστω που μου απαντησες
 
Μαρία μιλούσα για την περίπτωση που βγάζεις ένα νεοσσό από το κλουβί. Εκεί χρειάζεται η θερμολάμπα. Δεν διευκρίνησα πριν. Είχες γράψει "Το εβαλα σε φωλιτσα με νημα να ειναι ζεστα". Για αυτήν την περίπτωση μιλούσα.
 
Βασιλη, μετα απο την περιπετεια που εζησα με τον αρσενικο μου, με το που τα χωρισα, η θηλυκια μου, δεν σταματησε λεπτο να επωαζει τα αυγα της. Εχω τοποθετησει δε τις τροφες κοντα στη φωλια γιατι την Παρασκευη περιμενω τους επομενους νεοσσους. Απ'οσο καταλαβα το χθεσινο πουλακι ηταν απο αυγο που ειχε θαψει βαθια στην φωλια και δεν ειχε πεσει στην αντιληψη μου, γιαυτο και βγηκε πρωτο, το δυστυχο. Την ενισχυω και με βιταμινες γιατι εχει χασει πολυ πτερωμα και θα την ενισχυσω και με ασβεστιο ξανα. Αν ολα πανε καλα, 18-22/4 θα εχω τα μικρα μου. Ειδωμεν. Να εισαι καλα που ενδιαφερεσαι, ευχαριστω πολυ για τις πολυτιμες συμβουλες που μου εχεις δωσει μεχρι τωρα
 
Άντε με το καλό. Είναι πολύ θετικό το ότι κάθεται η θηλυκιά κανονικά. Πιστεύω ότι από δω και πέρα όλα θα πάνε καλά.

Μετά όμως από αυτή τη γέννα μην ξεχνάς ότι μου υποσχέθηκες πως θα την αφήσεις να ξεκουραστεί έτσι;
 
Φιλοι μου γεια σας σημερα το πρωι βρηκα στη φωλια της ζεβρινας μου ενα αυγο το οποιο ωστοσο δεν ειχε σπασει εντελως. Μεσα του διεκρινα τον νεοσσο και συγκεκριμενα το κεφαλακι του και το ποδαρακι του. Παρατηρουσα την φωλια επι μια τουλαχιστον ωρα, ωστοσο ο νεοσσος εξακολουθουσε να μην μπορει να βγει απο το αυγο. Γυρνοντας απο τη δουλεια (μετα απο 5 ωρες) και βλεποντας το ιδιο ακριβως πραγμα στην φωλια με την μονη διαφορα οτι το ανοιγμα που ειχε δημιουργηθει στο αυγο ηταν μεγαλυτερο, αποφασισα να επεμβω. Ετσι, απελευθερωσα ξεκολλωντας με πολυ προσοχη το κελυφος του αυγου που καλυπτε το κεφαλακι του νεοσσου και τον τοποθετησα με πολυ προσοχη ξανα στη φωλια. Η θηλυκια αμεσως μετα ή και ο ιδιος ο νεοσσος πραγμα που δεν μπορω να ξερω αποκολησε το υπολοιπο κελυφος μονος του. Τωρα ειναι χωρις υπολλειμματα κελυφους και αρκετα ζωηρος. Σε ποιον απο εσας αυτο εχει ξανατυχει και πως αντιμετωπιστηκε; Φιλος μου εγραψε πως η χρηση μπανιερας μια μερα πριν την εκκολαψη ειναι πολυ χρησιμη για να αποφευγεται η ξηροτητα που δημιουργει αυτην ακριβως την κατασταση. Ειναι καλο να χρησιμοποιησω την μπανιερα τωρα ή ειναι πλεον αργα;
 
Εχεις δικιο Γιωργο και σημερα τα νεα ειναι και παλι ευχαριστα εχω και δευτερο πουλακι απλα και παλι προσεξα οτι ειχαμε το φαινομενο κολληματος του κελυφους του αυγου πανω στο κορμακι του. Τα καταφερε ομως καλυτερα απο το πρωτο με τη βοηθεια της θηλυκιας που αυτη τη φορα ηξερε τι να κανει. Δεν μπορω να επεμβω ουτε καν για φωτο, για να μην τρομαξω τη θηλυκια η οποια μεχρι στιγμης κανει εξαιρετικη δουλεια. Το μονο που θελω ειναι μερικες συμβουλες για τη διατροφη της και κατα συνεπεια των νεοσσων, επειδη διαβασα σε ενα βιβλιο που εχω για την εκτροφη παραδεισιων οτι ειναι λαθος να διατρεφονται μονο με σπορους κατα τις πρωτες μερες ζωης. Καπου διαβασα για λιωμενο κροκκο αυγου με παξιμαδι ειναι ενα απο τα πραγματα που μπορω να προσθεσω στο διαιτολογιο της. Η παρακατω φωτογραφια ειναι το αυγο απο το οποιο βγηκε το πρωτο μου πουλακι, οτι ειχε σκασει, δυστυχως δεν εχει μεγαλη ευκρινεια. Απο εκει μεσα παλευε να βγει 5 ωρες (!)
 

Συνημμένα

  • Εικόνα010.webp
    Εικόνα010.webp
    9,5 KB · Προβολές: 149
Τα ζεμπράκια είναι τα λιγότερο απαιτητικά πουλιά σε πρωτεΐνες κατά το τάισμα των νεοσσών. Παρόλα αυτά εγώ τους έχω αυγοτροφή (τριμέννο αυγό στον τρίφτη στο οποίο προσθέτω παξιμάδι για να μην είναι πολύ υγρό) και μήλο καθημερινά όταν ταΐζουν. Επίσης μπορείς να δοκιμάσεις να δώσεις κάτι σαν αυτό https://community.petbirds.gr/threads/Η-αυγοτροφή-μου.767/ . είναι από τις πιο πλήρεις αυγοτροφές που έχω δει.
Μην ξεχνάς να αντικαθιστάς συχνά τόσο το αυγό όσο και τα φρούτα. Κατά τη γνώμη μου είναι απαραίτητο το αυγό μέχρι να μεγαλώσουν και να τρώνε μόνα τους τα μικρά.
1ον Δίνει τις απαραίτητες πρωτεΐνες στα πουλιά για να μεγαλώσουν σωστά.
2ον Είναι πιο εύκολο για τη μάνα να ταΐζει καθώς είναι μαλακή τροφή και δεν χρειάζεται πολύ επεξεργασία στον πρόλοβο του πουλιού πριν το τάισμα.
 
Εαν τα ζεβρακια οπως μου γραφεις Βασιλη ειναι τα λιγοτερο απαιτητικα σε πρωτεινες τοτε ποιο σκοπο εξυπηρετει η αναμειξη της αυγοτροφης με το λιωμενο αυγο εφοσον αυτο ανεβαζει την συνολικη περιεκτηκοτητα του μειγματος σε πρωτεινη; Η αυγοτροφη μου για παραδειγμα περιεχει απο μονη της 18,8% πρωτεινη. Βεβαια τα πουλακια ειναι αδυνατον να ταιστουν με ενα τοσο σκληρο μειγμα τροφης που προοριζεται για ενηλικα. Εαν αναμειξω αυγοτροφη σε λογικη ποσοτητα με λιωμενο αυγο και τριμενη φρυγανια καθως και καποιο λαχανικο οπως τριμμενο καροτο και μια δυο σταγονες μελι πιστευεις οτι θα ειναι καλη λυση; Εδω που ειμαι αμφιβαλω αν θα βρω rusk, σπιρουλινα και τετοιου ειδους συμπληρωματα για πτηνα
 
Back
Top