Αναπαραγωγή Η πρώτη αναπαραγωγική προσπάθεια-2022

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Kiriazis
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Kiriazis

PB Member
Εγγραφή
7 Σεπ 2021
Μηνύματα
455
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Είπα και εγώ να κάνω μια προσπάθεια για αναπαραγωγή των καναρινιών μου.
Έβαλα λοιπόν ένα ζευγάρι, ο αρσενικός είναι αυτός που σε προηγούμενο θέμα τραυμάτισε άσχημα τη θηλυκιά(η οποία ευτυχώς δείχνει να είναι μια χαρά) ενώ αυτή την προσέχει σα τα μάτια του.
Αφού τα έβαλα μαζί για μια βδομάδα με διαχωριστικό και είδα θετικές αντιδράσεις, στη συνέχεια τα ένωσα και έβαλα φωλιά και νήμα.
Ενώ η θηλυκιά είχε ξεκινήσει να στρώνει τη φωλιά, την τρίτη μέρα γυρνώντας από τη δουλειά είδα τη φωλιά διαλυμένη και απογοητεύτηκα. Καθάρισα το κλουβί από το νήμα που είχαν απλώσει παντού και έβαλα καινούργιο. Την ίδια μέρα το βράδυ είδα τη θηλυκιά να κοιμάται στη φωλιά και την επόμενη μέρα (χθες δηλαδή) είδα δύο αυγά στη φωλιά. Σήμερα έχει κάνει και τρίτο αυγό και λογικά περιμένουμε άλλο ένα αύριο.
Η θηλυκιά κάθεται στη φωλιά και πάει και ο αρσενικός που και που και την ταΐζει αλλά σηκώνεται και αυτή για να φάει και να πάει στο σουπιοκοκαλο.
Το βασικό που ελπίζω είναι να είναι γονιμοποιημένα τα αυγά και να πάνε όλα καλά από εκεί και πέρα!
Όσο μπορώ προσπαθώ να μην τα ενοχλώ και κάνω μόνο τα βασικά όσον αφορά τροφή και νερό.
Από τροφή δίνω μείγμα σπόρων της versele laga prestige premium canaries και σπιτική αυγοτροφη με προσθήκη διαφόρων βοτάνων.

IMG_20220325_170044.webp
IMG_20220325_170142.jpg
 
λαχανικά, φρούτο και σαλάτα νομίζω οτι πρέπει να δώσεις οπωσδήποτε. μπρόκολο, κουνουπίδι, μήλο , αχλάδι, μαρόύλι, σπανάκι κτλ. Είναι βασικά στην αναπαραγωγή. Αν δεν σε κουράζει διάβασε το άρθρο για αναπαραγωγή που βρίσκεται στην αρχική σελίδα του φόρουμ.
 
@manolismarg το έχω διαβάσει αρκετές φορές το συγκεκριμένο άρθρο και φυσικά συνεχίζω και ανατρέχω σε αυτό όταν χρειάζομαι κάτι.
Από λαχανικά δίνω ότι έχουμε στο σπίτι και κυρίως μπρόκολο και μαρούλι αυτή την περίοδο.
Από φρούτα η αλήθεια είναι ότι δίνω πολύ σπάνια κανένα κομματάκι μήλο.
 
Σήμερα έκανε και τέταρτο αυγουλάκι!

Μπορώ να βάζω μπανιέρα στο ζευγάρι;

Έχω διαβάσει απόψεις που λένε ότι δεν επιτρέπεται αλλά έχω δει και βίντεο ή άρθρο του κυρίου Μισαλούρη αν θυμάμαι καλά που έλεγε ότι είναι απαραίτητο και κατά την περίοδο της αναπαραγωγής και με αυτόν τον τρόπο η θηλυκιά ρυθμίζει την υγρασία στη φωλιά.
 
@Kiriazis καλησπέρα. Το μπάνιο συνίσταται να το βάλουμε την ημέρα που επίκειται η εκκόλαψη, ώστε η υγρασία που δημιουργείται να διευκολύνει το σπάσιμο του κελύφους των αυγών από τους νεοσσούς. Προσωπικά δεν βάζω καθόλου μπάνιο από την γέννηση του πρώτου αυγού, μέχρι να ξεκινήσουν να βγαίνουν τα μικρά από την φωλιά. Καλό είναι η φωλιά να είναι απαλλαγμένη από υγρασία γενικότερα, καθώς ευνοείται η ανάπτυξη μικροβίων, που μπορεί να περάσουν στο έμβρυο μέσω των πόρων του αυγού.
 
Νομίζω ότι το να βάλεις μπανιέρα τώρα που κλωσάει είναι λάθος.
Θα σου πω γιατί το λέω και εσύ κάνε αυτό που νομίζεις. Έχω παρατηρήσει ότι η κανάρα βγαίνει πότε πότε από την φωλιά για να κάνει την ανάγκη της και να τσιμπήσει κάνα σπόρο. Το αρσενικό λοιπόν κάθετε μπροστά από την φωλιά και κοιτάζει επίμονα τα αυγά. Όταν δει ότι η καναρα αργεί να ξαναμπεί μέσα γίνεται νευρικός και αρχίζει και την ενοχλεί έως ότου ξανακαθίσει πάλι μέσα.
Όταν λοιπόν βάλεις εσύ μπανιέρα η κανάρα μπορεί να πέσει στον πειρασμό να κάνει μια βουτίτσα για να καθαρίσει τα φτερά της. Θα την κυνηγήσει ο αρσενικός για να ξαναμπεί κι έτσι θα κάτσει στη φωλιά βρεγμένη.
Αυτό όμως το έχω δει εγώ στα δικά μου. Μπορεί σε κάποιον άλλο να μην συμβαίνει.
Επίσης έχω παρατηρήσει ότι τα παρδαλά αρσενικά είναι πιο τσαμπουκάδες από μικρά. Από όταν γεννιούνται αρχίζουν να ξεχωρίζουν. Βγαίνουν στο κλαρί πιο σύντομα, σπάνε τα σποράκια πιο γρήγορα και κελαηδούν σε πιο σύντομο χρόνο από τα αδέρφια τους τα πράσινα.
 
Τα πουλιά δεν ενεργούν με βάση τον πειρασμό άλλα με το ένστικτο τους.
Κατά τον ίδιο τρόπο πχ ένα θηλυκό θα καταναλώσει το σουπιοκοκκαλο όταν πρέπει και ας είναι και έναν αιώνα μέσα στο κλουβί.

Μην ξεχνάμε ότι κάποιο ποσοστό υγρασίας είναι απαραίτητο κατά την διαδικασία επώασης.
 
Όλα αυτά που ανεφεραν παραπάνω είναι απαραίτητα! Και τα δικά μου είχαν κάνει αναπαραγωγή και μου χάρισαν πέντε τελεια πουλάκια! Τώρα είναι μεγάλα και πολύ δυνατά! Βρίσκονται σε καλό δρόμο! Με το καλό να ξεμιτησουν τα πρώτα πουλάκια! 😊
[automerge]1648328139[/automerge]
Α και για την μπανιέρα μην βάλεις τώρα! Η μπανιέρα από ότι έχω ακούσει βοηθάει στο να ξεπυρωσει η θηλυκή. Απότε καλύτερα απέφυγε το! Καλό βράδυ!
 
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
Είναι φυσιολογικό ο αρσενικός να κελαηδάει τώρα που είναι με τη θηλυκιά και ενώ αυτή κάθεται στη φωλιά με τα αυγά;
Χθες το απόγευμα το παρατήρησα πρώτη φορά αλλά και σήμερα. Δε κελαηδάει όσο πριν που ήταν μόνος του αλλά ένα τραγούδι το απόγευμα το λέει.
Τη θηλυκιά συνεχίζει και την ταΐζει πάντως και δεν την ενοχλεί.
 
Η συμπεριφορά του είναι άριστη.
Χαίρομαι πολύ το"ακούω"

Ανησύχησα μην είναι πυρωνενος και ψάχνει να ζευγαρώσει και ενοχλήσει τη θηλυκιά.

Ελπίζω μόνο να έκανε σωστά τη δουλειά του σαν άντρας! 😜
 
Ανησύχησα μην είναι πυρωνενος και ψάχνει να ζευγαρώσει και ενοχλήσει τη θηλυκιά.
Αν παρατηρήσεις ότι το αγόρι γίνεται πολύ ζωηρό μπορείς να ελαττώσεις το αυγό και την αυγοτροφή ή και να την σταματήσεις τελείως και να αρχίσεις να ξαναδίνεις 1-2 ημέρες πριν την εκκόλαψη των νεοσσών και μετά.
 
Και να την βατέψει δεν θα της κάνει κακό. Ένας δικός μου κάθε πρωί βατεύει το θηλυκό και εχει 4 αυγά από κάτω. Το έχω ξαναδεί. Προσέχει η κανάρα δεν παθαίνουν τίποτε τα αυγά. Και μάλιστα έχω παρατηρήσει ότι το θηλυκό είναι αυτό που σηκώνει την ουρά και τον προκαλεί. Άλλο το βάτεμα και άλλο η επιθετικότητα. Είσαι σίγουρος ότι όταν βγαίνει από την φωλιά η κανάρα δεν την βατεύει??
 
Τελευταία επεξεργασία:
@ΙΩΑΝΝΗΣ@ Γενικά όσο μπορώ τα έχω υπό παρακολούθηση και έχω βάλει και κάμερα από πάνω για να τα βλέπω γιατί λείπω αρκετές ώρες λόγο δουλειάς.

Αυγοτροφη τους βάζω κάθε μέρα να πω την αλήθεια αν και έχω παρατηρήσει ότι τρώνε λιγότερο από τα άλλα καναρινάκια μου που είναι μόνα.

@esam η επιθετικότητα με ανησυχεί και εμένα, όχι το βάτεμα
 
Back
Top